Književni kviz

Sta se desava ovde:think:
Dobro, ostavicu odgovor, pitanje neka postavi ko zeli, ako zeli, dakle, u pitanju je Knut Hamsun inace Norvezanin...
Najpoznatije delo trilogija- Pan, Viktorija, Glad...

Znam bar šest ili sedam članova koji nisu htjeli da odgovore na ovo zaista lako pitanje u nadi da će se javiti neko novi. Mislim da je sad jasno da ovdje nije problem težina pitanja. Kviz je, izgleda, uklet. :kletva:
Bilji hvala na pokušaju da pokrene stvari.

Poslednja izmena:
Bilo je lakse od tablice mnozenja, cini mi se, ali vidim da postoji drugi problem, pa cu se i ja povuci...
Znala sam da je bilo onih koji bi pogodili iz prve, ali, tu smo gde smo.
Nema na cemu quentine, meni nisu bas zanimljiva laka pogadjanja, volela sam da se preznajam da se dosetim ili potrazim pomoc, ali rekoh da pokusam, neuspesno:(

Da okadim malo, možda skinem kletvu. Pitanje je lagano.

Za njega je Džojs rekao da je izazavao više diskusija i kritika od bilo kog drugog čoveka.
On je tvorac najozloglašenijih pozorišnih likova i ženskog dramskog lika koji neki nazivaju
i ženskim Hamletom?
Ko je on?

Poslednja izmena:
У бувару! Сви у бувару!!
Повик којим професор шаље цео разред, за казну, у помоћну просторију, а коју зове бувара.

Још један детаљ:
Када је професор у ноћном локалу налетео на једног свог ученика са цигаретом и када га је изгрдио што пред њим пуши, ученик му је дрско одговорио да цигарета иде уз ситуацију.
Професор и ученик посећују (независно) исти локал јер им се свиђа девојка која ту наступа.

Da li se taj pisac preziva isto kao i njegov mlađi brat? :)
Тачно - Хајнрих Ман, старији брат Томаса Мана. Роман је Професор Унрат, што значи ђубре, а наслов филма је много лепши: Плави анђео (нисам гледао). Роман препоручујем (ко може да позајми из библиотеке) јер није обиман, занимљив је и лак за читање, а притом на солидном уметничком нивоу. Једино може неко да има замерку што није савремен, радња је смештена у царској Немачкој.

Тачно - Хајнрих Ман, старији брат Томаса Мана. Роман је Професор Унрат, што значи ђубре, а наслов филма је много лепши: Плави анђео (нисам гледао). Роман препоручујем (ко може да позајми из библиотеке) јер није обиман, занимљив је и лак за читање, а притом на солидном уметничком нивоу. Једино може неко да има замерку што није савремен, радња је смештена у царској Немачкој.

Čekaj malo, zar to nije kod nas prevedeno kao Mali grad?
Ili se prevod naslova razlikuje u zavisnosti od izdanja?
A možda sam i ja nešto pobrkala.:confused:

Побркала си, то је други роман, такође његов. Овај има још и поднаслов Пропаст (крај) једног тиранина, што говори о личности тог професора. Мада је он оличење једног времена, представник тадашњег малограђанског друштва. Међутим, његови ђаци,матуранти гимназијалци, још су већи терористи и баш се чудим тако распуштеним ученицима још у оно време.

Побркала си, то је други роман, такође његов. Овај има још и поднаслов Пропаст (крај) једног тиранина, што говори о личности тог професора. Мада је он оличење једног времена, представник тадашњег малограђанског друштва. Међутим, његови ђаци,матуранти гимназијалци, још су већи терористи и баш се чудим тако распуштеним ученицима још у оно време.

OK, hvala. Nešto sam pobrkala lončiće.

Evo nešto lako.

Pisac je jedan od osnivača simbolističkog pokreta u svojoj zemlji, a glavni junak romana
čovek koji je za sobom ostavio nečitljive rukopise i umetnička dela neprocenjive vrednosti.
O kom piscu i kom delu je reč?

attachment.php

: Dobra ideja da i ja nešto smislim u autobusu...
Да не би размишљала у аутобусу, већ да код куће седнеш, узмеш оловку и бавиш се математиком, тачније, геометријом, постављам ти ово питање (теби а и свима) подстакнут недавним Хробоатосовим речима (на другој теми) да Платонов Тимај нема књижевну вредност:

Платон је објашњавао свет и материју тако што је сматрао да је она састављена од четири основна елемента: земље, воде, ваздуха и ватре а који могу да се разлажу и поново састављају једни од других. Ово је могуће јер су елементи замишљени као основна геометријска тела чије се странице састоје од једнакостраних троуглова (који су, у ствари, основни елементи материје), па елеменат ватре чини геометријско тело пирамида са основом од једнакостраног троугла и три њене стране исти троуглови (правилни тетраедар, мислим), ваздух је двострука четворострана пирамида са страницама од такође једнакостраних троуглова (октоедар), елемент воде је геометријско тело од двадесет пет страна истих троуглова, а земља је, међутим, коцка састављена од троуглова тако што се на њеним страницама повуку замишљене дијагонале унакрст и добију четири троугла на једној страници. Пошто коцка има шест страна, састоји се дакле од двадесет четири троуглова, а то је, као што је речено елемент земље.
Међутим, елемент земље није састављен од истих троуглова од којих су вода, ваздух и ватра. Зашто?

За оне који сматрају да је ово питање тешко или да му овде није место јер је математичко, ево још једно:

Осим што се заклињао у пса, у коју се још животињу Сократ заклињао?

Back