Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma di da zbog toga otvaram temu. Pa ako ovde svi znaju sve o tim kraljevima, koje sto rekao, tko je kome bio djed i pradjed ja sam ocekivao da ce netko da mi odgovori na ovo lagano pitanje.

Kojoj su religiji pripadali Bosanski kraljevi?

Uglavnom su pripadali Crkvi bosanskoj i katolicizmu.
Nije mi poznato niti sam pročitao da je iko od bosanskih banova ili kraljeva bio pravoslavne vjere.
Ne znam Marine dal' provociraš ili te zaista interesuje pa zato nisam odgovarao.
:ok:

Ljiljane jesu koristili pripadnici protestanske crkve narocito su ih Englezi koristili a pravoslavci ortodoksi nikako.
Bas zbog tog raspona unutar krscanstva Ljiljane su koristili na zapadu a orlove su koristili pravoslavci ortodoksi na istoku.
Teza da su ortodoksi imali Ljiljane za simbol je kao da neko stavi kravatu i obuje patike :lol:
jednostavno ne ide..

Протестантска црква? јел ти знаш кад је протестантска црква настала кукавче?

Да ли ти мајсторе видиш љиљане на српском грбу који ти је поставио мењам.се и начин на који је српска држава добила право да их користи, да је још краљ Милутин по мајци имао то право?

Uglavnom su pripadali Crkvi bosanskoj i katolicizmu.

:

Јелена Груба

image025.jpg

books

Poslednja izmena:
Донт Пеник, ајде да ми одговориш на једно логичко питање. Ако је Твртко "искористио" ситуацију па се "претварао" да има неку везу са српском династијом само да би узео круну, што је то требало Остоји, јер је он имао "босанску круну у наследство"?

books

Crkvi bosanskoj

Припадници "Цркве босанске" представљају се као КРСТЈАНИ, само да не дође неки стручњак да покуша да их повеже са братском исламском религијом и филозофијом, како су већ покушавали у неколико наврата

books

Имена: Мишљен, Лелко, Стојан , Ратко, Радосав, Радак и Добрашин

Јади моји, сад је мени јасно колики је то терет доказивати:" Ја сам муслиман али некад сам био све друго осим православац". Није у томе поента, Срби су били и католици и крстјани и хришћани.

Poslednja izmena:
Ljiljane jesu koristili pripadnici protestanske crkve narocito su ih Englezi koristili a pravoslavci ortodoksi nikako.
Bas zbog tog raspona unutar krscanstva Ljiljane su koristili na zapadu a orlove su koristili pravoslavci ortodoksi na istoku.
Teza da su ortodoksi imali Ljiljane za simbol je kao da neko stavi kravatu i obuje patike :lol:
jednostavno ne ide..
Nemo da si toliko isključiv...

... pogledaj.

Lesandre prekucah ova dva teksta na latinicu nadam se da je uredu.
ne znam da li Panic zna ćirilicu :D

Jelena Gruba:
Prěsvětloi i prěvisokoi gospi kir Eleni po milosti božijei kralici srbljem, Bosniě i ktomu od vladauščago dubrovačkago kneza i od vse opknie v vsem směreno poklonjennje. Po Tomašu sluzě kralievstva ti list vaše milosti primismo i što nam rečenni od strane kraljevstva ti velmě mudro i počtenno govori o vsem dobrě razuměsmo. A sdi gospogje Bog da nam je svěditel jer v skrěšniju kraljevstva ti i vsem što je vekje i počteno kraljevstvu ti mi jesmo mnogo veselili i vzda nepristanno molimo gospoda Boga svemu tvoritelja da vam ukrěpi i umnoži kraljevstvo. A jere za dohodak mi kjemo doslati do vaše milosti da nam kraljevstvo ti potvdi i ukrěpi zapise i uvěte koje smo imali s prvom gospodom srbskom i svetopočivšim kraljem Tvrtkom i potom s previsokěm gospodinom kraljem Dabišom. I tui hokjemo za dohodak reki i uvětovati da se daje c vsakim počtenijem i zakonom kraljevstva ti kako ga jesmo davali višerečenim gopodinu kralju Tvrtku i potom kralju Dabiši. I Bog vi umnožili kraljevstvo.

Lěto roždstva Isusa Hrsta tisuščno i trista i devedeset i šesto lěto měseca že dekembrija 26. dana u Dubrovniku.

Stefan Ostoja:
Prěsvetlomu i prěvisokomu gospodinu Stefanu Ostoi po milosti božijei kralju srbljem bosně i zapadniem stranam i k tomu od vladuščago grada dubrovnika kneza i od vse opknie mnogo smereno poklonjennjie . Gospodine. Kraljevstvo ti zna kako po tvojei slavnoi ljubvě iaam svojem srdčeněm prijateljem zapisal i ustanovil jesi vse zakone i slobodščnne kojesmo imali stěmi praroditelmi kraljestvati gospodom srbskom, raškom i bosanskom

nadam se da je dobro prekucano.

