Klub tumaca biblije

JS su na primer preveli: Srecni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba.
ja te pitam ko je pre njih rekao i u kom veku da se radi o duhovnim potrebama
Smisaoni prevod je . BLAGO ONIMA KOJIMA DUHOVNOST NIKAD DOSTA.
to smo vec shvatili, sta je za vas smisao, ali se ne slazemo, ti sta onda tvrdis da si duhovno bogatji od mene, a elen vajt zablude nisu bitne, temelj na kom si zidao:
Uuuuu, prvo nije isto kao druga recenica....prvo je za mene solidna recenica, drsugo je totalno druga misao..

Ko ima duhovnu potrebu , on ima nesto od duha, ili po rodjenjem ili po nekom kontaktu iz mladosti i detinjstva...nebitno , ali ima neki dodir sa duhovnim...to nije bas cesto koliko se misli , moze da visi koliko god hoce u crkvi i da cita crkvene i filozofske knjige a da nema nista duhovno u sebi...nego je sve to preveo na dushevno....Tako da to nije ono sto svi misle, ok, sad smo mu ga dali malo po duhovnom jer nije sportsko...malo smo pricali o emocijama to je duhovno..

Tako da to tumacenje duhovno siromasnih , u prevod duhovno gladnih , to je vec druga prica.....totalno druga..
ili zednih, pa kaze Hristois, ko pije ove vode, nece nikada ozedneti

Jovan 4:14 NSPL

A ko pije od vode koju ću mu ja dati, taj nikada neće ožedneti, nego će voda koju ću mu ja dati postati u njemu izvor vode života i doneti mu večni život.“

Poslednja izmena:
Nema stajanja u duhovnim potrebama ili sada imam dosta.
naducete se kao zabe vi kojima nikad dosta
radi se o varanju ovaca koje kao imaju potrebe koje im razne denominacije zadovoljavaju i kojekavi "pastiri" koji su zapravo VUKOVI, te se samo zato prevod promenio - citaj: falsifikovao, eufemizmom!
da nije tako, pokaZali bi nam iz proslosti bas taj prevod o "potrebama", ali njega nema

ja te pitam ko je pre njih rekao i u kom veku da se radi o duhovnim potrebama

to smo vec shvatili, sta je za vas smisao, ali se ne slazemo, ti sta onda tvrdis da si duhovno bogatji od mene, a elen vajt zablude nisu bitne, temelj na kom si zidao:

ili zednih, pa kaze Hristois, ko pije ove vode, nece nikada ozedneti
Pa to je jasno iz celokupnog konteksta Biblije.
Niko to ne dovodi pitanje.

Meni nije jasno da to neko ne razume?
Vernik je uvek zavistan od Boga.
On je svestan da bez Boga ne bi preziveo duhovno.
Dakle on nema duhovnih sredstava da tako opisem slikovito.
On ne moze niti ce ikada reci: meni Bog ne treba.
Imam sam duhovnosti, imam dosta.

Njegov izvor duhovnih dobara je uvek Bog od njega zavisi.
Kada to shfati, uvek ce biti i teziti, odrzavati zajednicu sa Bogom.
Jer ce inace duhovno osiromasiti i duhovno propasti.
A i pored toga, ne zadovoljava se jednim nivoom.
On tezi da raste, da se duhovno bogati.
Da uci, da razume da pobedjuje sebe, svoje slabosti, da se stalno duhovno hrani.

Efescima 4,13Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;

Luka 6,20I on podignuvši oči na učenike svoje govoraše: blago vama koji ste siromašni duhom; jer je vaše carstvo Božije.

Sveti Justin Ćelijski objašnjava unutrašnje stanje ljudi koji su siromašni duhom i piše:

„Ko je siromašan duhom?

