Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Bio sam da rezervisem goldena ali tamo eto cuda telefonom su rekli da moze da se preuzma za dan-dva a kad sam otisao da je odaberem oni su rekli da moze tek da se preuzme na kraju juna!!!!!!
Znaci da necu moci da je donesem na rodjendan moje sestre kakav maler

pa slikaj je i sestri pokloni samo nagovestaj!!!!
Veruj mi ja sam psa uzela ranije od majke iz nekih drugih razloga, ali ne bi to opet uradila, dakle strpljivo do datuma kad mozes uzeti kucu....... nije to izmisljeno dzaba.....
I srecno sa pufnicom!!!!

Ili možeš da sklopiš kupoprodajni ugovor i preuzmeš papire na sestrino ime pa to da uvežeš lepo mašnicom za njen rođendan, sa sve fotkom šteneta. Mislim da će se toliko obradovati da ostale poklone neće ni videti.

bio je sad skoro film "chelichni vil"
pricha o dechku koji se trka u kanadi....glavni pas iz chopora je beli haski(ili onaj eskimski pas,nisam sigurna koji je od njih)....
super je film...bio na foxu

Super što si uzeo retrivera mnogo su lepi i pametni...

U slučaju da neko čita ovo jer se razmišlja između ove dve rase ja glasam za Sibirskog Haskija, imam ženku od 3,5 meseca i oduševljava me svaki dan...

Evo nekoliko činjenica o njima:

Sibirski haski i laje i zavija, individualno zavisi od psa šta radi češće...

Podnose vrućine isto dobro kao i zimu... Mogu da žive na rasponu temperature od -40 do + 40 stepeni, zahvaljujući svom krznu... Leti manje jedu i više piju vodu, a zimi traže jaču ishranu sa više masti....

Nisu psi čuvari, maze se sa nepoznatima kao sa poznatima, obožavaju decu i igru sa njima...

Čisti su i nemaju pseći zadah, ljudi alergični na pse mogu da budu u njihovoj blizini...

To su radni psi, poreklom iz plemene Čukči iz severoistočne Azije... Zimi su vukli sanke a leti su bili prepušteni sami sebi, zato obožavaju prostranstva i vole život u čoporu...zbog toga i beže (u slučaju da im je uskraćeno trčanje i duge šetnje), ne vole da su vezani i zarobljeni, tako da ako ne možeš da mu priuštiš minimum 2 sata šetnje dnevno ne uzimaj ga...

Život im je prilagođen u čoporu, zato ne vole da su sami, tada postaju destruktivni... Bitno je da se od samog početka postaviš kao alfa, kao vođa čopora ili si nadrljao...

Jako su inteligentni ali i tvrdoglavi, budi tvrdoglaviji i biće poslušan...

U stanju su da trče dok ne uginu i to im je najveća strast... pas od oko 25 kg može da povuče i vuče teret teži od 130 kg bez muke... Naravno kada trče kilometarske trke ne vuku toliko težak teret...

Spadaju u polarne pse i zbog toga što im je poreklo iz predela sa niskim temperaturama u kojima nema mnogo virusa i bakterija nemaju jak imunitet, pa se mogu češće razboljevati od pasa naviklih na ovu našu klimu... Naravno i ovo zavisi od psa do psa... Zuve u proseku do oko 15 godine...

Priči o njima nikad kraja, pogledajte ovaj sajt tj.forum ima svega o njima a ako nema nečeg što te zanima pitaj svi su super i fini - http://sibirskihaski.phpbb3now.com/index.php

Pročitaj i ovaj članak, kada sam ga ja pročitao definitivno sam se rešio za haskija - http://www.luppo-siberianhusky.com/clanci.php?id=7

Ako možete pogledajte film "EIGHT BELOW" mnoooogo je dobar...

POZDRAV

Poslednja izmena:
2000 godine proveo sam desetak dana sa vlasnikom nekoliko haskija i malo upoznao te neverovatne pse.
Iz njih nekako zraci ledeni sever i na temperaturi od -18 koliko je tih dana prosecno bilo, oni se savrseno osecaju i prirodno uklapaju u taj zimski ambijent.

Takodje mi je bila potpuno neverovatna njihova nestrpljivost da vuku zapregu i zar kojim to rade.
Na snegu i hladnoci su jednostavno nesalomivi i imao sam utisak da nema tog napora koji sa lakocom ne mogu da podnesu.

2000 godine proveo sam desetak dana sa vlasnikom nekoliko haskija i malo upoznao te neverovatne pse.
Iz njih nekako zraci ledeni sever i na temperaturi od -18 koliko je tih dana prosecno bilo, oni se savrseno osecaju i prirodno uklapaju u taj zimski ambijent.

