Kobasice

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Proko, daj te slikice... Dok jedem presovano "zitno pecivo od celog zrna, bez holesterola i bez konzervansa", 1 komad = 7 grama = 30 kalorija, a za "zdravlje, dijetu, i lepotu" (tako pise na kutiji!) da bar oci naparim...

Piment = najkvirc (od nemačkog naziva, samo Nemci ga ne bi prepoznali..:lol:)
To je onaj začin, ima ga u marketima, što liči na biber, samo je svetliji, i zrna su mu nejednake veličine - najčešće se primećuje u mortadeli...jako čest začin, i kao mleveni, u suhomesnatim proizvodima - tipa salame i kobasice.. Nije ljut kao biber, miris mu se takođe malo razlikuje, a daje "punoću" ukusa kako kobasicama i salamama, tako i ostalim jelima od mlevenog mesa.

Kulen:
Za kulen se uzima meso od plećke i buta. Ne melje se, već sitno secka, a dodaje se soli, bibera i ljute tucane aleve paprike - sve po ukusu - dobro izmesiti i napuniti deblje crevo ovom smesom, pa odmah odimiti, posle čega se suši najmanje 3 nedelje, mada poznavaoci smatraju da treba da "zri" i par meseci...Prijatno!:bye:

Ne znam da li da stavim pitanje na ovu ili temu o posnoj klopi. Uglavnom, moj otac već godinama sprema raznorazne riblje perverzije za slavu i ove godine mu je dunulo da se raspita ima li neko posno crevo za kobasice. Riblje kobasice. :roll: :dash: Meni je to besmisleno ali smaraće nas (mene i mimi's dad) sve dok ne izađemo sa nekim konkretnim odgovorom pa pomagajte ako boga znate! :worth:

Ja znam sigurno da postoje ona creva, koja se ljuste posle i bacaju (kao za salamu, ili recimo cajnu kobaju), to su plasticna creva, moze da se koriste za posno jelo, mislim kobaje...Ima i debljih i tanjih i providnih i u boji...Mi smo to kupovali u YUHOR-ovoj prodavnici, ali trebalo bi da ima u bilo kojoj klanici...

me datoteke: Alimenta

Firma: Alimenta Novi Sad

Adresa: Futoski Put 15

Grad: Novi Sad

Region: Srbija - Seriba

Broj Telefona - Telefon: 021 301 966

Broj Faksa - Faks: 021 301 966

Delatnost 1: meso-i-preradjevine

kanda nisam napravio ih dovoljno, utanjile mi zalihe, ostao jos par - dva od jesenas :(

:):):)

Prilozi

• Image010.jpg
    Image010.jpg
    21,2 KB · Pregleda: 34
  • Image140.jpg
    Image140.jpg
    25 KB · Pregleda: 36
  • Image144.jpg
    Image144.jpg
    27,5 KB · Pregleda: 40
  • Image145.jpg
    Image145.jpg
    26,2 KB · Pregleda: 39
  • Image130.jpg
    Image130.jpg
    42 KB · Pregleda: 44
napisaće vama čika Zvonki šta su i kako se prave kobasice ja to radim 25godina samo da nadjem malo vremena

*** ja evo izgleda se javljam od godine do godine:per: i niko da da neki odlilčan recept za kobasicu i kulen,@zvoniki drug ti se pohvali da ćeš da nam daš neke recepte pa ništa ajde daj piši da nebih čekao još jednu godinu:dash::dash::dash:

to su kulenovi,da, susim ih na dimu od visnje, tj panj zapalim tek da tinja i tako 2-3 dana dimim, ali tako slab dim da mi posle tri dana ostane pola panja neizgoreno, znaci HLADAN dim, pusnica je viskoa 4,5 m, dobra promaja i to je to :)

Super je fora.:D

Ajmo još neki recepis za kobaje.
Ono što je izgleda najvažnije kod kobaja je mešavina mesa, jel tako?