Siromašan je duhom čovek koji svim bićem oseća da je njegov duh ( duhovni zivot) krajnje siromašan, krajnje nedovoljan, krajnje ubog da bi mogao živeti sam od sebe, već mu je uvek potreban Onaj koji je jedini bogat duhom: Bog. Siromašan je duhom čovek koji oseća da nijedna njegova misao, nijedno njegovo osećanje, nijedno njegovo delo, ne mogu ni živeti ni uspeti, već moraju izdahnuti i nestati ako se ne hrane Bogom, ne obesmrte Bogom. Siromašan je duhom čovek koji svim bićem svojim oseća da je sav ljudski duh njegov – krajnje siromašan prema svebogatom Duhu Božijem… To osećanje siromaštva duhovnog – početak je hrišćanstva… Jer se u samom osećanju duhovnog siromaštva nalazi besmrtno osećanje izuzetnog blaženstva.“

Poslednja izmena:
Smisaoni prevod je . BLAGO ONIMA KOJIMA DUHOVNOST NIKAD DOSTA.
Nema stajanja u duhovnim potrebama ili sada imam dosta.
ja sam ti na ovo replicirao da se ne slazem, jer Bog Duha ne daje na meru, ne mozes gledati kolicinski, i kada je dosta - nikad nije dosta ako tezimo savrsenom Bogu Ocu, ali mi goviorimo o bogatstvu ili siromastvu duhovnom, ti bi da rastes, da se bogatois, a Jovan na primer kaze NE, vec da se rodi rod dostojan pokajanja!

30 Onaj treba da raste, a ja da se umanjujem.
31 Koji odozgo dolazi nad svima je; koji je sa zemlje od zemlje je, i govori od zemlje; koji dolazi s neba nad svima je.
32 I šta vide i ču ono svedoči; i svedočanstvo Njegovo niko ne prima.
33 Koji primi Njegovo svedočanstvo, potvrdi da je Bog istinit.
34 Jer koga Bog posla, onaj reči Božije govori: jer Bog Duha ne daje na meru.

I u tom kontekstu sam rekao siromasni duhom, blazeni, i kao takvi zadobijaju carstvo nebesko, a ti bi da se bogatos sada i ovde na zemlji' vidi, ja se slazaem kada kazete da zavisimo od Boga, da se ne uzdamo u sebe, ali ovo je druga tema bogatstvo vs siromastvo duhovno... u redu, nakupio si blaga duhovnog i jos bi - to ti samo mislis da je tako, ja ti kazem lepo...

Vernik je uvek zavistan od Boga.
On je svestan da bez Boga ne bi preziveo duhovno.
Dakle on nema duhovnih sredstava da tako opisem slikovito.
On ne moze niti ce ikada reci: meni Bog ne treba.
Imam sam duhovnosti, imam dosta.

Njegov izvor duhovnih dobara je uvek Bog od njega zavisi.
Kada to shfati, uvek ce biti i teziti, odrzavati zajednicu sa Bogom
ovo se sve slazem, nista ti ne sporim
A i pored toga, ne zadovoljava se jednim nivoom.
On tezi da raste, da se duhovno bogati.
ja ti kazem za ovo da ste prevareni, inace bi mi naveo svoj prethodni nivo, i ovaj sada u kome si, uzrastao si samo koliko vise si naucio
koliko i sa cim si se duhovno obogatio?
itd
inace ovo nista nije licno, ja znam da tako misli 99% vernika svih denominacija, i moji pravoslavni da se treba duhovno bogatiti, samo ne navode to svoje bogatstvo, ispalo bi samohvalisanje, ali navedi bar te nivoe, na kom se zapinje, i jesu li slicni mitarstvima mozda?

Poslednja izmena:
Koliko shvatam Blago onima koji su istinski iz srca pravdoljubivi, onima koji su zahvalni za svaki zalogaj a nisu postali gramzivi. Znači ljudi koji od srca i iz ljubavi prema dobru čine dobra djela a ne iz ikakvog drugog poriva.

