Klima uredjaji

Ima li neko iskustva sa "mobilnim klimama" , utisci?
Nije idealno rješenje ali što kažu, bolje išta nego ništa. Ima dosta mana, kao što napisa kolega iznad, crijevo kome moraš naći otvor za vani, što je često ozbiljan problem. Kratak vijek trajanja, malo češće se kvare nego standardne, ali koliko para toliko muzike..
Mislim da ih ima i dobrih ali ipak, neko trajno rešenje nije u njima.
 
Imao sam davno jednu koja je u tadasnje vreme bila preskupa.
Radila je super, mislim da je bila Delhi [ili tako nesto].
Nerviralo me crevo koje je moralo da bude izbaceno napolje
Daikin :d .. verovatno obzirom da su jedni od najjacih za koje zanm za klima uredjaje i sisteme preciscavanja vazduha kao i ventilacije.


HVALA na odgovorima pomogli ste mi da presecem sta cu i kako resiti

🍻
 
Nije idealno rješenje ali što kažu, bolje išta nego ništa. Ima dosta mana, kao što napisa kolega iznad, crijevo kome moraš naći otvor za vani, što je često ozbiljan problem. Kratak vijek trajanja, malo češće se kvare nego standardne, ali koliko para toliko muzike..
Mislim da ih ima i dobrih ali ipak, neko trajno rešenje nije u njima.
gde mu nalazis otvor? busi se zid? :rumenko:
 

Zbog klime računi za struju "lete u nebo"?​

Prosečan račun za struju od oko 3.000 dinara mesečno biće i duplo veći ukoliko vam klima uređaj uključen po deset sati dnevno. U zavisnosti da li radi danju ili noću, ali i od proizvođača, račun može da iznosi i do 8.000 dinara.

Klima uređaj troši kilovate isto kao i grejalica ili TA peć, a s obzirom da rade tokom dana kada je struja i četri puta skuplja, nije ni čudo što se računi uvećavaju.

Računica, ali i zvanične informacije Elektrodistibucije Srbije (EDB) pokazuju da najgore prolaze oni koje klima ubaci u "crvenu" najskuplju zonu. Tada stiže i vreo mesečni račun do približno 8.000, za deset sati rashlađivanja klimom "dvanaesticom".

U toku dnevne "zelene" tarife, vaš račun će iznositi nepunih 3.000 dinara. I hlađenje u "plavoj" zoni nije jeftino. Koštaće vas približno 4.000 za isti broj sati hlađenja. Dakle, ispostavlja se da je klima pravi luksuz.

Kako uštedeti?
Ove godine, čini se, mnogo smo ranije nego svih prethodnih počeli intenzivo da uključujemo klimu. Vreli talas koji nas je iznenadio već u junu, učinio je mnoge račune za struju većim i pre nego što nam je došlo pravo leto. Rashlađenim prostorijama je teško odoleti, ali kada stigne račun postaje papreno vruće.

Mesečni utrošak struje za uključivanje klime do deset sati dnevno svakog dana

Zelena zona od 1.920 - 2.560 dinara
Plava zona od 2.880 - 3.840 dinara
Crvena zona od 5.760 - 7.680 dinara

Može se uštedeti ako se klima umereno koristi, a veliki uticaj na potrošnju ima i kvalitet i proizvođač samog uređaja.

Zabluda je da će se manje struje potrošiti ako češće isključujete klimu. Za efikasnije hlađenje i manji utrošak energije bolje je da radi punom brzinom tokom celog dana. Umanjiće se račun, a soba će biti konstantno hladna. Za još efikasniju uštedu, preporuka je da se klima podesi na višu temperaturu, te da razlika između temperature spolja i u prostoriji ne bi smela da bude više do 7 stepeni.

Građani koji sebi ne mogu da priušte ovaj luksuz hlađenja, uvek su tu i isprobane metode poput otvaranja prozora i pravljenja promaje, a dosta pomaže i sađenje visokih stabala, trave i ostalog zelenila.

Blic
 
ciscenje-klima-uredjaja-gradnja-2.jpg

Kada dođu topli dani, na scenu stupa omiljen aparat – klima uređaj. Ipak, za njegov dobar rad i zdravlje ukućana, potrebno je jednom godišnje uraditi servisiranje i njegovo čišćenje, uglavnom pred letnju sezonu.

Vlažna i tamna mesta unutar klima uređaja pogoduju razmnožavanju mikroorganizama, bakterija, plesni i gljivica. Svake godine pored redovnog pranja filtera potrebno je uraditi i godišnji servis kada se ona kompletno očisti i dezinfikuje, proveri stanje freona…

Unutrašnja jedinica se dezinfikuje od mikroorganizama i prljavštine koja je prošla kroz filtere i zadržala se na izmenjivaču.

