Klub tumaca biblije

Ne razumem bas najbolje, jer prva recenica je da sam ja oportunista....a druga da cu to biti ceo zivot, a treca je pitanje da li ce mi dosaditi da budem oportunista...

Smatram da je najbolje da odgovorim na trecu recenicu , a onda da te pustim da ostalo samo ekstrapoliras.....Nece mi dosaditi da ceo zivot budem tacniji....a to je ono sto zoves oportunista...

Ne razumem bas najbolje, jer prva recenica je da sam ja oportunista....a druga da cu to biti ceo zivot, a treca je pitanje da li ce mi dosaditi da budem oportunista...

Smatram da je najbolje da odgovorim na trecu recenicu , a onda da te pustim da ostalo samo ekstrapoliras.....Nece mi dosaditi da ceo zivot budem tacniji....a to je ono sto zoves oportunista...
ja sam te tako procenio, kao oportunistu zakletog; ti cak meni repliciras, a da ja to i ne znam ako ne kliknes na moj post, sto redovno radis

daleko si ti od "tacnosti", u najsirem kontekstu te reci, izvini na iskrenosti

ovo da ekstrapoliram?
Moj zakljucak je nije za duhovnog coveka mesto u nekom kraljevstvu , vec mora sebi naci tamo gde kraljeva nema...
Gde nema kraljeva nema RKC, ima Careva, ali pitanje je da li je za duhovnog coveka i Carstvo nebesko ....
ti si satrven sa svojim oportunizmom, ja pojma nemam da li ti uopste ima pomoci, a nije da ne bih mogao i ovo da "ekstrapoliram", ako hoces

Nemam pojma, ja uvek pustim drugima da teraju svoju teoriju....
Tako najbolje vidim koliko je dobra procena koju imam ili ako je nemam, napravi se procena....
Najmanja korist je od ubedjivanja, ili od ispravljanja nekoga....ispravljas sebe, a ne druge...

Nemam pojma, ja uvek pustim drugima da teraju svoju teoriju....
nasladjujes se u sebi kako nisu u pravu, oprtunisticki
Tako najbolje vidim koliko je dobra procena koju imam ili ako je nemam, napravi se procena....
pa jel sam ja svoju procenu tebe dao, i cak sam doslovce napisao da te tako "procenjujem"? sada cekam da ti mene procenis
Najmanja korist je od ubedjivanja, ili od ispravljanja nekoga....ispravljas sebe, a ne druge...
pa nemam sta da ispravljam, ti si pletilja, a ja se slabo razumem u pletenje, komplikovano mi je sam da pletem, kupim vec gotovo ispleteno - to sto ti pletes, ne vidim za sta bi mi koristilo da ga kupim

Davno sam to čitao zaboravio sam detalje.
Опет цитираш по сећању а не знаш одакле ? Можда си нешто помешао, шта ако то никада о. Тадеј није рекао ?

"Unormalilo"?

Pavoslavlje isti herez ko post-Vatikanska Crkva stoga ima izjava smisla.
Теби црквена историја баш не иде од руке.

Ja bas mislim da se pravoslavlje unistilo, pogledajte koliko je to nadmeno , koliko slepo za sve osim za sebe...
To puca od vikanja ja sam pravoslavac, a ili nista ili da im progledas kroz prste pa nadjes nesto malo od pravoslavlja...

Ja se toliko uzasavam tih njihovih samoetiketiranja, , a tek ja necu da nikog takvog etiketiram, , ovo pisem vise sa namerom da se sklone od javnog prikaza svi koji su pravi pravoslavci da ih ne uprljaju i zanesu ovi sto se najglasnije prozivaju pravoslavcima...jer ne moze to na dobro izaci , imam iskustva u suzivotu sa svim pravoslavcima i onim koji su etikete, i onima koji su nevidljivi ali ih osetis, cim stanes pored njih i oni osete tebe...

Ne nosis krstic oko vrata, niti ides u crkvu niti na pricesca kao da ispunjavas raspored olaksanja koje ti je lekar prepisao....i to sam cak video , ista osoba uvodi red za ovo i red za ono...

Ali ostavimo to samo kao nivo praktikovanja religije, nek bude samo to , mada ja mislim da nije samo to ....nek ostane da mislim da nije samo to...

Od toliko pravoslavaca koji su skloni etiketiranju tj samoetiketiranju mozda sam video njih 5 od svih tih poseta manastirima i crkvama , a da nisu clanovi manastira, to ne brojim...
Od tih 5 koji su razliciti , svi su bili pravoslavci i pre nego sto su poceli da obilaze manastire, nego ih bolest naterala dapocnu da redovno obilaze manastire, a iskren da budem nije im pomoglo...na zalost...ja bih voleo da jeste, ali nije...

