Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Evo iskren savet - nemoj uzimati psa, barem dok ne budes imao jos nekog u kuci ko ce moci da mu skrati samocu na nekoliko sati dnevno.
Vidi obe rase ne vole samocu, i postoji velika sansa da ti stan bude rasturen nakon par meseci, bukvalno. Stafordi su jaki psi i ako bi recimo tvoj pas krenuo da ostri zube na namestaju jer mu je dosadno, od namestaja nece ostati nista. Ni retriveri nisu mnogo bolji, ali imaju slabiji ugriz pa bi napravili malo manje stete. U svakom slucaju stene od tri meseca nikako nije preporucljivo da ostavljas samo po osam sati, iz prostog razloga sto ce postati asocijalno i sam svoj gazda, sto znaci da mozes da se oprostis od nekog ozbiljnijeg vaspitanja. Pogotovo za staforda ovo kazem, jer njima ako nisi gazda 24h sedam dana u nedelji vrlo lako preuzmu inicijativu, a tada pocnu nevolje. Sa druge strane retriveri nikako ne podnose samocu i mogu zbog toga da postanu vrlo agresivni, njima je jako potrebna porodica i drustvo i ako to ne dobiju prvo postanu hiperaktivni a onda nastaju problemi prvo sa drugim psima a kasnije i sa ljudima.
Jedina opcija koju bih mogla da preporucim je da ako zivis u kuci buduce stene ostavljas sa nekim psom u dvoristu, a to bi onda znacilo da uzmes jos nekog psa i to odraslog. Mada ti opet ne ostaje mnogo vremena za vaspitanje tog steneta, a kao sto vec rekog to moze da ispadne bas nezgodno, narocito kod stafova.

Kao i obično, slažem se sa Mačkić. Dodala bih još samo da takvi uslovi o kojima ti pišeš mogu da odgovaraju jedino za dva manja psa ili dve mačke.

Predlažem Pitbull-a, ponaša se kao pravi domaćin u svom stanu. Kao što ti ne bi napravio neku havariju u stanu tako neće ni on. Naš pas je promenio par stanova, putovao sa nama uvek, boravio po hotelima, pansionima, apartmanima, more, planina sve jedno i uvek se ponašao najnormalnije koliko god da ostane sam. I da pomenem da je odličan kao čuvarkuća :) Uvek smo novac držali u stanu nikad u banci.

Dabo i sam znas kakvi su terijeri, i reci mi iskreno da li bi coveku predlozio da uzme psa kojem je aktivnost i pravilno usmeravanje ogromne energije najbitnije da bi izrastao u ok psa i da ga ostavlja samog po 10 sati? Tvoj pas moze da ostane sam, ali zaboravljas da je on vec odrastao i sigurno ne bi bio tako miran i fin da ste ga isto tako ostavljali samog kao manjeg i da nije bilo nikoga sa njim veci deo dana. I moj pas (retriver) sada moze da ostane sam koliko god treba i da ne mrdne iz moje sobe ili hodnika, ali on ima cetiri godine i nije hiperaktivno, radoznalo, druzeljubivo stene kojem rastu zubi.

Čak je i moj mešanac pekinezera, a imao je između 4 i 9 meseci kad je došao kod nas, u početku non-stop bio pod nadzorom nekog od nas, ili bar sa mojim tadašnjim mačorom koji je znao pravila ponašanja pa je opet kasnije, kad je Cale rešio da se odseli preko ulice zarad ljubavi, umeo da napravi rusvaj kad ostane sam. Možda je nekooliko puta za ovih 13 godina piškio i kakio u kući ali je umeo itekako da raskopa posteljinu, nekoliko puta se usudio da ukrade nešto sa stola... Tek je posle nekoliko godina prestao da radi neke od tih stvari a neke (raskopavanje posteljine) i dalje radi kad ostane sam. Zamisli tek terijera ili retrivera koji maju daleko više energije nego jedna minijaturica od 7,5kg! :(

Ne znam sta da kazem na ovo,ali ja ti toplo preporucujem da ne uzimas niti jednu zivotinju,mozda macku,ali psa nikako. Posto vec toliko sati provodis van kuce sta ti onda ostaje,kad dodjes kuci verovatno se samo stropostas u krevet od umora,a pas onda pati.

Dabo i sam znas kakvi su terijeri, i reci mi iskreno da li bi coveku predlozio da uzme psa kojem je aktivnost i pravilno usmeravanje ogromne energije najbitnije da bi izrastao u ok psa i da ga ostavlja samog po 10 sati? Tvoj pas moze da ostane sam, ali zaboravljas da je on vec odrastao i sigurno ne bi bio tako miran i fin da ste ga isto tako ostavljali samog kao manjeg i da nije bilo nikoga sa njim veci deo dana. I moj pas (retriver) sada moze da ostane sam koliko god treba i da ne mrdne iz moje sobe ili hodnika, ali on ima cetiri godine i nije hiperaktivno, radoznalo, druzeljubivo stene kojem rastu zubi.

Kad malo bolje razmislim u pravu si :ok: jedan je Dabac :D

meni je glupo da kazem da je bilo koj pas bolji ili gori, ja pse volim vise nego ljude... ali ipak najvise volim Zlatne retrivere i po meni su oni ubedljivo najlepsi psi, moj avatar ce vam sve reci, lutka! :D
Ali to ne znaci da ne volim jos 50 drugih pasa, shto ovih koji mi spavaju pred zgradom i zbog kojih se bijem sa komsilukom jer im skotovi na +50°C prosipaju vodu iz cinijica, shto onih koje imaju moji prijatelji...
Psi su zakon! bez obzira na rasu tj mix...

Evo i mene. Imam retrivera koji je star 2 godine.Poslusan je, zna dosta komandi,i zivimo u stanu.i to uopste ne predstavlja nikakav problem.Jedino sto nam smeta je uzasno opadanje dlake, usisivac se ne ispusta iz ruke.Ali sdta da Vam kazem...sve za ljubav deteta!!!

A ja ipak glasam za labradore. Jer to su psi koji i dalje polažu radni ispit, mnogo su ujednačenijeg karaktera i eksterijera od zlatnih retrivera, mnogo bolje podnose sve različite životne uslove-mogu bez problema da se drže i napolju i u kući jer im je krzno odlično izolovano, ono labradora što sam videla je mnogo tolerantnije prema deci od zlatnih retrivera koje sam videla, onda, s obzirom da meni treba pas za dvorište (nemojte samo da me osuđujete i kritikujete, dovoljno iskustva imam sa njima da znam šta radim i da pas svakako ne bi bilo po ceo dan sam napolju) zlatnih retrivera se niko ne boji, dok bi recimo čokoladni labrador mogao da zbuni neiskusne provalnike svojim izgledom-malo ko uopšte i zna da ih ima u toj boji...

Ne, živim u kući sa dvorištem a ako sve bude išlo kako treba, za najviše dve godine ćemo se preseliti u još veću kuću sa još većim, takoreći ogromnim dvorištem i već imam dogovoreno jedno štene labradora na poklon od poznanika. :) A dlaka ni kod labradora nije bezazlena, ako nije čak i komplikovanija za održavanje zbog većeg broja lojnih žlezda pošto labrador retriveri i dalje imaju tu osnovnu namenu-aport iz vode.

Back