Pogledajte šta obuhvata jedan redovan godišnji servis:


Izvor:g.radnja.rs(bez tacke)
 

Čišćenje spoljne jedinice​

Za početak se pregleda spoljna jedinica. Proverava se rad ventilatora kao i to da li je rešetka, saće sa zadnje strane, prozračna jer tuda prolaze cevi sa freonom koje hlade kompresor. Dakle, rešetka mora biti čista. Takođe, važno je obratiti pažnju da ventilator nije zaglavljen .

Zatim se proverava freon u spoljnoj jedinici. To se radi tako što se za početak uključi klima uređaj da bi se upalio kompresor. Manometrom se proverava stanje freona u spoljnoj jedinici. Otvara se ventil i povezuje aparatura. Pritisak freona treba da bude po specifikaciji proizvođača (u našem slučaju 8 bara).

Kada jedinica manjka sa gasom ona pravi probleme s temperaturom. Postavlja se kontrolni termometar na izlaz duvanja unutrašnje jedinice klime. Temperatura kod klima uređaja sa dobrom količinom freona ima temperaturu na izlaznoj grani od 9 do 15 stepeni u zavisnosti od modela klime. U slučaju da fali freona, temperatura ce biti niža, u našem slučaju oko 6 stepeni, što je bio dodatni pokazatelj manjka freona.

S obzirom na to da je u našem slučaju pritisak bio niži, freon se dopunio do potrebnih 8 bara za našu klimu što je rezultovalo i da temperatura na izlaznom termometru porasla za stepen, dva.

provera-pritiska-freona-klima-uredjaj-782x439.jpg

Izvor:g.radnja.rs(bez tacke)
 

Čišćenje unutrašnje jedinice​

Potom se pristupa čišćenju unutrašnje jedinice klima uređaja. Na početku je potrebno klimu isključiti iz struje.

Skida se izlazna grana, filteri kao i poklopac klime. Ovi plastični elementi se peru u tuš kabini. Posebno očistiti temperaturnu sondu.

Kadica u koju se sliva voda se takođe demontira ukoliko je to moguće.

Prvo se čisti turbina sa eko sredstvom za odmašćivanje i čišćenje, a kasnije se pređe sa antibakterijskim sredstvom. Kada se turbina natopi sredstvom za odmašćivanje, malo se pusti da odstoji i zatim počisti magičnom krpom.

Kada su turbina i kadica očišćeni, prelazi se na čišćenje saća koje se takođe prska sredstvom za odmašćivanje i čišćenje, a zatim prelazi četkom preko saća.

Potom se saće prska antibakterijskim sredstvom. Sva ta hemija se sliva u kadicu i odlazi napolje preko creva za kondenz tako da nema prskanja ili curenja po nameštaju.

Priključite klimu nazad na struju i pustite je da malo radi kako bi se sva hemija sprala i otišla preko creva za kondenz.

Pored ovog servisa, zatražite od servisera da pregleda cevi i kablove jer tokom vremena zaštitne trake mogu da otpadnu.

Izvor:g.radnja.rs(bez tacke)
 

Savet servisera​

Upalite klima uređaj bar jednom mesečno. Klime više vole da rade nego da stoje isključene. Kada klime ne rade, one imaju mnogo veći pritisak nego kada rade, oko 20 bara. Dakle, za klimu je bolje da radi nego da stoji ugašena. Stoga, upalite klimu barem jednom mesečno kako bi se ventilator zavrteo, da bi se iznivelisao pritisak, kao i da sa kondenzom ona samu sebe malo spere i pročisti.

Cene godišnjeg servisa​

U proseku, redovan godišnji servis košta od 25 do 30 evra i traje oko sat do dva sata u zavisnosti od stanja klime.
 
Upotreba klima uređaja je veoma jednostavna i o tome se ne razmišlja previše. Ipak, i tu postoje neka pravila koja će pomoći da klima uređaj duže traje, troši manje električne energije i, što je još važnije, da se spreči razvoj mikroorganizama u filterima i da klima uređaj ne utiče negativno na zdravlje

