Kako se odbraniti od sekti?

da li se iko od vernika zapita sta znaci krst i raspece? zaista da protumaci sta bi to simbolikom izrazeno moglo da bude...svi se krste, tavljaju raspeca iznad kreveta, stavljaju krstove oko vrata a da nemaju pojma sta je to krst.
dakle krst i raspece isusovo..sta je to?
i bas bih volela da cujem misljenje pravoslavaca i misljenje js o tome. dakle zasto pravoslavci slave krst, js smatraju da je to u najmanju ruku bogohuljenje? ako moze argumentovano zaista bih volela da cujem misljenje.

da li se iko od vernika zapita sta znaci krst i raspece? zaista da protumaci sta bi to simbolikom izrazeno moglo da bude...svi se krste, tavljaju raspeca iznad kreveta, stavljaju krstove oko vrata a da nemaju pojma sta je to krst.
dakle krst i raspece isusovo..sta je to?
i bas bih volela da cujem misljenje pravoslavaca i misljenje js o tome. dakle zasto pravoslavci slave krst, js smatraju da je to u najmanju ruku bogohuljenje? ako moze argumentovano zaista bih volela da cujem misljenje.

Simbol žrtve koju je Isus podneo u ime celog ljudskog roda.

Podsećanje da je telesno manje važno od duhovnog i da je njegova žrtva opravdana.

Ако сте спали на то да вас о одбрани од секти подучава следбеник Мирољуба Перовића, који је изгледа најзад отишао тамо где ми не можемо доћи :lol:
Онда нисте много паметнији од ове из мог потписа :bye:

Simbol žrtve koju je Isus podneo u ime celog ljudskog roda.

Podsećanje da je telesno manje važno od duhovnog i da je njegova žrtva opravdana.

Da li bi nosio oko vrata sredstvo preko kojega je ubijeno tvoje dijete ili prijatelj ?

Naprimjer, netko ti ubije dijete, ili prijatelja pištoljem, da li bi na lančiću imao mali pištoljić, kao uspomenu na smrt svoga bližnjeg ?

ne govorim o ztvi govorim o krstu. zasto krst, sta znaci krst? jesi li se ikad zapitao to?

“U gotovo svim dijelovima starog svijeta pronađeni su različiti predmeti koji su nastali davno prije kršćanske ere, a obilježeni su križevima različitih oblika. Bezbrojni primjerci potječu iz Indije, Sirije, Perzije i Egipta. (...) Upotreba križa kao religioznog simbola u pretkršćansko doba i kod ne-kršćanskih naroda mogla bi se smatrati gotovo sveprisutnom, a u vrlo mnogo slučajeva bila je povezana s nekim oblikom štovanja prirodnih sila” (Encyclopaedia Britannica, 1946, svezak 6, stranica 753).

“U gotovo svim dijelovima starog svijeta pronađeni su različiti predmeti koji su nastali davno prije kršćanske ere, a obilježeni su križevima različitih oblika. Bezbrojni primjerci potječu iz Indije, Sirije, Perzije i Egipta. (...) Upotreba križa kao religioznog simbola u pretkršćansko doba i kod ne-kršćanskih naroda mogla bi se smatrati gotovo sveprisutnom, a u vrlo mnogo slučajeva bila je povezana s nekim oblikom štovanja prirodnih sila” (Encyclopaedia Britannica, 1946, svezak 6, stranica 753).

to opet nije odgovor na moje pitanje, sta krst simbolizuje?

Da li bi nosio oko vrata sredstvo preko kojega je ubijeno tvoje dijete ili prijatelj ?

Naprimjer, netko ti ubije dijete, ili prijatelja pištoljem, da li bi na lančiću imao mali pištoljić, kao uspomenu na smrt svoga bližnjeg ?

Hristos je ubijem kopljem, ne krstom.

A da je moje dete razapeto kao Božji poslanik na neku strukturu zbog najvišeg cilja u ime celog čovečanstva, sigurno bih to smatrao simbolom žrtve.

to opet nije odgovor na moje pitanje, sta krst simbolizuje?

“Oblik [križa kao dvije prekrižene grede] potječe iz stare Kaldeje, gdje se koristio kao simbol boga Tamuza (jer nalikuje mističnom slovu Tau, prvom slovu njegovog imena). Osim u toj zemlji upotrebljavao se i u susjednim zemljama, uključujući i Egipat. Sredinom 3. stoljeća naše ere crkve su već ili odstupile od nekih učenja kršćanske vjere ili su ih izopačile. Da bi se povećao utjecaj otpadničkog crkvenog sustava pogani su primani u crkve iako nisu bili preporođeni vjerom i imali su veliku slobodu zadržati svoje poganske znakove i simbole. Tako je Tau odnosno T, u svom najčešćem obliku, s nešto sniženim poprečnim krakom, bio usvojen kao Kristov križ” (William Vine, An Expository Dictionary of New Testament Words, London, 1962, stranica 256).

