apsolutno
uglavnom u vojvodini se prave kobaje od svinjskog mesa a ja mesam i do 10-15 % junetine, sameljem, za broj sitnija sajbna, juneci vrat, kako bi mi ""vezao""meso.
naime,
kobaja od cistog cvinjskog mesa zna da se "drobi" a ovako postaane kompaktnija i pikantnija.. lakse i lepse se reze, veze eventualno prekomernu masnocu, mada previse masnoce nikad nema jer su ove danasnje svinje izuzetno mesnat.
nije me sramota da priznam da sam porsle godine napravio, na kraju sezone, desetak kila kobaja od slanine koja nije ni bila slanina jer je bila zdravo mesnata. mada u kobaje je najbolje kad ide ledjna slanina, ona tvrda, a
ne slanina sa rebara i stomaka, te kobaje sam samo prodimio par dana i koristio za "brzu" upotrebu, odlicne su za peci, za pasulj, ma za sve
izbegavam mlevenu crvenu papriku, ne zelim da "farbam" meso, pa ako je vec stavljam onda tvaljam tucanu ili skuvam suvu papriku i sameljem sa mesom.
beli luk, iskljucivo sitan domaci,, svez, nikad u prahu i nikad kineski krupan i kratkotrajan, brzo "truli"
od slovaka sam "pokupio" caku, pa dodajem malo kima u zrnu, a solim samo onoliko koliko se mora, 180-200 gr na 10 kg mesa
naravno , meso ide u prirodna creva
sve ostalo je stvar ukusa