Književni kviz

Ups! To je Ikabot Krejn.

ja2.gif

Pitaš.

Crnjanski o njemu ovako piše: I to drago kamenje svoje duše rasipao je on, smešeći se i pušeći po ceo dan.
I, stvarno: mnogo je pušio, čak i kad na kraju pozorišnog izvođenja njegovih komada izađe da se pokloni publici. Tome je rado dodavao i omalovažavajuće komentare.
Ako je rođen u Dablinu, ako mu je supruga Konstanca, a za jedno njegovo delo muziku komponovao Štraus, kakva je, za njega, bila svaka umetnost?

Ako uzmemo u obzir preferencije, verovatno mogu da se kandiduju za članove SANU.

Izvini, ali moram ti reći da si neupućena u uslove kandidature za SANU. Kakve knjige, kakvi bakrači!?
Nego, da l' su preferencije upoznavanje u biblijskom smislu?

A ovo što si ptala mi je nenormalno poznato, štaviše, mislim da sam čitala i čudila se, ali mi treba vremena da se setim. De, makar, kaži kakav je lik taj Tarkovski.

Izvini, ali moram ti reći da si neupućena u uslove kandidature za SANU. Kakve knjige, kakvi bakrači!?
Nego, da l' su preferencije upoznavanje u biblijskom smislu?

A ovo što si ptala mi je nenormalno poznato, štaviše, mislim da sam čitala i čudila se, ali mi treba vremena da se setim. De, makar, kaži kakav je lik taj Tarkovski.

Vidi ovako, sa tim preferencijama danima muku mučim, ne bih li dokučila da li je u pitanju religijski ili filozofski aspekt.

A što se tiče Tarkovskog, maloletan je. Mislim, nema pravo glasa.

Poslednja izmena:
Glumili su ga Kristofer Voken i Antonio Banders, a i neki baletani koji su igrali u Uspavanoj lepotici.
Čuven je po tome što ume da ulovi jarebice i da pije mleko, između ostalog.
Formalna vrednost mu je u visini magarca i mlina. Suštinska mnogo veća.

Kad bismo napravili nekakvu anketu sa pitanjem zahvaljujući kome mi znamo za tog lika, najverovatnije je da bi najčešći odgovori bila imena trojice muškaraca, sva tri pogrešna. Najtačniji odgovor bi bio neko neizgovorivo hindu ime, zapravo, no, ovde mislim na jednog Evropljanina.

Za njegov trijumf su delom zaslužni radnici u poljima koji su pristali da lažiraju ime svog poslodavca, veleposlednika, rekavši nepostojeće. Koje je to ime?

Back