Кoksaki

• Začetnik teme Začetnik teme kacca
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Eozini su ti poviseni alergijski, ambrozija na sve strane, velika vrucina i suv vazduh - cudo da se ne gusis svaki dan, pijes li neki antialergik? Nema veze sa koksakijem, ali obzirom d aimas reinfekciju koksakijem svakako treba da mirujes. 3.5 meseca nije dosta za saniranje koksaki infekcije, pogotovu miokardita sa izzlivom u perikard.

Koksaki ima na stotinu tipova virusa, telo stvara antitela na onaj tip koji ga je prethodno napao, odnosno na njegov podtip. Svakako da koksaki moze da s evrati ali ne onaj tip virusa na koji je telo napravilo imunitet.

Ne znam sta ti tacno nije jasno? Koksaki pripada enterovirusima, postoje dve vrste (grupe) koksaki virusa, A i B. B grupa sadrzi veliki broj tipova virusa (B1, B2, B3, B4, B15, B.....). Kao i virus gripa, i bilo koji virus, virus koksakija iz grupe B skloni je mutacijama tokom vremena sto znaci da je nemoguce napraviti trajnu vakcinu i trajan imunitet. Kako virus mutira, covek se nece re-zaraziti istim tipom virusa koji je vec jednom prelezao, AKO tip ostane isti; ali ako taj tip virusa u medjuvremenu izmutira, naravno da ce pisati da je titar B4 povecan, cak i ako je prethodna infekcija bila tipom B4: naprosto ovaj i onaj B4 tip nisu isti, jer je zadnji mutirao u medjuvremenu.

Kao sto se ne mozes razboleti dva puta od istog virusa gripa, i kao sto vakcina koju primis moze biti beskorisna i mozes dobiti grip ako tip virusa gripa izmutira do sezone u kojoj je vakcina pravljena i data, tako je i sa koksakijem. Nista neobicno sto nije slucaj sa svim virusima. Ono cemu je medjutim koksaki B sklon jeste brza mogucnost promene ciljnog organa koji napada kao i povecanje destruktivnosti mutacijom. Dobra higijena ruku, i dobar imunitet preuslkov su i jedini nacin da se spreci infekcija koksakijem, bilo da se radi o koksakiju iz A ili B grupe.

Dragi forumasi moram da vas nesto pitam.Naime ja imam dijagnosu anksiozno-depresivni poremecaj.Pijem seroxat 1 ujutru,propranolol 1/4 i rivotril sad vec 1/4 a pila sam 3x1/2.Ja mogu da kazem da sa ovom terapijom ne osecam strah vise,idem svukuda.....a i dalje imam i vrtoglavice i sustanje u usima i lupanje srca i gusenje,dobijam napade bolova u stomaku u sred noci i to me sve boli dok se ne ispraznim........da ne navodim vise simptome.I pored toga sto se nekako psihicki tj.anksioznog nema vise u vidu straha izbegavanja situacija i dr osecam mnogo bolje a imam i dalje ove gore simptome da li je moguce da ja imam koksaki i da treba da se testiram.
Pre nego sam postala anksiozna imala sam stalne aritmije te mi je stalno prepisivan propranolol evo vec 4-5 godina.Takodje da kazem da pre nego su mi dali dijagnozu anksioznosti kada sam dobila prvi napad bilo je to u vidu povecanog krvnog pritiska,aritmije,preznajanja,drhtanja i totalne malaksalosti,cak sam se u to vreme bila osusila kao grana.Sve su mi to pripisali nervnoj bazi iako se nisam nikad nesto mnogo nervirala jer sam cool tip.Nisam nikad radila uz srca samo ekg i davali su mi antibiotike uz propranolo.Meni je to vise dosadilo a i iskreno receno nisam ni razmisljala nikad o koksakiju i prestala sam da idem lekaru.
Sad me vi posavetujte ako mozete sta ja da radim?Dal sam luda ili bolesna???

Hvala!!!!

Slazem se, svog mira radi valjalo bi uraditi test na koksaki; problem je sto je uput za Torlak teze izvuci nego nekome zdrav zub, boze me oprosti, a ako to placas, onda ti je cena nesto oko 200-300 eura za tu analizu (zato je i tesko dobiti uput!), bar je tako bilo pre jedno 2 godine kad sam proveravala za moju8 mamu. A u privatnim laboratorijama nema smisla raditi ovaj test iz pomenutih (vise puta) razloga na ovoj temi.

