Koliko vas bi odbacilo veru u slucaju da je evolucija cinjenica ?

• Začetnik teme Začetnik teme LazaB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koliko ?

• Odbacio bih

glasova: 7 21,9%
  • Ne bih odbacio

glasova: 15 46,9%
  • Cudni su putevi Gospodnji

glasova: 3 9,4%
  • Nije ni bitno

glasova: 7 21,9%

• Ukupno glasova
    32
Da ravnozemljasa odvedes u svemir i pokazes mu da je zemlja okrugla on bi rekao da je prozor od svemirskog broda ekran , onda ga izvedes napolje i on bi rekao da je kaciga koju nosi ekran , kad mu skines kacigu i on umre svi ravnozemljasi na zemlji bi rekli da je saznao pravu istnui zato je morao biti ubijen.
Ista prica sa kreacionistima.
Amin.

aha.. sad vidim ovo..nađena je greška.. znači Ajnštajnova Teorija je krac.. ja sam mislio da je činjenica jbg.. ko vaša teorija evolucije..šta ako se jednoga dana ispostavi da je greška? :D
Ako se jednog dana ispostavi da je greška to će biti usled novih dokaza, a ne usled nerazumevanja jedne grupe ljudi i njihovih želja da se drže svojih verskih ubeđenja.

Da ravnozemljasa odvedes u svemir i pokazes mu da je zemlja okrugla on bi rekao da je prozor od svemirskog broda ekran , onda ga izvedes napolje i on bi rekao da je kaciga koju nosi ekran , kad mu skines kacigu i on umre svi ravnozemljasi na zemlji bi rekli da je saznao pravu istnu i zato je morao biti ubijen.
Ista prica sa kreacionistima.
Samo ne odbacuju svi kreacionisti evoluciju. Možda je neko već na prethodnim stranicama teme to već spomenuo, neki kažu da evolucije jeste bilo, ali da je impuls za istu došao od Boga ili nekog ko je tada stajao iznad materije.

Ne možemo efikasno da razgovaramo dok ne utvrdimo značenja reči.
Šta za tebe znači reč evolucija?
Šta za tebe znači reč teorija?
Kada je u toku forumaska diskusija bitno je utvrditi opstoprihvacene definicije a ne individualne interpretacije stoga te pozivam da upravo ti odgovoris na ta dva pitanja pa da nakon toga idemo dalje.
Izvoli.

Tako je pa se u tom smislu ne treba menjati sledeci pristup definisanja- covek je savrsen jer je stvoren sa vrhunskim performansama koji su postali tipicni za tu vrstu.
Naravno da jesu s tim sto je njihovo savrsenstvo napadnuto od posledice greha sto je,kao sto sam vec indirektn rekao,deo druge teme....mada ako hoces mozemo i sada.
U smislu u kojem je sve savršeno i upotreba reči savršeno savršeno gubi smisao.
Uporedba je neuporedjivo neprikladna mada kada si vec dao takav primer evo da ga malo popravim/dopunim - to se moze prikazati kao projektno delo arhitektra nakon cega je izgradjen izuzetno lep objekat ali se sticajem neke okolnosti ubacio neki terorista koji je minirao zgradu kako bi srusio gradjevinu...i jos vise,gradjevina se nije srusila,nisu se dogodile globalne kataklizmicke posledice vec vidimo ozbiljno tehnicko ostecenje projekta koje i pored svega,drasticno ne smanjuje njegovu funkcionalnost.

I sad mi reci koja je krivica arhitekta koji je ptrojektirao i ujedno izveo planiranog objekta ???
Da li je taj arhitekta znao da će terorista da se ubaci u zgradu? I mogao da ga spreči?

Šta bi rekao za arhitektu koji jeste znao i nije sprečio teroristu.
Da li je normalan?
I da li su normalni ljudi koji slave takvog arhitetku? :mrgreen:

Скоро сви, ми, верници, сматрамо да је еволуција чињеница.

Одговор на твоје питање је, вероватно, 1 % би одбацило веру.
Upravo.

