Super što si uzeo retrivera mnogo su lepi i pametni...
U slučaju da neko čita ovo jer se razmišlja između ove dve rase ja glasam za Sibirskog Haskija, imam ženku od 3,5 meseca i oduševljava me svaki dan...
Evo nekoliko činjenica o njima:
Sibirski haski i laje i zavija, individualno zavisi od psa šta radi češće...
Podnose vrućine isto dobro kao i zimu... Mogu da žive na rasponu temperature od -40 do + 40 stepeni, zahvaljujući svom krznu... Leti manje jedu i više piju vodu, a zimi traže jaču ishranu sa više masti....
Nisu psi čuvari, maze se sa nepoznatima kao sa poznatima, obožavaju decu i igru sa njima...
Čisti su i nemaju pseći zadah, ljudi alergični na pse mogu da budu u njihovoj blizini...
To su radni psi, poreklom iz plemene Čukči iz severoistočne Azije... Zimi su vukli sanke a leti su bili prepušteni sami sebi, zato obožavaju prostranstva i vole život u čoporu...zbog toga i beže (u slučaju da im je uskraćeno trčanje i duge šetnje), ne vole da su vezani i zarobljeni, tako da ako ne možeš da mu priuštiš minimum 2 sata šetnje dnevno ne uzimaj ga...
Život im je prilagođen u čoporu, zato ne vole da su sami, tada postaju destruktivni... Bitno je da se od samog početka postaviš kao alfa, kao vođa čopora ili si nadrljao...
Jako su inteligentni ali i tvrdoglavi, budi tvrdoglaviji i biće poslušan...
U stanju su da trče dok ne uginu i to im je najveća strast... pas od oko 25 kg može da povuče i vuče teret teži od 130 kg bez muke... Naravno kada trče kilometarske trke ne vuku toliko težak teret...
Spadaju u polarne pse i zbog toga što im je poreklo iz predela sa niskim temperaturama u kojima nema mnogo virusa i bakterija nemaju jak imunitet, pa se mogu češće razboljevati od pasa naviklih na ovu našu klimu... Naravno i ovo zavisi od psa do psa... Zuve u proseku do oko 15 godine...
Priči o njima nikad kraja, pogledajte ovaj sajt tj.forum ima svega o njima a ako nema nečeg što te zanima pitaj svi su super i fini -
http://sibirskihaski.phpbb3now.com/index.php
Pročitaj i ovaj članak, kada sam ga ja pročitao definitivno sam se rešio za haskija -
http://www.luppo-siberianhusky.com/clanci.php?id=7
Ako možete pogledajte film "EIGHT BELOW" mnoooogo je dobar...
POZDRAV