Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa da, tako se kreću i jedni i drugi, samo, jesi li pitao imaju li oba roditelja snimljene kukove? To je kod njih jako čest problem i ujedno razlog što ipak više volim labove. I kad ne bih imala opciju da laba solidnog porekla dobijem na poklon, verovatno bih štene kupila u najskupljoj odgajivačnici kod nas, tako bar znam da kupujem kvalitetnog zdravog psa. Zlatni retriveri se dele na dva osnovna tipa, američki i britanski. Rasa potiče iz Velike Britanije i normalno da bih prednost dala tom tipu pasa-niži, lakše građe, svetlije i talasastije dlake, nasuprot američkom tipu krupnije građe, višeg grebena (te dve osobine su odlične predispozicije za displaziju kukova), tamnije, skoro riđe i skoro potpuno ravne dlake. Kod nas ima jako malo pasa čisto jednog ili drugog tipa, uglavnom su svi nešto između pa nikad ne znaš šta ćeš da dobiješ jer je genetika lutrija. A da ne pričamo o tome da njih do skoro nije bilo toliko, da se sa hiperprodukcijom štenaca počelo tek posle filma Badi-pas košarkaš tako da se manje-više isti geni vrte u krug u raznim, najčešće nepovoljnim kombinacijama i da više nikakve kontrole nema ko šta pari, kakvog su karaktera ti roditelji štenaca, malo ko uopšte snima kukove... :thumbdown:

E, da! Pre neko veče prolazimo moja ćerka (nepune tri godine) i ja pored jednog dvorišta gde živi naš "drug" labrador i vidim tipa kako stoji ispred kapije i nešto priziva Barta (očigledno mu ne zna ime), mami ga, a ovaj prilazi polako i oprezno, kao po jajima, lepo se vidi da mu ne veruje. Kako je video (taj čovek) da moja Mimi trči prema kapiji, okrenuo se i otišao, verovatno je pomislio da mi živimo tu a ko zna šta je hteo. Dakle, pada u vodu i teorija da su loši čuvari. Svakako ima i boljih ali ni oni nisu naivni.

:eek: Pa te dve rase zajedničko imaju... :think: da vidim... Znam! To što su psi! :mrgreen: Ali ako ti je to prvi pas, svakako uzmi goldena. Stafovi (i uopšte, terijeri) su mnogo zahtevniji i komplikovaniji za saradnju jer imaju skroz drugačiji "sklop ličnosti".

:bye: Evo sada mozete pricati i o toj cuvenoj dilemi-kog psa da uzeti?
Crnog il belog, kratkodlakog il sa dugom dlakom? Malog ili neku vecu rasu?
A mozda bi bilo lepse da usvojite mesanca...

***A evo i ja imam dilemu-imam patuljastog snaucera al planiram da uzmem
jos jednog psa...isto malog...i da je dugodlak...rezmisljala sam
o nemackom spicu:D***

Prilozi

• BBB-1.jpg
    BBB-1.jpg
    36,3 KB · Pregleda: 7
Šnaucerima i špicevima se potpuno različito održava dlaka, jesi li spremna na toliku obavezu? To jedno, drugo, bojim se da ovde nije u pitanju samo izgled pasa, obe rase imaju jak karakter, pitanje je kako bi se ta dva psa slagala. Ne znam, stvar ličnog izbora ali ja bih uvek birala jednog malog i jednog velikog... Svakako dva psa različite visine grebena, kilaže i temperamenta, da se dopunjuju.

Pudla se dosta dobro slaže sa p. šnaucerom. (moj patuljar se sa njima super slaže, igra...) Mada, pošto reče da ti je pas za brata verovatno će hteti nešto "muževnije". Pinč, po meni loše rešenje, ne slažu im se temparamenti. Uzmi neku krupniju rasu, ali stabilnog karaktera, pošto šnauceri znaju da budu dosadni, pa da ih "ne pojede" jači džukac:D
Ja ti savetujem pudle, ako to ne, onda zlatne retrivere.

Eh sale,kad si vec pomislio da bi brat mozda hteo nesto ''muzevnije'' gde predlozi zlatnog retrivera...:per: mislim nemam ja nista protiv njih no nisu bas u uzem izboru za ''muzevnost'' a i poprilicno se linjaju.....

Mozda neki terijer(njih stvarno ima raznoraznih)mada je vecina prilicno zahtevna,zivahna i iziskuje dosta angazovanja.....

