Kobasice

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I da ne zaboravim, jednom smo bili ponudjeni i kozjom sunkom (od buta, jel te), ne da smrdi, ziv da ne ostanes al zato ukus aaaaaaaaaaaaaaaa ne moz zaboraviti!!!
Ko ovde od Proke ne ogladni ...

Sve je lepo suvo, i jaretina, ovčetina ! Riba :)
Ta koza je imala neprijatan šmek jer je iz ravnice. Isto pravilo važi kao i za jagu.:)

naravno, par kila za rostilj, ili za sarmu i sl
jednom sam ubacio i malo ovcijeg mesa pa me svi zafrkavili da jedu suve cevape :D

igrajte se hranom, hrana nije saaaamo da jede da se prezivi :)

a tek vino ;)

Petrovačka domaća kobasica

Sastojci: 8 kg svinjetine, 2 kg govedine, 22 dkg soli, 15 dkg slatke aleve paprike, 4 dkg mlevenog bibera, 15 dkg izgnječenog belog luka, 1 kašika šećera i pola litre vode.

Meso isečeno na kocke pomeša se sa začinima i samelje. Dobro se umesi, dodaje se voda i mesi se dok se meso ne odvaja od ruke. Puni se u tanko crevo, okači na štap i prosuši na promaji. Dva dana se drži u pušnici na dimu od tvrdog drveta, a nakon toga se drži na suvom i promajnom mestu radi daljeg sušenja i zrenja. Kada je kobasica dovoljno suva stavlja se u piljevinu ili u pepeo od drveta, na taj način će dugo sačuvati kvalitet. Pre upotrebe četkom se očisti od piljevine odnosno pepela ili se opere mlakom vodom.

Suva kobasica

Sastojci: 2 kg krte svinjetine, 1 kg slanine, 5 kg govedine, 12 dkg soli, 2 dkg mlevenog belog bibera, 5 dkg aleve paprike, 3 čena belog luka.

Meso se samelje, slanina se zamrzne, pa se oštrim nožem seče na sitne kocke. Beli luk se u pola dl vode izmiksa. Sastojci se sjedine i nakon što je meso odstojalo 2-3 sata, pune se creva. Uvalja se u prosejan pepeo od drveta i četiri dana se dimi u pušnici na hladnom dimu. Čuva se u prozračnoj i suvoj prostoriji.

Presovana kobasica

Sastojci: pola kg buta, pola kg slanine, 1 kg krte svinjetine, uši, dve glavice crnog luka, nekoliko čena belog luka, so, aleva paprika, bosiljak, majčina dušica po ukusu; za čorbu: nekoliko listova lorbera, voda, sirće.

Meso, slanina i uši se iseckaju, crni luk se izrenda, beli luk se izgnječi i sa začinima se dobro sve pomeša. Ovom masom se puni želudac prethodno pripremljen za punjenje (ili debelo crevo). Dobro se vezuje i stavlja u sud u kojem će se bariti. Prelije se mešavinom vode i vinskog sirćeta da ogrezne i ubaci se nekoliko listova lorbera. Bari se dva sata. Nakon što je kobasica obarena izvadi se iz čorbe i presuje između dve daske. Kada se ohladi i prosuši, može se staviti u pušnicu na nekoliko dana, ali i bez toga je ukusna. Čorbu u kojoj se barila, ne treba baciti, jer se može upotrebiti za pihtije sa obarenom glavom ili papcima.

„Đulai” kobasica

Sastojci: 8 kg mesa od plećke i buta, 1 kg govedine, 1 kg gronika, 30 dkg soli, 12 dkg aleve paprike, 2,5 dkg mlevenog bibera, 1,5 dkg tucanog kima, pola dkg šećera i 3,5 dkg izgnječenog belog luka.

Za ovaj mađarski specijalitet meso se isecka i nakon 24 sata se pomeša sa začinima. Tako začinjeno meso se samelje, dobro se izradi i puni u tanko crevo. Prave se kobasice dužine 30 cm. Nakon što se prosuši, takva kobasica se drži 4-5 dana u pušnici na hladnom dimu.

Sitne kobasice

Sastojci: 2 kg plećke (krto meso), 2 kg govedine bez loja, 8 dkg soli, 4 čena belog luka, 1,5 dkg crnog bibera.

Sa mesa treba odstraniti žile i samleti. Beli luk se izgnječi i sa solju zajedno se prokuva u 1,5 l vode (nije greška!). Ohlađenom tečnošću zaliva se meso koje se neprekidno tuče drvenim čekićem. Meso će nabubriti i izgledaće kao testo. Prekriveno treba da odstoji na hladnom mestu 24 sata. Ukoliko je potrebno može se dosoliti i nakon toga se dodaje biber. Puni se u veoma tanko crevo i prave se sitne kobasice. Dva dana se drži u pušnici i čuva se na prohladnom mestu. U zavisnosti od temperature i prozračnosti prostorije kvalitet će sačuvati 5-6 nedelja, u frižideru i duže. Serviraju se barene, sa renom.

Kobasice sa limunom

Sastojci: 5 kg masne svinjetine, 12 dkg soli, 1 dkg mlevenog bibera, 2 cela limuna, pola dkg mlevenog kima.

