Karcinom i imunoterapija

• Začetnik teme Začetnik teme Emihs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dragi svi, suprugu je nakon godinu i po dana ht za kancer pluća koji je stagnirao, pa napredovao, odobrena imunoterapija. U pitanju je Klinika za pulmologiju KCS. Ima li neko iskustva koliko dugo se čeka? Postoji li lista čekanja? Može li to negde da se vidi? Na Klinici su nam rekli da su trebovali pre mesec dana, ali da ne mogu da kažu kad će dobiti. On je ht podnosio izuzetno dobro, skoro bez nuspojava, ali od kako je bez terapije, pada mu moral i mislim da bi mu ta terapija više značila psihički, bar da znamo kad će početi da je prima. Hvala unapred svima.

Dragi svi, suprugu je nakon godinu i po dana ht za kancer pluća koji je stagnirao, pa napredovao, odobrena imunoterapija. U pitanju je Klinika za pulmologiju KCS. Ima li neko iskustva koliko dugo se čeka? Postoji li lista čekanja? Može li to negde da se vidi? Na Klinici su nam rekli da su trebovali pre mesec dana, ali da ne mogu da kažu kad će dobiti. On je ht podnosio izuzetno dobro, skoro bez nuspojava, ali od kako je bez terapije, pada mu moral i mislim da bi mu ta terapija više značila psihički, bar da znamo kad će početi da je prima. Hvala unapred svima.
само претпостављам.
прошао је сва испитивања за имунотерапију, кандидат је за исту, а многи нису,
одобрена му је, и сад, нека се наоружа стрпљењем, и сачека.
Срећно!

можда @Affro* може да помогне око листе чекања.

само претпостављам.
прошао је сва испитивања за имунотерапију, кандидат је за исту, а многи нису,
одобрена му је, и сад, нека се наоружа стрпљењем, и сачека.
Срећно!

можда @Affro* може да помогне око листе чекања.
Na žalost nista ja o tome ne znam.

Клиника подноси захтев уз медицинску документацију и онда се чека зелено светло из РФЗО-а.
Чим Фонд одобри, клиника ће га позвати.
Не постоји листа чекања.
До ажурности је Фонда.

Клиника подноси захтев уз медицинску документацију и онда се чека зелено светло из РФЗО-а.
Чим Фонд одобри, клиника ће га позвати.
Не постоји листа чекања.
До ажурности је Фонда.
Hvala puno. Da li to onda znači da realno mogu i da ne odobre? :confused:

Каква је ситуација јел ради имунотерапија посао?

Тачно двије године терапије пембролизумаба или ти комерцијално Keyutruda је довело до потпуне регресије болести, пацијент се скида са терапије уз наду да се болест више неће никада вратити.Преамбициозно је рећи да је пацијент излечен јер бити у 4 стадијуму са десетине метастаза уз прилог доказа од ПЕТ-ЦТ, ЦТ , ултразвук и сада без болести је заиста фантастично.Међутим таква је болест гдје се увјек може вратити и зато предстоји период праћења и злокобне слутње и страха.До тада држати имунитет високо колико је то могуће.

Шта је добро?Добро је што није створена резистенција на лијек и што се прекида терапија уз поптуну регресију.
Добро је што имунотерапија остави траг-меморију на Т ћелије које једно вријеме раде без терапије и даље.
Тренутно не знам пуно пацијената у сличној фази, постоји један пацијент који је био 2 године у фази ремисије па му се болест вратила, поново прикључен на пембро и опет добро реагује.
У међувремену урађена два ЦТ, један контролни и један ванредно рендген и цт јутрос јер је пацијент дуго кашљао па је постојала сумња на метастазу на плућима али срећом нема метасаза, у питању је почетак упале плућа и одатле сјена на ренгену.
Дакле могу потврдити званично пола године од престанка имунотерапије нема повратка знакова болести. :okok:
Било би занимљиво читати још некога на истој или сличној терапији.Нажалост нема пуно примјера гдје одговор потпуна регресија.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, ako moze da pojasni neko nisam uspeo da razumem koja je procedura doci to predavanja zahteva ,za imunoterapiju. Da li to iskuljucivo zavisi od konzilijuma, ili je potrebno da pacijent/porodica inicira zahtev na neki nacin?

Otac ima progresiju carcinoma pluca nakom cikusa hemoterapije i ciklusa zracenja. Na terapiju je prvobitno reagovao dobro ali se nakon 4 meseca od terapije zracenjem bolest pogorsava sa sirenjem na udaljene limfne noduse.

Po onome sto sam ja citao ima preduslova za terapiju po tipu i nacinu progresije bolesti. naravno testiranje na PD-1 nije radjeno. Sutra se javlja na kontrolu na odeljenju pulmologije u Nisu sa rezultatima koji polazuju progresiju bolesti o kojoj sam pisao.

Svaki savet kako dalje do moguce imunoterapije je dobrodosao. Hvala unapred.

Back