KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Ja se u sve petljam. Evo odgovoran za prevod, starinskog i modifikovanog recepta. Možda bude interesantno:

ŽENSKA ĆUD-1
420g mekog brašna, 280g maslaca, 140g šećera, 6 jaja, 100g pekmeza od kajsija, 50g badema, 8 kašika šećera, kora od limuna, prstohvat soli.
Zamesiti brašno, maslac, šećer, žumanca, so i koru od limuna. Peći na umerenoj toploti u podmazanom i brašnom posutom plehu. Ohlađeno testo se premaže džemom i snegom od belanaca umućenih sa 8 kašika šećera. Pospe se bademima i ukrasi trakama od testa u obliku rešetke. Zapeče se još 15 minuta.
ŽENSKA ĆUD-2
280g mekog brašna, 140g masti, 100g šećera, 4 žumanca i kvasac potopLJen u 2-3dl mleka, malo soli i šećera. Izmešati i sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Ostaviti da stoji dok ne naraste, pa peći.
Upola pečeno testo se premaže džemom i snegom od belanaca umućenih sa 140g šećera. Pena se pospe šećerom da bi se dobia reš kora. Zapeče se još 15 minuta.
ŽENSKA ĆUD-na nov način
Za koru: po 150g mekog brašna, maslaca, šećera i mlevenih oraha i jedno jaje.
Napraviti koru i peći u podmazanom i brašnom posutom plehu (oko 15 minuta na 1500S). Za to vreme se napravi sneg od 5 belanaca, dodati 6 kašika šećera, 5 žumanaca i na kraju 150g pavlake. Kora se izvadi iz rerne, premaže džemom od kajsija i prelije masom od jaja i pavlake. Pospe se seckanim orasima (ne mora) i vrati u rernu. Peče se još 15-20 minuta. Napraviti dan ranije.

Mafini ( ako postoji tema ,smeh odmah u aksiju prebacivanja)

3 jaja, ako su sitna 4
16 kasika secera
1,5 dl mleka
100 g otopljenog putera
150 g rogaca, mlevenog
4-5 vecih naribanih jabuka
naribana korica limuna ili narandze
1 prasak za pecivo
10 kasika brasna.

Umutiti belanca, postepeno dodavati secer, te onda dodati zumaca, jos mutiti, dodati mleko, puter, rogac, jabuke i dobro izmesati. Potom dodati brasno i prasak za pecivo, ako jabuke ne ocedite dobro, trebace mozda jos kasika-dve brasna. U ov etesto moze se dodati i suvo grozdje.
Kalupe za projice podmazati puterom, posuti brasnom, uliti po malo mase i peci.
Ova masa je dovoljna za dva kalupa i to, za kalup od 12 kolaca i za kalup za 24 kolaca.

Hladne kolace prelijte cokoladnom glazurom.
Kod mene su sada kolaci od jabuka, na meniu, jer imam domace jabuke.

Evo vam jos jedan Zebra kolac, ali posna varijanta.
400 ml kisele vode, 200 ml. ulja, 200 gr. secera, 1 pecivo,600 gr. brasna. Smesa se podeli na 2 dela. U jedan se dodaje 1 kasika kakaa, a u drugi 100 gr. susama.Kako se sipa vidi se kod hello kity na str.9. Pece se u pleh od 30 cm precnika, na 175 stepeni i to stavi se pleh u rernu, ukljuci se rerna i pece se.
I jos jedan isto posni kolac
5 jabuka (rendanih i da budu kisele), 15 kasika griza, 15 kasika secera, 15 kasika brasna, 5 gr. cimeta, 1 vanila, 1 solja seckanih oraha, 100 gr. seckanih brusnica, 15 kasika tople vode, 3 kasike ulja i korica od limuna.Sipa se u podmazan pleh ( 28 cm ), stavi se u rernu, ukljuci se rerna na 175 stepeni i pece se.Odozgo ide glazura od cokolade.

