Kako deluju sekte?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Ako bi mogli iz ugla psihologije, bez pominjanja konkretnih sekti
ili verskih zajednica, da se tema ne bi pretvorila u prepucavanje.

Potpuno uopšteno bih da pričamo o tome kakve psihološke trikove
koriste i na koji način deluju. Šta je to čime pridobiju nekoga i
kakve su im namere?
Kako prepoznati da se radi o sekti pre nego što se previše
upleteš?

Recimo, u početku deluju jako ljubazno. Sve izgleda savršeno.
Kao, u ovom surovom svetu eto konačno grupe ljudi u kojoj su
svi fini prema tebi.
Ali, može li to biti kriterijum za prepoznavanje sekte? Na taj
način samo postaješ sumnjičav prema ljudima koji su ljubazni.

kakve su im namere?
upleteš?

Cim krene da ti prica tipa "ovo sto ja govorim je ispravno, sve sto drugi govore je pogresno" - znaj da je sekta.

kakve su im namere?
upleteš?
У суштини се своди на једно питање. Можеш ли изаћи без посљедица?

Poslednja izmena:
У суштини се своди на једно питање. Можеш ли изаћи без посљедица?
Ja zamolih bez konkretnih verskih zajednica. :zloca:

Ne možeš bez posledica izaći iz mnogih zajednica, a da uopšte nisu
sekte.

Meni ulazak u sektu najviše liči na započinjanje veze sa psihopatom
i nasilnikom.
U početku laska, udovoljava, čini da se osećaš posebno, pa te za
tvoje doboro odvaja od bliskih ljudi, jer loše na tebe utiču i ne žele
ti dobro kao on, pa dok dođe do prvog ozbiljnog maltretiranja, već
bude kasno..

To se može primetiti kad već bude kasno. U početku ništa i ne znaš
nego učiš, pa ne možeš ni kritikovati nešto što ne poznaješ dovoljno.
Postavis to pitanje na pocetku. Pitas "zasto mislite da ste vi u pravu a da druge religije nisu", i vidis sta ce da ti odgovori.
Ako kaze bilo sta osim "pa mozda su i oni u pravu, mozda mi gresimo, ja to ne znam sigurno", znaci da su sekta.

Ja zamolih bez konkretnih verskih zajednica. :zloca:

Ne možeš bez posledica izaći iz mnogih zajednica, a da uopšte nisu
sekte.

Meni ulazak u sektu najviše liči na započinjanje veze sa psihopatom
i nasilnikom.
U početku laska, udovoljava, čini da se osećaš posebno, pa te za
tvoje doboro odvaja od bliskih ljudi, jer loše na tebe utiču i ne žele
ti dobro kao on, pa dok dođe do prvog ozbiljnog maltretiranja, već
bude kasno..
Evo izmjenjeno.

kakve su im namere?
upleteš?
sekte deluju pod zastitom zakona o slobodi izjasnjavanja, vereispovesti, privatnosti.............i ko god digne galamu protiv rada i uticaja sekti, bice bombardovan.........jer narusava osnovne principe demokratije.
Samo pod takvim uslovima Ludi Dzons iz Gvajane mogo je naterati na samoubistvo preko 200 ljudi, zena, dece............

kakve su im namere?
upleteš?
Izmenio bih naslov u "Kako deluju agresivne sekte". Jer sekta kao termin sam po sebi nema negativno značenje. Iako se ovde uglavnom koristi u negativnom smislu.

Imam druga koji je u sekti. Odrasli smo zajedno. Stanovao je u zgradi preko puta moje. Bili smo uvijek super drugari, nikad se nismo posvađali...

Studirao sam u Novom Sadu. Njegova sestra je tih godina živjela u NS. On je došao u jednom periodu kod sestre. I tamo smo se nekad družili. Tamo je on ušao u sektu.
Nakon fakulteta sam se vratio kući. On se oženio ženom iz iste sekte u NS. I on se tih godina vratio u rodni grad. Počeli smo se družiti. Nekad bih išao kod njih, nekad oni kod mene. Lijepo ih primim. Kafa, slatkiši, grickalice.
Oni bi uvijek prvi, recimo nakon priče o muzici, okretali razgovr na religiju. Tad sam već nekoliko puta pročitao Novi zavjet. Tako da sam znao kvalitetno da iznosim moje mišljenje. U startu sam im rekao da ne pokušavaju da mi nameću njihove stavove. Meni nije bilo do priče o Bogu s njima. Tog momka znam čitav život i volio sam se družiti sa njim.
Jednom su mi dali neku sektašku knjigu. Nakon nekog vremena ušao sam u razgovor sa drugim momkom, koji je bio u istoj sekti u mom gradu. Tu sam mu rekao za tu knjigu, da su to za mene gluposti. To je valjda došlo do mog bivšeg komšije i prestali smo se družiti.

Pominjete posljedice dodira sa sektašima. Nikakvih posljedica nije bilo. Svo vrijeme je moje pravoslavlje bilo čvrsto kao stijena.

Imam druga koji je u sekti. Odrasli smo zajedno. Stanovao je u zgradi preko puta moje. Bili smo uvijek super drugari, nikad se nismo posvađali...