Ja ne bih odbacio jel volim praznike, kicenje jelke i tu atmosferu a deca to obozavaju.
Praznici su za decu ♥️

U smislu u kojem je sve savršeno i upotreba reči savršeno savršeno gubi smisao.
Mislim da imas pogresnu sliku o tome u kom se kontekstu uopste koristi rec savrsen .
Da li je taj arhitekta znao da će terorista da se ubaci u zgradu? I mogao da ga spreči?
Naravno da je mogao,rekao je cuvarima objekta ga da ne pustaju jer im je detaljno objasnio sta dotiocni namerava i koje ce biti posledice...ali eto,cuvari su hteli proveriti tezinu opomene...
Šta bi rekao za arhitektu koji jeste znao i nije sprečio teroristu.
Sve najgore i obrnuto - ako je znao,upozorio i uradio sve sto treba kako bi sprecio takav ishod i jos bitnije ,sto je nakon toga direktno intervenisao kako bi zastitio buducnost predmetnog objekta,onda o Tom Arhitektu i Izvodjacu SVE NAJBOLJE !!!
Da li je normalan?
Definisi normalan s tim sto predlazem da po datoj definiciji prvo proveris samog sebe.
Izvoli.
I da li su normalni ljudi koji slave takvog arhitetku? :mrgreen:
Sacekao bih prvo tvoju definiciju i tvoju samokontrolu po istoj.
Izvoli.

Mislim da imas pogresnu sliku o tome u kom se kontekstu uopste koristi rec savrsen.
U kom smislu ti koristiš reč savršen?
Ono što misliš da je neki bog hteo da napravi, bilo ako to ispalo?
Naravno da je mogao,rekao je cuvarima objekta ga da ne pustaju jer im je detaljno objasnio sta dotiocni namerava i koje ce biti posledice...ali eto,cuvari su hteli proveriti tezinu opomene...

Sve najgore i obrnuto - ako je znao,upozorio i uradio sve sto treba kako bi sprecio takav ishod i jos bitnije ,sto je nakon toga direktno intervenisao kako bi zastitio buducnost predmetnog objekta,onda o Tom Arhitektu i Izvodjacu SVE NAJBOLJE !!!
A da je znao i da će čuvari da omanu i opet pustio teroristu kojeg je svakako mogao da spreči?
Vidiš da nije uradio sve što treba.
Mi imamo onu: Bolje sprečiti nego lečiti.
Ali neki bi radije da opravdavaju gluposti u koje veruju.
Definisi normalan s tim sto predlazem da po datoj definiciji prvo proveris samog sebe.
Izvoli.
Sacekao bih prvo tvoju definiciju i tvoju samokontrolu po istoj.
Izvoli.
Zdrav uglavu.
Sa socijalno prihvatljivim ponašanjem.
Moralni uzor.

Odaberi sam.

a po datoj definiciji prvo proveris samog sebe.
Ko slavi takvog arhitektu nije normalan. :mrgreen:
Da li ti slaviš takvog arhitektu?

U kom kontekstu? Šta znači da jw čovek savršen? 🤔
Najjači nije, najveći nije, ne diše pod vodom, ne leti k'o 'tica...
Dalje, da li su gljuplji ljudi manje savršeni od najpametnijeg na svetu? Tj. da li su uopšte savršeni?
Kada se brani ubeđenje od kojeg zavisi kulturno-socijalni identitet i ego svaka reč može da menja definiciju po potrebi.

U kom kontekstu? Šta znači da jw čovek savršen? 🤔
Najjači nije, najveći nije, ne diše pod vodom, ne leti k'o 'tica...
Dalje, da li su gljuplji ljudi manje savršeni od najpametnijeg na svetu? Tj. da li su uopšte savršeni?
Kako nije,jel znas neku zivotonjsku vrstu koju covek ne moze nadvladari i netralisati ?
I koliko je meni poznato covek moze da dise pod vodom,da leti nezamisljivom brzinom stoga se jos jednom proracunaj dali si izabrao pravilnu strategiju za ovu diskusiju...

