Komšije čeka bankrot? Hrvatska na pomolu da proglasi veliki državni poraz!

MJESEČNE NETO I BRUTO PLAĆE ZAPOSLENIH
ZA OŽUJAK 2025.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak (mart) 2025. iznosila je 1 448 eura, što je nominalno više za 2,3%, a realno za 1,9% u odnosu na veljaču 2025.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak 2025. iznosila je 2 014 eura, što je nominalno više za 2,5%, a realno za 2,1% u odnosu na veljaču 2025.

Medijalna neto plaća za ožujak 2025. iznosila je 1 200 eura, što je u odnosu na veljaču 2025. više za 2,1%, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 10,5%.

Screenshot_20250521_114300.jpg

Hrvatska apsolutni prvak prema rastu kupovne moći u Europskoj uniji. Možda to ne primjećujemo

Možda to ne primjećujemo, ali kupovna moć nam je, barem sudeći po statistici, strelovito porasla u prošloj godini. Prema rastu kupovne moći, Hrvatska je čak apsolutni prvak među članicama Europske unije. Realni medijalni dohodak u 2024. godini rastao je čak 21,1 posto na 16.277 eura godišnje. Lani smo pretekli Litvu i sada osam članica EU ima niži realni medijalni dohodak od Hrvatske.
“S obzirom na očekivani rast bruto plaća u 2025. godini od 8,5 posto, očekujemo da ćemo ove godine prestići i Estoniju, a vjerojatno i Češku. Hrvatska je lani bila i rekorder u rastu zaposlenosti uz stopu od 6,5 posto, koji se nastavlja i u 2025. godini tijekom koje očekujemo dodatni rast od oko tri posto.
...
https://www.poslovni.hr/hrvatska/hr...-rastu-kupovne-moci-u-europskoj-uniji-4485753

To ja govorim već duže vrijeme, ali me mnogi ubjeđuju u suprotno

Vučić je Srbima 2020. obećao da će za šest godina imati veće plaće od Hrvata. Dogodilo se - ovo​

Srbijanski politolog Naim Leo Beširi prisjetio se izjave predsjednika Aleksandra Vučića iz 2020. koji je upravo na današnji dan rekao kako će 'Srbija za godinu dana preteći Hrvatsku po BDP-u, dok će za plaće biti potrebno šest godina'

'Spoiler: Nije pretekla Hrvatsku pod BDP-u i pet godina kasnije nije ni blizu da pretekne s plaćama.', napisao je na svojem X-u, između ostalog srbijanski politolog Naim Leo Beširi pozivajući se na konkretne podatke kako nominalni BDP u Srbiji iznosi 80 milijardi dolara, dok je u Hrvatskoj 85 milijardi.

'BDP po glavi stanovnika: Srbija: 12.280 dolara; Hrvatska 21.860 dolara. Prosječna plaća: Srbija 835 eura, a medijalna 670 eura; Hrvatska 1.400, a medijalna 1.200 eura. Standard u Hrvatskoj je malo veći nego u Srbiji. Pod malo, mislim puno', sažeo je politolog Beširi.
Naime, u proteklih nekoliko godina često se moglo čuti da se Srbija ubrzano ekonomski razvija. Čak je i sam predsjednik Aleksandar Vučić u nekoliko navrata izjavio da je Srbija 'ekonomski tigar', naglašavajući da se brže razvija i od Hrvatske.

Na prvi pogled to zaista tako djeluje. Mreža autocesta, željeznička pruga po kojoj vlakovi voze 200 kilometara na sat, deseci novih tvornica (LingLong u Banatu i Siemens u Kragujevcu, primjerice), Beograd na vodi... No sve su to rezultati stranih investicija, mahom europskih i kineskih, koje su u padu, pisali smo na tportalu.
'Mislili smo da zaostajemo za Hrvatskom 20 ili 30 godina. Stvari se mnogo brže mijenjaju. U kvaliteti života i u primanjima zaostajemo za Hrvatskom u ovom trenutku, prema našim procjenama, u različitim sferama, između četiri i šest godina. Za četiri godine imat ćemo prosječnu plaću u Srbiji od 1400 eura', poručio je Vučić tamošnjim medijima 2023. godine.

No pojedini ekonomski analitičari i stručnjaci upozoravaju da se taj rast srpske ekonomije, kakav god on bio, drži na staklenim nogama i da će tamošnja ekonomija za četiri godine 'udariti u zid'. Pritom navode nekoliko razloga. Iako u svojoj analizi 'Privredni rast Srbije: determinante i budući izgledi' autori Pavle Petrović, Danko Brčerević i Slobodan Minić priznaju da srpsko gospodarstvo raste brže nego u zemljama srednje i istočne Europe, zaključuju da do toga dolazi zbog povećanja kapitala, a ne produktivnosti ili tehnološkog napretka. Pritom se, kažu, sve to temelji na kvantiteti, a ne na kvaliteti.

1748840257192.png

https://www.tportal.hr/biznis/clana...biji-nismo-ni-blizu-da-ih-preteknemo-20250601

Dardaaaaa...Javi se.... :lol:

Vučić je Srbima 2020. obećao da će za šest godina imati veće plaće od Hrvata. Dogodilo se - ovo​

Pogledajte prilog 1736498

https://www.tportal.hr/biznis/clana...biji-nismo-ni-blizu-da-ih-preteknemo-20250601

Dardaaaaa...Javi se.... :lol:
Pokazat će se da je Vučić u potpunosti u pravu:

Jel vidite ova predviđanja ekonomskih analitičara? Srbija u brutto BDP sada zaostaje cca 5 milijardi eura, ali onda će tijekom baš ove godine početi pravi preokret. Srbija će dostići Hrvatsku u slijedeće samo dvije godine, a onda je do 2030 g prestići za više od 6 milijardi eura i ostaviti je daleko iza sebe.

