Komšije čeka bankrot? Hrvatska na pomolu da proglasi veliki državni poraz!

Rekonstruirano u Hrvatskoj, ide na tržište pod hrvatskim imenom, stranci pišu o tome u stručnim krugovima:
https://www.topgear.com/car-news/first-look/tedson-motors-etna-a-gorgeous-600bhp-gallardo-restomod
1740173563748.png

1740173759652.png

1740173842692.png

U četvrtom tromjesečju 2024. BDP realno veći za 3,7% u odnosu na isto tromjesečje 2023.​

20250227_120543.jpg

Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u četvrtom tromjesečju 2024. realno veći za 3,7% u odnosu na isto tromjesečje 2023.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 1,4%.

S prvom procjenom BDP-a za posljednje tromjesečje 2024. ujedno je obračunana preliminarna procjena BDP-a za 2024., koja pokazuje rast od 3,8%.

Ukupni BDP za 2024. preliminarno iznosi 85,5 milijardi eura (92,5 mlrd $) ili oko 22 200€ po glavi (ca. 24 000$).

Screenshot_20250227_110351.jpg

Gdje se gradi tvornica streljiva???! :eek:

Očito nisam u toku.
Još tajna, najavili i Anušić i Plenković i neki generali, municija i minobacačke granate 120mm, s Talijanima i možda Turcima deal. Prije 10ak godina se kao moguću lokaciju spominjalo šibensko zaleđe, okolica Drniša, tamo su sad napravili velika skladišta.

Crodemoskop: HDZ više nije najpopularnija stranka u Hrvatskoj

PREMA RTL-ovom Crodemoskopu, došlo je do velike promjene u preferencijama birača. Naime, HDZ je prvi put u pet godina istisnut s prvog mjesta preferencije birača.
Ostao je na oko 26 posto kao prošli mjesec, ali je SDP narastao za čak tri postotna poena. Tako da je sada razlika 0.2 postotna poena. Iako je ovo sfera statističke pogreške, raspored u kojem je SDP-prvi, a HDZ-drugi zadnji put smo vidjeli u ožujku 2020., uoči zatvaranja i karantene zbog koronavirusa, javlja RTL.
...
https://www.index.hr/mobile/vijesti...63.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_m

Još tajna, najavili i Anušić i Plenković i neki generali, municija i minobacačke granate 120mm, s Talijanima i možda Turcima deal. Prije 10ak godina se kao moguću lokaciju spominjalo šibensko zaleđe, okolica Drniša, tamo su sad napravili velika skladišta.
Vjerojatno ništa od toga. Priča se već godinama o tome i uvijek sve propadne.

Vjerojatno ništa od toga. Priča se već godinama o tome i uvijek sve propadne.
Da, samo što nam sad gori pod petama. Prije rata u Ukrajini smo kupovali municiju od BiH i Srbije a sad sve pokupovaše Ukrajinci, plus se cijeli svijet naoružava a u BiH a bogme i u Srbiji se situacija usložnjava. Neki kređitić od EU, neki blentavvi strani partner, pola sebi u džep, a s pola se napravi nekakva tvornica, to uopće nije blesava ideja i lako bi se mogla ostvariti. Nije to neki komplicirani visokotehnološki proizvod, tako da, što da ne.

S&P potvrdio ocjenu rejtinga A- za Hrvatsku, uz pozitivne izglede

Agencija Standard & Poor‘s potvrdila ocjenu kreditnog rejtinga A- uz pozitivne izglede, izvijestilo je u utorak Ministarstvo financija. U analizi, objavljenoj u ponedjeljak navečer, agencija Standard & Poor‘s navodi da će reforme koje Hrvatska provodi i snažan gospodarski rast, pomoći u održavanju stabilnog rasta dohotka.
U S&P-u procjenjuju da će hrvatsko gospodarstvo razmjerno snažno rasti, prosječno oko 2,9 posto tijekom razdoblja od 2025. do 2028. godine, zahvaljujući snažnom turizmu, investicijama, te oporavku vanjske potražnje. Agencija navodi kako će umjerena fiskalna konsolidacija pomoći smanjenju proračunskog deficita na oko dva posto BDP-a do 2028. s procijenjenih 2,6 posto u 2024. godini.
...
https://lidermedia.hr/biznis-i-poli...nga-a-za-hrvatsku-uz-pozitivne-izglede-162119

Nije loše, nije loše. Hrvatska se polako počinje pretvarati u sve bolje mjesto za život. Standard raste, primjećujem i da se sve više ljudi vraća u Hrvatsku koji su pred par godina otišli van. Samo da ovaj trend potraje. Hvala EU! 🇭🇷❤️🇪🇺