Kada se brani ubeđenje od kojeg zavisi kulturno-socijalni identitet i ego svaka reč može da menja definiciju po potrebi.
Ne znam. Epitet savršeni je diskutabilan do besvesti. Možemo reći savršeni kvadrat, savršena prava,.. ali u kontekstu čoveka i živih bića je besmislen. Možemo reći da je čovek generalno najpametniji, ali to ništa posebno ne znači. Npr. u borbi između ultra pametnog čoveka i bića koje jedva da poseduje inteligenciju - virusa, rezultat nije baš izvestan.

Kako nije,jel znas neku zivotonjsku vrstu koju covek ne moze nadvladari i netralisati ?
I koliko je meni poznato covek moze da dise pod vodom,da leti nezamisljivom brzinom stoga se jos jednom proracunaj dali si izabrao pravilnu strategiju za ovu diskusiju...
Virus. Dalje, uz svu tehnologiju covek nema manevarske sposobnosti jedne ptice ili slepog misa ili muve. Isto i za vodena bića.
Iskreno, sad već forsiras da odbraniš neodbranjivo.

Čekaj - izdvojio si jednu stvar za koju je jasno naglašeno da je teorijska mogućnost, i onda za ceo, mnogo veći komentar napisao "pišeš o teorijskim postavkama kao da su dokazane"? Na koliki IQ svojih sagovornika si navikao ako misliš da ovakav spin ima šansu da prođe neprimećeno?! :lol:

Svemir se, naravno, širi. To je bukvalno izmereno. Pa koliko god UPZ, DKE ili nekih drugih RND izvora nabacavao ovde.

Ništa gore od samouverenih neznalica. Iscrpljujući ste. :D
Sve što si naveo su teorijske postavke, usput dokazano netačne.
Dokazano je da se Svemir ne širi.
Tu bi trebao da bude kraj priče, ali sila Boga ne moli i ta glupost o širenju se i dalje protura, jer odgovara onima koji kontrolišu naučnu sferu.

Dokaza ima nebrojeno, i posrednih i direktnih. Evolucija nije "teorijska postavka", ona je doslovno obzervirana. To što ti ne prihvataš ništa od tih dokaza je samo tvoj problem.

Ravnozemljaši imaju identičan princip - "imaš li ti neki dokaz da je Zemlja okrugla"? Onda kad im izneseš stotinak dokaza, sve ih poodbacuju - "to je Nasa falsifikat", "to nije zakrivljenje nego refrakcija", itd. :D
Opet filozofiranje.
Jbt...sto strana možeš ispisati u raspravi sa vama i tražiti dokaze za evoluciju - vi ćete samo vrteti mantru kako je to navodno dokazano (čime?), kako postoji gomila dokaza (kojih?), kako su mutacije mehanizam (koje, gde, ko ih je igde video, zabeležio?), kako 98% nekih ljudi podržava evoluciju, a to je dokaz da je tačna,...
I slične besmislice.
U redu je da postoje ograničeni ljudi, ali baš toliko...

Sve što si naveo su teorijske postavke, usput dokazano netačne.
Dokazano je da se Svemir ne širi.
Tu bi trebao da bude kraj priče, ali sila Boga ne moli i ta glupost o širenju se i dalje protura, jer odgovara onima koji kontrolišu naučnu sferu.
Svemir se ne širi? 🤔I kako čovek sada sa tobom da argumentovano diskutuje? 🙄 Gubljenje vremena... :kafa:

Upravo, jednim delom, kako sam ti naveo...sposobniji organizmi imaju veće šanse da svoje gene prenesu potomstvu.
Ako uspeju, daju svom potomstvu veće šanse za preživljavanje i razmnožavanje.
...
Sposobniji noj će preneti svoje gene potomstvu, sposobniji konj će ih preneti svom potomstvu,...i imaćemo potomstvo sposobnijeg noja - nojeve i sposobnijeg konja - konje.
I?

Back