Koja je razlika izmedju sna i smrti?

U toku spavanja, pojedinac kao jedino realno i večito biće - Duša, odlazi na koji od viših svetova. Veza sa fizičkim telom funkcioniše preko "svilene vrpce" i ono skoro istovetno funkcioniše kao u budnom stanju (kao vrsta hibernacije).
Snovi deluju čudnim (simbolički) zato što kod pojedinca nije razvijena prijemčivost dogadjaja sa viših svetovima zbog duhovne nedozrelosti - postoji vrsta cenzurisanja informacija koje se donose u ovostranu realnost. Sa duhovnim razvitkom to se menja pa osoba postaje poptuno svesna svojih iskustava na viušim svetovima.
Kod smrti prekida se svaka veza izmedju Duše i fizičkog tela koje prestaje funkcionisati. Um je i dalje sa nama kao Duše budući da je on vrsta omota ili jedno od unutarnjih tela.
Mi kao Duša nikada ne spavamo - potpuno smo svesni svih dvadeset i četiri sata.

Lucidni snovi su majušni deo svesnog bivanja na nižim nivoima Astralnog sveta - možemo reći da su oni početak duhovnog budjenja osobe.

Poslednja izmena:
"Svako vece umiremo i svako jutro ozivljavamo!" rekao je neko...

Da li je duboki san isto sto i smrt?
:think:

Duboki sam covjeka opusta i spremniji je za novi dan.
Trećinu života provedemo spavajući.
Ovo pitanje naučnike muči već vjekovima, ali niko nije siguran koji je tačan odgovor.
Tesla ,veliki naucnik covjek daleko ispred naseg vremena ,spavao je samo četiri sata dnevno, a Tomas Edison je govorio da je spavanje gubitak vremena.
Ima tu nesto sto je blisko da se odgovori na tvoje pitanje .
Druga je prica smrt,zavisi kako kome odgovara da tu stvarnost prihvati.
licno mislim da cu negdje ponovo da se rodim i da sam i ovaj zivot skoro potrosila u velikoj skoli dusa na Zemlji .Da cu se i kad potrosim taj novi zivot opet negdje i za nesto ponovo roditi.
Dakle duboki san ima slicnosti sa smrcu.

Питање је апсурдно јер даје избор између две непознате. Нити нам је искуство смрти познато, нити нам је познато искуство дубоког сна.

Наравано, вероватано свако од вас протествује пред овим другим јер ви ето имате искуство сна без снова. ЗАБЛУДА! Такво искуство немате.

Оно што зовете несвест или "сан без снова" јесте замишљање слике вас самих како спавате, при чему сте будни да буднији не можете бити док ту слику, тај опажај зовете "сан без снова". Свест о несвести је противуречност.

Нешто као " дубак сан" субјективно не постоији. Наша субјективна егзистенција је континутиет..без прекида. Нема будности па онда спавања без снова, већ има само будности. Вечерас сам будан, затим следе снови, па будност следећег јутра...нема прекида.Време није линија и изван субјективне свести нема времена кога замишљате као линију у простору.

Све сам ово већ боље објаснио на овом блогу за оне које занима:

http://forum.krstarica.com/entry.php/20618-O-kontinuitetu-subjektivne-egzistencije

Пошто сумњам, да ће неко погледати блог а пошто то може разјаснити тему пренећу најважније овде:

Prlikom razmisljanja o nista ili o spavanju bez snova, nesvesti ili egzistenciji posle smrti ..imajmo u vidu da izvan svesti nema DALJEG PROTICANJA VREMENA , NEMA objektivnog sveta dok smo mi eto odsutni.
Izvan svesti nema nikakve linije vremena, nema prostora..ono cega ima ne ulazi u kategorije saznavanja naseg razuma i potpuno je drugacije od svega sto poznajemo....transcendentno.

Sada obratimo paznju na te subjektivne sadrzaje svoje svesti i zapitajmo se da li medju njima ima necega sto bismo nazvali "spavanje bez snova" ili "nesvest"? Nema! Kada razmisljmo o spavanju bez snova zamisljamo sami sebe kako spavamo, pri cemu smo budni da budniji ne mozemo biti.

Ili ovako. Predvecerje je i moja svest je puna misli, osecaja , osecanja koji se neprekidno smenjuju. Onda zaspim. Za to vreme nemam iskustva ... Sledece je budjenje. Znaci imamo iskustvo pre spavanja i iskustvo posle budnjenja a izmedju je "nista" NULA. Znaci to je KONTINUITET ! Ako imas dve linije a izmedju njih NULA rastojanja.. onda je to jedna linija.

Znaci samo kontinuitet subjektivne egzistencije za nas postoji. Nema nikakve nesvesti, spavanja bez snova. Kontinuitet sve do smrti.. a i posle smrti ..jer "nista" nema znacenja. To je rec proistekla iz zablude celog covecanstva koju je tek filozofija uspela da razotkrije kao takvu.

Poslednja izmena:
Вечерас сам будан, затим следе снови, па будност следећег јутра...нема прекида.Време није линија и изван субјективне свести нема времена кога замишљате као линију у простору.