Inace, ne mali broj puta se desi da na psihijatriju dospeju pacijenti kojima nije prepoznato neko somatsko oboljenje pa se poremecaj rada tiroidee krsti kao depresija ili anksioznost ili panicni napadi, isto vazi i za koksaki. Ja sam uvek za to da se pre slanja pacijenta psihijatru uradi kompletan somatski nalaz. Nesto ima pravo da bude na 'nervnoj bazi' ali pre toga moramo biti sigurni da nije telesno uzrokovano.

Ako to nisi radila u poslednjih 6 meseci, uradi, svog mira radi. JA i dalje mislim (znamo se ja i ti od ranije, zar ne?) da se radi o psihickom problemu, ali mozda je neophodno da i ti to u punoj meri shvatis i prihvatis, a dok nemas sve somatske rezultate u granicama normale ispitane, neces biti mirna i neces se posvetiti u potpunosti svom psihijatrijskom lecenju, sa stalnim crvom sumnje - da ipak mozda nije nesto telesno u pitanju.

molm vas za pomoc jer sa svojih 32 sam naizgled u corsokaku i ne vidim izlaz
naime pre 3 meseca sam prvi put poceo da osecam probadanja u predelu leve plecke,bolove u grudima,preznojavanje,malaksalost i sve je to bilo praceno povisenim krnim pritiskom.
Na snimku pluca je bilo sve u redu i na ultrazvuku donjeg abdomena
Nakon tih pregleda 3 noci za redom posecujem hitnu pomoc zbog visokog pritiska 180 sa 110 a te poslednje noci me pregleda i internista jer dugo nisu mogli da mi obore pritisak i daje mi terapiju karvileks,febricet,vitamin c i tritace2.5
Krvna slika je bila o.k a sto se tice testa na koksaki bio je pozitivan nasli su da imam b grupu a sto se tice nalaza jedino je CB1 1:64 a ovo ostalo je < 1:16
Radjen je i EHO srca i nalaz je - smanjene globalne kontraktilnosti leve komore EF - 40%
Nakon nekog vremena ostajem bez terapije i sada tj.zadnjih 7-8 dana svakodnevno mi pritisak skace i to iz cista mira 188 sa 86 ili 176 sa 105 ...
To je sve propraceno sa bolom u grudima ( kao da je umesto srca balon i da ga je neko prepumpao ) ,stalno me tera da " podriguje " i koci mi se leva ruka
U tom slucaju koristm glogove kapi 30 kom,andol i bromazepam od 3mg ili valerijana kapi 20 - 30 kom.
Medjutim meni je stanje samo gore i gore
Molim vas uputiteme da li je ovo posledica virusa ili ...
STA DA RADIM ?

Danas sam bila kod infektologa i pored uputa za vadjenje krvi koji se salje na Torlak, dato mi je da uradim WADAL , ADEWO, nesto na BK (prvu rec nemogu da procitam) ,KKS. Da li mi neko moze reci koje su to analize i cemu sluze, posto sam se ja toliko prepala da doktorku nista nisam razumela(prvo mi je predlozeno lezanje u bolnici).Inace pre dve nedelje sam prestala da primam injekcije zbog upale pluca, a od petka ponovo imam temperaturu od 37 sa 3, mlaksala sam lupa mi ubzano srce i pri najmanjem naporu, spava mi se,osamucena sam,znojim se.

Institut Torlak je jedina referentna ustanova u Srbiji koja radi analize na Koksaki virus,zaboga u pitanju je Institut za virusologiju!!!Ne vidim kako bi VMA mogla biti relevantnija,uz apsolutno uvazavanje njihove strucnosti i kadrova!

Prva serologija CB3 1:128;CB4 1:256,posle dva puna meseca mirovanja,nalaz koji mi je juce stigao je potpuno identican, kao i prvi, dakle titar se nije ni mrdnuo,a verujte nisam se mrdao ni ja u protekla 2 meseca.Pretpostavljam da je ovo moguce,ali molim pojasnjenje,kada bih sada trebalo ponovo napraviti seroloske pretrage na Torlak-u,uzimajuci u obzir da je od poslednjeg vadjenja proslo mesec dana?Hvala unapred!!!

Back