I jos jedna stvar, desava se, da od dobrog pravoslavca nekako dete ne bude dobar pravoslavac , nego nekako umesto ponizan postane submisivan, sto nije isto i nije uopste dobro , eto to sam primetio.... ali sam primetio da onda sledeca generacija mogu da postanu dobri pravoslavci....mozda cak i bolji , tj vide greske, saberu 2 i 2 , izbegnu submisivnost a nekako dodju blize poniznosti...
I svestenici , ne svi , ali neki pametniji posebni , odmah primete posebne ljude...i postuju ih...cak ce javno i reci , da je jaca vera nekog ko nije svesteno lice od njihove......to postoji kod nekih ljudi , postoji i kod Grka malo vise nego kod Srba danas, ali meni je drago jedna stvar, a to je , za razliku od vecine Srba sa kojima moje procene kakvi su ljudi i njihove procene nikako da se poklope, iako mogu da kazem da nisu losi po inteligenciji , ali nekako po procenama ljudi su naopaki , to nije slucaj kod ovih sto imaju nos za posebne pravoslavce...

Desilo mi se greskom mi posiljka iz Kine ode na slicnu adresu na Banovo Brdo i tamo bude svestenik na toj adresi , malo su neverovatne okolnosti koje brzo uspotave takvu komunikaciju...

Poslednja izmena:
Ja bas mislim da se pravoslavlje unistilo, pogledajte koliko je to nadmeno , koliko slepo za sve osim za sebe...
To puca od vikanja ja sam pravoslavac, a ili nista ili da im progledas kroz prste pa nadjes nesto malo od pravoslavlja...

Ja se toliko uzasavam tih njihovih samoetiketiranja, , a tek ja necu da nikog takvog etiketiram, , ovo pisem vise sa namerom da se sklone od javnog prikaza svi koji su pravi pravoslavci da ih ne uprljaju i zanesu ovi sto se najglasnije prozivaju pravoslavcima...jer ne moze to na dobro izaci , imam iskustva u suzivotu sa svim pravoslavcima i onim koji su etikete, i onima koji su nevidljivi ali ih osetis, cim stanes pored njih i oni osete tebe...

Ne nosis krstic oko vrata, niti ides u crkvu niti na pricesca kao da ispunjavas raspored olaksanja koje ti je lekar prepisao....i to sam cak video , ista osoba uvodi red za ovo i red za ono...

Ali ostavimo to samo kao nivo praktikovanja religije, nek bude samo to , mada ja mislim da nije samo to ....nek ostane da mislim da nije samo to...
Pravoslavlje (ortodoksija=pravoverje i prqvoživlje) i Pravoslavna crkva su mnogo puta bili u krizi zbog progona od jeretika i inoveraca, ali je preživela i preživeće.

Rekao je. To pouzdano znam.
Извор ?

Не знам какве си ти трауме навукао од православља али није у реду да своје проблеме пројектујеш на читав свет.
Другим речима ко је чекић све му изгледа као ексер.
Или ако хоћеш као што каже Јеванђеље "Чистоме је све чисто".
Ти поред толиких духовника и дивних људи од оца Радована Биговића, патријарха Павла, владике Максима..., баш нађе да пишеш како је православље овакво или онакво ?
Па православље није прављено за савршене људе.
Ти га тако доживљаваш.
Али оно није прављено за људе без мане, нити је просечан православац човек без мане.
Ако ти налазиш само своје пројекције које ти је рекла комшиница или оно што ти мислиш да јесте, ум уме да завара.
Кад се са хришћанима не дружиш то онда тако изгледа.
Дуго се дружим са православнима и никада никога нисам видео да виче да је православац. Не знам одакле ти те идеје.

Poslednja izmena:
Pravoslavlje (ortodoksija=pravoverje i prqvoživlje) i Pravoslavna crkva su mnogo puta bili u krizi zbog progona od jeretika i inoveraca, ali je preživela i preživeće.
Ja mislim da nece....da bi prezivela mora da bude nekog ko zivi i ume da prenese...a takvih nema...

Najbolje se ubija pravoslavlje laznom reci , a to je glasno da glasnije ne moze biti..
Jer glasni oznace, decu zaraze, nema ko da bude pravoverniji , i ode sve u 3 lepe materine...

