Koji je smisao zivota?

Rado bih poslušao vase odgovore na temu “Smisao zivota”.
Trazi smisao citav zvot... Do svoje duboke starosti... Nikada nemoj da ga pronadjes, niti da pomislis da si ga pronasla... Trazi ga u isto vreme sa mirom i ushicenjem koje imaju deca kada ono tek treba da upoznaju svet i zivot koji su pred njima... I kada budes iskusna i kada budes mnogo znala o zivotu, neka uvek postoji nesto nepoznato i novo...A realno uvek i postoji, htela ne htela.... Tvoje je samo da shvatis da jeste tako i da nikada ne dozvolis sebi da pomislis da sa sigunoscu znas svu velicanstvenost prirode, zivota, sustinu i smisao... Stvaraj...

Trazi smisao citav zvot... Do svoje duboke starosti... Nikada nemoj da ga pronadjes, niti da pomislis da si ga pronasla...
Tako je! I dizvolite da va belosvetski šarlatani vode kroz život kao guske kroz maglu, da bi pomoću vas ostvarivali svoje lične ciljeve kje su vama postavili , sa objašnjenjem da su to vaši ciljevi. A vi nislučajno nemojte da koristite vaš razum, jer razum je đavplje delo. Samo verujte i radite što vam se kaže, jer spasiće se samo onak ko veruje.

Ne paziš dobro šta pričaam. Nekoliko puta sam objasnio da u frmuli žovota (Razlog+Uzrok+Svrha=Posledica"), glavni cilj je ono što je označeno rećju "Posledica", aa to je sam Život.
Рекао си да је смисао живота срећа. Могу да те цитирам ако хоћеш.

Шта је онда грешка у мом аргументу?

Život je taj koji postoji. Sreća nema značenje postojanja i zato život ne može služiti sreći. Sreća je samo jedno od pdihičkih stanja života i bez života njeno postojanje nije moguće.
Срећа не може да постоји? Од када? 🤔

Тачно је да срећа не може да постоји без ума. Ипак, то само по себи не значи да живот не може служити срећи.

Život je taj koji postoji i on je sam sebi vrhovni i glavni cilj.
Дакле, смисао живота није срећа, као што си претходно рекао, већ живот? Твоја оригинална теза је, дакле, нетачна?

Pogrešno! Vrhovni cilj Života je sam Život, a sreća je samo psihičko stanje Života koje dyje smisao samom postojanju Života.
Шта значи реч "смисао" ?

Ne, potrebno je samo da ti na pravi način razumeš moju originalni tvrdnji da je smisao Života sreća.
Већ сам ти више пута до сада рекао да ме не занима шта си ти ХТЕО да кажеш том тврдњу већ шта си РЕКАО односно како ће иста бити протумачена. И објаснио сам ти зашто.

Добро је да се ипак слажеш да си рекао да је смисао живота срећа. Сада још да разјаснимо шта значи реч "смисао", нешто што сам покушао у претходном посту, али без много успеха.

