Quantcast

Klima uredjaji

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Split sistem klima uređaja

Prilikom kupovine klima uređaja potrebno je izabrati idealan uređaj za prostor u kom će se koristiti.

Split sistem je najzastupljeniji sistem za hlađenje, a može se koristi za ventilaciju i dogrevanje prostorija. Sastoji se od dva posebna dijela, unutrašnje i spoljne jedinice. Split sistem dijeli se na mono split i multi split. Mono split sastoji se od jedne unutrašnje i jedne spoljne jedinice, a dual split sastoji se od dvije ili više unutrašnjih i jedne spoljne jedinice.

Osnovna klassifikacija klima uređaja vrši se na osnovu snage kompresora koja se izražava u kilovatima (kW). Uređaji male snage neće moći postići željeni efekat, a prejaki uređaji rasipaće energiju i povećavati troškove. Izbor odogovarajuće snage klima uređaja vrši se na osnovu veličine prostora gde će raditi. Za korišćenje klima uređaja u stambenom objektu koji ima standardnu visinu plafona sa prozorima prosječne veličine i sa standardnom izolacijom, grubim proračunom dobićete broj potrebnih kilovata tako što kvadraturu prostora podelite sa deset.

Pored obelježja za snagu motora u kilovatima, kapacitet se najčešče mjeri Britanskom termalnom jedinicom (Btu). Jedan Btu iznosi 0.00029307107 kW a u žargonu uređaj sa 7.000 Btu naziva se “sedmica”.

Dakle;
Površina od 1-20 metara kvadratnih: “sedmica” kapacitet 7000 Btu – snaga 2 kW
Površina od 20-35 metara kvadratnih: “devetka” kapacitet 9000 Btu – snaga 2,6 kW
Površina od 35-60 metara kvadratnih: “dvanaestica” kapacitet 12000 Btu – snaga 3,5 kW
Površina od 60-80 metara kvadratnih: “osamnaestica” kapacitet 15000 Btu – snaga 4,4 kW
Površina od 80-110 metara kvadratnih: “dvadesetčetvorka” kapacitet 24000 Btu snaga 7 kW

Split sitem uređaji dijele se na fix speed i inverterske klime. Fix speed klime rade punom snagom jer imaju samo jedan način rada kompresora. Klime koje imaju inverter u početku rade punom snagom, a u toku rada kako se približavaju željenoj temperaturi snaga kompresora se smanjuje. Inverter klime stvaraju manju buku u toku rada i štede do 40% energije u odnosu na klime sa fix speed sistemom. Klime sa inverterom mogu se koristiti za grijanje na spoljnoj temperaturi do -15 stepeni Celzijusovih. Inverter sistem prilikom kupovine je skuplji, ali na duži period su isplativije jer troše manje elektirčne energije.

Kod klima uređaja energetska efikasnost predstavlja odnos dobijene energije u odnosu na potrošenu električnu energiju. Obelježava se slovnim oznakama abecede od A do G gdje je A najveća a G najmanja energetska efikasnost. Veća energetska efikasnost garantuje manju potrošnju električne energije.

Ipak da znate, klime - split sistem je zatvoren sistem u kome se samo unutrašnji vazduh hladi ili zagrijava zbog čega je neophodno provjetravanje.
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Prednosti klima uređaja
 • Komfor Idealna temperatura životnog ili radnog prostora, tokom cijele godine.
 • Zdravlje Ako se klima uređaj pravilno koristi i ne pretjeruje sa razlikom temperature u prostoru i izvan njega uz redovno servisiranje i čišćenje filtera neće biti zdravstenih problema.
 • Ekonomičnost Energetski koeficijenti hlađenja i grijanja 2-6 predstavljaju uštedu električne energije.
 • Čistoća Nema dima, pepela, azbestne prašine kao kod grijanja na čvrsto gorivo. Uređaji posjeduju filtere koji sakupljaju prašinu, obične i elektrostatičke filtere, koji uništavaju razne bakterije, prečišćavaju vazduh od neugodnih mirisa i proizvode ozon.
Pravilno korišćenje klima uređaja

Klime - split sistemi se sastoje iz dve jedinice - spoljašnje i unutrašnje i sistema (cijevi i električne instalacije) za povezivanje kroz koje prolazi freon. Karkteriše ih laka montaža, održavanje, rukovanje i masovna proizvodnja pa je srazmjerno tome relativno niska cijena i velika popularnost poslednjih godina. Kućne klime - split sistemi su nezavisni – autonomni uređaji, mogu biti mono split i multi split sistemi.

Sa dolaskom vrelih dana se postavlja pitanje koja je to optimalna temperatura klima uređaja kako bi se prijatno osjećali, a ujedno ne ugrožavali zdravlje?

Ljekari u ovom periodu savjetuju česta rashlađivanja, što češće odmore, uzimanje što više tečnosti.
Klima uređaj omogućuje precizno (digitalno) upravljanje temperaturom, količinom relativne vlage, čistoćom i distribucijom vazduha.
Uvek možete stvoriti okruženje u kojem se osjećate najbolje, uz izbor prave temperature. Prema istraživanjima veliki uticaj na produktivnost pojedinca ima temperatura prostora.

