Kako saopstiti roditeljima?

U pitanju je moja drugarica.
Ide za praznike kuci i zeli konacno da prvo kaze , a zatim upozna roditelje sa deckom. Problem je sto decko ima 45 i stariji je 22 od nje/nas.:roll:
Danima pricamo na tu temu. Zna i njen brat za tu vezu ( jedva je preboleo, klasican stariji brat :lol: ) i ni on ne odobrava ali ako su oni resili, sta on moze u tom je fazonu.
Nazalost, podvlacim nazalost, radi se o ozbiljnoj vezi. Zajedno su vec duze vreme, on (odmah da naglasim zbog mogucih raznoraznih komentara) nije ozenjen vec 15 god.
Jedan brak iza njega, bez dece. Hoce da zive zajedno, a i ona je zagrejana za tu ideju. Znaci pripremaju se da uplove u tu varijantu, ona i dalje studira, roditelji ce verovatno da polude, pogotovo sto su patrijarhalni i obrazovanje im je jako bitno, to su jos otezavajuce okolnosti.
Mi ( drugarice) joj savetujemo da stisne zube i da kaze. Mozda ce u pocetku da se protive, ali morace da se pomire sa njenom odlukom. Pre ili kasnije.
I da ne radi se o sponozoru, covek radi ko profesor , da ne padne i to nekom napamet;)
Сличан случај и са мојом родицом у Републици Српској. Родитељи су пошизели, али су се помирили са судбином. :)

STa ja znam, ja bih ga razumeo... :prstic:
Pitao bih ga samo jel mu dala u guzu... :rumenko:

Jasno je da svako ima svoje misljenje-roditelji kao i ta devojka, da krenem od pocetka.Ali devojka treba da zivi svoj zivot. Ukoliko smatra da je njen izbor dobar, a naravno, roditelji smatraju da nije, jer su realniji od nje, njihova ljutnja i nezadovoljstvo sigurno nece dovesti do toga da ona raskine svoju vezu.Pa samim tim sto krije vezu od pocetka znaci da negde, u podsvesti, voli zabranjeno voce.
Medjutim, ne kazem da je ona nemoralna ili da radi nesto lose. Ne. Verujem da je u pitanju ljubav, ne znam zasto to dovoditi u pitanje,ali prosto zavisi sta je za nekoga ljubav i da li ce isto misliti o ljubavi sada i za 10 godina.
Nazalost, hocu da kazem da ce SIGURNO biti sukoba izmedju nje i starijeg decka, kao sto ce biti sukoba i izmedju nje i njenih roditelja. Oni se sigurno nece sloziti a negiranje ce dovesti do veceg jaza medju njima, a sa druge strane moze da je zblizi sa deckom, ali na pogresnoj osnovi. Ona negde u podsvesti verovatno i trazi tu podrsku i zastitu od decka, cim je izbor stariji muskarac.
Nije lako i nece biti lako roditeljima, a njateze ce biti njoj, ubedjena sam. Ona zeli da udovolji roditeljima, ali i sebi, sto je prirodno.
E sad-a ko njoj garantuje da sutra, ako POSLUSA roditelje a ne sebe, ako upozna nekog ko joj je blizak po godinama, da sa njim nece imati probleme druge vrste, a ne po pitanju godina? Mozda ce i tada roditelji da se protive vezi ali eto, ona je bila dobra cerka pa se udala po njihovim kriterijumima...to nije preduslov za srecu...svima nma sleduje sreca odnosno sudbina po onome ko smo i sta smo, kakvi smo.Ne treba osudjivati devojku ako se zaljubila u starijeg, desilo se, mozda je to bilo jace od nje, ali razumem i roditelje, svako bi bio tuzan zbog takvog izbora.
Ipak, smatram da je ne treba gusiti i odvracati od takve veze, jer ce biti kontraproduktivno, a ne daj boze, devojka bi mogla da krivi roditelje citavog zivota ako joj se oni direktno budu mesali u nesto sto ona smatra svojom srecom.
Nazalost, prica je tamni vilajet, pogresice ako ne proba, a kajace se ako proba i obrnuto...
Ponavljam, najvise patnje osecace ona, jer to je njen zivot i ako nesto krene po zlu, najbolje sto moze da se desi iz takvog iskustva jeste da izvuce pouku-zasto, kada, kako i s kim...ubuduce,
U svakom slucaju, srecno!

Mislim da bi devojci neki psiholog naJbolje objasnio u cemu se sastoji problematika ovakvih veza. Zapravo je tu nekakav stav i vaspitanje roditelja doveo do toga da ona generalno nema samopouzdanje i vere u sebe, pa podsvesno bira muskarce i veze u kojoj ce se osecati zasticenom. Paradoksalno zvuci i ne treba olako savetovati, jer ko zna kako bih ja reagovala da sam na mestu roditelja, ali mislim da bi bilo produktivnije PODRZATI je u njenoj odluci, nego se suprotstaviti. Time ce se devojka vise okrenuti samoj sebi i preispitivanju svoje svesti, nego sto ce se obazirati na sud i stav roditelja ili ljubav njenog decka.