jkuma.jpeg

Postoji nekoliko veoma jednostavnih pravila za upotrebu klima uređaja. Prvo i najvažnije je redovno održavanje klima uređaja.
Redovno održavanje će sprečiti razvoj mikroorganizama, što je od velikog značaja, ne samo zbog neugodnih mirisa, već i kako bi sačuvali zdravlje ukućana. Sprečavanje nastanka mikroorganizama, pored redovnog čišćenja, može da se sprovede i pažljivijom upotrebom klima uređaja. Ukoliko ste u mogućnosti, pre gašenja klima uređaja uvek uključite opciju ventilatora. Neki klima uređaji imaju mogućnost uključivanja samo ventilatora, a druga opcija je da podignete temperaturu, ali da ostavite klima uređaj da radi. Ne brinite, klima uređaj zbog toga neće početi da greje, jer za to je neophodana promena radnog režima. Jedino što će se tada desiti je da klima uređaj ugasi kompresor, ali ventilator će nastaviti da radi. Rad ventilatora bez hlađenja će omogućiti isušivanje unutrašnje jedinice, tako da u njoj neće moći da počnu da se razvijaju mikroorganizmi. Isto važi i za klima uređaj automobila – posle dužih vožnji prvo ugasite klimu, ali ostavite ventilator da radi još nekoliko minuta, kako bi se isparivač prosušio. Na taj način se nikada neće javiti neprijatan miris po paljenju klima uređaja u automobilu.

Ovo ranije isklučivanje klima uređja u kući ili automobilu, pored zaštite klime od razvoja patogena, ima još jednu značajnu prednost – štiti i vas. Naime, ako pre nego što napustite kuću ili automobil, prvo ugasite klima uređaj, a ostavite da radi ventilator, temperatura će se podići, tako da će izlazak na visoku temperaturu biti manji šok za organizam.

A stručnjaci i lekari upozoravaju da je najveća opasnost koja nam preti od klima uređaja, pored potencijalno lošeg kvaliteta vazduha, upravo temperaturna razlika. Opšte pravilo glasi da razlika između spoljašnje temperature i temperature u klimatizovanoj prostoriji ne sme da bude veća od 10 stepeni. Dakle ako je napolju 35 stepeni, podesite klima uređaj na 25. Ipak, postoje izuzeci. Ako, na primer, u kancelariji treba da provedete osam sati i pritom da budete skoncentrisani na posao, nema mnogo smisla da, ako je napolju 39 stepeni, klimu podesite na 29 stepeni. Biće vam pretoplo i nećete moći da radite. U takvim situacijama temperatura može da se podesi na 25 stepeni, ali pre napuštanja prostorije mora da se izvrši naka vrsta aklimatizacije. Ili da se pola sata ranije klima uređaj ugasi, ili da se neko vreme provede u nekoj drugoj prostoriji koja nije tako rashlađena. Izlazak iz kancelarije ohlađene na dvadesetak stepeni direktno na spoljašnju temperaturu koja je iznad 35 stepeni, predstavlja veliki šok za organizam, čak i za mlade i zdrave ljude.

Takođe, nikada ne treba stajati direktno na udaru hladnog vazduha iz klima uređaja. Trudite se da napravite takav raspored u prostoriji da niko ne bude dugo izložen hladnom vazduhu iz klime. Ventilator na najsnažnijem režimu treba da radi samo dok se postiže željena temperatura, da bi kasnije uvek birali najmanju moguću brzinu rada ventilatora. Generalno je najbolje da klima radu u automatskom modu, a da vi samo birate temperaturu. Takođe, prilikom dolaska u stan koji nije rashlađen, klima neće brže postići željena 24 stepena ako u startu podesite temperaturu na 17 stepeni. Veća brzina hlađenja se postiže samo bržim radom ventilatora. Dakle opet je savet – odaberite željenu temperaturu i uključite automatski režim rada.

Centralizovani sistemi klimatizacije u velikim poslovnim zgradama su uglavnom dobro održavani i imaju kompletnu kontrolu kvaliteta vazduha, uključujući i njegovu vlažnost. Kod kućnih split sistema situacija je drugačija. Jedino što unutrašnja jedinica klima uređaja radi je da “vrti” jedan te isti vazduh u prostoriji i hladi ga. Tokom hlađenja klima uređaj konstantno isušuje vazduh. Vlaga koju klima uređaj “krade” iz vazduha je zapravo ona voda koja kaplje iz klima uređaja. Zbog toga je potrebno na nekoliko sati provetravati prostor. Ugodno ohlađen vazduh u prostoriji može lako da stvori lažni osećaj svežine, a zapravo je u pitanju ustajao vazduh, pogotovo kod novijih zgrada sa kvalitetnom stolarijom koja veoma dobro dihtuje. Provetravanje ne treba obavljati dugotrajnim otvararanjem prozora “na kip”. Na taj način klima uređaj će se “mučiti” da ohladi prostor i trošiće više energije. Mnogo bolje je na svakih nekoliko sati otvoriti prozore na suprotnim zidovima i za nekoliko minuta promeniti kompletan vazduh. Za nekoliko minuta i zidovi i nameštaj će ostati hladni, pa će novi vazduh biti veoma brzo ohlađen na željenu nisku temperaturu.

