Koliko vam auto troši?

Rekao sam do, naravno da novija vozila troše manje.

Nema automobila koji trosi u Beogradu manje od 7 - 8L jer je prosecna brzina 12 km/h po BGu, cak i mali gradski automobili sa 1.0TSI motorom koji je jako stedljiv pa mozes izaci oko 6L samo ako se naprezes i trudis tokom voznje da izvuces tu potrosnju, a svaki veci automobil od 10 - 12L (poznanik vozi automobil sa 1.5TSI motorom i to je po Beogradu oko 9 - 12L).
"Bajke" o potrosnji su veoma ceste na ovim prostorima, a automobili im trose manje nego plug-in-hibridi po gradu jos malo pa ce poceti i da proizvode benzin.

Voze neke stare automobile i ne mogu da se pomire sa time da postoje normalni ljudi i normalni automobili. Evo ja u zgradi imam nekoliko seljaka koji imaju audije dizele i samo kukaju kako puno troše. Pa kupi gradskia auto seljoberu a ne limuzinom da se guziš po gradu.
Kompleksi su cudo ,kazem ti u Francusku kada sam bio zadnji put ,periferija ili centar Pariza ljudi voze gradske aute pretezno ,Reno Twingo je dominirao tada.

Nema automobila koji trosi u Beogradu manje od 7 - 8L jer je prosecna brzina 12 km/h po BGu, cak i mali gradski automobili sa 1.0TSI motorom koji je jako stedljiv pa mozes izaci oko 6L samo ako se naprezes i trudis tokom voznje da izvuces tu potrosnju, a svaki veci automobil od 10 - 12L (poznanik vozi automobil sa 1.5TSI motorom i to je po Beogradu oko 9 - 12L).
"Bajke" o potrosnji su veoma ceste na ovim prostorima, a automobili im trose manje nego plug-in-hibridi po gradu jos malo pa ce poceti i da proizvode benzin.
Slično nešto napisah na prethodnoj strani.

Interesuje me koliko je merodavna prosečna potrošnja po bordu, voleo bih kad bi neko uporedio sa dosipanjem i postavljanjem proporcije.
To je mene, blago receno, dovelo u nedoumicu. Nakon citanja po net-u kako bord gresi i litar, mozda i vise, bio sam u neverici s ovim autom.
Nakon prvog obracanja paznje posle sipanja goriva ispada da je bas, bas precizan. Ne verujuci, misleci da smo negde omanuli, tripujemo ili sta vec, posle svakog sipanja punog rezervoara, opet se pokazalo da gresi samo1-2dl. :eek: O cemu je rec zaista ne znam. Kako obracunava i sta je u pitanju, blage veze nemam.
Inace redovno mesecno sipamo pun rezervoar. To je dovoljno sinu za posao i dodatno svrljanje gradom.

Ja sam pre 20 god vozio korada imao je bord koji je bio tačan u miligram. Kada ga upališ potrošnja 99,9 litara pa pada do nekih 13-16 litara. Benzin bio jeftin i uvek sam sipao do vrha pa sam kontrolisao.

Kompjuter obračunava koliko goriva da ubrizga u cilindre i na osnovu toga izvlači prosrčnu i trenutnu potrošnju. Vrlo prosto.

Ma to je meni jasno. Ali ima drugih stvari. Npr, pokazivanje trenutne potrosnje se ocitava tek od brzine 30km/h. Sta do te brzine? Da li komp i to ocitava ali samo za potrebe prosecne potrosnje?

Dizne u sebi nemaju senzore trenutnog protoka. Znaci komp mora indirektno uzeti u obzir trenutnu otvorenost, koliko pulsa u sec, pa koji je pritisak u grani i na osnovu precnika cevi koji je protok u tom trenutku. Jos ako neka dizna preliva pa se vraca gorivo u rezervoar, znaci trebao bi uzeti u obzir i nivo goriva u rezervoaru. Pa jos ako je klima ukljucena ( nisam tom prilikom primetio vecu potrosnju ), a slabija masina, uzima u obzir koliko je potrebno energije za njeno pokretanje. Kompresora, raznih motorcica i dodaje u konacno racunici.Sve te i ko zna jos koje parametre uzima u obzir i indirektno preracunava po nekoj semi, formuli.

Ako nesto od toga ne ocita kako treba dolazi do greske u krajnjem rezultatu. Sto opet implicira da ako neki od senzora zeza, moze doci do pogresnog proracuna podataka. A opet iz toga moze proizaci da ti kojima je veca ili velika razlika u onome sta bord pokaze i koliko su sipali i presli km, imaju problem sa nekim od senzora, mapom za proracun ili sta vec.

Ne zna da li i ucemu gresim ako gresim.

Sve si zbrkao, ti senzori očitavaju i šalju info eku koji određuje splenoidom koliko goriva da dozira. To je krajnji proračun koji se očitava kao potrošnja.

Što se tiče klime isto, auto slabije vuče i ako pritiskaš gas opet ide više goriva samim tim i potrošnja ide gore.

Kompleksi su cudo ,kazem ti u Francusku kada sam bio zadnji put ,periferija ili centar Pariza ljudi voze gradske aute pretezno ,Reno Twingo je dominirao tada.
Nema to veze sa kompleksima, nego sa standardom, imas mali auto za po gradu, i veci, koji je udobniji za duze relacije. U Srbiji mozda 1% ljudi ima takav 'vozni park'...
Reno Megan 2 1.6 trosi 3 litra benzina u gradu, a na otvorenom potrosnja pada na 2-2.5 litra. Samo vi kupujte nemacke, korejske i ostale krseve.
Hibrid ili si pola puta presao na prikolici? :think:
Pa jos ako je klima ukljucena ( nisam tom prilikom primetio vecu potrosnju ),
Ima razlike u potrosnji, ja sam licno merio sipanjem od cepa do cepa, i na relaciji od oko 800km. Nekih 10% vise potrosi kad je klima stalno upaljena...

Back