Рекао си да је смисао живота срећа. Могу да те цитирам ако хоћеш.
Ne treba da citiraš. Taaačno je da sam to rekao i da to mislim i tvrdim.
Шта је онда грешка у мом аргументу?
Rekao si ovo:"Дакле, сврха живота јесте оно због чега се живи, оно чему живот служи." To nije argument. Život živi zbog sebe. Živt ne služi nikome i ničemu drugom do sebi samome. Život je sam sebi cilj i sve što radi, radi da bi i dalje postojao. A kad se putako u čemu je smisao njegovog postojanja, onda je to sreća.
Срећа не може да постоји? Од када?
Razumećeš kad budeš razumeo šta pojam "postojanje " podrazumeva. Samo život postiji i njegove fizičke i psihičke sposobnosti da fizičke i psihičke radnje vrši.Život i njegove fizičle sposobnosti postoje beskonačno, same po sebi, uvek i nikad ne mogu n da nastanu, ni nestanu. A fizičke i psihičke radnje nemaju značenje postojanja, zato jer ne mogu da postoje same po sebi, bez Života kao njihovog vršioca. Zaaato fizičke i psihičke radnje uvek iznova i nastaju i nestaju. Zato uvek možemo da tvrdimo, da, na primer, fizička radnja kretanja ne postoji, već uvek i samo Život (Svest) kao kretač koji se kreće. KOji ne može da se odvoji od svoje radnje kretanja. Ili na primer, ne možemo da tvrdimo da psihička radnja mišljenja postoji, več uvek i samo Svest kao mislilac koji misli. Ili kao što ne postoje nikakve ideje, informacije, odnosno znanja, već uvek i samo Svest kao znalac koji znanje zna ili ne zna. Za fizičke i psihičker radnje bi mogli da tvrdimo da postoje samo kada bi one mogle da postoje samo po sebi i vrše same sebe, bez ikakvog vršioca koji ih vrši.
Тачно је да срећа не може да постоји без ума. Ипак, то само по себи не значи да живот не може служити срећи.
Život ne može služiti sreći, zato jer sreća ne postoji posebnoo i odvojeno od života. Sreća je samo psihičko stanje Života. Zato nije ni loguično reći da čovekova sreča postoji, već uvek i samo srećan ćovek ili besrećan. I zato, čovek, i kad bi služio svojoj sreći, služio bi uvek samome sebi, jer čovek i njegova sreća su nedeljivi jedno od drugog.
Дакле, смисао живота није срећа, као што си претходно рекао, већ живот? Твоја оригинална теза је, дакле, нетачна?
Život nije cmisao, već cilj, a sve fizičke i psihičke radnje koje život vrši su sredstvo koje služi za postojanje života kao cilja. Život se uvek oseća nesrećnim kad je ugrožen. To su, na primer osećanja boli, gladi, žeđi, umora, hladnoće,tuge itd. i ta osećanja prisiljavaju Žovot da otkloni uzroke svoje ugroženosti i zato pomoću tih osećanja Život uzrokuje svoje postojanje i ta osećanja imaju značenje Uzroka Života. A svaki put kad Život otkloni neki od uzroka svoje ugroženosti, on iz stanja zla i nesreće, prečazi u blaženo stanje sreće i zato u osećanj sreće život pronalazi smisao svog postojanja.
Шта значи реч "смисао" ?
Kad želimo da kažemo da je nešto lohično i opravdano, onda je i smisleno. Život, dakle, u svojoj sreći nalazi opravdanje za svoje postojanje u svojim postupcima koji to postojanje omogućuju.
Већ сам ти више пута до сада рекао да ме не занима шта си ти ХТЕО да кажеш том тврдњу већ шта си РЕКАО односно како ће иста бити протумачена. И објаснио сам ти зашто.
Problm je u tome što ti ne znaš ispravno da tumačiš termine, popit, Razlog, Uzrok, Sveha, Posledica, Cilj, Sreća, Nesreća itd. Ti te termine tumaćiš na svoj način, pa sam ti onda ja kriv što drugačije tuzmačš ono što sam ja rekao, nego što sam rekao.
Добро је да се ипак слажеш да си рекао да је смисао живота срећа. Сада још да разјаснимо шта значи реч "смисао", нешто што сам покушао у претходном посту, али без много успеха.
Napred sam objasnio kako ja razumem pojam koji oznaačavamo sa rečju "smiso". Dakle, kad za nešto kažemo da ima smisla, to znači da kažemo da je to nešto što je opravdano. Na primer, kad smo gladni, pa uživamo u jeli, onda kad kažemo da to uživanje ima smisla, onda to znači da je ono i opravdano i logično.

Rekao si ovo:"Дакле, сврха живота јесте оно због чега се живи, оно чему живот служи." To nije argument.

Само по себи није. То је закључак. Али ја сам изнео комплетан аргумент.

Život živi zbog sebe. Živt ne služi nikome i ničemu drugom do sebi samome.

И на који начин је то у сукобу са мојим закључком? Ти тврдиш да живот служи животу. Дакле, по теби, живот је сврха живота.

Samo život postiji i njegove fizičke i psihičke sposobnosti da fizičke i psihičke radnje vrši.

Ствари које нису живе не постоје? Камење, например, по теби не постоји? Или мислиш да је камење живо?

Život i njegove fizičle sposobnosti postoje beskonačno, same po sebi, uvek i nikad ne mogu n da nastanu, ni nestanu.

Мислиш да не постоји могућност да сва жива бића у универзуму умру, и самим тим нестану?

Или мислиш да је све живо?

A fizičke i psihičke radnje nemaju značenje postojanja, zato jer ne mogu da postoje same po sebi, bez Života kao njihovog vršioca.