Poslednja izmena:
Nemo da si toliko isključiv...

... pogledaj.

books

Ajd‚i ja da prekucam na latinicu:

... kralj franceski postavi Stefana ( Nemanju, moja primedba) na grafstvo i pečatom svojim potvjerdi, eže jest va pečatu STEBLO OD CVETA KRINA IŽE I DO SEGO VREMENE NA NEMANSKOM PEČATE OBRETAETSJA ( stablo od cveta ljiljana od tada za stalno na Nemanjićkom pečatu pojavljuje, moja primedba) Po tom Sefan Nemanja bist kralj pervi serbskom narodu.....

Dakle i LJILJANI SU NASLEĐE OD PRARODITELJA:worth:

Poslednja izmena:
Tvrto je bio vladar Bosne i u to doba stanovnici Bosne su se nazivali Bosnjani (danasBosnjaci) .svudje je zapisano da je postojalo Bosansko kraljestvo sa svojim grbom 6 zlatnih Ljiljana koji se potpuno razlikuju od ortodoksnih simbola a posebno srpskih, jedino srbi pravoslavci tvrde kontra :mrgreen:

ja ne znam stvarno,onda treba citavu zemljinu kuglu baciti a samo priznavati ono sto velikosrbi tvrde..

Dobro, kad se ljiljan razlikuje od ortodoksnih simbola zasto se onda nalazi na sljemenjaku anonimnog zadarskog biskupa iz 9. stoljeca?
"Oblikovanje likova ljiljana na tom spomeniku u Zadru ne razlikuje se od lika ljiljana na novcu i grbu Tvrtka I Kotromanica." (Marko Vego, Patarenstvo u srednjovjekovnoj Hercegovini u svjetlu likovnih ostvarenja na nadgrobnim spomenicima, Iz historije srednjovjekovne Bosne i Hercegovine, 1980, str. 369.)
http://www.google.com/search?q=Obli...Kotromanica&btnG=Search+Books&tbs=bks:1&tbo=1

Imas ljiljane na grbu grada Splita iz 14. stoljeca (Cvito Fiskovic, Najstariji kameni grbovi grada Splita, Vjesnik Arheoloskog drustva, 1936, str. 186, sl. 2. i 3.), kao na jednom stecku u Oplicicima kod Capljine, na pravoslavnom groblju, a pri vrhu spomenika vise ljiljana nalazi se cirilicni natpis Radoja Bogcinica iz 1477. godine. (M. Vego, n. dj., 369.)

Da ne spominjem dubrovacke dinare iz 14. i 15. stoljeca, kao i cinjenicu da neke dubrovacke porodice na svojim grbovima prikazuju ljiljane kao sto je slucaj Marka Pecardica iz 1378. godine. (Cvito Fiskovic, Dubrovacki zlatari od XII do XVII vijeka, JAZU, 1949, Vendita cancelariae III, str. 49.)

Dalje, kod Sefika Beslagica (Popovo - srednjovjekovni nadgrobni spomenici, 1966) imas ilustraciju pod brojem 19 gdje se vidi ljiljan, a radi se o pravoslavnom groblju, sljedeca ilustracija (20-23) je nadgrobni spomenik pravoslavne monahinje Polihranije Cihoric...

. . .

U "Narodnoj starini" (1940) je objavljen clanak Joze Petrovica pod nazivom "Novac despota Stefana Lazarevica, i u opisu novaca na 340, 341. i 342. strani stoji:

(Broj po redu) 74.
R. Oko cvijetica ljiljanovog slova "Дo - П - T" slozena u trokut; uz rub novca naizmjenice ukrasi od po tri tacke i zvijezda; tako su poredjane zvijezde i tri grupe tacaka.

78.
A. Isus u dvostrukome okviru bisera blagosivlje desnicom izmedju okvireva sa svake stran lika po tri cvijeta ljiljanova. Kod nogu lika novac je probusen.

82.
A. Isuse stoji u dvostrukome vijencu bisera. Desnicom blagosivlje. Do ona lakta je jedan ljiljanov cvijet, a izmedju okvireva IC-XC.
R. Despot u svecanom odijelu drzi desnicom zeslo na kojem je i ljiljanov cvijet, a lijevom balcak.

