Kako prepoznajete pravi med?

Pa nije baš da samo ubaciš. Moraš prvo nabrati iglice :) najbolje vrijeme za to jeste maj i juni. Mlade iglice (imaš na internetu i slike kako treba da izgledaju). Onda ih pereš, sušiš pa redaš u staklenku, na kilogram iglica ide kilogram šećera. Redaš red iglica pa red šećera i tako dok sve ne potrošiš. Neka red iglica bude veći od reda šećera. Poklopiš i na sunce, 40 dana. Nakon 40 dana to procijediš da očistiš ostatke iglica i staviš u frižider da se stisne. Za pluća je zakon!
Ima i drugih, bržih varijanti ali ja pravim ovako. Starinski :)

Stavi u frižider
Ako je falc, tvrdo (1/3) će pasti dole
a ostalo će biti vida
To je "med" pravljen nekih sirupa koji se mešaju sa vodom

PS: Med ne gutajte, sisajte ga
Tako daje najbolje efekte

PPS: Med u čaši kozjeg mleka može da izčeči i astmu kod dece

Pa nije baš da samo ubaciš. Moraš prvo nabrati iglice :) najbolje vrijeme za to jeste maj i juni. Mlade iglice (imaš na internetu i slike kako treba da izgledaju). Onda ih pereš, sušiš pa redaš u staklenku, na kilogram iglica ide kilogram šećera. Redaš red iglica pa red šećera i tako dok sve ne potrošiš. Neka red iglica bude veći od reda šećera. Poklopiš i na sunce, 40 dana. Nakon 40 dana to procijediš da očistiš ostatke iglica i staviš u frižider da se stisne. Za pluća je zakon!
Ima i drugih, bržih varijanti ali ja pravim ovako. Starinski :)
Hvala :cvet:

Mislim da samo prirodni, pravi to moze.
Ma može svaki. Još pre 10-ak godina se proizvodnja industrijskog meda tako usavršila da se pravi samo pomoću mikroskopa može dokazati. Pisala sam ranije ovde o tome.

Ja povedem sina kao testera :mrgreen: on ga po ukusu razlikuje, tj. alergičan je na med pa ga ili namaže na ruku ili proba.

Ma kakvi samo prirodni med može da se kristalizuje, veštaci ostaju uvek tečni i ima ih enormno po supermarketima.

https://maliproizvodjaci.rs/kristalizacija-meda/

1000002736.jpg

Dede, pradede i moj otac, usput sam i ja radio dohranu, rojenje, transport, vrcanje, pakovanje i prodaju. Usput sam košnice i ramove pravio sa ćaletom. Imali smo stotine košnica pred rat smo nabavili i električnu vrcaljku.

Najlepši med od kupine i kadulje.

Back