Dobro , učinilo mi se kao da su pitanja bila više provokativna. Izvinjavam se ako sam pretjerala! Umijem ja to često
nema problema, meni je draze sa tobom nego sa glasnikom koji trazi da se on pita i nudi odgovre na njegovoj temi; jer ja sam za zajednicko ucenje, svi smo mi ucenici, ako mene pitas
Znamo mi značenje pojedinačne rječi “siromašan” i “duh” ali se onda budi pitanje kao što sam gore navela..
Ukoliko je “siromašan duhom” poželjna osobina onda bi logično bilo da je “bogat duhom” negativna.
pa, da, ja ti to i pricam da su deca najsiromasnija, sta ona znaju, odakle im bogatstvo duha? mozda se radi i o iskustvu duha, kioje covek nakupi tokom zivota, a sta mu koristi? jA BIH PREVEO BOGATSVO KAO ISKUSTVO
Lako je ukapirati kad je neko “veselog duha” ali se ovdje kod “siromašnog duha” stvarno mora postaviti pitanje “siromašan čime” tj čime to da nije popunjen naš duh, šta to da mu fali..
evo sada cu ti objasniti:
ako je covek vec pun onda nema u njemu vise mesta za Boga, a ako je oseca praznim, siromasnim, skrusenim, e onda ima mesta za Boga, Blagodat
druga stvar je sto trazi da budemo savrseni? Bogatima nikad dosta, uvek im je malo, ali takvi su i bogati duhom, samo gledaju jos vise da se obogate, nema kraja toj promeni tokom bogacenja! kakva je vajda Crkvi ako sam ja licno bogat duhom? mi se svi ugradjujemo u Crkvu, bolje cemo upasovati u tu gradjevinu ako smo jednostavniji, i kao deca
ja necu da budem bogat duhom, vec bolji sve do savrsenstva, a bogatstvo je samo teret koji bih vukao, vidjao sam to vec kod ljudi