Optimalna temperatura zavisi od spoljašnje temeprature. Preporuka je da ljeti ne bude razlika u temperaturi veća od 10° C između spoljašnje i temperature u prostoriji u kojoj boravite, jer organizam može doživeti šok. Važno je istaći da prelaz iz tople u hladnu sredinu (i obrnuto) ne treba činiti naglo.
Ponekad i ne možemo da utičemo na to (npr. ulazeći u prodavnicu u kojoj je klima uređaj već podešen na jako nisku temperaturu). Svakako, nikada ne treba izlaziti ili ulaziti preznojen iz spoljne sredine u aklimatizovanu prostoriju.

Klima uređaji isušuju vazduh pa se savjetuje da povremeno provjetrite prostoriju (uređaji tipa split sistem koje koristimo u stanovima i kućama koriste samo unutrašnji vazduh - nema razmjene sa spoljnim čistim vazduhom)
Bitan faktor je i položaj klima uređaja u prostoriji. Treba izbjegavati da klima direktno duva u osobe u prostoriji, može doći do prehlade pojedinih dijelova tijela ili upale mišića.

KLime
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Koji su se klima uredjaji pokazali kao dobri na nasem trzistu, mislim na obicne, ne na inverter klime? Da li zaista smatras da je "devetka" dovoljna za stan od 30kvm?
To je inače preporuka proizvodjača i računa se kao standardno rješenje.. lično bih za 30 m kvadratnih uzeo 12 -icu. Ipak dosta toga zavisi i od same klime i proizvodjača. Nešto više sledeći put, koje klime preporučuju majstori i stručnjaci iz ove oblasti.
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Prije nego što kupite klimu proverite nivo buke koja ona proizvodi.

Proverite nivo buke u klima uređaju; one se mogu naći u specifikacijama svake klime.
Neki modeli imaju mirni (tihi) režim za unutrašnju jedinicu, a ponekad i spoljašnju jedinicu. Ovo može smanjiti moć hlađenja / grejanja ili protok vazduha, ali će klima uređaj održavati na veoma tihom nivou.

Bučna unutrašnja jedinica može ometati vaše aktivnosti, razgovore ili spavanje. Bučna spoljašnja jedinica može vas uznemiravati (ako je previše blizu prozora spavaće sobe ili dnevne sobe) ili vaših komsija.

Buka se meri u decibelima (dBA). Nivoi buke u zatvorenom za klima uređaje kreću se od 20 do 30 dBA na najnižem nivou ventilatora, od 40 do 50 dBA na najvećoj brzini. Spoljne jedinice su tipično u rasponu od 45 do 65 dBA.

Za upoređivanje, evo nekoliko zajedničkih nivoa zvuka:

30 dBA: tipicni nivo zvuka tihe sobe
50 dBA: unutrašnjost tihog automobila tokom vožnje
60 dBA: tipičan razgovor
70-80 dBA: usisivač

Najbolji (ali i najskuplji) modeli proizvode vrlo malo buke, tako da ih možemo smatrati u potpunosti nečujnima. Do 20 dB smatra se potpunom tišinom, a upravo na toj granici nalaze se najtiši modeli klima uređaja.

Sve iznad 65 dB moglo bi vam stvarati probleme pa bi bilo dobro da granicu nivoa buke postavite na toj brojki.
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Koja marka klima uređaja je najbolja

..ili nešto kao preporuka je diskutabilno. Najbolje je sam odlučiti.. Tehnički gledano, sve klime su dobre. Neke traju duže, neke kraće, neke su jače u odnosu na druge, neke skuplje - jeftinije... I kako god okrenemo opet dolazimo na isto. Po mnogim mišljenjima izdvojio bih Gree i Bergen koje su se po mnogim mišljenjima pokazale kao najbolje. Prilikom kupovine obavezno tražiti potvrdu o kvalitetu klime a to je u obliku atesta.. ako nema, moguće je da to nije ono što se predstavlja.
Takodje treba obratiti pažnju i na energetsku vrijednost..
A-klasa klima uređaja je najbolja jer ima najvišu energetsku vrijednost, dok je G-klasa najlošija. Postoje oznake kao što su A+, A++, A+++ klase i one označavaju da je njihova energetska efikasnost veća u odnosu na A klasu i da je ušteda u potrošnji energije veća, samim tim su i manji računi za struju.

