NEREJ
Aktivan član
- Poruka
- 1.735
Valja pokušati razumeti Kanta i to njegovu psihu koja je težila da razotkrije sebe kao sopstvenog boga-
tvorca svog sveta.Ne verujem da mu je ambicija bila manja.
Njegovo upinjanje da pokaže kako čovek je kreator apriornih sintetičkih sudova u sistemu u kom postoji
samo on kao središte sveta nije ništa drugo do pokušaj uzvišenja svog bitka do božanskog.
Naravno-nemaj drugih bogova do sebe!
E sad...Etika (koja mu i najvrednije delo!) mu je slabost celog tog sistema jer potrebom etičkih stavova i
funkcija demantuje solipsizam samodovoljnosti...
Krajnja nedoslednost mu je sigurno bila ,takođe,očigledna,ali glupa okolina to i nije tako shvatala,
a ako neće sam sebi oprostiti "greh" nedoslednosti-ko će!?
Sadašnja saznanja o našoj svesti i njenim fenomenima,nepovratno utvrđuju da nema misli bez spoljnog uticaja-dešavanja!
Ovo je i fenomenološki i psihološki i fiziološki tačno!
Cogito ergo sum! Naučno dokazano i pokazano!![]()
Slazem se Drakce da je potreban veliki napor za razumevanje Kanta.
Meni je, licno, Hegel razumljiviji.
Ali ti si ovde mnogo toga izneo. Kada Kant kaze da covek propisuje prirodi zakone, onda svakako jesi u pravu da je Kant postavio coveka ( mozda, prvi put u filozofiji ) na visoko, dostojno mesto. I mozda se covek oseti i usamljenim zbog toga.

No, ne mislim da Dekartovo " Mislim, dakle jesam " ( Cogito, ergo sum ) opravdava i podupire tvoju tezu da - " nema misli bez spoljnog uticaja - desavanja ! "
Pritom, nije vazno sta ja mislim kada insistiram na praksi, vec se samo osvrcem na ovaj tvoj zakljucak koji se oslanja na Dekarta.