Književni kviz

Kad je video kako u gluvo doba noci muskarac izlazi kroz prozor iz sobe njegove zene, on pomislio da sigurno 'teo stogod da ukrade:)
I nije pomoglo ni kad su ga zadirkivali dvosmislenim salama
Bog s vama, sta ce Todor kod moje Draginje kad vec ima svoju Djuju?» - «Pa da promijeni covjek.» - «A sto bi mijenjao? Mijenja se kobila ...

Kad je video kako u gluvo doba noci muskarac izlazi kroz prozor iz sobe njegove zene, on pomislio da sigurno 'teo stogod da ukrade:)
I nije pomoglo ni kad su ga zadirkivali dvosmislenim salama
Bog s vama, sta ce Todor kod moje Draginje kad vec ima svoju Djuju?» - «Pa da promijeni covjek.» - «A sto bi mijenjao? Mijenja se kobila ...

Ih, pa Basta sljezove boje- Branko Copic:)

Svi znamo da je Mark Tven bio izuzetno dovitljiv, duhovit (samim tim i harizmatican), ali da je cesto zapadao u nezgodne situacije...Posto je bio takav kakav je, lako se snalazio...Jednom prilikom mu je kasika......donela zaprepascujuce poglede gostiju za stolom. Sta mu je uradila kasika koja nije bila prazna, a sta on gostima koji su mu se cas pre toga podsmevali?
P.S. Nesto je rekao:lol:

Svi znamo da je Mark Tven bio izuzetno dovitljiv, duhovit (samim tim i harizmatican), ali da je cesto zapadao u nezgodne situacije...Posto je bio takav kakav je, lako se snalazio...Jednom prilikom mu je kasika......donela zaprepascujuce poglede gostiju za stolom. Sta mu je uradila kasika koja nije bila prazna, a sta on gostima koji su mu se cas pre toga podsmevali?
P.S. Nesto je rekao:lol:

Rakao je kako imaju priliku da vide razliku izmedju inteligentnog coveka i budale- budala bi progutala kasiku vrele supe...:jede:

U Parizu, maja 1931 ona pise:

Htela bih da pocivam na taruskom groblju sekte bicevalaca, pod granom zove, u jednom od onih grobova sa srebrnim golubom
gde rastu najcrvenije i najkrupnije jagode. Ali ako je to samo pusti san, ako ne samo sto necu tamo pocivati, nego ako vise nema
ni tog groblja, zelela bih da na jednom od th brezuljaka preko kojih su Kirilovne odlazile u Pesocno, a mi njima u Tarusu,
bude postavljen kamen iz taruskog kamenoloma s natpisom: Ovde bi zelela da pociva....

Ne zna se mesto na kome je sahranjena.

:per: Ime književnice i naziv njenog izvrsnog romana o večitom ljubavnom trouglu čiji su akteri Martin Hajdeger, njegova supruga Elfrida i mlada studentkinja Hana Arent. ;)

Di si bre Visnja:heart:

Nisam ga citala, a dobio je sa svih strana najbolje moguce kritike.
Valjda je i Margareta von Trota po njemu i svoj film snimila.

Antonia Grunenberg
Hannah Arendt und Martin Heidegger

Geschichte einer Liebe

Di si bre Visnja:heart:

Nisam ga citala, a dobio je sa svih strana najbolje moguce kritike.
Valjda je i Margareta von Trota po njemu i svoj film snimila.

Antonia Grunenberg
Hannah Arendt und Martin Heidegger

Geschichte einer Liebe

:D :ok: Eins: Null für dich! Ich habe nicht Geschichte einer Liebe gelesen, leider! Die Frage ist noch offen. :D
Šalim se, mislila sam na roman „Martin i Hana" autorke Katrin Kleman, u kome je oplela po Hajdegeru nazivajući ga izdajnikom koji iz čistog kukavičluka nije do kraja pokazao da je u duši antisemita.
Pitaj!

Poslednja izmena:
"Prvih dana januara 1921 predato mi je jedno pismo iz bolnice u Nici. Nadjeno je kod jednog
ocajnika koji je sebi prerezao grkljan. Malo je nade bilo da ce preziveti. Procitao sam to pismo,
i ponela me je bura genija, kao zarki vetar kad pali ravnicom. Bila je to ispovest jednog
novog Gorkog balkanskih zemalja. Upeli su da ga spasu. Pozeleo sam da se upoznam s njim.
Zapodela se prepiska, postali smo prijatelji.
" Ovako je pisao Romen Rolan, o kome?:think:

Panait Istrati (pominjasmo čak i na faksu obojicu)

evo, neću 'Ajdegera :p

trebalo bi da je jako lako...