Samsung, Vivax, Beko, Maxon, Daikin, Fujitsu, Hyundai, Tesla, MItshubishi, Toshiba, Panasonic.. i druge, je kao i svemu, svako ima neko svoje mišljenje i uvjerenje, mada i daljee važi, koliko para toliko muzike.
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Montaža klima-uređaja u prosjeku košta 150 KM (75eura), što se često povećava ako je udaljenost između unutrašnje i vanjske jedinice veća od tri metra, ako je vanjska jedinica na visini većoj od šest metara i tako dalje.
Mjesto montaže trebalo bi odabrati u saradnji sa stručnjakom kako bi se postigla maksimalna efikasnost uređaja. Trebao bi stajati u neutralnom uglu prostorije, odakle će efekat od strujanja vazduha biti najveći, ali neće duvati ravno u dio prostorije gdje se najviše boravi.

Održavanje i čišćenje klima uredjaja

Ako je klima uređaj sastavni dio prostora u kojem boravite, onda je neophodno njeno redovno održavanje i čišćenje. Održavanje klima uređaja je od velike važnosti kako bi kvalitet vazduha u prostoriji gde boravite bio prijatan.

Ukoliko se redovno, barem jednom godišnje ne uradi održavanje klima uređaja, velika je vjerovatnoća da će prostor u kome boravite biti ispunjen raznim bakterijama. Naime, u klima uređaju se tokom vremena često skupljaju razne gljivice, buđ, grinje, bakterije, prašina. Kada klima uređaj radi, on izduvava sve ove takozvane domaćine u klimi. Tako da prostorija u kojoj boravite može predstavljati velikog uzročnika pojave raznih alergija i hroničnih oboljenja. Zato je redovno održavanje klima uređaja, tj prevashodno čišćenje filtera od velike važnosti za Vaše zdravlje i zdravlje Vaših ukućana.

Prije samostalnog čišćenja filtera proučite uputstvo proizvođača. Ugasite uređaj, isključite ga iz struje te skinite poklopac. Izvadite filter, očistite od većih onečišćenja te ga potom operite toplom vodom. Postoje i sredstva za čišćenje i dezinfekciju, a prije korištenja istih posavjetujte se sa stručnom osobom. Jako je važno dobro osušiti filter prije vraćanja u klima uređaj.

Napomenut ćemo da se neki filteri mogu čistiti, dok se neki ne mogu i potrebno ih je zamijeniti .
Sami možete provjeriti vanjsku jedinicu i očistite ju od prljavštine (granja, lišća i sl.) – to bi povremeno trebali raditi tokom cijele godine.

Ukoliko opazite da nešto od spomenutog nije uredu, ili primjetite slabiji rad, čudne zvukove ili neugodan miris – znak je da trebate pozvati ovlaštenog servisera.
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Ugradnja klime

Ugradnja klima uređaja najčešće predstavlja najveći problem. Nestručnom ugradnjom se najčešće gubi garancija, a najveći broj kvarova klima uređaja nastaje usled loše ugradnje. Ovde su prikazani osnovni postupci ugradnje, ali to ne znači da se savetuje nestručnim licima da po koracima montiraju uređaj. Za dobru montažu su neophodni stručnost, specijalizovan alat i uređaji koji se ne mogu zameniti klasičnim kućnim. Iako je u startu malo veća cena isplatiće se ubrzo u eksploataciji.

ugradnja-klime.jpg


SASTAVNI DELOVI

 • I Unutrašnja jedinica
 • 1. Okvir prednjeg panela
 • 2. Prednji panel
 • 3. Filter vazduha iza prednjeg panela
 • 4. Horizontalni usmerivači vazduha
 • 5. Vertikalni usmerivači vazduha
 • 6. Prijemnik signala daljinskog upravljača
 • 7. Svetleći indikator
 • 8. Prekidač
 • 9. Daljinski upravljač
 • II Spoljašnja jedinica
 • 10. Cevi i omotač
 • 11. Konekcioni kabl
 • 12. Ventil
 • 13. Ventilator
1. Proveriti da li su isporučeni svi neophodni delovi koji se nalaze u specifikaciji uz uređaj

2. Proveriti uslove garancije
i da li zavisi od osobe koja montira uređaj (najčešći uslov garancije je da može da montira samo ovlašćeni servis)

3. Proveriti električnu instalaciju u kući/stanu – da li je potrbno pomeranje električnog priključka, proveriti snagu električne instalacije i da li poseduje uzemljenje koje je neophodno.

4. Odrediti mesto spoljašnje i unutrašnje jedinice
(podesavanje visine unutrasnje, ako je plafon preko 2.5m postavlja se na 2.2m zbog ucinka) Ovo je okvirna – univerzalna slika, uz svaki uređaj se isporučuje slika. Pored navedenih ograničenja treba voditi računa o maksimalnom rastojanju spoljašnje i unutrašnje jedinice, kondenz crevu, maksimalna razlika između spoljašnje i unutrašnje jedinice može biti 5-15m. Zavisi da li se lome cevi, kolika je količina freona - da li treba dopuniti.


ugradnja-pozicija.jpg


5. Montiranje nosača (limenog profila) unutršnje jedinice na zid.

Prisloniti nosač uz zid i obeležiti mesta za rupe u zidu (voditi računa na predviđene razmake zidova), izbušiti rupe i ušrafiti oslonac. Najčešće se oslonac učvršćuje sa 4-6 šrafova (dimenzije zavise od podloge na koju se pričvršćuje). Obavezno voditi računa o idealno horizontalnom položaju (koristiti vaservagu)