apsolutno :rtfm:

uglavnom u vojvodini se prave kobaje od svinjskog mesa a ja mesam i do 10-15 % junetine, sameljem, za broj sitnija sajbna, juneci vrat, kako bi mi ""vezao""meso.
naime, kobaja od cistog cvinjskog mesa zna da se "drobi" a ovako postaane kompaktnija i pikantnija.. lakse i lepse se reze, veze eventualno prekomernu masnocu, mada previse masnoce nikad nema jer su ove danasnje svinje izuzetno mesnat.
nije me sramota da priznam da sam porsle godine napravio, na kraju sezone, desetak kila kobaja od slanine koja nije ni bila slanina jer je bila zdravo mesnata. mada u kobaje je najbolje kad ide ledjna slanina, ona tvrda, a ne slanina sa rebara i stomaka, te kobaje sam samo prodimio par dana i koristio za "brzu" upotrebu, odlicne su za peci, za pasulj, ma za sve :)

izbegavam mlevenu crvenu papriku, ne zelim da "farbam" meso, pa ako je vec stavljam onda tvaljam tucanu ili skuvam suvu papriku i sameljem sa mesom.
beli luk, iskljucivo sitan domaci,, svez, nikad u prahu i nikad kineski krupan i kratkotrajan, brzo "truli"

od slovaka sam "pokupio" caku, pa dodajem malo kima u zrnu, a solim samo onoliko koliko se mora, 180-200 gr na 10 kg mesa

naravno , meso ide u prirodna creva

sve ostalo je stvar ukusa :D

Naravno da ne umem da napravim nista od toga al zato kako ih jedem mmmmmmmmmmm A ovaj moj Slavonac nije miran bez jedno dve gude i bar but od juneta.
Pa sto u sunke, sto u kobasice i kulene .. kobasica ima od Nove Godine, sad se polako skidaju kuleni a sunke moraju jos malo da pricekaju. Mada za slavu valjaju tek one sunke od prosle godine, jel da?
I buduci da se susi ovde u beogradskom pasaluku bitno se razlikuje od onih vratova i pecenica koje se dime oko Mackata :))))
Ih sto je lose!
I da ne zaboravim, jednom smo bili ponudjeni i kozjom sunkom (od buta, jel te), ne da smrdi, ziv da ne ostanes al zato ukus aaaaaaaaaaaaaaaa ne moz zaboraviti!!!
Ko ovde od Proke ne ogladni ...

Ko kod kuće ima špric za tulumbe ili onaj za šlag može degustirati kad god hoće, ne mora čekati Proku.
Kobaje se mogu praviti i od malih količina mesa. Od 2-5 kg. za osladiti nepca i dušu:lol:

apsolutno :rtfm:

uglavnom u vojvodini se prave kobaje od svinjskog mesa a ja mesam i do 10-15 % junetine, sameljem, za broj sitnija sajbna, juneci vrat, kako bi mi ""vezao""meso.
naime, kobaja od cistog cvinjskog mesa zna da se "drobi" a ovako postaane kompaktnija i pikantnija.. lakse i lepse se reze, veze eventualno prekomernu masnocu, mada previse masnoce nikad nema jer su ove danasnje svinje izuzetno mesnat.
nije me sramota da priznam da sam porsle godine napravio, na kraju sezone, desetak kila kobaja od slanine koja nije ni bila slanina jer je bila zdravo mesnata. mada u kobaje je najbolje kad ide ledjna slanina, ona tvrda, a ne slanina sa rebara i stomaka, te kobaje sam samo prodimio par dana i koristio za "brzu" upotrebu, odlicne su za peci, za pasulj, ma za sve :)

izbegavam mlevenu crvenu papriku, ne zelim da "farbam" meso, pa ako je vec stavljam onda tvaljam tucanu ili skuvam suvu papriku i sameljem sa mesom.
beli luk, iskljucivo sitan domaci,, svez, nikad u prahu i nikad kineski krupan i kratkotrajan, brzo "truli"

od slovaka sam "pokupio" caku, pa dodajem malo kima u zrnu, a solim samo onoliko koliko se mora, 180-200 gr na 10 kg mesa

naravno , meso ide u prirodna creva

sve ostalo je stvar ukusa :D
Mora da ide i malo masnoće,naravno.Posne kobaje se baš drobe, ispada meso iz creva.

Eto, opet sam nešto naučila.:lol: Nisam znala da ide ledjna slanina, mislila sam da to nema veze. Mada je pauflek zaista mek.

Back