Branimir76
Veoma poznat
- Poruka
- 13.146
Pavle se ponosio mucenickim stubom
neprijatelji krsta Hristova". (Flplj. 3.18).
Misliš krstom?
Nego... ja čekam.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pavle se ponosio mucenickim stubom

a sta je lose u simbolima?kako god da okrenes krst je paganski simbol![]()
da li se iko od vernika zapita sta znaci krst i raspece? zaista da protumaci sta bi to simbolikom izrazeno moglo da bude...svi se krste, tavljaju raspeca iznad kreveta, stavljaju krstove oko vrata a da nemaju pojma sta je to krst.
dakle krst i raspece isusovo..sta je to?
i bas bih volela da cujem misljenje pravoslavaca i misljenje js o tome. dakle zasto pravoslavci slave krst, js smatraju da je to u najmanju ruku bogohuljenje? ako moze argumentovano zaista bih volela da cujem misljenje.

Simbol žrtve koju je Isus podneo u ime celog ljudskog roda.
Podsećanje da je telesno manje važno od duhovnog i da je njegova žrtva opravdana.
Simbol žrtve koju je Isus podneo u ime celog ljudskog roda.
Podsećanje da je telesno manje važno od duhovnog i da je njegova žrtva opravdana.
ne govorim o ztvi govorim o krstu. zasto krst, sta znaci krst? jesi li se ikad zapitao to?
Da li bi nosio oko vrata sredstvo preko kojega je ubijeno tvoje dijete ili prijatelj ?
Naprimjer, netko ti ubije dijete, ili prijatelja pištoljem, da li bi na lančiću imao mali pištoljić, kao uspomenu na smrt svoga bližnjeg ?
“U gotovo svim dijelovima starog svijeta pronađeni su različiti predmeti koji su nastali davno prije kršćanske ere, a obilježeni su križevima različitih oblika. Bezbrojni primjerci potječu iz Indije, Sirije, Perzije i Egipta. (...) Upotreba križa kao religioznog simbola u pretkršćansko doba i kod ne-kršćanskih naroda mogla bi se smatrati gotovo sveprisutnom, a u vrlo mnogo slučajeva bila je povezana s nekim oblikom štovanja prirodnih sila” (Encyclopaedia Britannica, 1946, svezak 6, stranica 753).

Da li bi nosio oko vrata sredstvo preko kojega je ubijeno tvoje dijete ili prijatelj ?
Naprimjer, netko ti ubije dijete, ili prijatelja pištoljem, da li bi na lančiću imao mali pištoljić, kao uspomenu na smrt svoga bližnjeg ?
ne govorim o ztvi govorim o krstu. zasto krst, sta znaci krst? jesi li se ikad zapitao to?
ti mislis da je krst oruzje kojim je izvrseno ubistvo isusa???
to opet nije odgovor na moje pitanje, sta krst simbolizuje?
Hristos je ubijem kopljem, ne krstom.
A da je moje dete razapeto kao Božji poslanik na neku strukturu zbog najvišeg cilja u ime celog čovečanstva, sigurno bih to smatrao simbolom žrtve.
Isus je razapet na krstu. Mislio sam da si to znala.
A s čim su ubijeni razbojnici pokraj njega ?
opet se netrudis da me shvatis. zasto na krstu? nemoj mi reci jer je to bilo uobicajeno u ono vremeako je samo to...onda nema svrhe velicati ga, krstiti se, jer nacin na koji je isus podneo zrtvu ne bi bio bitan zar ne.
Hristos je ubijem kopljem, ne krstom.
A da je moje dete razapeto kao Božji poslanik na neku strukturu zbog najvišeg cilja u ime celog čovečanstva, sigurno bih to smatrao simbolom žrtve.
Ne sećam se, mada nije mi ni bitno. Moj Bog je Isus. O njemu diskutujemo.
Vrlo je bitno stradanje Isusovo. I razlog zbog koga je stradao. I zbog koga bi svi trebalo da podnesemo žrtvu ako je u pitanju tako uzvišen cilj.
Da su ga razapeli na "X", danas bi imali "X". Zašto krst, to znaju ljudi koji su smislili prikucavanje za njega. Meni to sad nije bitno.
nije ti bitno znacenje simbola kojeg svakodnevno koristis i velicas? 
trebalo bi da se tu krije dublje znacenje. ilija volim da komplikujem stvari ko znaNitko ti ne brani da smatraš križ simbolom žrtve, te da ga nosiš. međutim, ta praksa nije bila uobičajna među ranim kršćanima.
Zanimljiv je sljedeći komentar iz katoličke enciklopedije: “Prikaz Kristove otkupne smrti na Golgoti ne pojavljuje se u simboličkoj umjetnosti u prvim stoljećima kršćanstva. Pod utjecajem starozavjetne zabrane korištenja vjerskih likova prvi kršćani nisu željeli izrađivati čak niti prikaze naprave na kojoj je Gospodin umro u mukama” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak IV, stranica 486).
O kršćanima iz prvog stoljeća knjiga History of the Christian Church kaže: “Nisu koristili raspelo niti su izrađivali bilo kakve prikaze križa” (John Fletcher Hurst, New York, 1897, svezak 1, stranica 366).
trebalo bi da ti je bitno u suprotnom podlezes slepom verovanjunije ti bitno znacenje simbola kojeg svakodnevno koristis i velicas?
onda su js mozda i u pravu, oni su odbacili krst, ko ce jos da lomi glavu oko njegovog znacenja
ja licno mislim da nije krst u pitanju samozato sto eto tad je o bilo intrebalo bi da se tu krije dublje znacenje. ilija volim da komplikujem stvari ko zna