85.
R. Despot stojeci drzi u desnici zeslo sa tablicom (labarum?) a u lijevoj zeslo sa ljiljanom.

94.
A. Isus blagosivlje desnicom sjedeci na bogatome prijestolju koje nema naslonjaca. Na stranama prijestoljca po cvijest ljiljana. Do glave IC-XC.
R. Pismo u tri retka: despot: *Де * жспо ж - * Tь* (ж = ljiljan).

104.
R. U dva vijenca bisera okvireno veliko slobo Д; izmedju okvireva u obliku krsta postavljena 4 ljiljana a izmedju njih 4 grupe ukrasa po 3 tacke. Gornji i donji ljiljan bi se mogli citati kao C i П - ali nije jasno...
Ima i crtez, pa ako hoces sken veceras, javi...

105.
A. Isus blagosivlje stojeci okviren sa dva vijenca bisera. Do ramena slova IC -XC; Izmedju vijenaca desno i lijevo ljiljan.

106.
Kao prijasnji samo je iznad i ispod ljiljana ukras od tri tacke.

. . .

A, cini mi se (mada, moram opet provjeriti jer sam davno listao knjigu) da imas ponegdje stilizacije ili motive ljiljana cak i na spomenicima u svom komsiluku (Jelena Erdeljan, Srednjovekovni nadgrobni spomenici u oblasti Rasa, Arheoloski institut Beograd - Muzej "Ras" - Novi Pazar, 1996.)

Dosad bi ti trebalo biti poznato da je hrvatski povjesnicar Marko Vego zakljucio (Kulturni karakter nekropole Radimlje kod Stoca, Iz historije srednjovjekovne BiH, str. 407.) da kulturni spomenici ove nekropole ne pripadaju Bosanskoj crkvi nego "jedino pravoslavnoj vjeroispovijesti i njezinim vjernicima".

Poslednja izmena:
Ма јасно је шта има да се убеђујемо око глупости, љиљани се и јављају још пре поделе на католике и православце, то је можда и још последња ствар из свога порекла коју они прихватају онако са поносом.

Lesandare,ako se kaze da su bili krstjani,onda se podrazumjeva katolici.

znam da ti je ta cinjenica dobro poznata,samo ne znam sto lozis decicu i nebi bilo sa gorega da toj istoj decici objasnih papinu juristikciju u bosni,njegove katolicke redove i katolicka zdanja,na kojima su se kasnije pravile dzamije i pravoslavne crkve... i to veoma temeljito

Lesandare,ako se kaze da su bili krstjani,onda se podrazumjeva katolici.

znam da ti je ta cinjenica dobro poznata,samo ne znam sto lozis decicu i nebi bilo sa gorega da toj istoj decici objasnih papinu juristikciju u bosni,njegove katolicke redove i katolicka zdanja,na kojima su se kasnije pravile dzamije i pravoslavne crkve... i to veoma temeljito
Ajd‚da objasnimo:

books

Koliko god pokusavate da me ubedite da su Ljiljani ''ortodoksni'' simbol samo cete dzabe da gubite vrijeme jer je to prevrtanje cinjenica.

Ljiljan (fr. fleur-de-lis) je stilizovani simbol irisa ili ljiljana koji se koristi za dekoraciju i kao simbol nekog udruženja, države ili dinastije, posebno u heraldici. Ovaj simbol se prvi put pojavio u drevnoj Mesopotamiji i starom Egiptu. Kasnije ga najčešće koristi protestanska crkva i u manjoj meri katolička.

Francuski grb do 1376.
100px-France_Ancient.svg.png

Engleski Grb Edvarda III,
na kome se nalaze ljiljani 1340

100px-England_Arms_1340.svg.png

Grb Margarete od Engleske (škotska kraljica)
180px-Margaret_Tudor_Arms.svg.png

Škotski kraljevski grb
414px-Coat_of_arms_of_Scotland.svg.png

Firentinski Ljiljan
Firenze-Stemma.png

Grb Visbadena,
savezna država Hesen, Nemačka

399px-Wappen_Wiesbaden.svg.png

Grb bosanskog kraljestva i dinastije Kotromanića
vol2_6.jpg

Poslednja izmena:
Derane, objašnjeno ti je da je u pitanju hriščanski simbol, da nije isključivo vezan za katolike ili protestante već da se pojavljuje i među pravoslavcima.

Da je Stefan Nemanja dobio pravo da koristi taj znak, jer u heraldiji nije mogao da koristi ko je šta hteo.
Da je na Stefana Tvrtka zajedno sa nemanjićkom krunom prenešen i taj znak .

Derane, objašnjeno ti je da je u pitanju hriščanski simbol, da nije isključivo vezan za katolike ili protestante već da se pojavljuje i među pravoslavcima.