То што нешто не може да постоји без нечега не значи да нема особину постојања. Например, то што рачунарски програми не могу да постоје без рачунарске меморије, не значи да немају особину постојања. Имам флеш меморију са Виндоус 10 инсталацијом. Та инсталација тренутно постоји. И генерално гледано, без меморије не може да постоји. Међутим, могу врло лако да је обришем, и самим тим, уклоним из егзистенције. Онда више не би постојала.

Zato uvek možemo da tvrdimo, da, na primer, fizička radnja kretanja ne postoji, već uvek i samo Život (Svest) kao kretač koji se kreće. KOji ne može da se odvoji od svoje radnje kretanja.

Кретање итекако постоји. И не само то, оно не захтева свест да би постојало.

Život ne može služiti sreći, zato jer sreća ne postoji posebnoo i odvojeno od života.

То што не постоји посебно и одвојено од живота не значи да живот не може да јој служи.

Sreća je samo psihičko stanje Života. Zato nije ni loguično reći da čovekova sreča postoji

Изгледа да имаш озбиљан проблем с разумевањем појма "постојање".

Малчице је иронично то што га приписујеш другима.

Život se uvek oseća nesrećnim kad je ugrožen.

Мислио сам да смо се већ сложили да ово није тачно. Али изгледа да не.

Kad želimo da kažemo da je nešto lohično i opravdano, onda je i smisleno. Život, dakle, u svojoj sreći nalazi opravdanje za svoje postojanje u svojim postupcima koji to postojanje omogućuju.

Dakle, kad za nešto kažemo da ima smisla, to znači da kažemo da je to nešto što je opravdano. Na primer, kad smo gladni, pa uživamo u jeli, onda kad kažemo da to uživanje ima smisla, onda to znači da je ono i opravdano i logično.

Питао сам те шта значи реч "смисао", а не реч "смислено".

Шта значи да је нешто смисао нечега, нпр. живота?

Ако тврдиш да је смисао нечега оно што оправдава то нешто, поставља се питање, шта значи да једна ствар оправдава другу?

Poslednja izmena:
То што нешто не може да постоји без нечега не значи да нема особину постојања. Например, то што рачунарски програми не могу да постоје без рачунарске меморије, не значи да немају особину постојања. Имам флеш меморију са Виндоус 10 инсталацијом. Та инсталација тренутно постоји. И генерално гледано, без меморије не може да постоји. Међутим, могу врло лако да је обришем, и самим тим, уклоним из егзистенције. Онда више не би постојала.
Ovo što si napisao nije argument već klupče zamršenog konca, koje možemo odmrsutu samo kad mu pronađemo početak i kraj. Ceo Univerzim je takođe klupče zamršenog konca za kojega važi isto pravilo.

Taj Početak je nematerijalni Kvantni vakuum, koji sa stanovišra fizike izgleda kao ništa, koji se napregnuo i pokrenuo (teorija "Veliki prasak") i počeo fizički da se manifestuje kao Univerzum i Život. Pa je logično, ako želimo da saznamo Istinu o neopažljivom i nespoznatljivom Kvantnom vakuumi, to možemo putem proučavanja materijalnog UNiverzuma i Života, jer Kvantni vakuum i Univerzum sa životom u sebi, su jedno i isto. To su samo dva stanja jedne i iste prirodne sile i pojave: 1. nepokretno, nematerijalno, neopažljivo i nespoznatljivo i 2. pokretno, materijalno, opažljivo i spoznatljivo.

Istna o UNiverzimu i Životu je prosta. Univerzum i Život se ne sastoji ni od čega drugog, do od sedam fizičkih i psihičkih radnji. To su : naprezanje, kretanje, opažanje, osećanje (dobra i zla), pamćenje, mišljenje i razumevanje. Vršilac ovih sedam fizičkih i psihičkih radnji su čestice i polja Kvantnog vakuuma, iz čega sledi zaključak da Kvantni vakuum raspolaže sposobnostima da te radnje vrši. Kao i zaključak da je Kvantni vakuum polje nematerijalne Svesti, jer navedenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji si osnovni faktori Svesti. Šta je Svest?

Ispravna definicija Svesti glasi da je Svest ono koje je sposobno da sebe dovede u stanje svesnosti. Da bi u tome uspela, Svest mora da ispuni određene uslove. Mora da raspolaže psihičkim sposobnostima opažanja sebe same, osećanja,pamćenja, mišljenja i razumevanja. Takođe i fizičkim sposobnostima naprezanja i kretanja, pomomoću kojih poprima fizička svojstva sile i nase i tako postaje predmetom svog opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja, a time ujedno i predmetom svoje svesnosti. Na koji naćin Svest uzrokuje sami sebe kao Svest. Jer je logično da bez svesnosti ne može da bude ni Svesti.

