Кoksaki

• Začetnik teme Začetnik teme kacca
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
i isto dok sam bio u bolnici pokazujem doktorki nalaz ultra zvuka srca koji sam izvadio dan pre nego sam legao u bolnici,i nece da pogleda nego hitno zove kardiologa.dodje taj kardiolog u radi mi ekg i rece da moram da idem na ultra zvuk i onda kardiologu pokaza te nalaze ultra zvuka, i ona polude,pa sto ste me zvali kad decko ima nalaze i kad mu je sve o,k tako too.....ne paznja\

Prljave ruke, neoprano voce, povrce...
Mada sam cula da doktori pitaju pacijente da li sede u klimatizovanom prostoru sto bi u teoriji znacilo da moze da se unese respiratornim putem....jedan dr mi je napomenuo nesto vezano za "epidemiju" koksakija na VMA pre par godina koju su povezali sa centralnim air condition sistemom...ali eto, vise parafraziram jer mi detalji nisu poznati.
Koksaki je enterovirus, znaci crevni virus.

Ivana: i u pomenutom slucaju, eritromicin je bio sasvim indikovan, kod tako skorog perikardtisa. I bilo bi suvislo da mladi gospodin s atek zalecenim perikarditisom nije isao da se mlati po basketu nego da je brinuo o svom zdravlju i srcu. Antibiotici su u njegovom slucaju sve vreme bili opravdani u smislu prevencije relapsa zapaljenja srcane kese ili vec drugog napada na srce.

Dobro, mi sad ovako mozemo da okrecemo situaciju sa svih strana i da polazimo od razlicitih pretpostavki tipa:
- da li je njegov dr u momentu prepisivanja antibiotika zbog upale u grlu imao na umu prelezani perikarditis ili nije, i zasto se ipak odlucio za tu terapiju.
U tom smisli povlacim crtu na racun napada i odbrane takvog postupka.

Sustina moje kritike lezi u tome da lekari opste prakse olako posezu za antibioticima, evo vam primer sa 3. strane od ivane-ivancice, evo vam moj primer, a tek onaj primer stomacnog virusa lecenog sinacilinom.....mnogo je primera neopravdane upotrebe antibiotika koja vodi ka tome da ce neko otici 5 puta kod doktora koji ce mu svaki put tresnuti po koji antibiotik, pa ako taj ne deluje daj neki drugi, pa treci, pa neki ce vec u tom nizu delovati i taj neko ce sledeci put sam otici u apoteku i reci dajte mi kutiju panklava jer on leci sve.
Drugo i jos bitnije je to sto kad nekog izbombardujete antibioticima sirokog spektra mozda cete izleciti primarni problem, ali vremenom se stvara rezistencija i cime cete posle leciti takvog pacijenta....blagim osmehom i toplim pogledom.

I ako se vec antibiotici uvode kao preventivna terapija, zasto se onda preventivno ne tretiraju i negativne posledice antibiotika, a tu mislim na kandidijazu i poremecaj crevne flore.
Kad su meni antibiotici zbrisali crevnu floru razgovarala sam sa jednim gastroenterologom koji mi je rekao da samo posle 1 kutije antibiotika crevnoj flori treba 4-6 nedelja da se oporavi !!
Verovatno i sami znate koliko ljudi se muci sa crevnom kandidom i koliko godina !!!
A zasto je do toga moralo da dodje??!! Bocica nistatin kapi i kutija probiotika u toku terapije antibioticima bi trebalo da bude jedinstven i obavezan protokol u PZZ-u.

Eto toliko od mene anti-antibioticara. ;-)

On i pocinje prolivom, znaci isto kao "stomacni grip"....kod nekog to prodje i ne pravi vise smetnji, a kod onih kojima je narusen imunitet pravi razlicite tegobe i moze napasti bilo koji organ...postoje 2 grupe virusa A i B, pa postoje podtipovi itd.....Imas dosta toga na netu o koksakiju pa googlaj malo.

Po milioniti put: nalazi na koksaki u privatnoj laboratoriji NISTA NE VREDE I NISU REFERENTNI. Jedini referentni nalazi su oni dobijeni sa Torlaka, ostalo je bacanje para, kao sto je u vise navrata objasnjeno na ovom forumu. Ali - ko voli nek izvoli.

jos ne znajuci da imam koksaki virus pijem neke vitamine koji su mi lekari rekli,a to su vitamic c sumeci,vitamin e u nekim malim providnim kapsulicama kao baloncici i pijem vitamin b(beviplex),pored toga pijem multi vitu(2 ili 3 case dnevno) e sad ne znam da li da ubacim neki vitamin ili da izbacim?i koliko je to potrebno unositi vitamina da bi se dobila ta vitaminoza?