Da je Stefan Nemanja dobio pravo da koristi taj znak, jer u heraldiji nije mogao da koristi ko je šta hteo.
Da je na Stefana Tvrtka zajedno sa nemanjićkom krunom prenešen i taj znak .

Krscansko protestanski,katolicki i hereticki Da.
Ortodoksni Ne.

Poslednja izmena:
Koliko god pokusavate da me ubedite da su Ljiljani ''ortodoksni'' simbol samo cete dzabe da gubite vrijeme jer je to prevrtanje cinjenica.

Ljiljan (fr. fleur-de-lis) je stilizovani simbol irisa ili ljiljana koji se koristi za dekoraciju i kao simbol nekog udruženja, države ili dinastije, posebno u heraldici. Ovaj simbol se prvi put pojavio u drevnoj Mesopotamiji i starom Egiptu. Kasnije ga najčešće koristi protestanska crkva i u manjoj meri katolička.
]

Трчи зец , плива преко Дрине, па кад преплива питају га:
Куд се журиш зеко?
Бежим, у Босни штроје бикове.
Па ти ниси бик, што си се уплашио?
Док ја њима докажем да нисам, одоше јаја.

Ниси ми одговорио кад је настала протестантска црква.

Трчи зец , плива преко Дрине, па кад преплива питају га:
Куд се журиш зеко?
Бежим, у Босни штроје бикове.
Па ти ниси бик, што си се уплашио?
Док ја њима докажем да нисам, одоше јаја.

Ниси ми одговорио кад је настала протестантска црква.
Da nije zec preplivo u morave u srbije ki da su ga pcele ganjale..

VoSlavu:

Jelena Gruba:
Presvetloi i previsokoi gospi kir Eleni po milosti božijei kralici srbljem, Bosnie i ktomu od vladauščago dubrovačkago kneza i od vse opknie v vsem smereno poklonjennje. Po Tomašu sluze kralievstva ti list vaše milosti primismo i što nam rečenni od strane kraljevstva ti velme mudro i počtenno govori o vsem dobre razumesmo. A sdi gospogje Bog da nam je sveditel jer v skrešniju kraljevstva ti i vsem što je vekje i počteno kraljevstvu ti mi jesmo mnogo veselili i vzda nepristanno molimo gospoda Boga svemu tvoritelja da vam ukrepi i umnoži kraljevstvo. A jere za dohodak mi kjemo doslati do vaše milosti da nam kraljevstvo ti potvdi i ukrepi zapise i uvete koje smo imali s prvom gospodom srbskom i svetopočivšim kraljem Tvrtkom i potom s previsokem gospodinom kraljem Dabišom. I tui hokjemo za dohodak reki i uvetovati da se daje c vsakim počtenijem i zakonom kraljevstva ti kako ga jesmo davali višerečenim gopodinu kralju Tvrtku i potom kralju Dabiši. I Bog vi umnožili kraljevstvo.

Leto roždstva Isusa Hrsta tisuščno i trista i devedeset i šesto leto meseca že dekembrija 26. dana u Dubrovniku.

Stefan Ostoja_
Presvetlomu i previsokomu gospodinu Stefanu Ostoi po milosti božijei kralju srbljem bosne i zapadniem stranam i k tomu od vladuščago grada dubrovnika kneza i od vse opknie mnogo smereno poklonjennjie . Gospodine. Kraljevstvo ti zna kako po tvojei slavnoi ljubve iaam svojem srdčenem prijateljem zapisal i ustanovil jesi vse zakone i slobodščnne kojesmo imali stemi praroditelmi kraljestvati gospodom srbskom, raškom i bosanskom​

Preneto iz Medo Pucić, 1858.
Spomenici srbski od 1395. do 1423. tj. pisma pisana od Republike Dubrovačke kraljevima, despotima, vojvodama i knezovima srbskijem, bosanskijem i primorskijem

Prepisao s dubrovačke arhive knez Medo Pucić, vlastelin dubrovački, graf zagorski, vitez joanitski, komornik n. k. vel. šiačskog mladenca bojvode od Parme, član rimske akademije od kvirita i c. k. bečkog društva za iztraživanje i sačuvanje starina​

kralici srbljem, Bosnie

Ostaje i dalje pitanje proizvoljnog stavljanja zareza u ovim našim bosanskim pismima i poveljama.

У хералдици све има своје значење, тај опис декорација грба , удружења итд. је смешан.Љиљан се користи пре поделе на католике и православце , међу првима су га узели Франци кад су се поркстили и добили љубичасти плашт у 6. веку. Како је ко узимао учење он је добијао те љиљане.

Зна се шта симболизују.

Шта сад измишљаш ту неке глупости , све у циљу да оповргнеш потурчивање?! То је главни проблем

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back