posto imam vise recepata, delicu vam po 1 nedeljno
ja se inace recepata doslovno nikada ne pridrzavam, nego sve probam, pa i vise puta za vreme kuvanja ili kakvog drugog kulinarskog marifetluka
ali evo:
za 10 kg kobaja
210 gr soli
20 gr secera
60 gr belog luka /iskljucivo svez, samleven sa mesom/
40 gr zelenog bibera
20 gr kima /moze ceo ili mleven ili mesano/
60 gr tucane ljute paprike /zavisi od ljutine/
pimet po ukusu
ako umesto 10 kg svinjskog mesa koristite 7,5 kg svinjskog i 2,5 kg juneceg mesa, onda moze i malo koriandera po ukusu
obratite jako paznju na so !! ima soli i soli, klasicna tuzlanska je najbolja, beogradska moze biti manje slana ali najbolja je morska ali ona nije slana kao kamena pa je treba malo vise..........zato sve pa i ovaj recept svatite kao ideju, sve sem soli prilagodite svome ukusu...soli mora biti od 200 pa cak do 250 gr na 10 kg mesa!!! inace , kobaje ne farbajte alevom paprikom, kao slovaci koji stavljaju cak i do 300 gr na 10 kg mesa, jer onda nista sem paprike ni ne osetite, a osetite zgaravicu i gorusicu. aleva paprika je ok ali kada je ja stavljam ne stavljam je vise od 60-80 gr na 10 kg. / jer imam i tucane

/
ja kobaje farbam sa drvetom visnje !! dva tri dana dimim iskljucivo hladnim dimom i to je sve, posle samo promaja i nista vise!!
ima i jedna mesarska prica kao prilog, cuo sam je licno od jednog starog mesara koji pravi kobaje sa "puskom " od pre drugog svetskog rata, /koja je od livenog metala/
zapadni narodi, koji su u proslosti bili imucniji, kao nemci, autrijanci isl pravili su kobaje - salame /setite se zimske salame od gavrilovica/ iskljucivo sa biberom , najkvircom i sl a siromasniji sloveni koji nisu imali para za biber pravili su ih sa paprikom !
nekada je biber bio skuplji i od zlata
prijatno
A sto se tice degustacije, uvek ste dobrodosli, pa jos kad upalim pizza pec i napravim pizzu sa njima>.............mmmmmmmm