KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Treba mi jedan savet. Kad pravim strudlu od maka ona super ispadne ali fil se mnogo kruni.
Ja poparim mak, dodam secer , suvo grozdje i komadic putera.
Neznam da li bi dobro bilo da dodam neko belance da to bolje poveze, jer mi je lepo kada ima dosta fila.
Sa strudlom od oraha koju isto spremam nemam taj problem.
Pomagajte molim lepo :worth::worth::worth:

Treba mi jedan savet. Kad pravim strudlu od maka ona super ispadne ali fil se mnogo kruni.
Neznam da li bi dobro bilo da dodam neko belance da to bolje poveze, jer mi je lepo kada ima dosta fila.
Prvo da pitanjce izbacimo iz "torti" ;).
Daklem... Orasi su masniji od maka, te nije čudno što se drugačije ponašaju.
E sad... Moja baba je pravila najbolju štrudlu na svetu... ali stvarno!
Receptura je bila sledeća: koliko maka, toliko šećera. I fil se kuva u mleku... a količina mleka i dužina kuvanja... e pa to oceniš odokativno ;) :zcepanje:.
Ako je mleko punomasno (a kod Mariškice je bilo... jer se koristilo domaće, sveže pomuženo ;)), nema potrebe ni za puterom, ali ako je ovo industrijsko (pa još sa smanjenim procentom masnoće - dodaj. U svakom slučaju, komadić putera ne može da pokvari. ;)
Mi nismo voleli suvo grožđe, pa ga ona nije stavljala, ali svakako da i ono upija, pa i o tome treba voditi računa.
E, pa kad budeš navraćala u naše krajeve, ću zamesim jednu količinu da probaš... pa ako ti se dopadne - rešen problem. :)

Moja svekrva pravi ekstra makovnjaču, dok njenu nisam probala, nisam ni volela
A fil pravi tako što na suvo izmeša jednaku količinu mlevenog maka i šećera u prahu. Ništa ne kuva, ništa mleka ne ide, samo mak i šećer dobro izmeša sa umućenim belancetom
Čula sam i za tu varijantu... mislim da je moja mama ček jednom prilikom i probala.
Ali.. :tajna: ja ne volim mak i stvarno nemam pojma šta daje bolji ukus :rumenko:

Imala sam isti problem,pa mi jedna komšinica,koja inače radi u pekari i pravi štrudlu,reče da ona ne pari mak,već ga samo dobro umuti sa džemom.

Ja kada pravim Rozen tortu u fil od oraha uvek stavim par kasika dzema od kajisija. Mnogo je ukusnije.

Moja uža specijalnost su kolači, a u njih obavezno stavljam Rozen tortu.Pravim je po sledećem receptu:
Provreti 14 kašika šećera sa 230ml.vode ili mleka.Kada provri dodati 280gr.margarina i butera(pola i pola).Kada se istopi i počne da pušta penu skloniti sa vatre i dodati 350gr. mlevenih orahai 1-2 vanilin šećera.Ova mera je dovoljna za 8 gotovih korica.Glazura je fondan.
Naravno dobro je pritisnem pre nego što stavim fondan i bude odlična

Prilozi

• 9.09.2009 003.jpg
    9.09.2009 003.jpg
    56,7 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Primetila sam da se ne prave baš mnogo kolači sa oblandama. Ja ih volim i imam dosta recepata. Evo nekih, možda posluži:
1. RAFAELO OBLANDE
Potrebno je: paket velikih oblandi, 700g šećera, 250g kokosa, 12 jaja, 2 pudinga od vanile, 4dl mleka, 2 šlaga, 1 margarin
KORA:
12 belanaca, 400g šećera, 200g kokosa i 3 kašike brašna.
Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati šećer, kokos i brašno. Ovom masom premazati svih 5 oblandi (na ravnu stranu) i jednu po jednu sušiti na prevrnutom plehu na 100°C (10-15 minuta).
FIL:
12 žumanaca umutiti sa 100g šećera u prahu dok ne postane belo i skuvati na pari
U 4dl mleka skuvati 2 pudinga od vanile
Umutiti margarin sa 200g šećera u prahu
Dobro ohlađene kremove (1 i 2) sjediniti sa trećim delom, podeliti na 4 dela i filovati kore. Gornju koru ukrasiti šlagom i posuti kokosom (ne mora).
2. PEČENE OBLANDE
Dobro umutiti 10 belanaca pa dodati 400g šećera i napraviti čvrst sneg. Dobijenu masu premazati preko 4 oblande (na ravnu stranu), pa posuti seckanim orasima (150 - 200g). Peći jednu za drugom (više sušiti).
12 žumanaca i 2 cela jajeta umutiti sa 12 kašika šećera i kuvati na pari. Dodati 100g čokolade i po ukusu kafe, ruma ili sl. (ne mora).
Posebno umutiti 300g margarina sa 5 kašika šećera pa sjediniti sa ohlađenim prvim delom.
Preostala 2 belanca umutiti sa 2 kašike šećera i kašiku po kašiku dodavati u krem (da bude penasto - ne mora se utrošiti cela količina). Podeliti na 3 dela i naneti na reljefnu stranu oblande. Poklopiti četvrtom oblandom i okrenuti.
Oblande filovati tako da gornja bude najlepša. Napraviti dan ranije. Malo pritisnuti da se oblande isprave.
3. PEČENE OBLANDE – 2. način
Umutiti na pari 8 belanaca sa 500g šećera i tom masom premazati dve oblande, reljefnu stranu. Prosušiti ih u rerni na niskoj temperaturi.
8 žumanaca, 8 kašika šećera, 1 kašika brašna i 100g čokolade kuvati na pari. U ohlađeno dodati 250g margarina. Filovati tako da strane sa belancima bude unutra. Odozgo napraviti glazuru. Seći štanglice.

