ja znam da mogu jos bolje ako bi nastavio trenirati tako da ako neko ima neke vjezbe neka napise ja sam dosad radio vjezbe za odraz(jos uvijek ih radim) i sprinteve na 100 i 60 metara
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
e a ko je sve koristio Air Alert 3? Jel vam pomogao?
ja znam da mogu jos bolje ako bi nastavio trenirati tako da ako neko ima neke vjezbe neka napise ja sam dosad radio vjezbe za odraz(jos uvijek ih radim) i sprinteve na 100 i 60 metara
Naravno da mozes bolje samo je pitanje koliko. S obzirom na to da skaces dosta i vezbas odraz rekao bih da si vec izvukao dosta iz sebe tako da sada ne mozes ocekivati brz napredak.
Zasto kazem da je skakanje doprinelo pa zato sto skokovima i doskakanjem poboljsava se osobina nogu koja se zove 'leg stiffness'. To nije krutost nogu bukvalno vec njihova sposobnost da apsorbuju udar prilikom doskoka (a sprint je niz skokova) tako da se noga ne ulegne mnogo i odmah nakon toga te odbace eksplozivno napred i u vis. Ta izometrijska snaga misica nogu (pre svega butina) u odnosu na tezinu tela kao i sposobnost misica nogu da generisu silu u delicu sekunde je ono sto cini brzinu trcanja i rezultira kratkim kontaktom stopala sa podlogom i duzim korakom kao i visim polozajem sprintera iznad tla (drugim recima on kao da lebdi malo iznad tla, a noge mu se ne ugibaju kad dotaktne tlo).
Najperspektivniji muski sprinteri (kandidati za olimpijce) u tvojim godinama obicno istrce od 11,3 do 11,6, a zenske od 12,5 do 12,8. Uzgred, to je pre bilo kakvog specijalizovanog treninga. Naravno oni su jako retki.
Treba da izmeris i skok u dalj iz mesta (bez pomeranja nogu). To je isto dobar pokazatelj eksplozivnosti nogu. Ja pre neki dan skocih oko 2,70m. Lepo za moje godine.
Nego sto se tice vezbi, pokusacu da pojednostavim. Na mnogim mestima ces procitati o raznim vezbama trcanja A skip, B skip itd. Imas ih lepo ovde:
One bi trebalo da poboljsavaju tehniku trcanja. Mozes ih raditi (ako ih radis tacno onako kao devojka objasnjava), ali mislim da je ideja o idealnoj tehnici trcanja precenjena i da dobar deo stvari koje neki nazivaju dobrom tehnikom zapravo dolazi spontano sa povecanjem snage i brzine.
Najbolji nacin da se poboljsa i tehnika i brzina sprinta je izvodjenje sprinteva.Na primer odaberes stazu od sto metara. Lagano se zatrcis i u jednom delu staze od oko 30-40m razvijes maksimalnu brzinu i onda opet lagano usporis. Odmoris se, i zatim ponovis. Ili recimo iz niskog starta istrcis sprint od 40-60m, odmoris se pa ponovis. To je klasican brzinski rad.
Kada to radis treba da obratis paznju na sledece:
1. pre toga se moras zagrejati: najmanje 5, 6 min trcanja lagano i naravno dinamicko istezanje i ove vezbe trcanja. Nikad nemoj pre aktivnosti raditi staticko istezanje. To mozes posle kad zavrsis sa treningom u sklopu hladjenja.
2. sprintaj opusteno, nemoj zuriti da razvijes maksimalnu brzinu, niko te ne juri.
3. pravi velike pauze izmedju sprinteva jer ako se ne odmoris onda to nije brzinski trening nego trening izdzljivosti. Dakle kvalitet ne kvantitet. Kad kazem velike pauze, mislim po jedan minut za svakih 10m sprinta. Dakle ako radis pomenute sprinteve od 30m sa letecim startom (zatrcavanjem) onda pauziras oko tri minute. Izmedju njih mozes malo dinamicki istezati misice i hodati.
4. kad zavrsis postpeno se ohladi i zavrsi sa klasicnim statickim istezanjem, mozes malo i masirati misice.
5. nemoj raditi ovo vise od dva puta nedeljno. Danima kad ne trcis mozes malo trcati srednjim tempom kao vid aktivnog odmora ili uopste ne trcati.
Naravno pored ovoga postoje i vezbe snage i pliometrijske vezbe, ali sa tim si vec donekle upoznat.
hvala za ovo. e sad imam pitanje u vezi toga da li bi do svoje 14 godine to ja za vise od 6 mjeseci mogao poboljsati sprint recimo na 12 sekundi ili ako ne toliko koliko da ocekujem ako budem redovno i pravilno vjezbao.
@Mickey Fine napisao si da skaces iz mjesta 270 kolko imas godina
Preko trideset, hehe.
ja sad nakon vjezbanja izmejeri 254 al sam satro koljena posto sam vani skakao
To je odlicno za prvi put. Ne mozes satrti kolena samo nemoj preterivati jer dobices ti lepu upalu vec sutra. Inace nemoj nikad skakati na klizavoj podlozi.
pa ja trenutno i jesam skroz van forme i zelim da se vratim u dobru formu. Neka povreda me je odvojila od terena na preko godinu dana... Znaci s obzirom na situaciju meni aa3 moze pomoci?
ma istegao sam ligamente skocnog zgloba i oporavak mi je trajao bas dugo. Sada mi se noga skroz oporavila pa se vracam u formu.
Ja sam ovako zamislio svoj trening:
Trcanje laganim tempom 30-40 min
Istezanje
kratki sprintevi 10x10m
skokovi iz polucucnja sa maximalnim odrazom 3x10
sklekovi
trbusnjaci
ledjnjaci
rastrcavanje 10-15 min
koliki uticaj ima genetika na ovo vjezbanje
ja iz mjesta oko 290 skacem![]()
kolko godina