Mislim da bi devojci neki psiholog naJbolje objasnio u cemu se sastoji problematika ovakvih veza. Zapravo je tu nekakav stav i vaspitanje roditelja doveo do toga da ona generalno nema samopouzdanje i vere u sebe, pa podsvesno bira muskarce i veze u kojoj ce se osecati zasticenom. Paradoksalno zvuci i ne treba olako savetovati, jer ko zna kako bih ja reagovala da sam na mestu roditelja, ali mislim da bi bilo produktivnije PODRZATI je u njenoj odluci, nego se suprotstaviti. Time ce se devojka vise okrenuti samoj sebi i preispitivanju svoje svesti, nego sto ce se obazirati na sud i stav roditelja ili ljubav njenog decka.

MA da u psihologiji se to lepo zove kompleks 'elektra' ;)

Па ако заиста види то као озбиљну везу, мора да каже и да се суочи са њима, шта друго... Једино тако може да им стави до знања да је зрела и свесна свог поступка...

Лично, ја не разумем каква љубав може бити кад је толика разлика у питању... Да кажеш секс, па хајде, привукао те је неки тамо, то је ипак само физичка привлачност (ето, и мени се десила једном давно, па ми није пало на памет ни да покушам нешто), али брак или тако нешто са човеком који тата може да ми буде, па не знам баш... Не кажем да је немогуће али ми је некако баш за НЕ, ХВАЛА... :eek:

Па ако заиста види то као озбиљну везу, мора да каже и да се суочи са њима, шта друго... Једино тако може да им стави до знања да је зрела и свесна свог поступка...

Лично, ја не разумем каква љубав може бити кад је толика разлика у питању... Да кажеш секс, па хајде, привукао те је неки тамо, то је ипак само физичка привлачност (ето, и мени се десила једном давно, па ми није пало на памет ни да покушам нешто), али брак или тако нешто са човеком који тата може да ми буде, па не знам баш... Не кажем да је немогуће али ми је некако баш за НЕ, ХВАЛА... :eek:

A sa nekim mladjanim pastuvom?? :lol:

A sa nekim mladjanim pastuvom?? :lol:

Па немам појма, мада и да се деси, не знам да ли бих могла имати нешто озбиљно са неким ко је млађи од 20 (ја сам 22). И даље стојим иза тога да за разне комбинације године нису битне :rumenko::mrgreen: Али мислим да имају великог утицаја на озбиљну везу...

Па немам појма, мада и да се деси, не знам да ли бих могла имати нешто озбиљно са неким ко је млађи од 20 (ја сам 22). И даље стојим иза тога да за разне комбинације године нису битне :rumenko::mrgreen: Али мислим да имају великог утицаја на озбиљну везу...

Pa dobro kada budes imala 40-50... :lol:

Čitam vas, i mislim se...
Ja ne bih mogla da se zabavljam sa nekim koga moji roditelji ne vole, ili imaju nešto protiv naše veze...

Mada su se uvek slagali sa mojim izborom, u suštini ...sada kad se prisetim, sve kritike koje su imali(a bile su beznačajne) su im bile na mestu...;)

Ipak mislim da su roditelji uvek ti koji nam žele najbolje... i trebalo bi ih poslušati u bar 95 % slučajeva...

Opet, kažem to je moje mišljenje...:D

Ja ne bih mogla da se zabavljam sa nekim koga moji roditelji vole :lol:
Al' stvarno, sad razmišljam nešto kakav je to frajer koji ima sve vrline koje moji roditelji vole (taj deo je i ok) i nema one osobine koje oni preziru...ebg, suđeno nam da se krljamo :lol:

A taj neki trip: roditelji znaju najbolje za nas....pa, neka nam onda roditelji ugovaraju brakove, kad su toliko nepogrešivi, a mi mutave, pa ne znamo ni šta bismo.

MA da u psihologiji se to lepo zove kompleks 'elektra' ;)
Ma najbolje odmah da dobije dijagnozu...

Dok nisam procitala odgovore na ovoj temi nisam mogla ni da pretpostavim koliko covek ne sme da iskoci iz klisea ni za dlaku ako hoce da ga ostave na miru.

Za sve i svasta sam na ovom forumu procitala da je normalno, ali ovo nije...
Bas mi je zao devojke sto ne moze da uziva u svojoj vezi, ljubavi i sreci :neutral:

Čitam vas, i mislim se...
Ja ne bih mogla da se zabavljam sa nekim koga moji roditelji ne vole, ili imaju nešto protiv naše veze...

Mada su se uvek slagali sa mojim izborom, u suštini ...sada kad se prisetim, sve kritike koje su imali(a bile su beznačajne) su im bile na mestu...;)

Ipak mislim da su roditelji uvek ti koji nam žele najbolje... i trebalo bi ih poslušati u bar 95 % slučajeva...

ovako sam i ja razmišljala dok sam bila mlada i zelena, drugim rečima dok sam bila dete
kad sam porasla, shatila sam da čak i moji roditelji pogreše po nekad (što ih ne čini manje vrednim poštovanja) i da ja imam pravo na svoj izbor bez obzira na mišljenje mojih roditelja

Back