S&P potvrdio ocjenu rejtinga A- za Hrvatsku, uz pozitivne izglede

Agencija Standard & Poor‘s potvrdila ocjenu kreditnog rejtinga A- uz pozitivne izglede, izvijestilo je u utorak Ministarstvo financija. U analizi, objavljenoj u ponedjeljak navečer, agencija Standard & Poor‘s navodi da će reforme koje Hrvatska provodi i snažan gospodarski rast, pomoći u održavanju stabilnog rasta dohotka.
U S&P-u procjenjuju da će hrvatsko gospodarstvo razmjerno snažno rasti, prosječno oko 2,9 posto tijekom razdoblja od 2025. do 2028. godine, zahvaljujući snažnom turizmu, investicijama, te oporavku vanjske potražnje. Agencija navodi kako će umjerena fiskalna konsolidacija pomoći smanjenju proračunskog deficita na oko dva posto BDP-a do 2028. s procijenjenih 2,6 posto u 2024. godini.
...
https://lidermedia.hr/biznis-i-poli...nga-a-za-hrvatsku-uz-pozitivne-izglede-162119

Nije loše, nije loše. Hrvatska se polako počinje pretvarati u sve bolje mjesto za život. Standard raste, primjećujem i da se sve više ljudi vraća u Hrvatsku koji su pred par godina otišli van. Samo da ovaj trend potraje. Hvala EU! 🇭🇷❤️🇪🇺
Upitno je vraćaju li se Hrvati u Hrvatsku radi poboljšanja životnih uvjeta ili zbog ekonomske krize u Njemačkoj i loše stambene politike i kriminala u Irskoj. Uostalom, još uvijek se vraćaju u manjim brojevima, a od naširoko hvaljenog projekta privlačenja potomaka naših ljudi iz Latinske Amerike ostalo je golo ništa. Doselilo se maksimum 50 ljudi.

Upitno je vraćaju li se Hrvati u Hrvatsku radi poboljšanja životnih uvjeta ili zbog ekonomske krize u Njemačkoj i loše stambene politike i kriminala u Irskoj. Uostalom, još uvijek se vraćaju u manjim brojevima, a od naširoko hvaljenog projekta privlačenja potomaka naših ljudi iz Latinske Amerike ostalo je golo ništa. Doselilo se maksimum 50 ljudi.
Ne znam. Meni osobno se situacija iz godine u godinu popravlja. Tu gdje radim unazad 1-2 godine su se dvojca kolega vratila iz Irske. Isto tako mi dijete kaže da je u gradu vidjela kolegu iz razreda koji je pred par godina otišao van. Kaže vratili se i oni iz Irske za stalno..
Stanje kod nas se definitivno poboljšava. Tko kod nas ima nekretninu u svom vlasništvu (da je otplaćena) mislim da ima solidne uvijete za život. Pogotovo ako ima obitelj gdje dvoje rade, mogu bez problema imati 2000 i više eura mjesečno. Pa dvije medijalne plaće su preko 2300€, a s tim se može živjeti, kažem pod uvjetom da imaš svoju nekretninu.

Ne znam. Meni osobno se situacija iz godine u godinu popravlja. Tu gdje radim unazad 1-2 godine su se dvojca kolega vratila iz Irske. Isto tako mi dijete kaže da je u gradu vidjela kolegu iz razreda koji je pred par godina otišao van. Kaže vratili se i oni iz Irske za stalno..
Stanje kod nas se definitivno poboljšava. Tko kod nas ima nekretninu u svom vlasništvu (da je otplaćena) mislim da ima solidne uvijete za život. Pogotovo ako ima obitelj gdje dvoje rade, mogu bez problema imati 2000 i više eura mjesečno. Pa dvije medijalne plaće su preko 2300€, a s tim se može živjeti, kažem pod uvjetom da imaš svoju nekretninu.
To je sve kako se tko snađe, ali to onda nema veze s općom slikom uvjeta života. Meni je posao propao i morao sam se zaposliti kod nekoga da se snađem. Trenutno s novim radnim mjestom i lovom od turizma + dodatnim redovitim prihodima sa strane ostvarujem tek 60-70% od prihoda koje sam imao ranije samo sa zaradom. Ali da mi nije dodatnih izvora prihoda i da moram živjeti od plaće, odlepršao bih i ja u Irsku.

To je sve kako se tko snađe, ali to onda nema veze s općom slikom uvjeta života. Meni je posao propao i morao sam se zaposliti kod nekoga da se snađem. Trenutno s novim radnim mjestom i lovom od turizma + dodatnim redovitim prihodima sa strane ostvarujem tek 60-70% od prihoda koje sam imao ranije samo sa zaradom. Ali da mi nije dodatnih izvora prihoda i da moram živjeti od plaće, odlepršao bih i ja u Irsku.
Pa slažem se. Nekome je bolje, nekome je lošije. Nismo svi jednaki. Ali općenito govoreći, ljudima je bolje koliko se da vidjeti. Ne svima, ali većini je. Potrošnja raste iz mjeseca u mjesec, kupuje se, troši se, znači ima se. Radi se, gradi... Raste štednja, pogledaj koliko se kupuju ovi trezorci...

Glavni problem Hrvatske je neslobodno tržište. Možeš ti raditi koliko hoćeš i znati svašta, ali ako nije pokojni ujo bio udbaš. ženi djed KOS, a netko za Juge se ubacio u posao, netko u HDZ-u ili SDP-u, možeš ga. Sreća ili nesreća je da se mijenja tržište, ali i da u inozemstvu (navedena Irska) je sve gore, pa odjednom Hrvatska se čini pristojnom zemljom. Može li bolje? Naravno da može. Samo mi to nećemo doživjeti.

Back