Krov.rs
 
Samo kad zavrsis rano vreme treba da povecas temperaturu,bar pola sat pre izlaska napolje.Ili obavezno imaj uz sebe flasicu sa ne hladnom vodom,vec normalnom toplotom i pijuckaj po gutalj na 15-ak minuta,dok ne stignes kuci.
 
Samo kad zavrsis rano vreme treba da povecas temperaturu,bar pola sat pre izlaska napolje.Ili obavezno imaj uz sebe flasicu sa ne hladnom vodom,vec normalnom toplotom i pijuckaj po gutalj na 15-ak minuta,dok ne stignes kuci.
kola su mi parkirana na -2 spratu u istoj zgradi, uvek hladna ako radim u kancelariji, dakle hladna...nema temperaturne razlike...ali da, ako slucajno idem negde drugde da se prosetam...moze biti sok za organizam ako je napolju blizu 40C a unutra 22C
 
Čišćenje klima uređaja

Čišćenje klima uređaja​

Čišćenje klima uređaja je veoma značajno za nesmetan rad i dugi vek korišćenja.
Topli dani i temperature koje se bliže 30. podeljku su počele, a sa njima, uskoro, stiže i sezona intenzivnog korišćenja klima uređaja.
Bez obzira koju vrsti klime ste odabrali za svoj životni i poslovni prostor, veoma je bitno održavanje klima uređaja.
To pre svega podrazumeva redovno čišćenje klima uređaja.

Pojava neprijatnog mirisa je prvi znak da je vreme za čišćenje klima uređaja​

Čišćenje klima uređaja
Prozorske klime za razliku od standardnih klima uređaja, koje se sastoje od spoljnog i unutrašnjeg dela, sadrže samo jednu jedinicu u kojoj se nalazi kompresor, isparivač, kondezator, ventilator.
Kao što im i sam naziv kaže ugradnja klime vrši se sa spoljašnje strane prozora.
Ovi klima uređaji prikupljaju vlagu iz vašeg doma kako bi proizveli hladan vazduh.
Ponekad, ona se zaglavi u jedinici, gde ostane i doprinosi rastu plesni, što dovodi ne samo do pojave neprijatnog mirisa prilikom rada klime već i do razvoja raznih alergija.
Čišćenje klima uređaja mora se obavljati i zbog sprečavanja curenja vode na dno prozora i pod jedinicu.

Redovno čišćenje klima uređaja​

Za redovno čišćenje klima uređaja koristite 3 % rastvora vodonik-peroksida.
Njime poprskajte područje dovoda i odvoda na prednjoj strani jedinice i ostavite da se osuši.
Tek kada ste sigurni da je klima potpuno suva možete je ponovo uključiti.
Najbolje je da to uradite uveče, pred spavanje, jer u toku noći ima dovoljno vremena za sušenje ili,
ujutru, ako ste sigurni da veći deo dana nećete biti kući.
Čišćenje klima uređaja
Izbegavajte kontakt sa očima i obavezno nakon čišćenja operite ruke.
Stručnjaci napominju da nikako ne smete za čišćenje klima uređaja da koristite alkohol jer je zapaljiv, kao ni izbeljivač, jer može da ošteti uređaj i da izduvni vazduh učini toksičnim.

 

Mesečno čišćenje filtera na klimi​

Filteri za klima uređaje su “pluća” vaše jedinice.
Ako su oni prljavi, onda ni vazduh koji prolazi kroz njih nije čist.
Da biste došli do filtera pomoću šrafcigera sklonite prednju ploču.
U zavisnosti od modela prozorske klime, filteri se drugačije izvlače pa je potrebno da pri prvom čišćenju proverite uputstvo.

Filter je najbolje oprati mlazom tople vode kako bi se otklonila sva nečistoća, a zatim upijte višak vode suvim peškirom i ostavite da se osuši.
Najbolje je da se filter na klimi čisti jednom mesečno, naročito ako imate kućne ljubimce ili je vaš stan u prašnjavom kraju.

Sezonsko čišćenje klima uređaja​

Čišćenje klima uređaja

Servis klima uređaja i čišćenje pred proleće kao i nakon upotrebe tokom leta je veoma bitno za produžavanje njegovog veka trajanja.
Kada skinete kućište, da biste otklonili prljavštinu sa ploča koristite finu četkicu.
Nakon toga, poprskajte rebra i oko zavojnica na prednjoj i zadnjoj strani uređaja kondenzovanim vazduhom i otklonite prašinu oko ventilatora i motora u centru uređaja.
Na kraju, obavezno usisajte svoju prozorsku klimu!
 

Back
Top