Kod mene se to zove "damen kapric" (od čega je izvedeno i iz kojeg jezika - samo naslućujem, ali nisam neki lingvista i pojma nemam šta bi bilo "pravilno"), a recept kaže:

Potrebno je:
  • 420g brašna
  • 200g svinjske masti
  • 140g šećera + 8 kašika
  • 6 jaja
  • nekoliko kašika pekmeza od kajsija
  • nekoliko kašika seckanih oraha
Testo:
Lepo umutiti mast (bude baš penasto), dodati jedno po jedno žumance, šećer i n kraju brašno. Zamesiti testo, razviti na veličinu pleha ("debljine prsta" :zcepanje:) i staviti da se peče. Za to vreme ulupati čvrst sneg od belanaca i 8 kašika šećera (možeš da dodaš i malo limunovog soka). Kada je testo skoro sasvim pečeno, izvaditi pleh iz rerne, premazati preko njega sneg od belanaca, posuti seckane orahe i vratiti u rernu da se još malo zapeče.
Gotov kolač seći na "kocke" (odnosno kvadrate ;))

Smeh, gde se stavlja ovaj pekmez od kajsija, na testo ili u umucen belanac:dontunderstand:

preturam papire po ladici, baš sam zapela da ti nađem.šape su dobre tek kad odstoje.
evo, među receptima moje mame našla sam recept za šape:
1šolja oraha
1šolja masti
1/2šolje šecera
1 jaje
3šolje brašna
malo ruma(može i malo samljevenih klincica)
1/2 prava za pecivo.
sve dobro umješati da se masa izjednaci.modlice namazati uljem i punitipeći 5-6 minuta ne vaditi odmah šape nego pustiti da se malo ohladi. uvaljati u štaub šećer pomješan sa vanilijom.
prijatno.

Poslednja izmena:
preturam papire po ladici, baš sam zapela da ti nađem.šape su dobre tek kad odstoje.
1šolja oraha
1šolja masti
1/2šolje šecera
1 jaje
3šolje brašna
1/2 prava za pecivo.
sve dobro umješati da se masa izjednaci.modlice namazati uljem i punitipeći 5-6 minuta ne vaditi odmah šape nego pustiti da se malo ohladi. uvaljati u štaub šećer pomješan sa vanilijom.
prijatno.

moze li maslac umjesto masti?ili margarin? i koja je onda mjera?imam prijatelje koji ne jedu mast..

1šolja oraha
1šolja masti
1/2šolje šecera
1 jaje
3šolje brašna
1/2 prava za pecivo.
prijatno.

vjerovatno može.koji omjer to ne znam?

Red je da postavimo i recepte kolača koji su bili na onom tanjiru.

ŠAMPONEZE

kora I:
Potrebno je:
  • 5 jaja
  • 120g šećera u prahu
  • 100g samlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 250g putera
Postupak: Puter dobro umutiti, dodati žumanca, šećer, orahe, brašno. Posebno ulupati čvrst sneg od belanaca, pa sve lagano sjediniti, izliti u pleh (što veći... ili u dva manja) i peći na 175C 15 - 20 minuta.
Kad se ohladi, vaditi modlom krugove (u "originalu" treba da budu prečnika 6-8cm, ali meni se više dopadaju kad su manje).
kora II:
Potrebno je:
  • 250g brašna
  • 120g putera
  • 70g šećera
  • 1 žumance
Postupak: U prosejano brašno dodati razmekšan puter, šećer i žumance pa umesiti glatko testo. razviti na debljinu oko 0,5cm, vaditi modlom krugove (istog prečnika kao i prethodne), ređati u plah i peći na 180C oko 15 minuta.

krem:
Potrebno je:
  • 5 žumanaca
  • 250g šećera
  • 250g putera
Postupak: Umutiti žumanca sa šećerom, skuvati na pari i u hladno dodati penasto umućen puter.
Dalji postupak: Spojiti filom (ne mnogo debelo) po dva različita kružića, okolo premazati kremom i uvaljati u mlevene orahe. Poređati na tacnu (vrh je svetlija kora) i premazati
preliv I:
  • 200g šećera u prahu
  • 50g meda
  • sok od 1/2 limuna
Postupak: Šećer i limun pomešati i zagrejati. Dodati med (ako je ušećeren, zagrevati dok se ne istopi sasvim). Ovim prelivom premazati svaku "šamponezu" pa napraviti
preliv II:
  • Sok od 1/2 limuna
  • prah šećer
  • roza boja (ili aroma maline, jagode...)
Sve pomešati, malo zagrejati da se sjedini i masu staviti u špric pa na sredini svake šamponeze ostaviti roze "tačkicu" ili "zvezdicu".