Takodje mi je bila potpuno neverovatna njihova nestrpljivost da vuku zapregu i zar kojim to rade.
Na snegu i hladnoci su jednostavno nesalomivi i imao sam utisak da nema tog napora koji sa lakocom ne mogu da podnesu.

Jesu fascinantni ali treba umeti s njima a većina ljudi ovde, na forumu nisu mašeri i ne mogu da im pruže ono što njima treba i tu nastaju obostrane frustracije... Ne kažem da je uvek i isključivo tako ali u ogromnoj većini slučajeva za koje ja znam, tako je bilo.

Zaista nema lepšeg prizora od igre haskija na snegu...
PC090066-1.jpg

PC090054-1.jpg

Ali, znaju se oni rashladiti i ovako
ad6b9d65-1.jpg

a i ovako...

5374fd6a-1.jpg

CIMG2169-1.jpg

Iako vidim da je kupljen retriver i tema može da se zatvori, nekako je sve ostalo nedorečeno. izbor između ova dva psa je zaista nešto što nema veze jedno sa drugim i ne znam kako bih ga uporedila sem da umesto pitanja :"Da li voliš plavuše ili crnke?!" neko postavi pitanje:"Da li bi pre oženio Ruskinju ili crnkinju?"- Ove dve rase nemaju apsolutno ničeg zajedničkog, jedino što im je zajedničko je nesreća da poslednjih godina budu "u modi", te ćete jako često na ulici videti napuštenog ritrivera, kao i napuštenog haskija! Ljudi nemaju pojma šta znači pas u stanu,a kupe malog, cakanog ne misleći o tome da će taj "mali" brzo porasti!
Sibirski haski je pas koji je živeo sa ljudima u malenom iglou, Eskimska deca su učila prve korake uz njega! Većinu svojih praosobina haski nije izgubio, iako se prilagodio životu na kontinentu, te im zato ne smeta ni velika vrućina kao ni hladnoća! Haski uglavnom ne laje, sem u izuzetnim situacijama kad oseti opasnost, čak ni ne zavija često, iako mu je to način obraćanja.Haski je pas prostranstva, pogled mu je upravljen uvek negde "iza" i zov divljine je nešto čemu će se uvek odazvati, ma koliko vam bio privržen.Ponosan, odmeren, radoznao, večito dete, pokloniće vam beskrajnu ljubav, naročito deci.Ne shvatam kakav treba biti čovek pored kojeg bi se u haskiju probudila agresija!? Klasičan vid dresure kod haskija ne pali, ali se strpljenjem i ljubavlju dobija da svaku komandu besprekorno poslušaju ( ako ih ne mrzi):rotf: Sibirski haski je pas kod kojeg je još uvek prisutna divljina u genima, te posmatranjem njihovog života možete proučavati život vukova!

Jesu fascinantni ali treba umeti s njima a većina ljudi ovde, na forumu nisu mašeri i ne mogu da im pruže ono što njima treba i tu nastaju obostrane frustracije... Ne kažem da je uvek i isključivo tako ali u ogromnoj većini slučajeva za koje ja znam, tako je bilo.

:sad2: verovatno je tako. Imam u komsiluku jednog haskija koga komsija drzi u kucici.
Cesto tu parkiram auto pored njegove kapije a on nije agresivan, pa mu cesto nesto i pricam i zao mi je sto ima takav zivot.

Jeste, taj covek je bio masher, a njih nema puno, bar koliko ja znam.
Psi su vukli zapregu svaki dan i takvu radost i ushicenje kad ih vezuje u zapregu treba videti. Jednostavno su puni te eksplozivne snage koju moraju da istrose i stvarno su nesalomivi, nista im ne pada tesko, neverovatna energija zaista

Nemacki boxer definitivno!! Ovcar je vec nekako dosadan, a boxera bas i nema pa su zato i zaniljiviji. A ja ovog mog ludaka sto imam to mi je vec treci boxer u zivotu, imam 21god. a od malih nogu sam sa boxerom. Jos nisam bio znao za sebe ali na slikama sam sa boxerom. Proslog boxera sto sam imo to je bio PRAVI pas, poslusan, pravi cuvar kuca, a meni i sestri kao klincima bio dadilja, znaci keva i cale su mogli da odu bilo gde i nas niko nije sme da pipne. Malo su tvrdoglavi ali zato pametni, imaju taj odlucan pogled, a i stisak zuba ima je oko 2t zato sto su mesani sa buldogom. Ako se nesto nadje u dviristu ovaj moj odma davi, a lud je ko visokonaponska struja. Ali to je sve do dresure. Boxer je zakon!!