A ako dodam da je pravoslavlje u osnovi socijalno , drustveno odgovorna religija, to i kapitalizam ide kao pile i sise...nikako ...i tu postaje jasno zasto su svi asertivni umesto ponizni ,zasto su svi vise i bliski katolicima nego pravoslavlju , niti imaju veze sta rade, da ih pitas, evo da pitamo ljude zasto i po cemu su pravoslavci , reci ce 3 prsta umesto 5 i reci ce zavrsavam na srcu umesto od srca...mada se pitam koliko bi njih bilo sto posto sigurno a da ne provere tako sto puste ruku da nagonski odradi krstenje , da bi navika pokazala a ne oni..

Mnogo puta sam ja spasavao svoju glavu da bi se cimao oko toga ko je pravoslavac u najavi a ko pravoslavac posle 20 procitanih svetih knjiga ili tumacenja pa samo sto nije uzeo mac da sece sa njim...
Uopste me neinteresuje ko se kakvim smatra, vrlo lako cu prepoznati ko je od koje grane..

Ja sam doziveo i to da pravoslavci slave svetog nikolu i u 3 po ponoci krenu to isto vece kad je prosao dan sveti nikola , krenu u pljacku ...priteralo valjda se potrosili u slavi...
Eto to mi je vrh od mnogo nakaradnosti koje sam doziveo u Srbiji , i nekad je tesko naci vrh , ali religijski vrh mi je to....

To sa ocima i kanonima nemaš ništa. Imaš svoju babu i njene spise. Drži se njenih skuta.
Nemam ja ali ti imas.

Jer ko ne postuje oce i kanone, taj je idbacio pravoslavlje i ti si pod ANATEMOM.

Cвети Филарет

Oнима који имају општење са поменутим јеретицима, или им помажу, или штите њихову нову јерес екуменизма, умишљајући да је то братска љубав или начин за сједињења раздељених хришћана: АНАТЕМА“.

Велика већина свети оци су тврдили да је онај ко се моли са јеретиком ЈЕРЕТИК.

Пошто знамо да су римокатолици и све из њих пристекло јеретици, ЗНАЧИ, сви који су се молили са тим јеретицима су јеретици, сви који тврде да су нам римикатолици браћа у Христу, су ЈЕТРЕТИЦИ, сви који кажу да су нам англиканци, лутеранци, и остали, браћа у христу и изједначавају их са вјером православном су ЈЕРЕТИЦИ

Galatima 1,8Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da bude

Galatima 1,9Kao što prije rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drukčije nego što primiste, prokle

64. Kanon.
Ако који клирик, или лаик (= верник) пође у синагогу јудејску, или јеретичку („кућу молитве“), да се моли, нека буде и свргнут и одлучен.

33. pravilo Laodikijskog Sabora
S jereticima ili raskolnicima ne sme se zajedno moliti.

32. pravilo Laodikijskog Sabora
Ne treba primati jeretičkih blagoslova, jer su oni više zloslovlja nego li blagoslovi.

34. pravilo Laodikijskog Sabora
Nijedan hrišćanin ne sme ostavljati mučenike Hristove i obraćati se lažnim mučenicima, tj. jeretičkima, ili koji su prije jeretici bili, jer su ovi daleki od Boga. Neka su dakle anatema, koji se k njima obraćaju.
38. pravilo Laodikijskog Sabora
Ne sme se praznovati zajedno sa neznabošcima, niti opštiti u njihovom bezbožju.

Ti ovo stalno praktikujes.
Po ovima i kanonima ti nisi pravoslavac vec anatemisani jeretik.

Još su sami sveti apostoli objavili koji su to uslovi da Crkva koju su oni osnovali bude: „Jedna, Sveta, saborna i Apostolska...“, a ti uslovi se zovu kanoni!

Kasnije su na Vaseljenskim saborima bili doneti drugi kanoni koji su takođe bili predati Duhom Svetim i bili su organski povezani sa izvorom, tj. apostolskim kanonima.

„Ako ko uči drugačije od onoga što mi predasmo da je proklet, tj. anatema“ , dakle svako drugačije učenje od apostolskog podleže anatemi i zove se jeres!
Uslov da bi Crkva bila Hristova, Pravoslavna i da bi u njoj boravio Duh Sveti i da bi imala Svete Tajne, tj. da bi bila blagodatna i spasonosna, je očuvanje uičenja apostolskog, a svi oni koji su promenili to učenje, odsečeni su od Crkve prokletstvom.

To sa ocima i kanonima nemaš ništa. Imaš svoju babu i njene spise. Drži se njenih skuta.