Jedino ne shvatam ono “Blago siromašnima duhom”.
Kada vidimo decu da se igraju kažemo da ih pokreće duh igre. Veseloga pokreće duh veselja, a tužnoga duh tuge. Dakle osećanja koja imamo određuju kakvog ćemo duha biti. A osećanja su posledica naših misli kojima se bavimo.
A opet misli su posledica suda kojim sudimo o nekoj situaciji u kojoj se nalazimo, o nekom čoveku ili događaju.
A sud je posledica istine koja je u nama, pa je tako i to da li ćemo biti siromašni duhom ili bogati povezano sa istinom koja je u nama. A znamo da ne Hristos Istina, put i život.
Čineći ono šta je Hristos govorio mi to u svom umu opravdavamo i tako u svom umu gradimo istinu.
A kad činimo, blud: lažemo, krademo...onda mi u svom umu opravdavamo ta bludna dela i u svom umu stvaramo zabludu kao iskrivljenu istinu.
Pa kad sudimo kroz zabludu onda za osećanja imamo gnev, bes ljutnju i naš će duh biti bogat ponašanjem koje izazivaju takva osećanja. jer kako se ko oseća tako se i ponaša, takvog je duha.
Dok ako živimo u istini mi za osećanja imamo milost ljubav, zahvalnost.... pa će naše ponašanje biti u svetom duhu, duhu ljubavi.
A duh ljubavi je duh razuma, da čovek razmisli pre nego uradi nešto: da li je to u duhu zablude ili istine.
Biti bogat duhom znači reagovati impulsivno kako ti loša osećanja diktiraju, dok siromašan duhom stoji na vratima svoga uma i ne dozvoljava da mu bilo koja misao odredi ponašanje. Ljudi krotkoga duha.

Poenta je da su sve to ljudi.....znaci uzmi koje god hoces tumacenje i videces na svakih 10 recenica ide jedna stigma ili dogma....sto su kao veci oci , to su vise skloni doktrinama pa samim tim imamo odnarodjavanje....nit ovamo nit onamo , nit ucitelji nit narod....
Sto je najgore kod svih tih tumacenja..
Da je proklet čovek koji se uzda u čoveka i telo stavlja sebi za mišicu, a od Gospoda odstupa srce njegovo. tako kaže, ja mislim, Isaija prorok
Kada čovek čini ono šta je Hristos govorio onda se Hristos i Otac nasele u tom čoveku. Tako Hristos kaže.
PA ako Hristos živi u čoveku on postaje njegov savetnik i On tumači Bibliju čoveku u kojem živi.
Zato i postoji ova kletva koja kaže da je proklet čovek koji se uzda u čoveka a od Gospoda odstupa srce njegovo.
Mi rađe slušamo ljudska tumačenja jer nas ljudi češaju kako nas uši svrbe, a istina nije nikome mila jer nas proziva za ono u čemu grešimo.
I svako ko se oslanja na razna svetootačka učenja ili kao adventisti što se oslanjaju na EGW, greši Gospodu koji bi trebalo da živi u njemu samome.

Pa los je taj princip doktrine, ne dovodi ni do cega dobrog....narocito kad je glup narod a sad imamo bas glup i bahat narod...tako da kao sto kaze lekar, danas, ne nekad, dzabe ja vama pricam sta treba uraditi kad vi ili necete zato sto ste pametni li necete zato sto kosta da se kupi , i na kraju nista...

Evo mozda ovo sto nema veze sa ovom temom pomogne

Zasto inteligentne osobe ne zele divljenje drugih?
Zato sto je divljenje otudjenje, udaljenje od osobe, a razumevanje je priblizavanje..
Inteligentne osobe nemaju potrebu da budu potvrdjene, one totalno drugacije vide svet i ljude , narocito ako prelaze 145 IQ neki kazu 150 IQ.
Zato ne zele divljenje i njihovo cutanje i vecinu postupaka obicno osudjuju ili tumace kao gordost i snobizam, a ustvari je sklanjanje od tog ljudskog mehanizma, generisi divljenje, , zatim kreni u slihtanje, koje distancirana osoba tumaci kao priblizavanje bez razumevanja jer ne moze da razume onako kako zeli visoki IQ, a onako kako bi mogla ne zeli da razume...jer onda nema divljenja jer ne shvata vrednost ako su svi vredni, i nisu superiorni...
Pokusaj da takvoj osobi objasnis da su svi jednako vredni cak i kad nisu genijalci ne prolazi , jer je potajni elitista, mada nema sa cim da se svrsta u elitu , osim po svom misljenju o sebi....ali od toga sve i pocinje..