Poslednja izmena:
MJESEČNE NETO I BRUTO PLAĆE ZAPOSLENIH
ZA OŽUJAK 2025.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak (mart) 2025. iznosila je 1 448 eura, što je nominalno više za 2,3%, a realno za 1,9% u odnosu na veljaču 2025.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak 2025. iznosila je 2 014 eura, što je nominalno više za 2,5%, a realno za 2,1% u odnosu na veljaču 2025.

Medijalna neto plaća za ožujak 2025. iznosila je 1 200 eura, što je u odnosu na veljaču 2025. više za 2,1%, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 10,5%.

Pogledajte prilog 1730944
Mene najviše ovo zanima: razlika prosječne slovenske i hrvatske je cca 9% i sve je manja i manja.
https://www.seebiz.eu/ekonomija/prosjecna-neto-placa-u-sloveniji-iznad-1-500-eura/318664

Pa odlično u usporedbi s kim? Sa Srbijom možda, sa Njemačkom? Teško.
U usporedbi i s jednima i drugima. Mada glupo je uspoređivati se. Ili živiš odlično ili ne živiš odlično, to kako netko drugi živi ne govori ništa o kvaliteti tvog života.

Uostalom, imali smo već ovu diskusiju, tražio si medijan u odnosu na Sloveniju pa je ispalo je medijan u 100 eura.

Čisto ilustracije radi u 2024 se u Hr prodalo 65 000 novih automobila, u Srbiji 27 000, a ima vas duplo više.

Poslednja izmena:
U usporedbi i s jednima i drugima. Mada glupo je uspoređivati se. Ili živiš odlično ili ne živiš odlično, to kako netko drugi živi ne govori ništa o kvaliteti tvog života.

Uostalom, imali smo već ovu diskusiju, tražio si medijan u odnosu na Sloveniju pa je ispalo je medijan u 100 eura.

Čisto ilustracije radi u 2024 se u Hr prodalo 65 000 novih automobila, u Srbiji 27 000, a ima vas duplo više.
Ja sam Hrvat

Pa dobro eto, ali samo spominjanje prosjeka je beskorisno, ili znaš kako prosjek funkcionira ili ne znaš. Ja imam plaću milijun ti 1 € prosjek je 500000, oboje živimo odlično.
Zato molim te idući put stavi ili medijan ili prosjek i GINI koeficijent koji će pokazati istinu o Hrvatskoj i Sloveniji i Srbiji.

Ti si Hrvat koliko sam ja Srbin, vokabular ti je vlaški arhaičan i tamo iz devedesetih, a ponekad ti se i potkrade ekavica koja se Hrvatu ne bi nikad podkrala, npr. ilustrovan itd. Znaš kako je Bob Dylan rekao, Hrvat nanjuši Srbina, to mu je u genima :mrgreen:
Zato molim te idući put stavi ili medijan ili prosjek i GINI koeficijent koji će pokazati istinu o Hrvatskoj i Sloveniji i Srbiji.
Već smo imali ovu diskusiju, slovenski i hrvatski medijan se razlikuju manje od 100 eura..srpski nema smisla ni tražiti

Ja sam Hrvat

Pa dobro eto, ali samo spominjanje prosjeka je beskorisno, ili znaš kako prosjek funkcionira ili ne znaš. Ja imam plaću milijun ti 1 € prosjek je 500000, oboje živimo odlično.
U Sloveniji i Hrvatskoj su medijalne neto plaće udaljene oko 60e. U Srbiji prema Hrvatskoj i Sloveniji 450-500e.

1. mjesec 2025.
U Hrvatskoj je medijalna bruto plaća za siječanj 2025. iznosila 1.619 eura, dok je u Sloveniji u istom mjesecu iznosila približno 1.830 eura.
https://slo-cro.com/usporedba-placa-u-sloveniji-i-hrvatskoj/

Okvirni izračun neto medijalne plaće u Sloveniji za samca:
Screenshot_20250602_220913.jpg

Isti izračun za Hrvatsku:
Screenshot_20250602_220827.jpg

U Srbiji
Medijalna neto plaća 83 031din ili 708e
Screenshot_20250602_221559.jpg

Hrvatsku očekuje ulaganje više od milijarde eura u nove hotele: Stižu Hyatt, Hilton, Marriot, Accora…

U iduće dvije godine Hrvatska očekuje investicijski procvat u hotelijerstvu. U planu je ulaganje više od milijardu eura u nove, visokokategorizirane hotele. Brojni svjetski hotelski lanci poput Hyatta, Marriotta, Accora i Hiltona ulaze na hrvatsko tržište, a neki će hoteli raditi i tijekom cijele godine. To je ključno za održivi turizam na obali.
...
https://www.poslovni.hr/hrvatska/hr...ele-stizu-hyatt-hilton-marriot-accora-4480829
Marriott je veću RH

https://www.booking.com/hotel/hr/ac-by-marriott-split.hr.html

Back