Srbi u Hrvatskoj i Bosni su ponosno sebe nazivali vlasima, tj. vlaškim sinovima jer se u kontekstu 16. i 17. vijeka ime vlah odnosilo na socijalni status. Naglašavanjem sebe kao vlaha oni su zapravo htjeli da kažu da su slobodni ljudi, nezavisni od kmetskih obaveza. Pročitajte Fortisa i njegovo tumačenje termina Vlah kod Morlaka, koji su ime Vlasi tumačili kao plemeniti i moćni, a nikako kao pogrdan termin.Znači sami Srbi nisu izbjegavali to ime, već su ga naprotiv isticali i sami sebe tako nazivali.
Mislim da smo/ste otišli malo predaleko sa ovim genetskim istraživanjima.
investigator
Ne bih se složio sa tobom zato što smatram da su ti ljudi znali da su Vlasi i tako su se zvali; tako su ih zvali i to ne bezveze. Srbi su znali tko su i tako su se zvali; zvali su se Srbima. To što su ti vlasi imali pravoslavnu vjeru to ti ne daje pravo da ih svrtavas pod Srbe. Nisu ih svrstavali ni neki vladari i to srpski (a i Hrvatski) već su ih djelili i to se po nekim citatima koji su navedeni ovdje na forumu jako dobro može razaznati.
1. Stefan Prvověnčani Nemanjić iz perioda između 1215. i 1219. godine:
"I da ne jemle Srbin Vlaha bez suda."
2. Matěj Ninoslav god. 1232/35.
"ako vjeruje Srbljin Vlaha, da se p'ri pred knezem; ako vjeruje Vlah srbljina, da se p'ri pred Banom, a inomu vlahu da ne bude izma. Bože-re ti daj zdravije."
3. U Cetinskoj županiji, 18. III. 1436.
I da ne more otdati(tužiti) Vlah na Vlaha sto libar, ki sam nima sto libar. I da ne more otdati najamnik(plaćenik) ni lovas(sluga, konjušar) na gospodara, i Srblin da ne more otdati na Vlaha, ni Vlah na Srblina. I da ni među njimi ku.a stav...ović(nečitljivo) ni svidok ni porotnik, ni nitkor ot njih da ni časnik; ni da je virovan mimo četire bolanče (ne može svjedočiti na sudu, ako je veća svota od 4 bolanče).
Mislim da je razlog toj podjeli bio zato što je Srba bilo premalo i bojali su se da ih Vlasi ne asimiliraju ali su srećom imali pametne vladare koji su pametnim djelovanjem asimilirali Vlase uz pomoć prvo crkve a nakon podjele i pravoslavne crkve. Vlasi nisu imali svoju državu, nisu imali vladare (najveći je biće bio poglavar sela) tako da Srbima koji su imali vladare i vojsku i crkvu nije bio problem držati Vlase u djelu u kojem su Srbi živjeli pod svojom vlašću. Morali su im dati nekakva veća prava sto su i učinili samo da ih drže mirnima i da upravljaju sa njima i poslje stave pod svoje.
Lesandar kaže:
"Turski popis na Kosovu 1455. ( da napomenem da je to jedna od dve stanice, druga je Crna Gora, gde su Vlasi mogli da pređu prema ostatku bivše YU)
12.985 Srba prisutnih u svih 480 sela i svim gradovima
75 vlaških kuća u 34 sela
46 albanskih kuća u 23 sela
17 bugarskih kuća u 10 sela
5 grčkih kuća u selu Lauša, kod Vučitrna
1 jevrejska kuća u Vučitrnu
1 hrvatska kuća
Znači Srbi su uopšte znali šta je to Vlah u 34 sela a za Šiptare se malo i znalo.
Malo je uopšte diskutabilno pričati o Vlasima čak i u 15. veku kad se vidi da je žarište gde su trebali da budu u ogromnom broju, praktično nenaseljeno Vlasima. malo je ta priča o njima prenaduvana."
Kako je moguće da se Srbi toliko rašire etnički kad su u jeku najvećih ratova u srcu Srbstva i kad su bili pod Turcima i koji su ih zatirali imali maksimalno 30000 Srba (kaže Lesandar: 12985 Srba)?
Bilo je Srba i okolo po današnjoj Srbiji i po Bosni i Hercegovini (to ne niječem) , i neka su imalo po desetero djece (u što sumnjam; Turci su im odvodili djecu i to mušku, a zna se ko pravi djecu) nema šanse da su se mogli tako puno fizički raširiti u jeku ratova i gladi.
Jedini način da se rašire je da dio Vlaha koji je zivio tamo gdje su bili Srbi ja da ih stave pod svoje tj. da ih asimiliraju (daju ima svoju vjeru i svoja imena i prezimena) . Ne mislim da je to bilo planirano, ali to se događalo pod utjecajem crkve (u ovom slučaju Prvoslavne) čije snaga se mjeri po broju vjernika i kojoj je cilj imati što više vjernika (vrijedi za svaku crkvu). A u ona vremena crkva i vladari su bili jedno pošto nisu mogli funkcionirati jedno bez drugog.
Isto je vrijedilo i za Vlase koji su zivjeli u području Hrvatske i za rimokatoličku crkvu.
Isto tako Vlasi nisu bili jedinstveni ni po svojem etnikumu; da to tako nazvoem. Postojale su razlike i medu njima samima. To je puno ljudi ovdje reklo.
Neki ovdje spominju Fortisa. Pa pročitajte u njemu da su neki svećenici Vlase koji bi u vjeru posumnjali isti tu vjeru ukorijenivali i pomoću batine. Mislim da je tim ljudima koji su vjerovali u vještice i vile bilo lako nametnuti svoju vjeru u tim vremenima ili ih nagovarati da prijeđu sa vjere na vjeru.
Moje mišljenje je da su u Dalmatinsku zagori pored Vlasa koji su tu već prije živjeli i koji su primili katoličanstvo doselili i Vlasi iz Bosne od kojih je veći dio bio rimokatoličke vjeroispovjesti i dio pravoslavnih vlasa.
Da su se recimo u Dalmatinski zagoru naseljavali Srbi onda bi oni teško i promjenili svoju vjeru iz pravoslavne u rimokatoličku, a ovako ono malo pravoslavnih Vlasa sto se tu naselio dio je uistinu promjenio svoju vjeru a dio je ostao vjeran pravoslavlju.
Nisu u ono vrijeme postojale ceste i dobri putevi pa da su svećenici mogli često ići od sela do sela i propovjedati svoju vjeru.
Recimo na putu od grada u kojem živim do mog sela (put od 90 km) postoje samo par pravoslavnih sela za koja je i moj pokojni djed tvrdio da su oduvijek bila pravoslavna, a da je u tim krajevima pravoslavlje bilo zatirano, baš i nije koliko ja znam jer da je onda ne bi recimo postojao pravoslavni manastir Krka .
A ri srbincrnogorac daj dokaze da to nije tako!