Važno je ostaviti šamponeze da odstoje oko 48 sati da bi dobile pravi ukus i mekoću.

REFORM KOCKE

Potrebno je:
Kora:
  • 8 belanaca
  • 250g šećera
  • sok od 1/2 limuna
  • 150g suvih iseckanih smokava
  • 120g oraha
  • 1 kašoka samlevenog keksa
  • malo praška za pecivo
Fil:
  • 8 žumanaca
  • 200g šećera
  • 2 kašike mleka
  • 50 -100g kandiranog suvog voća po izboru (višnje i ananas npr.)
  • 50g isečene čokolade
  • 200g putera
  • 2 vanilin šećera
Postupak: Umutiti čvrstu penu od belanaca, dodati sok od limunapostepeno dodavati šećer. Isključiti mikser, dodati keks, smokve i orahe, pa laganno promešati. Sipati u podmazan pleh (ja uvek koristim papir) i peći na oko 180C.
Ostaviti da se ohladi.
U međuvremenu skuvati fil: Dobro umutiti žumanca sa šećerom, dodati mleko, pa skuvati na pari. U još toplu smesu dodati voće, pa kad se sasvim ohladi pomešati sa penasto umućenim puterom i komdićima čokolade.
Filovati preko kore, posuti samlevenim orasima, narendanom čokoladom ili svaku kocku ukrasiti po želji: polovinama oraha, kandiranim voćem...

Evo je! :)
Ovo je jedan sjajan kolač koji u mojoj porodici postoji već jako, jako dugo. Kako smo ga se danas slatko najeli - častim vas receptom. :wink:

Dakle, za Macinu pitu od meda je potrebno:

Testo:
2 jaja
4 kašike šećera
6 kašika rastopljenog meda
1 prašak za pecivo (u originalu 2 kašičice sode bikarbone)
brašno (oko 300g)

Fil:
1/2l mleka
250g šećera
250g mlevenih oraha

Od navedenih sastojaka uz dodatak brašna (oko 300g, zavisi od samog brašna) zamesiti glatko srednje tvrdo testo i podeliti u tri dela. Razviti svaki deo na veličinu pleha (debljina svake je oko 0,5cm... možda malo manje) i peći na poleđini na oko 180C. Vreme pečenja svake kore je oko 15-20 minuta. Paziti da testo ostane svetlo.

Kuvati mleko sa šećerom na tihoj vatri dosta dugo dok ne počne da se zgušnjava (ne sme biti previše gusto da kolač ne bi ostao suv). Dodati orahe i skinuti sa vatre.

Svaku koru premazati filom, a gornju još i posututi mlevenim orasima.

Sad sam procenila da mleko nisam dovoljno skuvala, pa sam dodala i 100g čokolade da malo zgusnem fil. Ineče su ovi kolači mnogo bolji kad odstoje dan-dva

Evo torte koju sam pravila svom unuku za njegov prvi rodjendan koji je bio 11.11. u obliku VOZA,
Potrebno je:
45O šećera
172 l mleka
1 kg plazma keksa
1oo g čokolade
25o g margarina
2oo g oraha
2oo g suvog grožđa
2oo g žele bombona
3 kesice šlaga
Priprema: šećer otopi da dobije smeđu boju, dodaj mleko i kad provri ostavi da se ohladi. Zatim dodaj mlevenu plazmu, otopljenu čokoladu, umućen margarin, mlevene orahe i seckane žele bombone. Sve dobri izmešaj i oblikuj tortu po želji a odozgo ukrasi umućenim šlagom.
PS. Naravno ja sam povećala količinu materijala za VOZ.

Evo ponovo da pokušam da pošaljem sliku VOZA!

Prilozi

• IMG_0665.jpg
    IMG_0665.jpg
    36,9 KB · Pregleda: 30

Back