Ali ja ti i opet savetujem ubedi ti sve njih za jos jednog snaucera.....:hvala:

O.igor-e predložih zlatnog retrivera, kao dobro društvo šnauceru. Naravno da postoje mnogo "muževnije" rase, ali ja to za dobrobit prvog psa.:p
To sam čisto pisao iz ličnog iskustva. Mog psa svakodnevno puštam u parku da se igra sa raznim psima, pa na osnovu toga predlažem. To naravno ne mora da bude pravilo, ali šnauceri znaju (bar ovaj moj) da budu malo "dosadni" u igri. Treba miroljubiv i pre svega stabilan pas da to podnese (bez da ga pojede, naravno;))
Terijere ne preporučujem, zbog slične naravi, pa da ti ne naprave lom u kući (a i mnogo laju).
Trenutno najbolji drug mom Rokiju je Papi (nemački bokser) :lol:.
Može i ta kombinacija, ali ga onda socijalizuj od prvog dana, da ne bude kasnije problema.
Naravno, kao vlasnik p. šnaucera, ja ti preporučujem da uzmeš još jednog (možda neke drugačije boje, ako ti njihovo ukrštanje nije plan). Toliko, smorih se od pisanja...

Vidim da par njih predlaze pudlu....pa da ti kazem nedavno sam saznao da u Ukrajini ukrstaju pudlu i snaucera i mislim da se zove pudlschnauzer.....kazu prilicno je popularno,naravno bez papira i nepriznato ali vrlo simpaticno.Negde je cak bila i fotka,probacu da nadjem......
Eto mozda bi to stvarno bila dobra kombinacija.....:D

pre svega budite sigurni da želite psa.

Jedna žena koju poznajem je htela dalmatinca, kupila štene, međutim, kad je krenulo da raste i kad su videli da nije čist dalmatinac, već mešanac, bacili su ga ulicu.:sad2:

Što se tiče rase, ne znam koliko ona utiče na karakter. Npr, znam pit bula koji se igra sa mojim psom i koji je takva maza i dobrica da je to za ne poverovati. Koliko zavisi od vaspitanja i ponašanja vlasnika, ne znam.

Mislim da se vlasnik i pas moraju "pronaći". Džaba ti pas rase koju zamisliš da treba da imaš, ako se sa tim psom ne slažeš.:confused:

mislim da se tako štancaju toyšnauceri. Negde sam pročitao da je to u Americi popularno...
Nisam bas siguran kako je nastao toy snaucer(visina do 25 cm) a ima i tea cup snaucer(visina do 15 cm) a da su popularni u Amereici jesu i to prilicno....naravno nepriznati(barem za sad)
Ali ono sto je jos jako interesantno sa njima je da na ove postojece varijete ide jos bar 4 nova(srebrni,cokoladni,melirani,drebrno beli ima jos ali nisam siguran koje boje).....

LABRADOR bez promišljanja.
Kao kućni ljubimac je daleko pogodniji za održavanje (dlake), strana mu je tvrdoglavost koja se sve više sreće kod goldena, ima još bezbroj drugih razloga.
Ipak, bilo koju rasu da odabereš, vodi računa da si uzela životinju za koju preuzimaš apsolutnu odgovornost. On, posebno labrador, će biti takav kakvim ga ti napraviš. Ako bude maza, pomiri se sa tim da trpiš. Postaviš li se prema njemu kao članu porodice, naći će svoje mesto u njoj.
Nekad sam napisao članak o Labradorima i nosio je naslov Pas zaljubljive prirode. Za svog vlasnika je spreman na sve. Obuka je jednostavna, tako reći ni ne postoji. Dovoljno je da uvidi šta ti prija, a šta smeta. Zato i jesu Labrador retriveri najčešće upotrebljavani psi za vodiče slepih, service dog i mnoge druge poslove pomaganja ljudima sa hendikepom. Čak, šta više, u nekim zemljama ih koriste za stimulisanje volje hroničnih bolesnika za ozdravljenjem. Zbog svojih osobina plene i danas su najpopularnija rasa u mnogim zemljama.
Svi ostali retriveri su derivat, izvedeni iz Labrador retrivera.
Ako te interesuje još nešto javi mi se na sanduče.
Sve to i plus ti razrusi kucu pre nego sto se vratis iz WC-a!Hocu da kazem da su i jedni i drugi razigrani, ali retrivar zna granice. Igra samo napolju. Ovaj labrador ce ti krasti stvari i izglodati ih, ogrebati orman, srusiti vazu i sakriti se, a ako retriver nesto uradi on ce stajati pored toga ocekivajuci to sto vlasnik zeli da mu uradi zbog toga. Ja glasam za ZLATNOG RETRIVERA!!!

Poslednja izmena:

Back