Misli vrede ako imaju prostor, ako nemaju , onda pricamo o materijalizaciji i validaciji a ne o mislima...
A prostor je tamo gde postoji jasnoca znacenja pojmova, , sirina percepcije, i interakcija ka razumevanju.
Gospod i đavo imaju svoju Moždanu hemisveru, desna je rezervisana za Gospoda a leva za đavola. A znamo da intelektu pripada leva hemisvera. I što je čovek inteligentiji to ga njegova misao koja dolazi od intelekta odvlači ka pogrešom tumačenju Biblije. Razlika između mudrog i inteligentnog je u tome da mudar čuje obe hemisvere a intelektualac samo levu.
Zato je Hristos i rekao da je on dođao da u carstvo pozove proste ljude, ne intelektualce. Jer prosti ljudi imaju slabiji IQ pa njihov intelekt (đavo) ne može da ih zaslepi da ve vide blagodati onoga šta im Gospod nudi s desna.
I kad jedan inteligentan sa IQ preko 150 tumači Bibliju osrednjima, njima se čini kao da je ovaj svetac, i da sve dobro tumači, i nisu svesni da ih đavo zavarava.
Mudar čovek ne želi divljenje drugih a inteleigentni itekako žele.
Ali ljudi ne prave razliku između inteligencije i mudrosti pa mudrost pripisuju inteligenciji.

Veliki deo idioma tadašnjeg doba može tumačiti uglavnom samo ako si pripadnik tog naroda .
Nije dobro isključivati nikoga , tako da danas imamo ljude koji ili pripadaju tom narodu pa više znaju o svojim izrazima i imamo ljude koji imaju dar a i veliki trud da znaju dosta starih jezika.
Ovde ću navesti dar , jer to je retkost , bez obzira da li neko ima ogromno znanje .

Oni koji uporedno znaju nasledstvom stare jezike a ne isključujući neke jezike zbog geopolitičkih interesa , mogu nam pružiti svoja tumačenja na modernim jezicima koje opet uporedo poznavaju i to po nekolko.

Kada budu potpune slobode izražavanja misli i otvorene biblioteke , mi koji ne znamo ništa od tog , imaćemo od koga da čitamo , ili da uvidjamo razlike i razumemo i ono što možda sad ne razumemo a razumeli stari Oci Crkve .

Poslednja izmena:
Tako isto i sa guglovim prevodiocem i bilo kojim , krenuo je davno ka slobodi prevodjenja , pa stao , papreformulisao se na ljudski nivo , pa opet stagnirao u nauci , pa krenuo ka zajednici prevodilaca i totalno degradirao mudrost uvidjanja , pa krenuo ka veštačkoj inteligenciji pa postao je neupotrebljiv .

jel si ti do sada shvatio da ja sa ovim Umri_muski imam malo dodirnih tacaka? e, pa kako on onda kod ovog sporenja upravo misli i dokazuje isto sto i ja? a tebe upitah, daj nam od otaca ko je pre jehovinih svedoka tako prevodio, pa nije valjda da je moderno nastalo tek u 19. veku? svaki novi vek je moderan u odnosu na prethodne, ali nikom ranije nije palo na pamet da menja prevod i smisao izopacuje
Ništa jehovci tim stihom nisu izopačili. To je jedno od legitimnih i dobrih tumačenja. Inače sam kritičar te verske zajednice.

Kome se svidja doktrina i ko hoce dogme, prava ucenja i svevisnjeg, on nece da se interesuje za ovu temu , ko nece tako , nego hoce svoj razvvoj, on ce promeniti nacin komunikacije, evo uzimam slot, termin, pitanje je ovo , odgovaram sta mislim a to je ovo i kraj....nema tu dalje debate....ima pojasnjenja ako neko pita nesto sto mu nije jasno , ali taj obicaj je odavno nestao , niko vise ne pita nista...