6. Probijanje zida sa povezivanje unutrašnje i spoljašnje jedinice.

Zid

Neophodno je da otvor bude sa blagim nagibom ka spolja, najčešće se vrši burgijom 55mm (dovoljna mera za nesmetano provlačenje cevi i kabla). Zbog odvoda kondenza potrebno je da unutrašnja jedinica bude višlja od spoljašnje i da otvor u zidu bude ispod niži od unutrašnje jedinice. Ukoliko je potrebno nastavljati cevi kroz koje prolazi freon, najpraktičnije je da to bude ispod unutrašnje jedinice i da spoj ne prolazi kroz otvor u zidu. U slučaju eventualnog kvara, to omogućuje lakšu popravku.

7. Povezivanje instalacije na unutršnju jedinicu

Izolacija dve cevi kroz koje prolazi freon (bakarne cevi) se vrši odvojeno. Uz izolovane cevi treba dodati kondenz crevo. Povezivanje kabla za napajanje i komunikacija sa spoljašnjom jedinicom. Najčešće u desnom delu unutrašnje jedinice postoji poklopac ispod koga se nalaze priključnice za kabl. Nakon povezivanje kablova prelazi se na povezivanje cevi. Cevi se seku na tačnu meru alatom za sečenje bakarnih cevi.

Zatim se cevi pripremaju za spajanje na unutrašnju jedinicu tako što se alatom za pertlovanje rašire krajevi i nakon toga holenderima učvrste za unutrašnju jedinicu

Napomena 1: Ne smeju se koristiti tankozidne cevi, jer može doći do smanjivanja otvora ili pucanja prilikom njihovog savijanja. Mora se voditi računa i o pritiscima koje cevi i spojevi moraju da izdrže, a to zavisi i od freona koji se koristi u konkretnom uređaju.

8. Instalacija spoljašnje jedinice

Mesto spoljašnje jedinice je određeno na osnovu parametara iz tačke 4. Spoljna jedinica može biti na višem položaju od unutrašnje jedinice, ali u tom slučaju kondez crevo ne sme “ići uz brdo” ka spolja, već je neophodno odvod staviti u unutrašnjosti prosorije ispod unutrašnje jedinice. Kod razlike u visini iznad 2m treba obavezno praviti uljne zamke (sifone). Sledeći korak je učvršćivanje nosača spoljašnje jedinice za zid (izjednačiti razmak nosača sa nogicama koje se nalaze na spoljašnjoj jedinici). Otvor u zidu kao i neophodne dimenzije šrafova zavise od tipa zida. U zavisnosti koji model uređaja se montira, za bučnije uređaje se stavljaju gumene podloške između nogica klima uređaja i nosača radi smanjenja vibracija i buke. Sledeći korak je povezivanje kabla na spoljašnu jedinicu i povezivanje cevi na sposljašnju jedinicu (isti postupak pripreme cevi kao za unutrašnju jedinicu)

9. Proveriti sve spojeve

Uvezivanje cevi, kabla i creva za odvod kondenza. Rebrasto crevo za odvod kondenza unutrašnje jedinice se postavlja kao najniže.

10. Vakumiranje (pojam vakumiranje) i punjenje freonom

Sve prethodne tačke nestručni “majstori” mogu da urade dovijajući se raznim alatima koji nisu prvenstveno pravljeni za ugradnju klima uređaja. Vakumiranje predstavlja najveći problem nestručnima, a u svakom uputstvu klima uređaja ovo predstavlja obavezni korak. Klima urežaj ponekad može da radi i ako se ovo ne uradi, što neki majstori koriste, ali će ubrzo uslediti posledice.

Ovim postupkom se izvlači vazduh i vlaga iz sistema da bi se potom pustio gas – freon. Takođe, ovako se proverava i kompletna instalacija, kako kasnije ne bi došlo do curenja freona.

Vakumiranje se može vršiti:

- vakum pumpom (specijalnim kompresorom za tu namenu)
- običnim kompresorom – sličan kompresoru iz frižidera

Vakum pumpa se priključuje na spoljašnuju jedinicu preko manometara za kontrolu pritiska koji se povezuju na ventil za punjenje freonom klima uređaj. Taj ventil se nalazi na manjem ventilu spoljašnje jedinice.

Napomena 1: Ne smeju se koristiti tankozidne cevi, jer može doći do smanjivanja otvora ili pucanja prilikom njihovog savijanja. Mora se voditi računa i o pritiscima koje cevi i spojevi moraju da izdrže, a to zavisi i od freona koji se koristi u konkretnom uređaju.

