Književni kviz

:manikir:

Sada je red na mene... :)

Svojevremeno su je smatrali veoma učenom i inteligentnom ženom.
Sa samo 12 godina je prevodila Bajrona, i objavljivala je svoje pesme u "Brankovom kolu".
Umrla je samoubistvom iz drugog pokušaja.
Nedavno je deo jedne institucije u Novom Sadu dobio ime po njoj.

Nakon dvadeset tri godine vraća u rodni grad,seca se svog detinjstva dok prolazi ulicama i gleda zgrade. Priseca se svoje majke i razmslja o tome kako ga je uvek proganjala zelja da sazna ko mu je otac. Govorilo se da mu je otac biskup, kod koga je njegov zvanicni otac bio sobar. Seca se jutra kad ga je majka izbacila jer joj je ukrao stodinarku i potrosio u kupleraju. Sada ga majka zove da ju poseti i on se dvoumi.

Kako se on zove? Njegovo je ime sadrzano i u nazivu knjige.

Godina 1893. je predstavljala prekretnicu u njegovom zivotu. Tada je sa prijateljem i slikarom Polom Loranom krenuo na putovanje zemljama juzne Evrope, a narocito severne Afrike. Upravo na tim prostorima, tacnije u Tunisu on će spoznati drugu stranu svog bica, onu homoseksualnu, koju vise nije mogao negirati i koja ce se cesto javljati kao problematika u njegovim delima,
O kome se radi?

Nije Vajld, nije Prust.

Rilke je bio malo cudan " svat", zene su ga i obozavale , a i izdrzavale, za uzvrat on ih je voleo, pisao lepa ljubavna pisma.

Kojoj je zeni upuceno ovo pismo? ( nije Cvetajeva)

Rainer Maria Rilke

...........

Minhen, 10.jun 1987

O plemenita, ti dajes snove mojim nocima, pesme mojim jutrima, sunceve zelje mojim
crvenim sumracima. Dajes beskrajno. Klecim i pruzam ruke da primim tvoju milost.
O, plemenita! Ja sam sve sto ti zelis! I bicu sluga ili kralj, zavisno od toga da
li me grdis ili mi se smesis. Ali ti si ta koja cinis da postojim.

Ovo cu ti govoriti cesto,cesto. onog dana kad budem uspeo da ti to kazem jednostavno,
kada ti to budes shvatila jednostavno, to ce biti nase prvo leto, leto koje ce trajati
i kad ne bude vise tvog

Renea

Da li ces doci danas?

Ево да ја поставим једно питањце док је ова фермата, како се то изразио један познат(и) писац насловивши тако једну своју причу. Питање је управо то, ко је тај писац? :)

.....................................................
Фермата - музичка ознака за паузу.

Poslednja izmena:
Meni nije poznat, al sam ga izguglala;) Nicholson Baker.

Nego, Nautilus, kad si vec na vezi , evo savrsenog pitanja za tebe. :)

U to vreme Gistav Flober postaje njegov tutor i svojevrstan literarni vodic u njegovim knizevnim pocecima. U Floberovoj kuci susrece i Zolu i Turgenjeva.
Tih godina pise i pesme i kratke drame.

Године 1880. објављује своје прво ремек-дело..... које одмах постиже велик успех. Флобер је то дело описао као „ремек-дело за сва времена“.

Ko je on ( remek delo nema veze) ?

Ја сам помислио да је неко са ''ручкова извижданих писаца'', како је шаљиво своје ручкове прозвала група која се недељом скупљала код Флобера. Али ниједан није одговарао ( Флобер, Зола, Тургењев, Гонкур и Доде).
Него, ја нисам мислио на тај роман, а тог писца, кога си навела, и не знам. Приметила си, вероватно, да се нешто не слаже: ради се о познатом писцу и не о роману него причи. Да помогнем: Немац, романтичар, познат, био је и композитор и сликар, колико ми је познато, а приче су му пуне фантастике.

Poslednja izmena:
Ја сам помислио да је неко са ''ручкова извижданих писаца'', како је шаљиво своје ручкове прозвала група која се недељом скупљала код Флобера. Али ниједан није одговарао ( Флобер, Зола, Тургењев, Гонкур и Доде).
Него, ја нисам мислио на тај роман, а тог писца, кога си навела, и не знам. Приметила си, вероватно, да се нешто не слаже: ради се о познатом писцу и не о роману него причи. Да помогнем: Немац, романтичар, познат, био је и композитор и сликар, колико ми је познато, а приче су му пуне фантастике.

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann?

Kada je autor knjige/intervjua "Jedan mogući život", upitao Stevana Raičkovića da navede neke literarne uzore i nadahnuća, on je spomenuo ovu knjigu rekavši da je, iako se radi o romanu, za njega ona čista poezija.

Centralni lik dijeli ime sa američkim nobelovcem koji je živio i stvarao kad i autor romana (iako je od njega stariji 12, a nadživio ga za 15 godina).

Izvorni rukopis je skraćen za trećinu, i poznat je pod drugačijim naslovom nego što je autor zamislio. Godine 2000. izašlo je izdanje romana prema autorovoj izvornoj zamisli, i sa prvobitnim naslovom.

Ako se ne varam, nedavno je jedna forumašica koja ovdje često zadaje i odgovara, spomenula da joj je ovo jedan od omiljenih romana (pa očekujem da odmah i pogodi :D ). O kojem je romanu riječ?

Back