Univerzum i Život se sastoje od ogromnog broja najrazličitijih naterijalnih oblika: atoma, nebeskih tela, galaksija, te tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi. Svi ti materijalni oblici su harmonične organizacije kretanja i rada čestica i polja Kvantnog vakuuma, tj. čestica i polja samopokrenute Svesti. Razlika među njima je samo u idejama, tj. informacijama po kojima se te čestice i polja Svesti naprežu, kreću i rade, pa makar se radilo o razlici između jednog kamena i čoveka.

Dve najveće svetske naučno nerešene tajne su Kvantni, vakuum i Svest. I treća tajma koju svetske religije nisu rešile je Bog. i Bog. Ova tri fenomena su jedan i isti fenonen i sve ovo što sam napred rekao je CELA I JINAČNA ISTINA o postojanju i Kvantnog nematerijalnog vakuuma iSvesti. Takođe i Boga za kojeg vernici širom sveta veruju da je je stvorio svet iz Ništa.

Ova Istina sadrži u sebi logiku koja je potrebna za potpuno razumevanje postojanja i materije i života i Univerzuma, kao i Kvantnog vakuuma i Svesti i Boga. Pa ti Ružiću, ako se ne slažeš sa mojim odgovorima na pitanja šta je u svemu tome Razlog, šta Uzrok, Šta Svrha, ša ta Posledica ili Cilj života (Svesti) i sveukupnog postojanja, izvoli pa sam formuliši i definiši te pokmove. U svemu napred rečenom su svi potrebni podaci koji su ti za definisanje tih pojmova potrebni.

A ako se ne slažeš da je Konačna Istina o postojanju sveukupne stvarnosti sve ovo što sam napred rekao, ti daj na to svoje argumentovane primedbe i od mene ćeš da dobiješ šire argumentovane odgovore.

ne kao dokaz, već kao zanimljivu islustraciji svega što sam napred rekao, navešću doživljaj (metafizičko iskustvo), indijskog fizičara i jogija Maharišija, tvorca svetskog pokreta za transcendentalnu meditaciju, koji se kroz meditaciju prosvetlio i kroz meditacoju došao do istog rezučtata o ppostojanju materije, života i Univerzuma, koji sam ja napred opisao, do kojeg može da se dođe i uz pokoć naučnih argimenata i

Mahariši je rekao ovo:
U osnovi sveta stoji ujedinjeno polje svih prirodnih zakona. To je nešto nematerijalno, vanvremensko, nemanifestovano, neaktivno. To je veliko ništa, koje je početak i uzrok svega. U njemu postoji sve, sve velike i male stvari, svi svetovi, svi oblici, svi odnosi, ali samo kao princip, kao ideja, kao latentna mogućnost. To je čista svest. I kad se deo te čiste svesti, makar i najsitnija njena čestica, izdvoji i stupi u aktivno stanje, kad postane dinamična, pretvara se u konkretnu stvar, u materiju, u biće, u svemir. To ništa ima potpunu svest o sebi, jer je čista svest. Ima ogromnu, beskonačnu moć samoorganizovanja, jer je kreativno, jer je ujedinjeno polje svih sposobnosti, svih mogućnosti. Njegova priroda je savršenstvo, sklad, harmonija, blaženstvo, i sve što nastaje iz toga zadržava tu osobinu, ostaje blaženstvo“.

Као што сам рекао, ти овде ниси дошао да се бавиш темом, већ да се рекламираш.
Ja bar imam čime. Rešio sam tri najveće svetske tajne : Kvantni vakuum, Svest, Bog. Što ni jednom naučniku, filozofi, teologu, ideologi oii političarudo danas nije pošlo od ruke. Moje rešenje je jednostavno. Naučno i i iskustvrno je lako proverljivo i logički do kraja, objašnjivo i razumljivo. Ne postoji ni jedan svetski autoritet za bilo okoju oblast ljudskog znanja, koji bi mogao to moke rešenje da obori.