Klima uredjaji
 

mekflaj

Iskusan
Poruka
6.927
neke klime imaju mogućnost i ventilacije, odnosno može zameniti sobni vazduh iz prostorije spoljnim vazduhom bez da otvaramo prozor, takva je bila gorenje klima ali više nije na lageru koliko vidim, znate li koja još inverter klima ima ovu opciju?
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Stručnjaci savetuju da ne čistite klima uređaj dok traje pandemija, evo i zašto!

Zbog pojave korona virusa većina nas stalno nešto čisti po kući kako bismo osigurali svim ukućanima dobru zaštitu – od ribanja svake kvake do dezinfikovanja pristiglih paketa.

klima_uredaj.jpg

Naime, klima uređaji mogu da šire koronu, putem kapljica koje u sebi imaju virus, a tako su male da filter ne može da ih izbaci, zbog čega ostanu na njemu. Ako ga dirate, lako ćete ga preneti. Šanse da se virus proširi putem klima uređaja su još veće ako nemate posebnu jedinicu nego onu koja služi za celu kuću i naravno ako je neko u domaćinstvu već zaražen.

Upravo je to razlog zašto bi trebalo da sačekate s čišćenjem klima uređaja, koji zahteva i kupovinu novog filtera, jer on na sebi može da ima virus. Prema uputstvima proizvodjača, filter bi trebalo da se menja svakih 6 meseci, u zavisnosti od uređaja, ali Čen smatra da sada nije vreme za to.

Kako biste zamenili ili očistili filter, morate da otvorite klima uređaj, a prema Čenu to je riskantan poduhvat jer ne samo da se virus može nalaziti na filteru već samo otvaranje uređaja može da vas izloži riziku.

Umesto toga, on savjetuje da ništa ne dirate dok traje pandemija kako biste izbegli spomenuti scenario, a kako se radi o predmetu koji nije blizu vaših ruku, ako ga ne dirate, šanse za zarazu su male.

- Činjenica je da stari filteri bolje filtriraju od novih, pa je i to jedan razlog zašto ništa ne treba da se dira. Loša stvar je da ćete imati manje hladnog vazduha, a veću potrošnju energije - pojašnjava Čen.

No, ako baš morate da čistite filter, onda preduzmite sve mere zaštite kako biste bili sigurni da klima ne širi virus po kući. Možete umesto uključivanja klime da otvorite prozore i tako u kuću pustite svež vazduh ili koristite plafonske ventilatore.

SD/Ordinacija.hr
 

Indigo3

Iskusan
Poruka
6.595
Pozdrav! Hvala vam @Neno na ovako iscrpnim pojašnjenjima.
Dosta toga mi je postalo jasnije nakon čitanja, ali ima nešto što me zbunjuje.
Kod nekih invertera sam pronašla podatak Snaga grejanja pored kapaciteta grejanja:

Tipa-kapacitet grejanja jedne je 12000BTU, a naznačena snaga grejanja (valjda do) 3380 W. Energetska klasa A++
Kod druge klime je kapacitet takođe 12000 BTU ali naznačena snaga grejanja je 975 W. E klasa A++
Kod treće je kapacitet 9553 BTU a snaga grejanja 2800 (500 - 3100) W E.klasa A+

:huh:
Kao laik bih rekla da ova što troši 975 W na sat možda i nije najbolje rešenje za efikasno grejanje, ili?

Hvala unapred!
 

jolemisa

Elita
Poruka
16.392
Pozdrav! Hvala vam @Neno na ovako iscrpnim pojašnjenjima.
Dosta toga mi je postalo jasnije nakon čitanja, ali ima nešto što me zbunjuje.
Kod nekih invertera sam pronašla podatak Snaga grejanja pored kapaciteta grejanja:

Tipa-kapacitet grejanja jedne je 12000BTU, a naznačena snaga grejanja (valjda do) 3380 W. Energetska klasa A++
Kod druge klime je kapacitet takođe 12000 BTU ali naznačena snaga grejanja je 975 W. E klasa A++
Kod treće je kapacitet 9553 BTU a snaga grejanja 2800 (500 - 3100) W E.klasa A+

:huh:
Kao laik bih rekla da ova što troši 975 W na sat možda i nije najbolje rešenje za efikasno grejanje, ili?

Hvala unapred!
Kako nije,ako ti dobijas kapacitet grejanja kao sa 3380W.Znaci potrosis manje struje za isti kapacitet toplote.
 