Studirao sam u Novom Sadu. Njegova sestra je tih godina živjela u NS. On je došao u jednom periodu kod sestre. I tamo smo se nekad družili. Tamo je on ušao u sektu.
Nakon fakulteta sam se vratio kući. On se oženio ženom iz iste sekte u NS. I on se tih godina vratio u rodni grad. Počeli smo se družiti. Nekad bih išao kod njih, nekad oni kod mene. Lijepo ih primim. Kafa, slatkiši, grickalice.
Oni bi uvijek prvi, recimo nakon priče o muzici, okretali razgovr na religiju. Tad sam već nekoliko puta pročitao Novi zavjet. Tako da sam znao kvalitetno da iznosim moje mišljenje. U startu sam im rekao da ne pokušavaju da mi nameću njihove stavove. Meni nije bilo do priče o Bogu s njima. Tog momka znam čitav život i volio sam se družiti sa njim.
Jednom su mi dali neku sektašku knjigu. Nakon nekog vremena ušao sam u razgovor sa drugim momkom, koji je bio u istoj sekti u mom gradu. Tu sam mu rekao za tu knjigu, da su to za mene gluposti. To je valjda došlo do mog bivšeg komšije i prestali smo se družiti.

Pominjete posljedice dodira sa sektašima. Nikakvih posljedica nije bilo. Svo vrijeme je moje pravoslavlje bilo čvrsto kao stijena.
Tehničko pitanje. Zašto si odbio diskutovati o religiji sa dobrim prijateljem, a ovde na forumu diskutujes sa nepoznatim ljudima pripadnicima različitih religija i ateistima?

Tehničko pitanje. Zašto si odbio diskutovati o religiji sa dobrim prijateljem, a ovde na forumu diskutujes sa nepoznatim ljudima pripadnicima različitih religija i ateistima?
Nisam odbio diskutovati sa prijateljem. Pročitaj malo bolje šta sam napisao. Znači dosta puta su oni došli kod mene, ili ja kod njih, i pričali smo o religiji. Fino nam napisao da su oni prvi prekinuli kontakt sa mnom.

A ne mislim ovdje diskutovati. Upisao sam se na temu. Nek me citira ko god hoće, teško da ću se upustiti u raspravu.

Nisam odbio diskutovati sa prijateljem. Pročitaj malo bolje šta sam napisao. Znači dosta puta su oni došli kod mene, ili ja kod njih, i pričali smo o religiji. Fino nam napisao da su oni prvi prekinuli kontakt sa mnom.

A ne mislim ovdje diskutovati. Upisao sam se na temu. Nek me citira ko god hoće, teško da ću se upustiti u raspravu.
Ok. Nisam dobro pročitao. Da li su te forsirali da prihvatiš njihove poglede? Ili ti njih?

Ok. Nisam dobro pročitao. Da li su te forsirali da prihvatiš njihove poglede? Ili ti njih?
Nije bilo forsiranja. Samo demokratska razmjena mišljenja. Oni priznaju samo što piše u Novom zavjetu. Nemaju kalendar, njima je svaki dan isti. Pročitao sam vremenom dosta pravoslavnih knjiga. Ne priznaju naše svetitelje. Pa smo onda pričali o Novom zavjetu. Tu nije bilo nekih različitih mišljenja.

Ne volim koristiti termin "sekta" jer većina ljudi misli da zna što on znači, a zapravo nemaju pojma. Na kraju, sve se svodi na to da se zajednice koje nisu dio narodnog folklora, uglavnom smatraju sektama. Radije govorim o dobrim i lošim obrascima ponašanja unutar vjerskih zajednica. Svatko s IQ-om iznad 90 trebao bi prepoznati da svaka vjerska zajednica ima i dobre i loše strane, a ovim ne želim relativizirati problem. No, starost neke zajednice ne garantira odsutnost loših obrazaca; to mora biti plod djelovanja Duha Svetoga.

Recimo, na našim prostorima najveći problem je prisutan kod nekoliko vjerskih zajednica:
1. Otruju ljude strahom od kazne, vječnog pakla.
2. Drugi truju ljude duhom gordosti.

Sve ostale zajednice za koje se po difoltu smatra sektama, su limunada u usporedbi s nekim zajednicama koje su po svom utjecaju daleko štetnije po ovo društvo...

kakve su im namere?
upleteš?
То доста зависи од саме секте, тако да им се разликују и начини дјеловања као и приступа, једна од заједничких ствари им је свакако труд да се таргетирани што прије и што више удаљи из дотадашњег круга пријатеља и породице, те на тај начин што више веже за секту.

Nije bilo forsiranja. Samo demokratska razmjena mišljenja. Oni priznaju samo što piše u Novom zavjetu. Nemaju kalendar, njima je svaki dan isti. Pročitao sam vremenom dosta pravoslavnih knjiga. Ne priznaju naše svetitelje. Pa smo onda pričali o Novom zavjetu. Tu nije bilo nekih različitih mišljenja.
to mi zvuči kao ok verska zajednica...čak šta više da nisam protivnik bilo kog oblika organizovane religije interesovalo bi me da više znam o njima....

ovo je koliko sam shvatio tema o tome kako agresivne sekte manipulišu ljudima da bi ih nahvatali i zadržali i kontrolisali i napravili od njih besplatne robove koji vrbuju dalje....

Ko zna dobro Svete Oce ne mogu mu ništa. Ali problem je što većina pravoslavaca ne zna vlastitu vjeru i onda oni to iskoriste.
Обично се врбују они који су несигурни или разочарани на неки начин, ријетко ће се неко трудити у покушају да заврбује неког ко је чврст у својој вјери без обзира на познавање дјела Светих Отаца, јер хајде да будемо реални колико ти уопште познајеш људи у свакодневном животу да читају духовне књиге, поготово што немају све религије Свете Оце.

Back