To su totalno dvarazlicita sistema, doktrina je za ljude koji vole doktrinu , interpretacija ili filozofski pristup je za totalno drugacije ljude i to je to..
Ova tema nije ostavila za pitanje da li je dozvoljeno imati klub ili nije....sasvim je dozvoljeno ....
U klubu mozes izraziti sta god hoces a da ne izazove nikakvo prihvatanje niti reakciju....

Ništa jehovci tim stihom nisu izopačili. To je jedno od legitimnih i dobrih tumačenja. Inače sam kritičar te verske zajednice.
ja znam da si ti njihov kriticar, ali sada me teras, kako glasnik rece da vas prebacim na sledeci NIVO:
rekli smo vec da raniji prevod, niti 1 ne kaze to sto kasniji iz 19. veka kazu, a sada.......

da uporedimo kod LUKE koristeci tzv.
Cross References
Luke 6:20
Looking up at His disciples, Jesus said: “Blessed are you who are poor, for yours is the kingdom of God.
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Luka&prijevod=sve&glava=6
dakle, zasto se kod Luke ne pominje DUH NIKAKAV, vec materijalno siromastvco, jer to i jeste kontekst, i razlog zasto u ovom kontekstu nije bitno dusa-duh, ili materija? Zapravo, kod Luke se samo u Karadzicevom prevodu, znaci protestantskom pominjne i duh, ali vec naredni stih kaze

Luka 6,21
Blago vama koji ste gladni sad; jer ćete se nasititi. Blago vama koji plačete sad; jer ćete se nasmijati.

da li su fizicki ili duhovno gladni? - ovo je kljucni momenat i razlog zasto je kontekst sveobuhvatan, i dusevni i duhovni, ali vidimo i moguce striktno materijalno gladni!

sta se zapravo desilo, i zasto ja ne spocitavam ovde nikakvu gresku? pa zato sto se desila inverzija te dve reci, za koje upitah @Bodulica da li znamo sta znace, ali sada pogledaj drugo sta se desava ako smo zamenili redosled u recenici: znaci ako ne pise siromasni duhom vec:

Translations from Aramaic

Aramaic Bible in Plain English
“Blessed by The Spirit are the poor, because theirs is the Kingdom of Heaven.

Blagosloveni Duhom koji su siromasni, - siromasni materijalno se misli, - jer je njihovo bogatstvo nebeskog carstva.

a takodje jos jedan kontekst:
Lamsa Bible
Blessed are the poor in pride, for theirs is the kingdom of heaven.

Blagosloveni sirmasni ponosom [u ponosu]....

I da konacno rekapituliram:
pogledajte nebrojene kontekste sa kojima ja baratam...ne zato sto sam ja pametniji, jer nisam, vec imam bolju metodologiju proucavanja, prodjem lepo kroz sve prevode, pa tek onda shvatim sta se izdesavalo, a ne zabidzim kao neki na prvu loptu da sam ja u pravu, jer sve zavisi od konteksta

ali sam namerno uzeo ovaj primer da bih pokazao metodologiju, da se ne srlja u zakljucke na 1. loptu, a inace ja ovu metodologiju primenjujem na sve [a nisam metodista, jer ima amera koji jesu]

Poslednja izmena:
ako oni nisu, onda su samo preuzeli prevod iz mozda 19. veka, imas link, i listu mase prevoda iznad, evo ga https://biblehub.com/matthew/5-3.htm i sta cemo onda? kod Luke Hristos striktno govori o siromasnima, materijalno, jer i narednim pominje cak i gladne! Onda je MATEJ PRIDODAO DUHOVNI KONTEKST, ali sta biva? Da bi se pridobili vernici svi, a ne samo siromasni, ubacuje se duhovni kontekst, a zaista siromasne i gladne ko sisa!