Indigo3

Iskusan
Poruka
6.595
Kako nije,ako ti dobijas kapacitet grejanja kao sa 3380W.Znaci potrosis manje struje za isti kapacitet toplote.
Da, zvuči super, ali je l' realno da 975W zagreje prostoriju od 24 kvadrata? Mislim, kapiram da je to nova tehnologija, ali imam neki fejk/a la norveški radijator koji štedi struju ali od njega nisam videla neku značajnu toplotu... Džaba ti što štedi struju ako to nije pravo grejanje.
Kako to da sa manje od jednog celog kilovata klima može da napravi tu nazivnu toplotu od 12000 BTU?
 

jolemisa

Elita
Poruka
16.392
Da, zvuči super, ali je l' realno da 975W zagreje prostoriju od 24 kvadrata? Mislim, kapiram da je to nova tehnologija, ali imam neki fejk/a la norveški radijator koji štedi struju ali od njega nisam videla neku značajnu toplotu... Džaba ti što štedi struju ako to nije pravo grejanje.
Kako to da sa manje od jednog celog kilovata klima može da napravi tu nazivnu toplotu od 12000 BTU?
To je skoro Kilowat,a 24 kvadrata nisu velika.Kada se zagreje na vreme,onda uspeva da odrzava temperaturu.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
126.712
Da, zvuči super, ali je l' realno da 975W zagreje prostoriju od 24 kvadrata? Mislim, kapiram da je to nova tehnologija, ali imam neki fejk/a la norveški radijator koji štedi struju ali od njega nisam videla neku značajnu toplotu... Džaba ti što štedi struju ako to nije pravo grejanje.
Kako to da sa manje od jednog celog kilovata klima može da napravi tu nazivnu toplotu od 12000 BTU?

Jeste jer klima radi a sistemu toplotne pumpe

Trosi odprilike 3 do 3.5 puta manje struje nego sto daje toplote.

Znaci sa klimom kada se grejes dobijas da trosis 1 kw energije da dobijes 3.5 kw toplote.

To je velika usteda u energiji jer su sva druga grejna tela pasivna tj koliko energije potrosis toliko tj i manje zbog gubitaka toplote dobijes pa to cini klimu najekonomicnijim sistemom grejanja na struju uz toplotne pumpe koje rade na istom principu.

Norveski radijator je ko i svaki drugi radijator sa grejacem koliko energije tj struje potrosi toliko toplote dobijes u prostoriji. Ja tu neki efekat ne vidim.

Klime su toplotne pumpe na principu vazduh-vazduh tj uzimaju vazduh iz spoljasnosti i pumpom ga zagrevaju do odredjene temperature uz mnogo nizu potrosnju energije.

Mana im je sto u najhladnijim delovima godine kada nam grejanje najvise treba , ta temperaturna razlika bude visoka pa klime gube efikasnost , i sa druge strane ako je napolju magla sto je cesto slucaj na spoljasnjoj jedinici se nakuplja vlaga koja kondenzuje i ledi pa klima tada ide u defrost mod za odledjivanje spoljne jedinice , gde se takodje trosi struja, a u tom trenutku klima ne greje. Tako da gledano klima dodje odlicna stvar za grejanje na struju u prelaznim periodima ili kao dopuna postojecem sistemu grejanja jer uz pomoc termostata odrzava stabilnost temperature u prostoriji sto je mnogo lakse uraditi nego npr sa grejanjem na cvrsto gorivo.

A to da l klima moze da ugreje prostoriju ili ne zavisi prvenstveno od toga kakvi su ti toplotni gubici te prostorije tj koliko brzo toplotna energija izlazi iz nje a to prvenstveno zavisi od stolarije koju imas, da li je PVC energetske klase A ili drvena stara 20 godina koja nema nikakvu funkciju i kakvu izolaciju imas tavanice i spoljnjeg zida.
 

georgejune

Starosedelac
Poruka
169.509
Cuo sam da je lika mesecno izaslo grejanje oko 7500din,non stop radi i dobro greje,ima li ko iskustva?

Zašto je grejanje Inverter klimom najjeftiniji način grejanja na struju

Inverter klima pruža potpuno konforno i jeftino grejanje kako u pogledu potrošnje tako i u pogledu jednostavnosti i lakoće korištenja. Odnos utrošene električne energije i dobijene toplotne energije iz inverterskog klima uređaja varira u zavisnosti od kvalitta uređaja. Potrošnja struje se kreće od 0,800kW do 1kW na sat neprekidnog rada uređaja a za tu količinu potrošene struje dobija se od 4kW do 6,3kW toplotne energije (kao parametar poređenja uzeta je inverterski klima uređaj jačine 12000Btu/h). TA peć od 3kW potroši 3kW struje da bi distribuirala 3kW toplotne energije. Elektro kotao od 6kW potroši 6kW za dobijenih 6kW toplotne energije. Jednom rečju svi uređaji za grejenje OSIM INVERTER KLIMA koji koriste kao izvor pravljenja toplotne energije struju, za 1kW utrošene struje proizvedu samo 1kW toplotne energije. Kod odabira inverter klima uređaja potrebno je pored energetske klase obratiti pažnju i na SCOP ( koeficijent koji pokazuje odnos potrošene el. energije i dobijene toplotne energije ) , što je veći SCOP to je kvalitetnij uređaj, jeftinije i kvalitetnije grejanje.Upravo zato što je mali potrošač inverter klimu je moguće priključiti na skoro svaku najobičniju utičnicu u stanu. Ne zahteva i ne zauzima prostor u stanu, što u današnje vreme i trend projektovanja malih stanova nije zanemarljiva stvar. Grejanje inverter klimom kao i grejanje na struju uopšte je moguće i ako nismo pripremili ogrev za zimu , niti nam treba kotlarnica niti prostorija za smeštaj drva, uglja , mazuta gasa. Dobra stvar je takođe što nam za sve to ne trebaju pare unapred , nego ćemo to sve platiti nakon što potrošimo . (možemo malo i kasniti , dok nas ne opomenu sa isključenjem).. Porastom letnjih temperatura sve je izraženija potreba za hlađenjem odnosno kupovinom obične klime namenjene samo za rashlađivanje. Ako se već kupuje onda je logično da onaj koji treba da reši pitanje grejanja doplati i umesto obične kupi inverter klimu koja će efikasno da reši oba problema . Kako je mali potrošač zimi tako je inverter klima I mali potrošač leti.Lako i jednostavno korištenje , da ne može jednostavnije. Nakon montaže sve se svede na “rad sa daljinskim” . O udobnosti i lakoći ovog načina grejanja ne treba naročito pričati . Mogućnosti podešavanja i programiranja rada klime nam takođe dodatno obezbeđuje lakoću i konfor pri korištenju.

