Како подстакнути религиозност код млађих генерација?

Maki!

Elita
Moderator
Poruka
22.873
Питање је јасно. Млађе генерације вјера не интересује превише. Или су млаки вјерници само на папиру или уопште нису вјерници. Ја могу неке анегдоте из личног искуства рећи који су ми указали на овај проблем. Мојим студентским колегама је рецимо било чудно и помало смијешно што се ја молим Богу прије и послије сваког оброка. Не схватају зашто ја не волим кад се у мом присуству причају богохулни вицеви. Има и свјетлих примјера младих који иду у цркву на Литургије (знам их неколико са свог факултета и баш смо причали на ову тему и генерално о вјери), који посте и причешћују се али бојим се да је ријеч о мањини. Омладини се вјера не представља у лијепом свјетлу а модерна култура их још више одваја од Бога. Како то промјенити? Која су ваша мишљења?

Питање је јасно. Млађе генерације вјера не интересује превише. Или су млаки вјерници само на папиру или уопште нису вјерници. Ја могу неке анегдоте из личног искуства рећи који су ми указали на овај проблем. Мојим студентским колегама је рецимо било чудно и помало смијешно што се ја молим Богу прије и послије сваког оброка. Не схватају зашто ја не волим кад се у мом присуству причају богохулни вицеви. Има и свјетлих примјера младих који иду у цркву на Литургије (знам их неколико са свог факултета и баш смо причали на ову тему и генерално о вјери), који посте и причешћују се али бојим се да је ријеч о мањини. Омладини се вјера не представља у лијепом свјетлу а модерна култура их још више одваја од Бога. Како то промјенити? Која су ваша мишљења?
Šta bi rekao ako bi neki mladi ljudi odlučili da budu pagani, recimo? Neopagani, kako god. Isto je u pitanju religioznost. Pretpostavljam da bi ti to smetalo iako ne bi nikome nažao učinili time. Tvoje pitanje zapravo glasi "Kako podstaknuti religioznost u monoteističke religije (po mogućstvu pravoslavno hrišćanstvo) kod mlađih generacija".

Šta bi rekao ako bi neki mladi ljudi odlučili da budu pagani, recimo? Neopagani, kako god. Isto je u pitanju religioznost. Pretpostavljam da bi ti to smetalo iako ne bi nikome nažao učinili time. Tvoje pitanje zapravo glasi "Kako podstaknuti religioznost u monoteističke religije (po mogućstvu pravoslavno hrišćanstvo) kod mlađih generacija".
Да, то је истина кад сам ја у питању али ово није православни форум па желим чути и мишљења чланова других вјерских заједница.

Да, то је истина кад сам ја у питању али ово није православни форум па желим чути и мишљења чланова других вјерских заједница.
Ok, ali moje pitanje i dalje stoji. Šta bi ti rekao ako bi neki mladi ljudi odlučili da budu pagani, recimo? Znam par ljudi koji su u tome i nisu loši ljudi. Pretpostaviću da po tebi oni ne mogu imati spasenje i da to što su dobri nije dovoljno dobro.

Imaju net, dostupne svete spise i knjige svih religija, forume...pa koga interesuje snaći će se.

Ok, ali moje pitanje i dalje stoji. Šta bi ti rekao ako bi neki mladi ljudi odlučili da budu pagani, recimo? Znam par ljudi koji su u tome i nisu loši ljudi. Pretpostaviću da po tebi oni ne mogu imati spasenje i da to što su dobri nije dovoljno dobro.
Nije mi bio cilj teme da se o takvim stvarima piše. Ne bih se složio sa njihovim izborom i pokušao bih da ih odgovorim od toga ali na kraju krajeva imaju pravo slobodnog izbora.

. Омладини се вјера не представља у лијепом свјетлу а модерна култура их још више одваја од Бога. Како то промјенити? Која су ваша мишљења?
Lepim maštovitim odevanjem za na ulicu, lepa pravilna ponašanja oko dece, da se pazi da ti deca mnogo veruju jer ne lažš, ne kradeš, pa da te u vreme pitaju: "A ko je taj Bog?"

Ne znam šta bih ti rekao Maki... Teško to ide.
Pogledaj zapad, isto nas čeka samo kaskamo koju godinu za njima...
Malo je ljudi na uskom putu a još je teže ostati na njemu....
Ima jedan karatak i dobar govor rahmetli muftije na ovu temu, ne mogu sada da ga nađem...

Svaki vernik je fanatik, ma koje denominacije bio i gledaju ga kao da ima rogove na glavi...
Izgleda da to mora sve ovim putem da prođe...pa ko izdrži do kraja blago njemu...

Luka 18,8...... Ali sin čovječij kad dođe hoće li naći vjeru na zemlji?

Naći će, ali veoma malo...

Nije mi bio cilj teme da se o takvim stvarima piše. Ne bih se složio sa njihovim izborom i pokušao bih da ih odgovorim od toga ali na kraju krajeva imaju pravo slobodnog izbora.
Jasno je meni da to nije cilj teme, ali je jedan izuzetno bitan aspekt iste. Zato što je ishod same religioznosti identičan, ali ti zagovaraš jedan (nisi napomenuo koji što je korektno s tvoje strane dajući luft).

E sada osvrt na tvoje glavno pitanje. Duhovnost je osnova za religiju. Ako oni to nemaju u sebi, ako ne osećaju neku povezanost sa prirodom (paganizam), sa tvorcem (Bogom), onda ih ti ne možeš ničim zainteresovati. To je prosto stanje duha.

Ne znam šta bih ti rekao Maki... Teško to ide.
Pogledaj zapad, isto nas čeka samo kaskamo koju godinu za njima...
Malo je ljudi na uskom putu a još je teže ostati na njemu....
Ima jedan karatak i dobar govor rahmetli muftije na ovu temu, ne mogu sada da ga nađem...

Svaki vernik je fanatik, ma koje denominacije bio i gledaju ga kao da ima rogove na glavi...
Izgleda da to mora sve ovim putem da prođe...pa ko izdrži do kraja blago njemu...

Luka 18,8...... Ali sin čovječij kad dođe hoće li naći vjeru na zemlji?

Naći će, ali veoma malo...
Da, popularna kultura je potpuno antireligijski nastrojena.

Ništa ja tu ne bih dirala. Kada neko ima interesovanja, ne možeš ga sprečiti.
Kada nema, ne možeš ga podstaći. Svako ima svoje vreme.

Како подстакнути религиозност код млађих генерација?​

nikako...koga interesuje ima sve dostupno na internetu...švedski sto religija i religijskih uverenja...koga ne interesuje ne možeš ga silom uterati u veru a to i ne bi valjalo za tu osobu....

Back