juce sam osetio da mi po malo curi nos i danas kad sam ustao jedna nozdrva mi bila zapusena.i preko dana mi se cas otpusi pa mi se druga zapusi i tako dalje,a vec stavljam mesec dana BECONASE,to mi je prepisao orl, jer mi je slicno pre to bilo samo sto mi nije curio nos.mislim da je ovo neka prehlada,grlo me ne boli ,ali mirise slabo osecam.reziltati sa torlaka za koksaki virus mi jos nisu stigli,vec pijem vitamin c,vitamin e i beviplex.pitam se da li je do neko delo koksaki virusa?i sta da radim,da li da uzmem neki lek da pijem i koji lek bi mogao piti?unapred hvala :)

Polako, ti zapravo jos ni ne znas imas li koksaki, a i ako ga imas znaj da je tebi imunitet slaba tacka i da ces pored koksakija pokupiti jos mali milion aktuelnih virusa te s tim u vezi cuvaj se tih prehlada, ako vec znas da je neko bolestan izbegavaj ga u sirokom krugu.
Ja sam cele zime bas zbog tog loseg imuniteta kacila stalno neke prehlade,,,i bukvalno je bilo dovoljno da mi bebica iz kuce kine u lice i ja zaglavim sa prehladom ...svi ti prenosioci prehlade su je sanirali za 7 dana max, a ja sam ih vukla i po 2 nedelje.Nisam tada pila nikakve lekove osim standardnih vitaminskih suplemenata.

Nisam znala da postoji ova tema na forumu,drago mi je sto sam je videla jer sam do sada u glavnom chula za smrtne slucajeve koksaki virusa.Tako da zaista, kada sam cula naziv ove bolesti,me je podizilazila blaga jeza.

Drago mi je da sam procitala toliko iskustava izlecenih ljudi.Jer sam stvarno mislila da se ova bolest ne lechi..

Uzasan strah sam imala od nje,zato sto imam iste simptome,...brzo zamaranje,preskakanje srca,nedostatak vazduha,malaksalost,pojacano znojenje,probadanje u grudima(ili bol na udah)...
Isla sam kod lekarke opste prakse na Studenskoj,i rekla mi je da mi je to posledica stresa od ispitnod roka,..Ali ja ove simptome osecam vec skoro 2 godine,u slabijem ili jacem kontinuitetu.Prepisala mi je beviplex,ali je se ne osecam bolje.
Prestala sam da razmisljam o koksakiu zato sto sam bila ubedjena da se od njega samo umire,pa i da sam ga imala"bila bi gotova".Nisam znala da je to toliko cesto oboljenje medju ljudima
I onda sam se pomirila sa cinjenicom,da sam ja zapravo sve to umislila.

Da li moze da dodje do nekih ozbiljnijih posledica,ako se ne krene na vreme sa lecenjem?

stigli su mi rezultati sa torlaka i infektolog mi je rekao da to sto mi je povecano se ne tretira kao koksaki,a danas mi se naduo zub i kardiolog mi je rekao da slobodno mogu da pijem antibiotik i ako imam koksaki,a pijem amoksicilin.evo su moji rezultati : CB1 c1:16__CB1 c1:16,CB2 c2:16__CB2 c2:16,CB3 1:64__CB3 1:16,CB4 1:32__CB4 1:64,CB5 1:32__CB5 1:16. e sad me zanima da mi neko protumaci ove rezultate i da li imam taj koksaki i kako da se lecim?i sta mislite o tim antibioticima sto pijem?

LaLeee:
stigli su mi rezultati sa torlaka i infektolog mi je rekao da to sto mi je povecano se ne tretira kao koksaki,a danas mi se naduo zub i kardiolog mi je rekao da slobodno mogu da pijem antibiotik i ako imam koksaki,a pijem amoksicilin.evo su moji rezultati : CB1 c1:16__CB1 c1:16,CB2 c2:16__CB2 c2:16,CB3 1:64__CB3 1:16,CB4 1:32__CB4 1:64,CB5 1:32__CB5 1:16. e sad me zanima da mi neko protumaci ove rezultate i da li imam taj koksaki i kako da se lecim?i sta mislite o tim antibioticima sto pijem?
Sve ti je receno.

Dobar rezultat je sve sto je 1:16. E sad, ne znam ovo kod tebe sta znaci 2:16. Ali ovo sto ti je 32 i 64, to je poviseno. Ja sam imala cb2:1:128, i 6 meseci nisam mogla da dodjem sebi koliko sam bila umorna i iscrpljena, sa konstantvom temperturom 37,2-37,3. Nema lekara kod kog nisam bila, svi rezultati sem koksakija su bili ok. E sad, kardiolog mi je isto kao i tebi, rekao da to sto je malo poviseno nije nista strasno i da umor i temperatura nisu od toga. Sa druge strane dr opste prakse mi je rekla bukvalno da odmah legnem u krevet, jedem voce povrce, vitamine itd. Sto sam i uradila. Posle 2 meseca opet sam radila na Torlaku, i nije opao titar. Posle toga mi je polako bivalo bolje i bolje, opet sam uradila titar i opao je. Nisam citala od pocetka koje su tacno tvoje tegobe zbog kojih se sumnjalo na koksaki, al cisto te savetujem da to sto kaze infektolog ne mora da bude zakon.

Back