Princip rada Inverter klima uređaja

To je pre svaga rad na principu toplotne pumpe , i to model vazduh – vazduh . Iz vazduha kao nepresušnog, obnovljivog izvora energije , se uzima toplota koju on trenutno ima . Preko freona u uređaju se ova toplota prenosi u unutrašnjost prostorije. Pritom se kompresorom ovaj gas stavlja pod pritisak zbog čega on oslobađa toplotu. Tako zagrejani freon, od toplote iz vazduha i usled izlaganja pritisku , se koristi za grejanje unutrašnjih prostorija .
Da bi sve ovo radilo na temperaturama do -15 stepeni I mi u stanu imali jeftino a kvalitetno grejanje brine se Inverter tehnologija. Inverter klima uređaj ima kompresor promenljive frekfence rada koji u zavisnosti od zadate temperature u prostoriji pojačava ili smanjuje svoj br obrtaja motora I na taj način štedi struju. Inverter klima uređaj pretvara neizmečnu struju jačine 220V u jednosmernu 400V. Kompresori kao I motor ventilator spoljašnje jedinice su DC motori što I omogućava kvalitetno regulisanje brzine rada i obrtaja koju prilagođava postignutoj temperaturi . Ovo praktično znači da dok je temperatura prostorije daleko od željene klima radi punom snagom kako se temperatura prostorije približava postavljenoj intenzitet rada se snmanjuje . Na ovaj način se i potrošnja struje smanjuje . Praktično se održava temperatura ne dozvoljava se preveliko odstupanje od temperature. Pored specifičnog kompresora,kvalitet rada I postojanost inverter klima uređaja na niskim temperaturama održava I izuzetno kvalitetna elektronika kao I mnogo sondi I termostata koji vrše razna merenja unutar prostorije a najviše napolju I u spoljašnjij jedinici inverter klima uređaja. Elektronika sa sondama sprečava smrzavanje spoljašnje jedinice na niskim temperaturama i upravlja celokupnim kvalitetnim radom uređaja .Razlika između neinverterskih klima uređaja ( takozvanih ON-OFF ) I inverterskih pored vrste kompresora I elektronike je I u tome što neinvertesrki klima uređaj kad postigne zadatu temperature on gasi kompresor I čeka da se temperatura u prostoriji promeni da bi opet počeo da radi, dok inverterski klima uređaj nikad se ne gasi već samo smanjuje svoj broj obrtaja I radi održavanje temperature I na taj nači sprečava osetne temperaturne promene u prostoriji.

Pomoć prilikom kupovine i odabira Inverter klima uređaja

Prilikom kupovine klima uređaja kupac mora biti svestan da kupuje nešto što treba da mu štedi pare na duži vremenski period a istovremeno I kvalitetno da ga služi. Kada sve ovo uzmemo u obzir moramo biti svesni da što je inverteski klima uređaj skuplji to je I kvalitetniji. Kvalitet se ogleda u:

 • Energetskoj klasi
 • Veličini SCOP-a
 • Potrošnji električne energije
 • Kapacitetu – koliko kW uređaj proizvodi
 • Kvalitetu elektronike
 • Garancija
Jedino kad kupujemo klima uređaj mi ne plaćamo brend već kvalitet komponenti od kojih je uređaj sastavljen. Klima uređaje treba kupovati isključivo u firmama koje se bave samo klimatizacijom I svime što je vezano isključivo za klimatizaciju, ventilaciju I grejanje. U takvim firmama odabir zaposlenih se bazira na školsko znanje ( mašinski inžnjer ili tehničar za termičke I rashladne uređaje ) I iskustvo u ono čime se firma bavi. Kupovinom inverterskog klima uređaja u prodavnicama koje se bave isključivo trgovinom bele tehnike dolazite u opasnost da budete trgovački obmanuti. Prodavci u trgovinskim radnjama nisu stručno osposobljeni da vam na adekvatan način prezentuju uređaj. Njihov jedini inters je prodaja.

