Knjige koje ne treba pročitati

Jel' Krpica otišao u penziju ili ga je rastrgla neka obožavateljka - nema nešto njegovih stihova u poslednje vreme po forumu......
Ne spamujem, njegova dela odgovaraju naslovu teme
crazy-1.gif

Kad smo kod žala za druzima, kamo se dede Lusi?
Bez njega je ova tema najmočvarnije ustajala. :aha:

Da, trebala bi nam tema tipa Kucamo na vrata zaboravljenih asova.

A bilo je i vrlo zanimljivih diskutanata koji su netragom nestali.

Ne treba ga bash spaliti (knjige generalno ne treba paliti!) On jako je bitan u istoriji knjizevnosti, ali ipak, ne treba ga ni chitati osim ako to ne morate to da radite ... meni je zivce pokidao. A on je :

Laurence Sterne's "The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman"

Ako te ipak zanima zashto je ova knjiga bitna evo ti link :

http://www.iath.virginia.edu/elab/hfl0259.html

Au, a meni je ovo jedna od omiljenih knjiga :). Sa uživanjem sam je pročitala. Volim taj malo nakaradni humor.

Poslednja izmena:
Najiskrenije mislim da je gubljenje vremena da se cita bilo sta od Dostojevskog osim Zlocina i kazne, takodje Milorad Pavic osim Hazarskog recnika. Vi znate, koliko sam ja nacitana i zamislite onda kada JA to preporucujem. Od autora, koje potpuno ne treba citati su: Bukovski i Marko Vidojkovic, kao i politicari, koji lupetaju gluposti i time pokusavaki da zabavljaju narod.

Razumem da se Dostojevski nekome i ne dopada, ali do te mere da njegova dela stavljamo u isti kos sa knjigama koje ne treba citati, e to mi nije jasno. A zatvaramo oci kad je u pitanju, recimo, Den Braun i njegove nebuloze. No dobro, razliciti ukusi su to.

Knjigu koju ja ne preporucujem za citanje je "Sveta krv-Sveti gral" uz koju sam protracila suncane dane jednog davnog leta :bljak:

Ne bih nista palio. Cak sam mnoge knjige i spasio od onih koji su ih "palili" (to jest bacali u kontejnere za smece). Tako sam spasio iz kontejnera izabrana djela Dostojevskog u 12 tomova, "Povijest svjetske knjizevnosti" u 6 tomova (kozni povez, plastificirane korice, komplet vrijedan brat bratu nekoliko stotina evra) a nedavno nadjoh i neotpakovan komplet od Habbarda u 7 tomova iz domena sajentologije. Ja cu i dalje po kontejnerima traziti duhovnu hranu.

Uvek kad mislim o knjigama koje NE treba čitati, setim se Tatarske pustinje. Možda i nije tako loša, koliko sam ja u toj fazi života bila nezrela i nespremna za tu vrstu literature... Zanima me kako bi sada reagovala na istu knjigu. I to je ono što htedoh da kažem - možda nije problem u knjizi, problem je u čitaocu i šta je njemu interesantno. Meni su recimo neshvatljivi ljudi koji čitaju Danijel Stil i tu vrst literature, ali ako oni uživaju u tome i to ih pozitivno motiviše za život - zašto ne! Meni je recimo strašno zamoran Niče, mislim da je bio bolestan tip koji kao takav i nije mogao mnogo toga da nam kaže o životu, a ljudi koji proučavaju filozofiju smatraju ga jako važnim, itd., dakle možda ja nisam dovoljno obrazovana u oblasti filozofije (to sigurno!), a možda se ponekad neke ''krtice'' uvuku istoriju ljudske misli i dobro prodaju svoje nebuloze, a drugi iz straha da ne ispadnu oni koji ne shvataju, slede ga i obožavaju ne shvatajući da se pretvaraju u publiku iz priče Carevo novo ruho, glupu masu koja ne koristi zdrav razum i prihvata sve šta joj se servira. To je sve mnogo složeno zapravo, možda je najbolje neka svatko izabere ono što mu najviše odgovara. :brus:

Uvek kad mislim o knjigama koje NE treba čitati, setim se Tatarske pustinje. Možda i nije tako loša, koliko sam ja u toj fazi života bila nezrela i nespremna za tu vrstu literature... Zanima me kako bi sada reagovala na istu knjigu. I to je ono što htedoh da kažem - možda nije problem u knjizi, problem je u čitaocu i šta je njemu interesantno.

Tatarska pustinja ni mene nije oduševila. Bila mi je prilično dosadna, a isto se može reći i za Kucijevu Čekajući varvare, koja je inspirisana Bucatijevom knjigom. Valjda zato što mi se rijetko dopadaju alegorije.
Naravno, daleko od toga da smatram da se ove knjige ne trebaju čitati. Mnogima će se sigurno dopasti, nisu loše knjige, samo nisu po mom ukusu.

Back