Omekšivači za veš lepo mirišu, ali mogu da budu štetni po zdravlje

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
405.190
Clip_435.jpg

Većina omekšivača sadrži hemikalije koje mogu izazvati iritaciju kože, probleme sa disanjem i hormonske poremećaje. U sastavu se često nalaze: benzil acetat (povezan sa rakom pankreasa), limonen (mogući kancerogen), hlorofrom (neurotoksin) i etanol, koji može uticati na nervni sistem. Ako vam se koža suši ili puca nakon nošenja sveže opranog veša – možda nije kriv deterdžent, već omekšivač.Omekšivaci mogu da izazovu alergiju,da uticu na disajne organe

Ja sam odavno izbacila omekšivace iz upotrebe, kada sam pročitala da mogu da budu štetni po naše zdravlje.

Da li vi koristite omekšivače ? I ako ih koristite koji koristite i kakva su vaša iskustva?

Kod mene u stanu su odavno zabranjeni. Em se udiše hemija, em pomažu da stvari "omekšaju" i brže propadnu/ostare.

Boldovano nisam znala..U kom smislu brže propadnu/ ostare

Omekšivač oblaže vlakna masnim filmom koji deluje mekše na dodir, ali zapravo zadržava vlagu i prljavštinu i tako ubrzava njihovo habanje. Vremenom taj sloj razgrađuje elastična vlakna i slabi strukturu materijala, pa tkanina gubi oblik, elastičnost i postaje tanja. Zato odeća praktično "ostari" brže nego bez omekšivača, što je, ironično, baš onako kako modnoj industriji najviše i odgovara.

Back