aaallleeennn
Obećava
- Poruka
- 88
ja sam mislio da ti imas 14-15
hehe ma kakvi.. al to je bilo prije ovog programa..vjerovatno se to jos povecalo, bas cu ovih dana da provjerim
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ja sam mislio da ti imas 14-15
moze li neko da napise neke vjezbe snage
Pa zgibovi, sklekovi, cucnjevi, to su ti sve vezbe snage. Jedna od mojih omiljenih vezbi je cucanj na jednoj nozi i njegove varijacije. Inace od vezbi sa tegovima za sprint i skok dve najvaznije vezbe su cucanj (dubok) i mrtvo dizanje (deadlift) koje je verovatno najbolja vezba sa tegovima koja postoji. Sve te vezbe treba da se rade sa jako malim brojem ponavljanja.
Inace i za skok i za sprint najvaznije su butine (prednja i zadnja strana) i zadnjica. Mada kod skoka je to malo komplikovanije; ucestvuju i mnogi drugi misici.
kazes cucnjevi sa malim brojem ponavljanja ja radim 4 serije po 70
a zar nir nisu za skok najvazniji trbusnjaci? Meni tako rekao neki trener. Mada mi je to otpocetka bilo sumnjivo![]()
Pa jesu vazni i trbusni i donji ledjnji misici. Mislim nisu vazniji od butina, ali su cesto zapostavljeni pa zato neki odu u drugu krajnost pa da bi naglasili njihovu vaznost kazu oni su najvazniji.
jesu vazni, ali na njih otpada samo 10-15%.. vidis npr. olimpijski dizaci tegova su debeli, otkud im trbusni, a imaju preko metar odraz u prosjeku
Hehe, pa ako je neko debeo to ne znaci da nema jake trbusnjake. Mnogi atleticari imaju veci procenat masti i ne vide im se trbusnjaci pa opet skacu i trce ko ludi.
A sto se tice ovih dizeca tegova, mislim da smo vec pricali o tome. Nemoj paliti ljude, nemaju metar odraz. Takav odraz je jako redak. Mislim mozda se nadje poneki, ali sigurno nemaju u proseku jedan metar.
Nego kad pomenu dizace tegova, nedavno sam procitao nesto interesantno o njihovoj tezini i odrazu. Ako nadjem link, postavicu.
Kao sto znamo, obicno ljudi koji su laksi bolje skacu. Tezina ima daleko veci uticaj na skok nego na sprint i recimo dovoljno je da se ugojis par kila pa da izgubis nekoliko cm odraza, ali ispostavilo se na najveci odraz medju dizacima tegova nemaju oni najlaksi vec srednji, da tako kazem, koji imaju oko 90kila. To nije mala tezina za skakaca pa opet od svih dizaca tegova oni imaju najveci vertikalni odraz, u proseku skoro 80cm cini mi se. Dok njihove mrsavije i lakse kolege imaju nesto manji odraz. To bi bila interesantna tema za nekog biomehanicara.
Edit:
Evo nadjoh, to je sa sajta http://www.higher-faster-sports.com gde ima dobrih stvari za procitati:
Bodyweight and VJ among Master of Sport Weight Lifters
52kilo = 65cm
56kilo = 67cm
60 kilo = 63cm
67.5 kilo = 68cm
75kilo = 71cm
82.5kilo = 70cm
90kilo = 74cm
100kilo = 67
110kilo = 65cm
110+ kilo = 67cm
Kao sto rekoh, interesantno da ovi od 90kila imaju najveci odraz, citavih 74cm! To je za nekoliko cm vise od NBA proseka. Naravno govorimo o vertikalnom odrazu iz mesta bez pomeranja stopala. Sa dobrim zaletom skocili bi skoro metar.
negdje sam citao da mrtvo dizanje steti rastu je li dobro da radim ili ne
Ne postoje konkretni dokazi da bilo koja vezba sa tegovima steti rastu. Sad kad sam to rekao, reci cu i da po mom misljenju niko ne treba da radi sa tegovima pre recimo 17 godine. Razloga ima dosta, a nijedan nije vezan za rast. Ja ne smatram da sam dovoljno kompetentan da dajem savet kad treba poceti sa takvim teskim vezbama sa tegovima, zato je bolje da potrazis nekoga poput trenera, instruktora u teretani i slicno. Mozda i nekog lekara koji radi sa sportistima. Dakle kazem to je samo moje misljenje. Ima toliko mnogo fantasticnih vezbi sa svojim telom, dakle sopstvenom tezinom koje treba da radis u ovom uzrastu i time izgradis mnogo bolju osnovu za buduce zdravlje i sportski zivot. Forsirati dizanje tereta u tim godinama to ti je isto kao kad se premlade devojcice sminkaju. Nema zurbe, sve ima svoje vreme, a doci ce i tebi vreme kad ce izvodjenje takvih vezbi biti i bezbednije, a i imati dva puta vise efekta nego sada. Idi na youtube i pogledaj bodyweight vezbe za sve delove tela. Pocevsi od osnovnih pa do onih tezih kao sto su cucanj na jednoj nozi koji sam ti pomenuo. Kada budes radio takve vezbe nekoliko godina onda razmisli o teretani.
240 cm u dalj i 290cm vis, sam skakao iz mesta (to sam zaboravio da napisem)
pa pricam o AIR ALERT-u i visok sam 179cm. Treniram kosarku 7 godina.
A odakle si? Koliko treniras?
da li bi neko mogao poslati air alert na srpskom