a secas se sta se desilo na studencu kada ona zena, neznaboskinja, inoverka, strankinja, zaboravih, zahvaca vodu? Hristos tada prebacuje na duhovni kontekst rekavsi joj da vodu koju On daje, od nje se nikada ne ozedni! a kako ako zena zahvaca fizicku vodu? jel on uci da trpimo fizicku zedj, ili glad, ili siromastvo? onda dolazimo do starozavetnog shvatanja blagoslova, u materijalnom konteksti, da su blagosloveni koji imaju zemaljskog blaga, Bog im dade! ALI to nije i novozavetno shvatanje, vec su oni nagrabili materijalnog, nije im Bog dao, vec MAMON kome sluze!

ja ne precutkujem ISTINU, svakom cu sasuti u lice sta je zasluzio, ili se necemo ni sresti, neka ide svako svojim putem.
moze i meni da se saspe istina, ja to volim najvise

Poslednja izmena:
ma, ja jos jedino da im crtam, ali u mom recniku su pod:VRBOVANJE
neka objasne kako i zasto je Luka apostol zaboravio na duhovni kontekst
Luka 6,20 Tada on upravi oči svoje na učenike svoje i progovori: "Blagoslovljeni ste vi siromašni! Vaše je kraljevstvo Božje,
Luka 6,20 On podigne oči prema učenicima i govoraše: "Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje!
Luka 6,20 Tada, dižući oči k svojim učenicima, Isus reče: ` Sretni vi, siroti: *kraljevstvo Božje vaše je.
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Luka&prijevod=sve&glava=6

Ta stvar postoji u USA.
Okupe se ljudi i tumace neki deo iz biblije..

Mnogo ociglednije koliko je domet Bozije reci i koliko ljudi to unazadjuju svakim trenutkom svog pricanja o tome...
Ali neophodno bas zbog ljudi....

Nema vecih vernika niti nevernika niti pravovernika ili krivovernika....svako tumaci onako kako on vidi to sto je procitao....

Stoga nemoguce u Srbiji , ali je dobar princip...

Na zalost oni ne postaju pravoverni samim rodjenjem ili pripadnoscu jednom narodu kao kod Srba..
Katolici (a niti pravoslavci) nemaju doktrine Sola Scripture. Jedini tko ima eksluzivno pravo tumačenje Biblije je Magisterij, odnosno Crkva.

Sada mogli bi se skupiti vjernici da kao hobi tumače Bibliju ali nikakve zaključke donositi.

Isto tako, zašto stati na Bibliji? Djela Crkveni otaca kao Justin Mučenik, sv. Augustin su ako ne i važniji od Biblije.

Poslednja izmena:
Isto tako, zašto stati na Bibliji? Djela Crkveni otaca kao Justin Mučenik, sv. Augustin su ako ne i važniji od Biblije.
promasio si temu, mi ovde ne analiziramo "svetu stolicu" koja se napunila, filled with sh... vec analiziramo sveto pismo

taj bezobrazluk da cete vi sveto pismo da zamenite vasom stolicom, je i proizveo protestantizam, i u tome i jeste zavera koja glasi: po plodovima cete ih poznati, a jedan od prvih laznih proroka je vas Hipolit rimski koji je najavio drugi Dolazak za 500. godinu - nema od vas 'leba, badava ti trud
Hipolit je također prvi pao u zabludu postavivši određen datum za Kristov drugi dolazak. Po njegovom
računu Krist bi trebao da dođe 500. godine
i zasto mi onda potom prozivamo razne protestantske sekte i njihove lazne proroke, kada ste im upravo vi. i vasa STOLICA otvorili put za to? svi su oni vasi zli plodovi!

Poslednja izmena:
promasio si temu, mi ovde ne analiziramo "svetu stolicu" koja se napunila, filled with sh... vec analiziramo sveto pismo

taj bezobrazluk da cete vi sveto pismo da zamenite vasom stolicom, je i proizveo protestantizam, i u tome i jeste zavera koja glasi: po plodovima cete ih poznati, a jedan od prvih laznih proroka je vas Hipolit rimski koji je najavio drugi Dolazak za 500. godinu - nema od vas 'leba, badava ti trud
Kontradiktiraš pravoslavlje

Back