"Preklinje doktora Kampasa da ga spase. Neće da ode tek tako. Ne razume, nije mu jasno: izvukao je komad granate iz glave,
pa neće valjda da crkne od jednog običnog mikroba!
Prijatelji dolaze. Odlaze i ponovo dolaze...
U kuću stiže cveće. Sivo nebo, olovno nebo,
iznad krovova. I tog devetog novembra 1918, u pet sati uveče, smrt stiže na Bulevar Sen Žermen broj 202."

Dan Franck pise o cijoj smrti? :(

Poslednja izmena:
Aj da kazemo ovako:D

Ja za tog ne znam, znam samo da je o Zidanu ( fuzbaleru) pisao neku knjigu, ali je pisao i nekim velicinama ( pa i najvecim)
iz vremena WWI, nedavno sam citala Veliki rat i sada mislim da bi taj na samrtnoj postelji mogao da bude samo Apoliner:)

Mogao bi biti :p
i jeste :)

Da, pisao je o njima u Boemima, ima puno detalja o svima koji su živeli u tom periodu (1900- 1930) na Monmartru, u Bate Lavoaru, tj. Montparnasu. Ima slikara, pesnika, književnika...od Pikasa, Žakoba, Sandrara, Modiljanija, do Hemingveja, Bretona, Mana Reja i Kiki, Koktoa i mnogih drugih.
Puno ima anegdota o svima njima i njihovim odnosima, recimo kad je upravo Gijom Apoliner bio optužen za krađu Đokonde, a Pikaso, koji je trebalo da svedoći u korist prijatelja, izjavio da ga vidi prvi put u životu :lol:

Mogao bi biti :p
i jeste :)

Da, pisao je o njima u Boemima, ima puno detalja o svima koji su živeli u tom periodu (1900- 1930) na Monmartru, u Bate Lavoaru, tj. Montparnasu. Ima slikara, pesnika, književnika...od Pikasa, Žakoba, Sandrara, Modiljanija, do Hemingveja, Bretona, Mana Reja i Kiki, Koktoa i mnogih drugih.
Puno ima anegdota o svima njima i njihovim odnosima, recimo kad je upravo Gijom Apoliner bio optužen za krađu Đokonde, a Pikaso, koji je trebalo da svedoći u korist prijatelja, izjavio da ga vidi prvi put u životu :lol:

E, otvorila si mi apetit:)

Pitanje:

Od svoje prve pojave na knjevnoj sceni, izazivala je je kontraverzna misljenja. Pisma njenih obozavatelja joj poslednjih tridesetak godina
i adresovana su od " Najdraza ..." do " Slusaj ti jevrejsko ponografsko djubre, u pravu je bio Hitler, sve vas je trebalo pobiti".
No, ona nastavlja da pise svoju zestoku literaturu, ne obaziruci se preterano na kritike. I nastavlja da se udaje:D
Iako, kao sto Hana Shigula duhovito rece : Holivud definitivno nije mesto za zene koje imaju preko cetrdeset i clansku kartu biblioteke",
ona nastavlja da pise, shokira i pojavljuje se svuda u svetu pa i u Holivudu.

Njen drugi muz ( cije prezimme i nosi) je psihoanaliticar, a trebalo je da bude protivteza ludilu prvog. Njen je drugi muz bezao od Vijetnama, a ona od roditelja.
Tako su se nasli u Nemackoj.

Poslednja izmena:
Niko neće da pokuša,, pa hajd'...

Od ove što mi prva pada na pamet odavno ništa čitala nisam, niti o njoj, ali:
-jevrejsko poreklo
-drugi muž i Nemačka
-aktivno radi i pojavila se na ekranu
-udavala se više puta, ali nosi prezime drugog muža koji je psihoanalitičar/psihijatar
-kontroverze

Erica Jong? :think:

Niko neće da pokuša,, pa hajd'...

Od ove što mi prva pada na pamet odavno ništa čitala nisam, niti o njoj, ali:
-jevrejsko poreklo
-drugi muž i Nemačka
-aktivno radi i pojavila se na ekranu
-udavala se više puta, ali nosi prezime drugog muža koji je psihoanalitičar/psihijatar
-kontroverze

Erica Jong? :think:

Ona je po sredi:)

Ajde sada ti.

Mozda ce Visnja da se pojavi, a ako ne onda se igramo samo ti i ja:D

Back