Kako prepoznajete pravi med?

Храна је много поскупела за последње две године, а и квалитет је лошији. Одем у Макси или Идеу и ретко кад купим нешто од воћа и поврћа, углавном банане. Нема ни мириса, ни укуса, а неретко ни не изгледа лепо.
Nikad voce,povrce,med,jaja,meso itd....koje kupujes u "Idei" i slicnim marketima nece biti kao domace,niti ce imati isti miris i ukus.A domace je danas tesko naci,pogotovo netretirano pesticidima ili antibioticima.
Onaj ko pravi med "kako treba", kao sto je navela mrvica,nece ga prodavati ni za male pare,ni po marketima,a mozda i nikako nece prodavati.Cuvace ga za sebe i "svoje" jer zna kakvo je to blago.A i ako ima viska,to sigurno nisu velike kolicine i uvijek moze naci kupca.
I kad mi dodje neko da hvali industrijski med iz "lidla" koji se masovno proizvodi u tonama i tvrdi da je to bas pravi med.
Meni je jednom ostala dugo neka kesica meda,ona iz kafica sto bude uz caj,pretvorila se u cisti bijeli secer.Pravi med se moze kristalizovati,ali bas da se pretvori u bijeli secer,to nisam nigdje vidjela.

Normalno da hvalim med koji se kristalizovao i takav se prodaje, ti slobodno pij imlekovo mleko "moja kravica" iz poljske a ubeđuj ljude da je moja kravica a ne poljska jer tako piše.

Dakle u životu sam imao posla sa raznoraznim prevrantima ali bi ove što varaju na medu, po kratkom postupku.

Ponekad u lidlu možeš da vidiš med koji počinje da se kristalizuje naročito zimi.

Ne kupujem med koji nije kristalizovan jer veštački ne može.

Jednom sam pitao na kaleniću jel iko od njih ima barem jednu teglu ušećerenog meda da mi proda? Nema niko.

Poslednja izmena od moderatora:
Normalno da hvalim med koji se kristalizovao i takav se prodaje, ti slobodno pij imlekovo mleko "moja kravica" iz poljske a ubeđuj ljude da je moja kravica a ne poljska jer tako piše.

Dakle u životu sam imao posla sa raznoraznim prevrantima ali bi ove što varaju na medu, po kratkom postupku.

Ponekad u lidlu možeš da vidiš med koji počinje da se kristalizuje naročito zimi.

Ne kupujem med koji nije kristalizovan jer veštački ne može.

Ti se ipak trudiš da lažeš, ko i većina trovača koja radi sa sirupom i prave med.

Jednom sam pitao na kaleniću jel iko od njih ima barem jednu teglu ušećerenog meda da mi proda? Nema niko.

Daleko od kontrole i inspekcije, pola srbije sedi i mućka otrove. Raznorazne rakije, medove, kajmake itd.

Ja nisam nikakav proizvodjac meda,niti prevarant.A nisam ni glupa.
I nisam ni pomenula nikakvo svoje misljenje o imlekovom mlijeku,tako da bih te molila da ne donosis zakljucke u moje ime i projektujes svoje "vizije".

Poslednja izmena od moderatora:
Nikad voce,povrce,med,jaja,meso itd....koje kupujes u "Idei" i slicnim marketima nece biti kao domace,niti ce imati isti miris i ukus.A domace je danas tesko naci,pogotovo netretirano pesticidima ili antibioticima.
Onaj ko pravi med "kako treba", kao sto je navela mrvica,nece ga prodavati ni za male pare,ni po marketima,a mozda i nikako nece prodavati.Cuvace ga za sebe i "svoje" jer zna kakvo je to blago.A i ako ima viska,to sigurno nisu velike kolicine i uvijek moze naci kupca.
I kad mi dodje neko da hvali industrijski med iz "lidla" koji se masovno proizvodi u tonama i tvrdi da je to bas pravi med.
Meni je jednom ostala dugo neka kesica meda,ona iz kafica sto bude uz caj,pretvorila se u cisti bijeli secer.Pravi med se moze kristalizovati,ali bas da se pretvori u bijeli secer,to nisam nigdje vidjela.
Па то је јасно. Чак и на пијаци има препродаваца, а и ови који продају своје прскају (мање или више). Ја имам двоје-троје људи од којих купујем годинама.
Што се меда тиче, последњих неколико пута сам куповао овај: https://srpskimed.com

Само ми није јасно како када се делимично кристализује.
Има људи који воле некристализовани мед, неће да купе ако је кристализован. Има разних људи.

Svašta sam čula al nisam da se košnice kradu.
:roll:

A zamisli da se susretneš sa medvjedom?
:lol:
Има, како не. И то на жалост све више. Почели су да сумњају да пчелари једни другима краду кошнице.

Ma nekako mi se čini da se samo na balkanu vara i krade ispravite me ako grešim.
Тачно, наши су рекли овако - немци једу бољи мед него ми. Узму мед од нас, запечате мед, ураде анализе и после тај мед иде за иностранство.

Poslednja izmena:
Kristalizovan med staviš u šerpu tople vode i on opet postane tečan. Možeš i pored prozora da ga ostaviš on opet postane tečan. A siguran si da je pravi!
Jednom smo kupili od "prijatelja" 20 kg meda od kadulje i podelili prijateljima. Jedna tegla mi se zavukla i kada sam je izvukao pola kristalizovano donje a gornje tečno. Dakle pola pola. I posle u razgovoru sa nekim suseljanom kaže mi pa nema on toliko košnica. Prevarant ima 5 košnica a uvek ima da ti proda "med"

Povedem sina sa sobom, on ili namaže na ruku ili proba malu količinu. Ukoliko dobije alergijsku reakciju - med je pravi!
Njegova ideja! Ne moja. :rumenko:

Profesor Mića Pčelica, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu nam je rekao da je tehnologija veštačkog meda toliko napredovala da se sada kvalitet meda može proveriti samo pod mikroskopom.

Nikako. Tj. ukusom ali neko treba da proba dosta toga pa da zna.

Pravog meda i nema vise, tacnije ima samo nedje u divljini dje su pcele divlje i dje covjek nista ne dira...taj med pojede medjed. :D

Ovaj 'domaci' iliti pitomi je vjestacki, ljudi koji drze pcele unistavaju originalni pcelin proizvod tako sto pcele hrane najjeftinijim secerom, svako malo ih drogiraju, uspavljuju dimom...cak ih i napijaju alkoholom.

Greota, svasta li rade pcelama, meni ih je zao a ujaka koji drzi pcele kritikujem.

Kaze da mu je med najbolji moguci a kad se kristalise i zagrijava, ostane makar petina tegle golog secera koji je samo da se baci u smece.

Jeste ali ljudi sa 50 košnica snabdevaju maxi i idea market sa domaćim medom :rumenko:

Pre neki dan idem pijacom i naiđem na istu babu na kaleniću. Ona uvek ljubazno pita jel treba nešto ja pitam jel imate ušećeren med. Ona nemam ja reko eee i prošli put ste to isto rekli. A ona ni 5 ni 6 kaže ja to brzo prodam ne stigne da se ušećeri. Ja puknem od smeha :lol:

Back