Meso se samelje, izrenda se kora od limuna i iscedi sok. Sastojci se pomešaju, i pune u tanko crevo. Nakon nekoliko sati prosušene kobasice se stave u pušnicu i dime se tri dana na hladnom dimu.

http://www.stocarstvo.com/aps/meso/vojvodjanski_recepti_files/recepti_za_kobasice.htm

Jedno pitanje za iskusnije kolege . Koliko bi trebalo staviti mlevene ljute paprike u smesu za oko 10 kila kobasica ?Sve ostalo je odlicno ispalo samo sto prva tura nije ljuta , a ova druga bi trebala da bude onako solidno , ko prosecan slovacki kulen otprilike. :think: Hvala unapred .:D

kako sad da ti kazem, zavisi od toga koliko ljuto volis i koliko je paprika bas bas ljuta.....
ako je zdravo ljuta ne bi smeo da stavis na 10 kg vise od 100 gr, inace preovladace ljutina a onda sve ostalo nije bitno, mozes da sameljes najgore meso ili najbolje pa ce ti biti dzaba jer ce biti dominantan ukus ljuto-preljuto

ja nemam kantar kad pravim kobaje, merim sakom a probam kako presno meso ili ispecem malo kao cuftu pa vidim da li je dovoljno slano , ljuto i ostalo
daklem, probaj dok mesis a tvoje nepce ce ti reci da li treba jos da dodas ili ne bilo kog zacina....
nacelno, kreni sa dodavanjem po malo jer uvek mozes dodati ali ne mozes oduzeti ;)

Hvala na savetu . :D Ja sam isto mislio da stavim oko 100 g , paprika je zdravo ljuta , al nije bas "ubica" ,tako da mislim da ce to biti ok , al kao sto kazes probacu prvo .

Zemljci ko ima detaljniji recept za cajnu kobasicu?Od cega se kuva caj za tu vrstu kobasice?Cuo sam da ide caj od lorbera ali nista detaljno sta i kako.Pomagajte.Daleko mi je Vojvodina da svratim da kupim koju kilu, pa bi sam pravio.
Ovde u Kanadi sam jeo neku slicnu pravljenu od mesa bizona ali nije to to.
Pozdrav!

Боље су кобасице без јунећег меса. Само свињско. Ранијих година сам правио са јунећим и нису се показале као ове годене. Дакле само свињско. Видим неки у комшилу стављају и слатку паприку што ја не бих радио ни у лудилу. Ставим на дим око 7 дана и после држим у гаражи на кукицама. И узимам по потреби.

Боље су кобасице без јунећег меса. Само свињско. Ранијих година сам правио са јунећим и нису се показале као ове годене. Дакле само свињско. Видим неки у комшилу стављају и слатку паприку што ја не бих радио ни у лудилу. Ставим на дим око 7 дана и после држим у гаражи на кукицама. И узимам по потреби.

Daj recept i postupak.

junece meso u kobajama povuce masnocu iz svinjskog mesa, jer je samo po sebi "posnije" meso, pa se kobaje brze suse i mogu lako da se presuse pa postanu zdravo tvrde.
ja licno stavljam junece meso i to oko 10-15% i naravno pazim ih prilikom susenja posebno.

sve ostalo je stvar ukusa i svako treba da ih pravi onako kako njima prijaju :D

Mogu se napraviti sveže kobaje od 2kg mesa za ručak, zašto ne, samo treba kupiti na Kaleniću creva.
I onda dati mašti na volju, što ti reče, igrati se.

Daj neku ideju... onako, jedna kobaja za nase gradske uslove i nas stovolimo dooobru kobaju, al nikako da je nadjemo, pa dobijemo "napad" da je sami ...opravimo;))

Sastojci:
-½ kg mlevene junetine
-½ kg mlevene svinjetine
-1 mala kasikica đumbira u prahu
-1 mala kasikica belog luka u prahu /moze po ukusu umesto belog luka u prahu par cesnjeva belog luka/
-3 g soli
-1 mala kasikica crnog bibera
-1 i po mala kasikica slatke mlevene paprike
-200g sitno seckane slanine
[TABLE="width: 600"]
[TR]
[TD]1. Sve sastojke za kobasice promešajte i pustite da odstoji. Creva operite od viska soli, punite smesom i oblikujete kobasice. Prepržite crni /ili crveni/ luk, dodate timijan i belo vino te dinstajte (reducirate).[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2. Kobasice prvo skuvate par minuta u kipućoj vodi, zatim ih prepržite na tiganju i ubacite u vino. Dinstate ih dok se ne zgotove. Servirate sa proceđenim umakom.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
P R I JA T N O

imam i par "ugarskih" recepata za kobaje sa visnjama i jabukama, pa...... :zimag:

Ovako slicno sam pravila kobasice tokom boravka u Majamiju. Creva sam naravno ponela od kuce. Svi su bili odusevljeni, a brat najvise. Samo nisam ih barila nego jednom pekla na rostilju a drugi put u rerni.I odnos mesa je bio 2:1 u korist svinjetine. Dok sam trepnula sve je nestalo :)

Sastojci:
-½ kg mlevene junetine
-½ kg mlevene svinjetine
-1 mala kasikica đumbira u prahu
-1 mala kasikica belog luka u prahu /moze po ukusu umesto belog luka u prahu par cesnjeva belog luka/
-3 g soli
-1 mala kasikica crnog bibera
-1 i po mala kasikica slatke mlevene paprike
-200g sitno seckane slanine
[TABLE="width: 600"]
[TR]
[TD]1. Sve sastojke za kobasice promešajte i pustite da odstoji. Creva operite od viska soli, punite smesom i oblikujete kobasice. Prepržite crni /ili crveni/ luk, dodate timijan i belo vino te dinstajte (reducirate).[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2. Kobasice prvo skuvate par minuta u kipućoj vodi, zatim ih prepržite na tiganju i ubacite u vino. Dinstate ih dok se ne zgotove. Servirate sa proceđenim umakom.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
P R I JA T N O

imam i par "ugarskih" recepata za kobaje sa visnjama i jabukama, pa...... :zimag:

Hvala puno:)) Probacu pod hitno, samo da mi stigne, kako rekose, najbolja paprika na svetu: Bezdanska paprika:)

Back