 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Prednosti inverter klima uređaja
Inverter klime su efikasniji od standardnih klima uređaja. Izrađeni su naprednijom tehnologijom koja može da reguliše brzinu rada kompresora i zbog toga redukuju potrošnju električne energije. Standardni sistemi konstantno uduvavaju vazduh punim kapacitetom i ne smanjuju potrošnju struje, dok inverter klime smanjuju brzinu obrtaja kompresora u radu kako se približavaju željenoj temperaturi. Prednosti inverter klima uredjaja se ogledaju i u tome da standardni klima uređaji troše konstantno istu energiju, primera radi, 1kW električne energije, dok inverter klime u zavisnosti od spoljne temperature imaju potrošnju reda 300W-1000W za red veličine od 12,000 Btu/h.

inverter-klima-kupovina.png


Na ovoj slici može se videti da inverter klime sa plavom linijom dosta brže dostižu zadatu temperaturu. Nakon što se postigne, pomenutim regulisanjem brzine rada kompresora, uspevaju da sa dosta manje oscilacija održavaju istu temperaturu. Zbog toga je i potrošnja struje dosta niska jer je za održavanje temperature potrebno dosta manje električne energije.

Prednosti inverter klima uređaja se vide tokom zime.
Pored ekonomičnijeg rada inverter klime mogu bez oscilacija da funkcionišu na veoma niskim temperaturama čak i do -15 stepeni, i one su dosta pouzdanije za grejanje prostora tokom zimskog perioda. Standardnim sistemima optimapalni operativan rad je do -4 stepeni. Ispod te temperature gube na svojim performansama.

Veći koeficijent uštede
Ovi sistemi imaju i veći koeficijent uštede (COP) u odnosu na standardne klime. Prednosti inverter klima uredjaja je ta što COP koeficijent pokazuje koliko puta veću energiju uređaj emituje u odnosu na njegovu potrošnju struje. Primera radi, ako je naznačeno da neki uređaj ima COP koeficijent 3, to znači da on u proseku 3 puta više energije emituje u odnosu na energiju koju potroši. Ovaj koeficijent je različit za grejanje i hlađenje i u zavisnosti je od spoljne temperature.

Već smo pisali o višestrukoj prednosti inverter klima i njihovu efikasnost nad običnim.. ali, što više i što opširnijih informacija dobro će nam doći.
Ne znam zašto ali iz nekog iskustva mnogi ljudi izbjegavaju inverter klime i opredeljuju se za obične?
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Zanima me da li ta klima moze da se postavi u podrumu,jer ima dosta svezeg vazduha,a da ne mora bas napolju.
Po uputama to se ne preporučuje. Mora se osigurati dovoljno svježeg zraka a to ipak zahtijeva montažu na otvorenom, tj na spoljni zid, obično ispod niskih streha, balkona, doksata, terasa..
Bilo kakav zatvoren prostor nije idealan niti će ga majstori montirati na tim mjestima. Inače iizbjegava se postavljanje spoljne jedinice tamo gdje postoji bila kakva mogućnost gdje može doći do istecanja zapaljivih pllinova, požara, strujnih udara?
 

jolemisa

Elita
Poruka
16.392
Po uputama to se ne preporučuje. Mora se osigurati dovoljno svježeg zraka a to ipak zahtijeva montažu na otvorenom, tj na spoljni zid, obično ispod niskih streha, balkona, doksata, terasa..
Bilo kakav zatvoren prostor nije idealan niti će ga majstori montirati na tim mjestima. Inače izbjegava se postavljanje spoljne jedinice tamo gdje postoji bila kakva mogućnost gdje može doći do istecanja zapaljivih pllinova, požara, strujnih udara?
Problem je sto je to kod mene zajednicka zgrada sa 10 stanova.Zato bi bilo nezgodno to stavljati napolje.Uvek tako nesto bode oci nekima,a kako zastititi.
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.185
Ključno pitanje. koja je razlika između obične i klime inverter?

Prije svega inverter klime rade na temperaturama do -20 stepeni, dok obične klime rade najviše do -5 stepeni.
Inverter klime imaju bolju iskorištenost energije, tj bolji učinak utrošene i dobijene rashladno-toplotne energije.

Kod invertera, broj obrtaja kompresora i spoljnog ventilatora se elektronski mijenja (i tako prilagođava zadatim uslovima), pa se pored navedenih osobina sporije ledi spoljna jedinica.
Tako se u kontinuitetu iskorištava neophodna količina vazduha, temperaturna odstupanja su manja i dobija se do 30% ekonomičniji rad, manje opterećenje električne instalacije stalnim uključivanjem i isključivanjem kompresora i daleko bolji rad u zimskim uslovima.

Kad sve to saberemo i oduzmemo, ključna prednost inverter klime nad običnim je manja potrošnja struje, smanjeni troškovi održavanja i srevisiranja kao i duži vijek trajanja.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.