Uzgred, imam pitanje: kada pravim one braon-žute oblande ili kako se već zovu, one mi se razgnjecave, a kad god sam ih probala kupovne, bile su suve. U čemu je caka?

Možda i ovo bude interesantno:
LJILJINE ŠTANGLICE
200g mlevenih oraha, 200g šećera u prahu, 200g suvog gržđa, 1 celo jaje i jedno žumance. Dobijenu masu rastanjiti i peći (sušiti) na podmazanom i posutom plehu.
300g šećera u prahu izmutiti sa malo tople vode dok ne postane belo i dodati 125g margarina. Dobijenu masu podeliti na dva dela.
Prvi deo rastanjiti preko ohlađene kore.
U drugi deo dodati 100g rastopljene čokolade. Dobijenu masu rastanjiti preko belog sloja. Služi se isečeno na štanglice.

Danas sam probala kolac koji je drugarica radila po receptu iz Blica.Na kraju sam otkrila da je izvor Coolinarka.Kolac je EXTRA dobar,ukusan,...ne znam sta bih jos rekla.Delim ga sa vama i preporucujem.

Ledeni čokoladni kolač

100 g čokolade za kuhanje
150 g gorke tamne čokolade (70% kakaa)
600 ml slatkog vrhnja
20 g šećera u prahu
4 žlice soka od naranče ili likera od naranče
1 žličica narančine korice
100 g zdrobljene čokolade za kuhanje
Za čokoladnu glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
90 g maslaca

Priprema
1. Slatko vrhnje istucite u šlag, umiješajte šećer u prahu, sok i narančinu koricu te čokoladu otopljenu na pari.
2. Dobro izmiješajte električnom miješalicom, pa umiješajte zdrobljenu čokoladu.
3. Smjesu izlijte u kalup obložen prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču tri sata.
4. Ohlađeni kolač okrenite na pladanj, pa ga prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako da ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umiješali omekšani maslac.
Posluživanje
Kolač poslužite dobro rashlađen i narezan na šnite.
Savjet
Kalup prije izlijevanja možete obložiti komadima tanke čokolade ili čokoladnim vaflima koji će vam poslužiti umjesto glazure.

Da se ja nadovezem kao plavusa:manikir: mozes li mi pojasniti, kako rucno, fonadan u kesu, pa saras kolac ili saras prvo po papiru:dontunderstand:
Ja sam pocetnik i imam mlogo pitanja:manikir:

Pomešam margarin,belu ili crnu čokoladu i fondan(sve otprilike), stavim u špric i šaram, obično od ove mase pravim tufnice Ili rastvporim fondan do određene gustine i čačkalicim šaram, ali to moraš na svežu čokoladu.Može i ako sipaš u kesu čokoladu, napraviš iglom mali otvor i šaraš.Nije nikakva tehnika, probaš jednom, drugi put i naučiš.

Evo kolaca koje sam pravila za cool okupljanje u Nisu, morala sam uzeti u obzir vremensku prognozu i truckanje po autobusima, pa sam se odlucila za neki cvrsci kolac.

Sah oblande iliti rolati, rolade

Za ovaj kolac potrebno je jedno veliko pakovanje oblandi.

Zuti biskvit:
5 jaja
10 kasika secera
8 kasika brasna
5 kasika mleka
5 kasika otopljenog putera ili margarina
1/2 praska za pecivo.

Braon biskvit:
5 jaja
10 kasika secera
6 kasika brasna
5 kasika mleka
5 kasika otopljenog putera ili margarina
2 kasike kakaoa
1/2 praska za pecivo.
Kore peci u plehu 35x25cm. Svaku koru orezati i iseci na 10 jednakih kaiseva po duzini.

Fil: 4 kesice pudinga od vanile ( moze i neki drugi, od maline ili sumskog voca izgleda bas dekorativno), skuvati u 1,5l mleka sa 7 kasika secera i ohladiti. Posebno umutiti 375 g putera sa 200g prah-secera i sjediniti obe mase.

Jedan list oblande staviti na vlaznu krpu, premazati filom, staviti jedan zuti i jedan braon kais testa, malo fila izmedju, pa preko jedan braon i jedan zuti kais testa ( boje testa idu unakrsno), malo fila izmedju testa i uviti u rolat, te ostaviti da se stegne.
Dobija se 5 rolata. Mogu se i zamrzavati, samo je pri odmrzavaju bolje iseci ih poluodmrznute.

Poslednja izmena:

Back