- Poruka
- 5.190
Zar Balkan na turskom ne znači planina?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zar Balkan na turskom ne znači planina?
то је гвозд. можда мислиш на Балабан?Bal na turskom je med,Kan je krv
naziv Balkan turski,odnosno od turske rijeci Balakan koja je sinonim za sumovitu goru
а ово је биљка звездан, распрострањена је у умереним областима Европе и Азије, као и у северној Африци. Самим тим, вероватно расте и на Старој планини.Komonica![]()
Zašto?Почетно *x у прасловенском *xŭlmŭ јасно указује на то да је реч посуђена из германскога језика.
*xъlmъ 'hill,' attested in all Salavic languages, e.g., OCS xlъmъ 'collis,'
Russ. xolm, Ukr. xolm 'Hügel,' Pol. toponyms of the Chełm type, OCz.
chlm, chlum 'Hügel,' S-C hum 'collis,' etc. It is an obvious borrowing
from PGermc. *hulma-, for which cf. OIc. holmr 'Insel,' OE holm 'Woge;
See; Insel,' OSax. xolm 'Hügel'
![]()
Zbigniew Gołąb - The origins of the Slavs: a linguist's view, Slavica Publishers, Inc., 1992, 365
Zašto?
Зашто залазите у етимологију ако не познајете историју језикâ о којим говорите?
Zašto?
Znači,,germanska škola smatra da slovenski seljak u 7.veku,kad spusti dugo nošen teret s ledja,hukne "Su.."
Jer ne može da sukne Hu,,. još nema indoevropeistike.Može da sukne u šake, imitirajući sovin glas "Suuuuuuuu..Suuuuuu", da upita kolegu "Soćeš sranu" umesto Hoćeš hranu, da mrmlja u bradu sm,sm,sm,,
Za"odenje" je već lakše, govorilo se Ja sodim,Ti sodiš, sve dok germanski jezikoraskošni mač nije uvežbao prosti slovenski puk da hodi, kad mu je do hodanja i hodenja.
Stara planina zvana Selm "ne naginji se proz prozor", postala je znamo šta, i vrapci već znaju.
Jel vidiš ovo: "OSax. xolm".De ti meni objasni molim te ovu rečenicu:
" It is an obvious borrowing from PGermc. *hulma-, for which cf. OIc. holmr 'Insel,' OE holm 'Woge; See; Insel,' OSax. xolm 'Hügel'
![]()
Ranko Matasović - Poredbenopovijesna gramatika hrvatskoga jezika, Zagreb, Matica hrvatska, 2008, 96
Znam da nije tema, ali kad smo već kod Matasovića, jesi li kojom prilikom pročitao njegovu knjigu noviju u kojoj "funkcionalno" dokazuje da srpsko-hrvatski jezik nikada nije postojao, već da su srpski i hrvatski sasvim različiti jezici sa svojim razvojnim putevima? Znam da mu to nije uže polje jer je "indoevropeista" te je to napisao iz očito političkih razloga, ali me zanima koji su to tačno argumenti sa kojim je "opovrgao" Kordićku...
Ime Stare planine ne može imati veze sa njenom geološkom starošću.
Најстарије стене које улазе у састав Тимочке Крајине створене су у најстарије доба земљинога развића, које се због велике старости своје назива Прастаро или Архајско Доба. Те стене су тзв кристаласти шкриљци , које су добиле ово име што се обично шкриљају, т.ј. цепају у танке плоче. Кристаласти шкриљци се налазе много на Старој Планини и чине њену основу..
Синоним за каменолом је ЛОМ, пре 8.века, кажу, Л'М се писало, само недостаје још Х'' испред као симбол за огромни и дугачки ланац каменолома Х'л'м.
Сећате се како је преведено шта је записао Орбини о Немањином рођењу у селу Хлмскоме?А због овога (код Шафарика у "Древностима", житије)сам сигурна да се под "Хльмьом" мислило на Стару планину, јер само тамо постоје упечатљиве камене каскаде тзв"скале", односно кристаласти шкриљци што се лако ломе
![]()
http://books.google.rs/books?id=4t9...a=X&ei=8Kb1U7vQOuG8ygPZ84HgAg&ved=0CCUQ6AEwAg
Црвенкаста боја камена...Ерозија камена која је направила каскаде и фигуре, тзв "скали" ..
ЗАПАДНИ ХЛМ
Данас у рејону малог Београда (Белоградчик) те скале захватају површину дугу 30 км и широку 115 км
Белоградчишките скали.
http://history.rodenkrai.com/new/by...radchishkite_skali._krepost_belogradchik.html
![]()
![]()
![]()
![]()
ЦЕНТРАЛНИ ХЛМ, средња Стара планина
Врх Ботев, изнад Карлова (тамо где је река Рашка)
http://www.ranica.eu/#!article,26499
Рајске скале
![]()
![]()
ИСТОЧНИ ХЛМ, источна Стара планина
http://www.bgspravochnik.com/city.php?url=4&city=2&cat=121
код Варне, језеро Цонево тзв"чудне скале"
![]()
![]()