Ne shvatam zašto su pojedinci na ovom forumu i ne samo oni, na to moje rešenje ljubomoram? Na nekim drugim forumima su me i banovali, vređali, čak i pretili. Verovatno su shvatili da im moje rešenje ruši njihove dogme, a ne mogu da ga obore. Nekim indtitut za nauku i filozofiju si me jednostavno ignorisali, kao da im se nisam ni obratio. Ipak još uvek nikome jnije pošlo od ruke da i jedan moj stav argumentovano obori. ATako to uvek biva kad se pojave neke nove ideje koje prete da obore stare. Jedini ratovi koji se u svetu vode su ratovi ideja. Zbog novih i naprednijih ideja ljud čak i na krst stavljaju ili na lomačama spaljuju. I tu se ništa ne može - to je vena evolicije. I tu uvek važi ono Hristovo: "Bože, opsosti im jer ne znaju što čine".

То што се неко не рекламира не значи да нема чиме. А и небитно је. Иако га многи користе на тај начин, ово ипак није место на којем људи долазе да би се такмичили ко је највише постигао у животу. Тако да ти је коментар "Ја бар имам чиме" скроз безвезе.

И тема није твоја, нити се бави стварима којима би ти хтео да се она бави, тако да је сасвим небитно шта ти мислиш да си решио и да ли си заиста било шта решио.

Мораш некако да узвратиш по сваку цену, макар тоталном будалаштином. Безвезе.
Budalaština su svae tvojje rteplike sa kojima si po svaki cenu želeo da negiraš sve moje argumentee da je smisao života sreća. Želeći tako da dokažeš - barem si se tako izjasnio - da je moje rešenje tajne postojanja materije, života i Univerzuma, kje koristim u svim postavljenim temama na ovom forumu, obična budalaština. "Neće da može"

Da budeš doživotni moderator na krstarici i "mučiš se sa pravilima", šta bi drugo radio....
"Zakon postojanja" sadrži u sebi sva moguća životna pravila koja imaju značenje filtera kroz koji ni jedna belosvetska laž ne može da prođe. Ja pokušavam na Krstaric, u skladu sa Zakonom postojanja,i, da glumim ulogu tog filtera. i tako skraćujem svoje duge i dosadne penzionerske dane. Nekima se to, naravno, ne dopada - onima koji su ubeđeni da i svaku, dobro upakovanu a laž, mogu kod zbunjenih ljudi da priguraju kao istinu. "Neće da može"!

Тема није о теби. Али то је изгледа јаче о тебе 🤔
Po čemu si zaključio da ja u ovoj temi forsiram sebe? Forsiram "Zakon postojanja" koji sam otkrio, sa značenjem "Večite istine", koja u sebi sadržai odgovore na sva egzistencijalna pitanja, pa i pitanje koje je postavljeno u ovoj temi; "Šta je smisao života".

Već sam rekao, "Zakon postojanja" je fiter-rešeto, kroz koje ne može proći ni jedna ljudska laž. Šteta je što to ljudi još uvek ne primećuju, pa ispada da je uzaludno bacati "bisere pred ljude".

Forsiram "Zakon postojanja" koji sam otkrio, sa značenjem "Večite istine", koja u sebi sadržai odgovore na sva egzistencijalna pitanja, pa i pitanje koje je postavljeno u ovoj temi; "Šta je smisao života".
Кад те неко пита колико је сати, да ли форсираш "Закон постојања"? Да ли им кажеш, "Видите, да бих могао да Вам кажем колико је сати, морам прво да Вам откријем највеће тајне универзума"?

Кад те неко пита колико је сати, да ли форсираш "Закон постојања"? Да ли им кажеш, "Видите, да бих могао да Вам кажем колико је сати, морам прво да Вам откријем највеће тајне универзума"?
Ponovo sa tvoje strane naivan i besmislem argument sa željom da obezvrediš "Zakon postojanja", jer si primetio da ob ruši tvoje zablude i verovanja koje još uvek smatraš istunama.

Ne, da bi znao i bio siguran da znaš koliko je sasti, kada pogledaš na sat, nije potrebno da razumeš "Zakon postojanja"Ali da bi znao i bio siguran koliko su velike i besmislebne svetske političke, verske, nacionalme i klasne podele i pripadnosti, kao i ideiloško.politička i verska učenja, koja te podele i pripadnosti opravdavaju, moraš znati i razumeti "Zakon postopjanja". Te svetske podele i pripadnosti upravo i želiš da obraniš od "zakona postojanja". Sa ovim gore "argumentom" tačnog vremena na satu, nisi uspeo. Seti se nečeg pametnijeg. Čekam.

Back