Postoje 3 strele vremena, a nijedna nema "rupe" tokom "proticanja". Psihološka strela (strela vremena kao naš subjektivni osećaj) se gubi tokom sna jer jednostavno nismo budni, tako da nam se čini da vreme tokom spavanja beskrajno brzo protekne, tj čim se uspavamo zapravno se odmah i budimo. Psihološka strela uopšte ne utiče na druge dve, i zbog toga smo nakon sna odmorniji.

Postoje 3 strele vremena, a nijedna nema "rupe" tokom "proticanja". Psihološka strela (strela vremena kao naš subjektivni osećaj) se gubi tokom sna jer jednostavno nismo budni, tako da nam se čini da vreme tokom spavanja beskrajno brzo protekne, tj čim se uspavamo zapravno se odmah i budimo. Psihološka strela uopšte ne utiče na druge dve, i zbog toga smo nakon sna odmorniji.

Вероватно је ово новост за тебе али време није исто што и линија. Нема ту никакве "стреле". Оно што ти и већина људи замишљају као "време" заправо је линија у простору ..нема ту ни в од времена. ради се о вашој заблуди.
Право време, право трајање је ткз. " интуиција трајања" нешто иманентно нашем духу и потпуно субјективно. Време је субјективна форма...интуиција трајања.

Наравно, ти као сирови материјалиста сумњам да можеш појмити ово о чему говорим, али чак и такав можеш покушати појмити да време није линија Да јукстапозиција није исто што и сукцесија. Тако проста ствар, а тако непозната већини људи који пливају у заблудама.
Значи, нема никаквих Хокингових небулоза о стрелама времена...већ има једноставне истине да ВРЕМЕ НИЈЕ линија.

Koja je razlika? :think:
Iz smrti se jos niko nije probudio. Thread end. :cool:

А из снова се проудио и какво је искуство дубоког сна. Опиши га. Да не личи можда на оно када замишљаш самог себе како спаваш и онда ту слику зовеш "сан без снова" или "искуство дубоког сна"?

Имао сам искуство дубоког сна и при томе замишљам овако нешто;

sleeping-man-bmi-wheel.jpg

Поблем је што је ово опажај, слика коју замишљам док сам будан а не искуство дубоког сна или свест о несвести које је противуречност.

А из снова се проудио и какво је искуство дубоког сна. Опиши га. Да не личи можда на оно када замишљаш самог себе како спаваш и онда ту слику зовеш "сан без снова" или "искуство дубоког сна"?

pa? poenta je da se probudis. u svom telu i sa secanjem na jucerasnji dan. i da te niko za vreme sna nije stavio u sanduk. i tako...

pa? poenta je da se probudis. u svom telu i sa secanjem na jucerasnji dan. i da te niko za vreme sna nije stavio u sanduk. i tako...

Говоримо о субјективној егзистенцији и њеним искуствима. У тим искуствима нема нечега што бисмо звали "искуство дубког сна" већ има непрекинутог континуитета субјекитвне егзистенције.

А ту поенту изниклу из апсурда реализма задржи за себе. Нити смо ми тело нити објективни свет ,као такав, постоји изван свести субјекта који га опажа и чија је представа.

Ако уклониш све сазнајуће субјекте нема више овако нечег:

nature17111.jpg

Нема сазнајућих бића осим нас који ову сцену посматрамо или замишљамо.

А покушај да замислиш овакав свет а да он не буде испред субјекта који опажа и замишља...

пс. субјекат није тело оно је такође објекат.

Говоримо о субјективној егзистенцији и њеним искуствима. У тим искуствима нема нечега што бисмо звали "искуство дубког сна" већ има непрекинутог континуитета субјекитвне егзистенције.

А ту поенту изниклу из апсурда реализма задржи за себе. Нити смо ми тело нити објективни свет ,као такав, постоји изван свести субјекта који га опажа и чија је представа.

bla bla bla, nemoj samo blog, psa i autobus da mi das kao neki argument. ni subjektivno ni objektivno.

А из снова се проудио и какво је искуство дубоког сна. Опиши га.

Dubok san je "nista". Nemoguce je opisati - nista.

Да не личи можда на оно када замишљаш самог себе како спаваш и онда ту слику зовеш "сан без снова" или "искуство дубоког сна"?

Ne lici. Nema nikakve slike, nicega. Zaspim, i sledeceg trenutka sam budan. Izmedju - nista. Ni slike. Ni osecaja. Ni zvuka. Nicega.

Dubok san je "nista". Nemoguce je opisati - nista.
Ne lici. Nema nikakve slike, nicega. Zaspim, i sledeceg trenutka sam budan. Izmedju - nista. Ni slike. Ni osecaja. Ni zvuka. Nicega.

Значи говориш о континуитету. Ако има једно искуство па друго а између њих НИШТА онда је то једно непрекдино искуство будности.? Зар не?

Што се тиче Милице остаје ми да јој препоручим мој блог. ;)

Back