Narav: Vrlo je dobroćudan i vjeran. Nije zlopamtilo. Privržen je, naročito djeci. Lako uči. Korištenje: Kao službeni pas pomoćnik je policije, čuvar kuće, branitelj osoba, vodič slijepih. Prije svega je cijenjen i obljubljen kao pas za pratnju, veseo, tolerantan, zaigran, ali nešto nepovjerljiv prema strancima. Voli dinamičan život, pa ga je potrebno često izvoditi u duge šetnje.
Sama pasmina datira iz 1850. godine kada je stvorena u Münchenu križanjem BULENBEISERA (mostifa) i buldoga. Samo ime Bullenbeiser u prijevodu znači BULL=bik i beiser=gristi, što nas navodi da se je ta vrsta pasa koristila u borbi s bikovima kao i za lov na medvjede. Jasno je da su se za ovu namjenu mogli koristiti samo psi izuzetne snage, hrabrosti, izdržljivosti kao i snažnog ugriza.
Željeći poboljšati neke od njegovih osobina križali su ga s buldogom, pasminom koja se uzgajala u Engleskoj od XII. stoljeća za arenske borbe također s bikovima. Psi su u što kraćem vremenu trebali oboriti bika, uhvativši ga za njušku i tako ga držati dok ne iskrvari i klone od iznemoglosti. Za takvu vrstu pogodniji su bili psi nižeg rasta, snažnih čeljusti, širokog prsnog koša.

Samim križanjem gore navedenih pasmina dobilo se veći i snažniji pas od buldoga, snažnije glave, teže građe, te bijelinom koja se i danas proteže u uzgojnim linijama. Spoljošten nos, razvučeni zubi, nabijena figura odavali su izgled psa koji je odavao strah. Ubrzo je stekao atribut nepobjedivog psa. Naročita popularnost uživali su kod čuvara zatvora, trgovaca stokom.

Naime, imam dvoumljenje izmedju dve potpuno razlicite vrste psa pa ako moze pomoc ili cak i potpuno razuveravanje.
Uskoro bih se trebao preseliti u stan oko 45 kvadrata. Zbog posla bih morao ostaviti psa samog tokom dana do nekih 18h a nakon toga sve vreme sa njim cak i napolju.
Lokacija je Krit tako da je skoro cele godine prijatno vreme.

Moje dvoumljenje je izmedju retrivera i staforda jer su mi oba jako lepa... Pomozite ili mozda predlozite nekog drugog nalik njima.

Hvala :)

U principu ni jednom psu nije problem kvadratura, ali to je mnogo vremena koje ce provesti sam, jer da bi ga vaspitao da ne bi pravio ono sto bi ti smetalo, treba dosta vremena da provedes sa njim, bez obzira sto bi ti sa njim proveo ostatak dana!

Da, sve to znam...
Ali potajno se nadam da ce mi neko reci da postoji neka sansa...
Nije mi pas igracka i nikako ga ne bih mucio vec sasvim suprotno ali nazalost ne postoji opcija da mu se tokom prepodneva vise posvetim :(

Evo iskren savet - nemoj uzimati psa, barem dok ne budes imao jos nekog u kuci ko ce moci da mu skrati samocu na nekoliko sati dnevno.
Vidi obe rase ne vole samocu, i postoji velika sansa da ti stan bude rasturen nakon par meseci, bukvalno. Stafordi su jaki psi i ako bi recimo tvoj pas krenuo da ostri zube na namestaju jer mu je dosadno, od namestaja nece ostati nista. Ni retriveri nisu mnogo bolji, ali imaju slabiji ugriz pa bi napravili malo manje stete. U svakom slucaju stene od tri meseca nikako nije preporucljivo da ostavljas samo po osam sati, iz prostog razloga sto ce postati asocijalno i sam svoj gazda, sto znaci da mozes da se oprostis od nekog ozbiljnijeg vaspitanja. Pogotovo za staforda ovo kazem, jer njima ako nisi gazda 24h sedam dana u nedelji vrlo lako preuzmu inicijativu, a tada pocnu nevolje. Sa druge strane retriveri nikako ne podnose samocu i mogu zbog toga da postanu vrlo agresivni, njima je jako potrebna porodica i drustvo i ako to ne dobiju prvo postanu hiperaktivni a onda nastaju problemi prvo sa drugim psima a kasnije i sa ljudima.
Jedina opcija koju bih mogla da preporucim je da ako zivis u kuci buduce stene ostavljas sa nekim psom u dvoristu, a to bi onda znacilo da uzmes jos nekog psa i to odraslog. Mada ti opet ne ostaje mnogo vremena za vaspitanje tog steneta, a kao sto vec rekog to moze da ispadne bas nezgodno, narocito kod stafova.

Back