Književni kviz

Kontroverzna ličnost, helenofil. Divio se i Šekspiru.
Voleo je da oblači belo odelo prilikom pisanja.
Napisao je prvu knjigu u kojoj se sistematično govori o pesničkom stvaranju, a posvetio ju je svom kolegi, koji je bio u to doba mnogo popularniji i voljeniji od strane naroda, što je produbilo njegov antagonizam.
U pitanju je domaći autor.

Kontroverzna ličnost, helenofil. Divio se i Šekspiru.
Voleo je da oblači belo odelo prilikom pisanja.
Napisao je prvu knjigu u kojoj se sistematično govori o pesničkom stvaranju, a posvetio ju je svom kolegi, koji je bio u to doba mnogo popularniji i voljeniji od strane naroda, što je produbilo njegov antagonizam.
U pitanju je domaći autor.

I patio od beznjenice izvesne Lenke?

Moguće. Na Vikipediji piše ovako. Ko će ga znati.
Pitaj!

Ne sećam se šta je moj izvor, ali ne verujem da je mnogo autoritativniji. Kako god, moje pitanje je ime romana iz kog je ovo odlomak.

Sklon sam da poverujem da je Njutn svoj zakon o Zemljinoj teži otkrio pomoću izmeta: čučeći u travi, pod jabukom, kada su zaspale prve zvezde, skriven tamom od indiskretnih očiju...Njutn je, dakle, osetio kako mu izmet kliznu iz uzbuđenih creva, bez napora i lako, uprkos hroničnoj konstipaciji, koja je bila samo posledica duga sedenja nad knjigama, a zajedno s radošću tog otkrića koje je sinulo najednom u njegovoj svesti, to jest da Zemljina gravitaciona sila daje svim telima isto ubrzanje od 981 cm/sek2, pa čak i g.ovnetu..

Pomoć: Piščev otac se prezivao kao jedan od najčuvenijih srpskih knjižara i izdavača, ali autor nije poznat pod tim imenom.

I još pomoći u spojleru
music_girl.gif
:

Poslednja izmena:
Upravo sam odgledala savršen film s Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi, Društvo mrtvih pesnika. On je profesor engleskog jezika. a učenici mu se obraćaju sa "O kapetane, moj kapetane". Čiji su to stihovi?

Znam da je Crnjanski bio fudbaler, ali ne naiđoh ni na kakav fudbal u njegovim knjigama. Bar ne u većoj meri.

Nije Crnjanski.
Ne znam kakav još hint da vam dam. Crnogorac sa beogradskom adresom. Družio se sa Kišom, čije ime je (zajedno sa još jednim velikim piscem i jednim velikim fudbalerom) u naslovu jedne njegove knjige.

Ako vam se ne čeka imam još jedno fudbalsko pitanje. Koji poznati strani pisac je u mladosti bio talentovani golman. Kasnije je rekao da je golman usamljeni čuvar na vratima pakla.

Back