Koju knjigu imate želju da pročitate...?

Nikad nisam čitao Stivena Kinga, ali upravo sam skinuo njegovu novu knjigu 11/22/63 u kojoj kombinuje temu atentata na Kenedija i žanr alternativne istorije. I jedno i drugo mi je neobično zanimljivo, posebno kad se književno obrađuje, pa ću se vjerovatno uskoro prihvatiti i tih osamsto i kusur strana.

Imam želju da pročitam Tomasa Bernharda. Zato sam i kupio njegovu knjigu "Beton".
Zaintrigirao me je kada sam naišao na njegov intervju u kojem kaže, izmedju ostalog, sledeće:

Bernhard: Ja sam uvek živeo samo od onog što sam radio, nikada nisam dobijao neku subvenciju, nikada se oko mene niko nije trudio, do dana današnjeg. Ja sam protiv svakog subvencionisanja, protiv svakog redovnog plaćanja, umetnicima ne treba dati ni groša. To bi bilo idealno i onda bi možda nešto od toga i ispalo. Umetnicima bi trebalo vrata, kroz koja žele da prođu, potpuno zatvoriti i zaključati. Ništa im ne treba dati, treba ih ostaviti pred vratima. To se nije uradilo i zato imamo lošu umetnost i lošu literaturu. Oni se provuku do nekih novina, do nekog ministarstva, nastupe kao da su geniji, i dobiju svoj stan, svoje papire i osigurani su do kraja života. I onda više ne mogu da napišu ni jednu dobru knjigu.

Flajšman: To znači da treba ukinuti svaku podršku?

Bernhard: Nikakva podrška umetničkom radu! On mora sam sebe izdržavati. Ne treba subvencionisati ni velike institucije. Tu bi trebalo da deluje trgovački princip "opstani ili umri". Zato je ovde i došao kraj svakoj umetnosti, zato što sve ima podršku. Ne bi bilo moguće da se prave takve budalaštine koje ljudi prave da se iza toga ne kriju subvencije koje su ih potpuno uništile.
........

Pitanje meni nije jasno.Mislim meni licno,drugima ne znam.Jer ono sto zelim da procitam to i ucinim,ranije ili kasnije.I ako imam na lageru bar 200 neprocitanih knjiga,ali dolaze one polako na red jer dosta citam svaki dan.I dok budem citao tih 200 naslova kupicu novih 200-300 knjiga.
Али шта ако немаш ту књигу, и не можеш да је нађеш? Или ти читаш само оне које имаш?
Ето, ја бих волео да прочитам Рамајану и Махабхарату у целости, али та дела нису преведена. Најзначајнија дела светске књижевности, а преводе се свакакве глупости. Жалибоже утрошен папир, и новац.

Ramajana je mislim cela prevedena kod nas i to imam.To je knjiga mislim oko 500 strana.Mahabharata nije cela prevedena,ja imam to sto je prevedeno.No nije ni vazno jer sustina vedske filozofije iz Mahabharate nalazi se u Baghavatgiti kakva jeste.
Ono sto nije prevedeno na srpski iz svih krajeva sveta i svih oblasti,sta ja tu mogu.O tome ne brinem i ako bih voleo da bude sto vise toga prevedeno.
Iz onih oblasti koje mene zanimaju,ja imam vecinu knjiga.Sad samo otkrivam neke za koje nisam znao a solidni su ipak.

Ramajana je mislim cela prevedena kod nas i to imam.To je knjiga mislim oko 500 strana.Mahabharata nije cela prevedena,ja imam to sto je prevedeno.No nije ni vazno jer sustina vedske filozofije iz Mahabharate nalazi se u Baghavatgiti kakva jeste.
Ono sto nije prevedeno na srpski iz svih krajeva sveta i svih oblasti,sta ja tu mogu.O tome ne brinem i ako bih voleo da bude sto vise toga prevedeno.
Iz onih oblasti koje mene zanimaju,ja imam vecinu knjiga.Sad samo otkrivam neke za koje nisam znao a solidni su ipak.
Вероватно је то нешто приређено. Него, хоћеш ли да погледаш да ли је и ту име једног јунака дословно Душан, дакле чисто српско име, као што је у преводу Весне Крмпотић?

Рамајана, књига десета, поглавље XII, стих једанаести:

Од Рамине руке паде јунак Душан и још Кхара,
и тад видјех: није Рама смртничкога нашег соја.

Lepo bi bilo da mi ti ili neko drugi kažete koje delove da pročitam. Ne verujem da ću ikad odvojiti dovoljno vremena da pročitam celu, a kupila sam je nedavno.

Sta si Rado kupila? Ako imas Ramajanu onda ne znam zasto je ne bi kupila,a i Mahabharatu bez obzira koliko velika bila.Mada dosadno je to stivo.Lici mi na Stari zavet mada je Stari zavet interesantniji.U obe knjige su samo neke bitke,fantazije,lagarije,puno krvi.Mada ima i nekih alegorija,poneka pouka,ne moze bas da se cita olako kao neki romancic.

Вероватно је то нешто приређено. Него, хоћеш ли да погледаш да ли је и ту име једног јунака дословно Душан, дакле чисто српско име, као што је у преводу Весне Крмпотић?

Рамајана, књига десета, поглавље XII, стих једанаести:

Од Рамине руке паде јунак Душан и још Кхара,
и тад видјех: није Рама смртничкога нашег соја.

Moja Ramajana je prevod sa ruskog od Vladimira Jaglicica.Nema deset knjiga u njoj vec sedam,i nije u stihu.Onda moze biti da nije cela.Mada posto nije u stihu mozda je stala i cela.Pise da je sedma knjiga ujedno i zadnja.Evo citiracu zadnju recenicu pa ti uporedi

KUSHA JE OSNOVAO GRAD KUSHAVATI U PLANINAMA VINDHJE,A LAVA GRAD SHRAVASTI.OBOJICA SU VLADALI DUGO I SRECNO.

Back