Književni kviz

Ako za podlošku uzmemo rođenog Rusa koji nije govorio ruski, nosio jevrejsko ime, patio od klaustrofobije, doktorirao biohemiju i umro od side, davao savete za mister Spoka i Enterprajz, bio veliki fan Bejker strita i imao nepogrešiv osećaj za vreme, pa tome dodamo mučenje čitanjem poezije (pošto smo prethodno sve propustili kroz radio talase), ko su vladari iz senke na planeti Zemlji?

:manikir:

Biće da sam preterala. :(

Evo pomoći: Rus je Isak Asimov.

A jel on bio neki knjizevnik? Ja licno mislim da ne treba da se preteruje na ovom kvizu jer ce inace ceo topik pasti u zaborav.

Ja sam sada "proguglala" o tom Rusu koji nije znao ruski, nikada nisam cula za njega, a ruski nije mogao da zna jer je sa tri godine zivota
"emigrirao" sa roditeljima u USA.

Ja pokusavam da pitam nesto sto bi svaki ucesnik ovog PDF-a eventualno znao. Inace, ovako, mrka kapa od uspesnog knjizevnog kviza.

A jel on bio neki knjizevnik? Ja licno mislim da ne treba da se preteruje na ovom kvizu jer ce inace ceo topik pasti u zaborav.

Ja sam sada "proguglala" o tom Rusu koji nije znao ruski, nikada nisam cula za njega, a ruski nije mogao da zna jer je sa tri godine zivota
"emigrirao" sa roditeljima u USA.

Ja pokusavam da pitam nesto sto bi svaki ucesnik ovog PDF-a eventualno znao. Inace, ovako, mrka kapa od uspesnog knjizevnog kviza.

Rayela,

Isak Asimov je sve samo ne nepoznat. Nema ljubitelja SF književnosti koji nije za njega čuo, a ako nije. onda sa njim nešto nije u redu.
Prevođen je kod nas i to na veliko. Pretpostavljam da je Nora postavila pitanje računajući na to da na kvizu učestvuju i oni koji čitaju
SF. A učestvuju, pouzdano znam.

Ma dobro, ne možemo svi sve da znamo. Meni je problem što se tako malo ljudi javlja na kviz.

Kad se otvori neka od onih filozofskih tema, tipa Pojava kurijeg oka na palce desnog stopala i književno stvaralaštvo, odmah se javi nekoliko novih i nepoznatih članova da izlažu svoje teorije, a na kviz neće niko.

Ne razumem što se malo ovi stvaraoci ne uključe. Nemoguće je da ništa baš ne znaju...:(

Poslednja izmena od moderatora:
Naravno da je komplikovano postaviti pravo pitanje jer je to za neke boza, za druge terra incognita, ja sam se samo iz tog razloga i javila u zelji
da nekako pokusamo da postavljamo neka pitanja koja su, aj da tako kazem " univerzalna" (ako tako nesto uopste i postoji).
Slažem se da je teško postaviti pitanje. Zato i ne postavljam, sve u strahu da će biti prelako, pa bi neko mogao da mi se smeje. Ako je nešto interesantno, pa neka je i lako, guglajući ćemo saznati nešto novo. Stoti put ponavljam da nismo baš svi studirali književnost i društvene nauke.

Don't panic

Odgovor je: miševi.
Aludiralo se na Autostoperski vodič kroz galaksiju, roman koji je nastao iz radio emisija Daglasa Adamsa u kome Vogonci, civilizacija opsednuta birokratijom, muči galaktičke autostopere čitanjem poezije.

Po toj knjizi je 2005. snimljen i film.

Već naslov je parodija Galaktičke enciklopedije Isaka Asimova o čijoj poznatosti zaista nema smisla govoriti, bez obzira da li neko voli ili ne voli SF.

Enterprajz je svemirski brod, a Mr. Spok čuveni karakter iz legendarne tv serije Zvezdane staze koja, još više nego Alan Ford spada u domen opšte kulture. Ne čuti za to je kao da nisi čuo za, recimo, Majkla Džeksona, ma šta da slušaš.

Poslednja izmena:
Ma, jok, ja ne moram ni da učestvujem. Svakako se lepo zabavljam...:lol:

Kad smo kod zabave, eto, predajem ti pitanje, a ti vidi, molim te, da odgovr ne bude Hemingvej, Tomas Man ili Nabokov (osim ako nemaš informaciju kojih su im boja bile gaće na Veliku Gospojinu, prestupnih godina, budući da smo sve ostalo o njima pretresli).

Ja, u međuvremenu, imam jedno zapažanje, podeliću ga na skupštini.

Francuz, lekar po obrazovanju, rođen krajem XIX veka. Naravno, pisac... :)
O svom odnosu prema ženama je rekao:
"Uvek sam voleo da žene budu lepe i lezbejke - vrlo prijatne za posmatranje i da se ni slučajno ne satirem na njihov seksualni zov! Ja sam voajer, oduvek! Voajer, a svakako i malčice ushićeni potrošač, ali krajnje neupadljivo..."

Francuz, lekar po obrazovanju, rođen krajem XIX veka. Naravno, pisac... :)
O svom odnosu prema ženama je rekao:
"Uvek sam voleo da žene budu lepe i lezbejke - vrlo prijatne za posmatranje i da se ni slučajno ne satirem na njihov seksualni zov! Ja sam voajer, oduvek! Voajer, a svakako i malčice ushićeni potrošač, ali krajnje neupadljivo..."
Selin?

Njih dvoje se srecu u nekoj novogodisnjoj noci i smrtno se zaljubljuju jedno u drugo. On je knjizevnik, ona je glumica koja ce izvrsiti samoubistvo ( on nema veze s tim
jer njihova ljubav i cela burna afera traje dva meseca.)

O toj njihovoj vezi on pise i roman, naslov ima veze sa boginjom lova;)
Ona igra u kultnim ( francuskim) filmovima ( usput i u Dobar dan tugo), on je diplomata, profesor knjizevnosti na raznim univerzitetima, dobitnik
mnogih knjizevnih nagrada, veliki prijatelj upravo preminulog Kolumbijanca..

Nije dobio Nobela, jedan njegov sunarodnik jeste:)

Ja nazalost nisam citala ni jednog ni drugog.

E, sad cu postaviti pitanje:cool:

Lako je:Velicao je nemacku kulturu iako nije bio Nemac. Velicao je i Hitlera, cak i posle njegove smrti.Stavise, svoju Nobelovu nagradu poklonio je jednom po zlu poznatom Nemcu...
Knjige su mu iz revolta (posle rata) spaljivanje, zavrsio je hapsenjem i prebacivanjem na psihijatriju.........
Ko je pisac i koje mu je najpoznatije delo?

Poslednja izmena:

Back