Наркоман се дрогира управо зато што га дрога чини срећним.
Како си успео то да заборавиш?
Sa primerom narkomana i njegove sreće teško da možemo dati ispravan odgovor na pitanje "Šra je smisao života". Zato što je pojam "smisao" logički pojam kojim se obeležava samo jedan od četori nužniha faktota koji uslovljavaju sveukupno postojanje. Sva četiri oba faktora si uzročno.poslrefično povezani i teško je razumeti ove faktore pojedinačno, bez razumevanja svih zajedno.
Logički termini kojima obeležavamo ova četori faktora su " "razlig"m "uzrok", "svrha" i "posledica".
1. Termim "razlog" se odnosu na pojam "ideja", "inrotmacija" ili "znanje". Ovaj termin nam govori da je "znanje", tj. "informacija", razlog sveukupnog postojanja. jJr kad subjekt koji postoji ne bi ništa znao, tada ne bi mogao da bude svestan svoga postojanja, A kada ne bi mogao da bude svestan svoga postojanja, tada ne bi mogao ni da poistoji, odnosno, ne bi imao razloga da postoji.
2. Termin "uzrok" se odnosi na psihičko stanje subjekta, poznato nam pod imenom "nezadovovljsrtvo", "zlo" ili "nesreća".Ovo psihičko stanje sibjekta koji postoji uvek počinje ka kada god je postojanje subjekta, ma na koji način ugroženo, da ga natera da u se oslobodi nezadovoljstva i zla, zato što je nezadovoljstvo i zlo negativno psihičko stanje koje subjekt ne podnosi. A imajući na umu da se subjekt može osloboditi nezadovoljstva i zla, samo ako ukloni uzrok svoje ugroženosti , to subjekt tako uvek i čini. I tako uvek iznova oslobađajući se nezadovoljstva i zla i može da bude sam uzrokom svog postojanja i stalno nastaljai da postoji, odnosno, nastavlilja da se samoodržava.
3. Termin "svrhha" se odnosi na ono što opravdava postojanje subjekta, odnosno, na ono što daje smisao njegovom postojanju. To je upravo ono što je tema ovog našeg razgovora. Ta svrha ili smisao, je naravno, osećanje zadovoljstva ili dobra, odnosno osećanje sreće, koja se u subjekti koji postoji javlja uvek u vidu pdihičkog stanja zafovoljstva i dibra u samom činu postojanja sujekta, nakon oslobađanja od nezadovoljstva i zla.
4. Termim "posledica" se odnosi na sam subjekt koji postoji. Što podrazumeva da subjekt u svojstvu posledice miže da postoji samo ako ispunjava logičke uslove koji su nužni za njegovo postojanje. A to znaći, da će subjekt da postoju u svojstvu posledice samo ako može da bude sam i "razlog" svog postojanja", tj. ako raspolaže znanjem o svom postojanju i bude svestan je svog postojanja. Zatom ako je sposoban da bude sam "uzrokom" svog postojanja. A to je samo oko oseća nezadovoljsstvo i zlo kada je ugrožen, koje če da ga naterea da se oslobodi svoje ugroženosti, a time ujedno i svog neprijatnog osećanja nezadovoljstva i zla. I treći uslov koji subjekt mora da ispuni da bi postojao, jeste da bude sam "svrha" svog postojanja, koja će u njemu psihički uvek da se manifestuje kao osećanje sreće, odnosno, osećanje zadovoljstva i dobra zgog toga što postoji..
I kad sve ovo uzmemno u obzir, tada možemo pomoću ova četiri faktora i uslova sveukupnog postojanja da izrazimo formulom, sa značenjem Univerzalnog zakona sveukupnog postojanja, koja glsi:
RAZLOG + UZROK + SVRHA = POSLEDICA
Ova formila, naravno, nije matematička, već logička.
Uz napomenu da se "razlog", "uzrok" "svrha" uvem manifestuju u vidu sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji kojima subjekt, sa značenjem "posledice", mora da raspolaže da bi postojao. To su
: naprezanje, kretanje, opažanje, osećanje, pamćenje, mišljenje i razumevanje. Ove fiziičke i psihičke sposobnosti i radnje su glavni, nedeljivi faktori Zakona sveukupnog postojanja, bez kojih nikakvo postojanje ne bi bilo moguće.
I još jedna batna napomena je to da subjekt koji ispunjava sve ove uslove da bi mogao da postoji je ono što se podrazumeva pod rečju i pojmom "Svest". Što podrazumeva da, kada god i gde god uspemo u beskrajnomnemeskom prostoru da primetimo da nešto postoji ili da se manifestuje na bilo koji način, uvek če to da bude Svest. Što podrazumeva da jedina prirodna sila i piojava koja može da postoji je Svest. Zato što može da postoji samo ono koje ispunjava sve uslove postojanja, a to je samo Svest, jer ona je jedina koja nože da postoji sama po sebi, tj. da postoji bez ikakvog izvanjskog uzroka svog postojanja, zato što je sposobna sama da igra ulogu i sebe kao svog i Razloga i uzroka i Svrhe i Posledice.
Sve ovo najjlakše može da se proveri i razume na primeru" jahe-pile-koka". Jaje-pile-koka je mini model Univerzuma. Kad do kraja budemo razumeli princip trojednosti zvani "jaje-pike-koka", razumećemo i princip Zakona "razloga, Uzroka, Svrje i Pisledice, po kojem u Univerzumu sve postoji i sve se večito dešava. Ne po načinu večitog trajanja, već po načinu velitog ponavljanja.
Na kraju moram da naglasim i to da nije moguće do kraja ispravno odgovoriti na postavlje koje je postavljeno u ovoj tenu "Šta je smisao života", a da se ne odgovori i na putanja šta su i Razlo i Uzrok živta i šta je i sam život sa značenjem posledice.Koji ne bi mogao da bude život kad ne bi bio svestan sebe, tj kad živor ne bu bio Svest i kad ne bi postojao sam po sebi kao svoj i
Razlog i Uzrok i Sveha i Posledica.
Od mene u ovoj temi toliko. U ovom posti sam rekao sve što je potrebno da može i da se praktočno proveri i razume odgovor,na pitanje "Šta je smisao života". A da li ćete i i vi da uspete to da ptoverite, kako na stvaroma i pojavama kojima ste okruženi, kao i na sebi samima, to nije do mene, već do vas.
Pozdrav s