Koje su bolje zimi široke ili uske gume? VIDEO

acabg

Elita
Poruka
20.624
Još jedna zimska vozačka dilema.

837573765655b1ad59f6e8509084254_v4_big.jpg


Stara je teorija da zimi treba birati uže gume jer uža guma vrši veći pritisak na manju kontaktnu površinu, što stvara bolje prijanjanje. Kontra argument je da treba da koristite širu gumu jer će veća površina na putu stvoriti bolje prijanjanje.

Ali, kako je otkrio Džonatan Benson iz Tire Reviews, nema velikih razlika. Benson je testirao koje su gume bolje, široke ili uske, pa je dobio četiri seta Hankook guma za vožnju BMW-a Serije 3 po snegom prekrivenoj zatvorenoj stazi, piše Revijahak.

Gume su se kretale od 205 mm do 275 mm. Najmanje gume od 205 mm su montirane na felne od 16 inča, 225 na 18 inča, a 255 mm i 275 mm na točkovi od 19 inča.

Iako su postojale subjektivne razlike u osećaju i povratnim informacijama između veličina, brojevi ne lažu. Najuži pneumatik je bio najbolji prilikom testiranja ubrzanja, ali je bio najgori kada je u pitanju kočenje.

Što se tiče vremena za koji se pređe krug, srednja guma sa širinom preseka od 225 mm se pokazala kao najbolja, ali su svi rezultati toliko slični da se razlika može proglasiti beznačajnom.

Glavni zaključak testa je da ćete naći više varijacija u performansama između dobre zimske gume i loše zimske gume nego u različitim širinama (istih pneumatika).https://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2023&mm=11&nav_id=2436649
 
Не памтим када сам возио по снегу...
Ако се добро сећам, код нас су обавезни ланци у току снежног времена. Не сећам се тачно да ли морају и да се монтирају или само да се поседују.
Углавном, ко нема баш нужду, неће ни возити по снегу. Путеви буду очишћени и посољени брзо.

Треба испитати шта је боље за лед.
Снег видимо, то није опасно. Али снег који се мало отопио под утицајем подневног сунца, па се преко ноћи на -5 та вода заледила... Или ако су већ посолили, па да нема опасности...
 

Back
Top