Neki teolozi preispituju koliko je ispravno da križ bude simbol kršćanstva budući da pobuđuje nasilne asocijacije, izvještava The Dallas Morning News. Teolozi potiču na upotrebu simbola koji odražavaju Isusov život, a ne njegovu smrt. Križ ”potiče obožavanje smrti“, izjavila je teologinja Catherine Keller s Teološkog fakulteta Sveučilišta Drew u Madisonu, New Jersey (SAD). ”Nitko ne bi želio da mu temeljni simbol vjere bude električna stolica ili omča, no upravo bismo to upotrebljavali kada bi Isusa pogubila današnja država.“

opet se netrudis da me shvatis. zasto na krstu? nemoj mi reci jer je to bilo uobicajeno u ono vreme :roll: ako je samo to...onda nema svrhe velicati ga, krstiti se, jer nacin na koji je isus podneo zrtvu ne bi bio bitan zar ne.

Vrlo je bitno stradanje Isusovo. I razlog zbog koga je stradao. I zbog koga bi svi trebalo da podnesemo žrtvu ako je u pitanju tako uzvišen cilj.

Da su ga razapeli na "X", danas bi imali "X". Zašto krst, to znaju ljudi koji su smislili prikucavanje za njega. Meni to sad nije bitno.

Hristos je ubijem kopljem, ne krstom.

A da je moje dete razapeto kao Božji poslanik na neku strukturu zbog najvišeg cilja u ime celog čovečanstva, sigurno bih to smatrao simbolom žrtve.

Nitko ti ne brani da smatraš križ simbolom žrtve, te da ga nosiš. međutim, ta praksa nije bila uobičajna među ranim kršćanima.

Zanimljiv je sljedeći komentar iz katoličke enciklopedije: “Prikaz Kristove otkupne smrti na Golgoti ne pojavljuje se u simboličkoj umjetnosti u prvim stoljećima kršćanstva. Pod utjecajem starozavjetne zabrane korištenja vjerskih likova prvi kršćani nisu željeli izrađivati čak niti prikaze naprave na kojoj je Gospodin umro u mukama” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak IV, stranica 486).

O kršćanima iz prvog stoljeća knjiga History of the Christian Church kaže: “Nisu koristili raspelo niti su izrađivali bilo kakve prikaze križa” (John Fletcher Hurst, New York, 1897, svezak 1, stranica 366).

Vrlo je bitno stradanje Isusovo. I razlog zbog koga je stradao. I zbog koga bi svi trebalo da podnesemo žrtvu ako je u pitanju tako uzvišen cilj.

Da su ga razapeli na "X", danas bi imali "X". Zašto krst, to znaju ljudi koji su smislili prikucavanje za njega. Meni to sad nije bitno.

trebalo bi da ti je bitno u suprotnom podlezes slepom verovanju :kafa: nije ti bitno znacenje simbola kojeg svakodnevno koristis i velicas?
onda su js mozda i u pravu, oni su odbacili krst, ko ce jos da lomi glavu oko njegovog znacenja :lol:
ja licno mislim da nije krst u pitanju samozato sto eto tad je o bilo in :lol: trebalo bi da se tu krije dublje znacenje. ilija volim da komplikujem stvari ko zna

Nitko ti ne brani da smatraš križ simbolom žrtve, te da ga nosiš. međutim, ta praksa nije bila uobičajna među ranim kršćanima.

Zanimljiv je sljedeći komentar iz katoličke enciklopedije: “Prikaz Kristove otkupne smrti na Golgoti ne pojavljuje se u simboličkoj umjetnosti u prvim stoljećima kršćanstva. Pod utjecajem starozavjetne zabrane korištenja vjerskih likova prvi kršćani nisu željeli izrađivati čak niti prikaze naprave na kojoj je Gospodin umro u mukama” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak IV, stranica 486).

O kršćanima iz prvog stoljeća knjiga History of the Christian Church kaže: “Nisu koristili raspelo niti su izrađivali bilo kakve prikaze križa” (John Fletcher Hurst, New York, 1897, svezak 1, stranica 366).

Pa taj događaj im je bio blizu i jasno su ga se sećali. Međutim neko se dosetio da vreme briše sećanje, pa je uvrstio simbole koji će da podsećaju na taj događaj. Sve je urađeno u duhu ljudske prirode. Zaboravljamo, grešimo...

Imamo te simbole i dovoljno je. Vekovima nismo dodavali nove jer nam nisu potrebni. Što znači da nismo skloni simbolima radi simbola.

trebalo bi da ti je bitno u suprotnom podlezes slepom verovanju :kafa: nije ti bitno znacenje simbola kojeg svakodnevno koristis i velicas?
onda su js mozda i u pravu, oni su odbacili krst, ko ce jos da lomi glavu oko njegovog znacenja :lol:
ja licno mislim da nije krst u pitanju samozato sto eto tad je o bilo in :lol: trebalo bi da se tu krije dublje znacenje. ilija volim da komplikujem stvari ko zna

Pitala si me i ja sam tačno odgovorio ono što mislim i šta je meni bitno. Objasnio sam zašto mi je bitno značenje simbola, a ti opet kako mi nije bitno. Jel imaš problem sa čitanjem mojih postova, ili nešto drugo?

Onda se učlani u JS i srećan vam put.

Back