Много је таквих подвижника било у Западној цркви од онога доба када је упала у папизам, у коме се човеку богохулно приписују божанска својства и у коме се човеку одаје поклоњење које припада и доликује Богу Јединоме; ти су подвижници у стању распаљености написали мноштво књига у којима су помамно самопрелешћивање представљали као љубав божанску, и у којима је њихова растројена уобразиља стварала мноштво виђења што су годила самољубљу и гордости њиховој. Сине Цркве од Истока! уклони се од читања таквих књига, уклони се од идења за поукама самопрелешћених! Руководећи се Јеванђељем и Светим Оцима истините Цркве, са смирењем усходи ка духовној висини љубави Божије посредством чињења заповести Христових.
(Св. Игњатије Брјанчанинов)

Na sve to si ti pljunuo jer zelis da budes pravoslavac bez svega ovoga.
Ne moze to.
Anatema je anatema.

Налажем свом народу Божјем на Кипру, који сте истинска деца Цркве, да бежите главом без обзира од свештеника који су пали у латинску обману и да не залазите у њихове цркве, нити да благослов из њихових руку случајно примате.Јер, боље је да се сами у кућама Богу молите, него ли да са латиномислећима заједно у цркве идете, да не бисте заједно са њима наследили пакао.
(Свети Герман Нови, Патријарх Цариградски (Јосиф Вријеније))

Екуменизам, Ава Јустин Поповић)
Бог је допустио апостасију (отпадништво). Немојте покушавати да је зауставите својом немоћном руком, већ бежите од ње, заштитите се од ње. То је за вас довољно да учините. Учите се да препознајете дух времена, проучавајте га, тако да ћете кад год је то могуће моћи да избегнете његов утицај…
(Свети Игњатије Брјанчанинов)

Ti im se stalno divis..

Узалуд се неки међу православнима диве постојећој пропаганди римске цркве и тобожњој самопожртвованости и дјеловању њених мисионара и усрђу латинских милосрдних сестара и са неправом приписују латинској цркви такву важност да, наводно, послије њеног отпаднућа од Православне Цркве, ова посљедња више није то, него да има потребу да тежи сједињењу са црквом римском. Након строгог испитивања, ово мнење се показује лажним, а енергична латинска дјелатност не само да не побуђује дивљење, него, напротив, буди дубоко (са)жаљење у срцима људи добромислећих, који поимају Истину.
(Св. Амвросије Оптински)

Римска црква, пак, одавно је застранила у јерес и новотарије. Још је свети Василије Велики обличио у томе неке епископе римске у својој посланици Јевсевију Самосатскоме:“…Они истину не знају и не желе да знају Са онима који им истину проповиједају, они се споре, а саме утврђује јерес!…“
(Св. Амвросије Оптински)

Ја сам с вама у све дане до свршетка века“ (Мт. 28, 20). Сам Господ свагда је у Својој Цркви. Чему онда намесник – папа? И може ли грешни човек бити намесник Господњи? – Не може. Намесника царевих или Патријархових у неком граду може бити и бива их, а намесник, заменик Господа, Беспочетног Цара и Главе Цркве, никако се не може бити. Заиста, католици се варају. Опомени их, Господе, како су не лепи они који тако говоре и охолошћу опточени, као огрлицом.“ Од тог погубног, лажног догмата, по мисли Светог Јована, происходи све зло папизма:

Најштетнија ствар у Хришћанству, тој Богом откривеној, небеској религији је поглаварство човека у Цркви, на пример папе, и његова тобожња непогрешивост. Управо се у његовом догмату о непогрешивости и налази највећа погрешност, јер је папа човек грешан, и страшно је ако мисли за себе да је непогрешив. Колико је грешака отровних, по човека душегубних, измислила католичка, папска црква – у догматима, у обредима, у канонским правилима, у богослужењу, у подлим, злобним односима католика према православнима, у хулама и клеветама на Православну Цркву, у поругама упућеним Православној Цркви и православним Хришћанима! И свему томе крив је тобож непогрешиви папа, његово и језуитско учење, њин дух лажи, дволичњаштва, и свих недопустивих средстава (за већу славу Божју).
(Св. Јован Кронштадски)

КАТОЛИЦИ СУ ИЗМИСЛИЛИ НОВУ ГЛАВУ, понизивши Једину Истиниту Главу Цркве – Христа; лутерани су отпали и без главе остали; англиканци такође; код њих ЦРКВЕ НЕМА; савез са Главом је прекинут, нема свесилне помоћи, а Велијар војује свом снагом, лукавством и све држи у својој прелести и пропасти. Много је оних који пропадају у безбожништву и разврату.
(Св. Јован Кронштадски)

Back