Како одстранити мржњу коју осећамо према некоме?

Mrznji ne bismo trebali da posvecujemo vreme. To je mentalni sklop koji nanosi stetu samo nama samima.Osobu koju mrzimo ne dodiruju nasa osecanja. Ali, dodiruju nas. Sva osecanja koja posedujemo samo su odraz nas samih.

Ne mozemo promeniti svet, vec samo sebe. Ako na mrznju i mi odgovorimo mrznjom, mnogo toga loseg moze proizici, a to nam ne treba zar ne?

Postoji mnogo stvari sa kojima se ne slazemo, ali na zalost, ne mozemo da promenimo. Zasto onda sebe trovati mrznjom.

ja mislim da ne bi trebalo ni da zalis ni da mrzis nikog. Kad nekog mrzis, nesvesno stavljas sebe u podredjeni polozaj spram onog koga mrzis. Kad nekog zalis, svesno stavljas sebe u nadrzedjeni polozaj u odnosu na njega. A objektivno, u medjuljudskim odnosima, ljudi bi trebalo da budu ravnopravni.

Ja sam imala tu srecu da nikad nikoga nisam mrzela. Pretpostavljam da je to zbog toga sto, kad osetim da mi neko ne odgovara, ne cackam dalje po tom, nego ga jednostavno izbegavam. Izbegavanje je najbolji put za ravnodusnost. A po mom misljenju, izlecen si od mrznje tek kad prema toj osobi ne osecas nista, kad si ravnodusan.

Mada, opet kazem, ne pricam to iz iskustva...

Naravno da trebas da zalis. Zaliti nekog znaci tugovati za njim i nikako ne znaci da se stavljate u nadredjeni polozaj. Uostalom, razlike postoje, traziti ravnopravnost u neravnopravnom svetu je besmislica.

Kako mozemo biti jednaki kada su tolike razlike izmedju nas? Jedni ubijaju, drugi lazu, treci kradu kako se covek koji prati moralna nacela moze staviti u kos sa takvim ljudima?

Te ego primitivne borbe su nesto najgore sto moze ljudima da zaokupira paznju.

Чула сам да мржња нагриза онога ко мрзи, и мислим да је то тачно, да мржња дође као неки отров који нас трује, и шкоди нам.

Како опростити неком ко нас је повредио, и уместо са мржњом прећи на жаљење те особе?

Не мрзим никога па не знам.

Постоје особе које не желим у свом животу, али не мрзим их, мислим да је то прејака реч.

Smešno je koliko su ljudi skloni tome da pretpostave da svi vode život nalik njihovom.
nema to veze sa necijim zivotnim okolnostima
To ima veze sa tim sto ako nekoga mrzis, problem je iskljucivo u tvojoj glavi.

Mrznja je nezgodan problem jer osim sto izjeda tebe samog, ima tendenciju da izjeda i onog koga mrzis, ponekad i neosnovano.

U tom slucaju najpravednije i prema toj osobi a i prema tebi samom je da svoj problem sa mrznjom resis sam, bez da petljas tog nekog drugog. Uctivost i izbegavanje konflikta u takvim slucajevima moze da spreci da problem eskalira u nesto gore, a vreme pomaze da se problem zaboravi. Bilo kakav pokusaj rasprave ili zamene teza u smislu mrznja-zaljenje, problem pogorsava ili ga baca pod tepih, jer u nas osecaj mrznje sprecava da objektivno sagledamo stvari.

nema to veze sa necijim zivotnim okolnostima
To ima veze sa tim sto ako nekoga mrzis, problem je iskljucivo u tvojoj glavi.

Mrznja je nezgodan problem jer osim sto izjeda tebe samog, ima tendenciju da izjeda i onog koga mrzis, ponekad i neosnovano.

U tom slucaju najpravednije i prema toj osobi a i prema tebi samom je da svoj problem sa mrznjom resis sam, bez da petljas tog nekog drugog. Uctivost i izbegavanje konflikta u takvim slucajevima moze da spreci da problem eskalira u nesto gore, a vreme pomaze da se problem zaboravi.

da

mrznja zaslepljuje ljude i suzava percepciju

Ja mrznju kanalisem da uradim neke stvari za koje mi je potrebna energija, pr.ucenje, vezbanje...Ne znam kako da objasnim, mrznja se pretvara u bes, bes u energiju. Pa kad mi se ta osoba "namesti" lepo joj, hladne glave, sve vratim sa kamatom, pa mi je bude zao. Onda uzivam. Vise tu osobu ne mrzim nego zalim i pomalo prezirem, ali mi vise nije bitna. :manikir:

Чула сам да мржња нагриза онога ко мрзи, и мислим да је то тачно, да мржња дође као неки отров који нас трује, и шкоди нам.

Како опростити неком ко нас је повредио, и уместо са мржњом прећи на жаљење те особе?

JA MRZIM JEDNOG IDIOTA koji je veliku nepravdu učinio nekome koga mnogo volim.
Nisam opterećena tom mržnjom, ne uživam u njoj, nikog drugog ne mrzim, samo se nadam da će ga se jednom neko dobro nalupati a ja srećna piti štok kad to čujem...
ne stidim se te mržnje...nepravda je nešto što je hrani u mom srcu...a znam da je pravda spora ali DOSTIŽNA...:)

Mrzim dok ne prerastem.
Ili dok ne prestanem biti emocionalno angažovana.

Ona oveštala, o tome kako su ljubav i mržnja dva naličja istoga; kad čovek razmisli, ima smisla.

Ako se tiče mržnje spram nekoga ko te je jako povredio; kako sudim iz svog iskustva; mrziš dok god traju zaostaci prethodnih osećaja. Naglašavam jako; mada sam zlopamtilo; ali ne bih zlo pamćenje spram trica i kučina nazivala - mržnjom. Mrziti mogu jedino ako sam pre toga bila jako - vezana.

Kod mene se te okonča samo na jedan od ova dva: ohladim se, ili osvetim. U oba; prerasla sam, ili prestala osećati za (tu) osobu; ili i jedno i drugo.

Pretendujem osvetu. Kad god mogu da biram.

Probaj da jednostavno mrznju zamjenis ljubavju, bez obzira kako to isfucano zvucalo. Jednostavno ako uspes poceti voleti sva ziva bica, ukljucujuci tu i ljude i zivotinje pa i biljke, i usput malo oslabis svoj ego, trebalo be da mozes potpuno ostati bez ikakve mrznje i da mozes sve ljudske postupke koji su nekada budili mrznju u tebi da sada posmatras kao simpaticne i blesave. ;)

Prihvatiti mržnju kao osećanje koje imamo svi. Da bismo nekoga mrzeli mora da smo ga prethodno voleli. Ljubav i mržnja su kao dobro i zlo. Da ne postoji zlo ne bismo znali šta je dobro, zar ne :)
Faze mržnje, ljutnje, besa su normalne reakcije na bol koji doživimo od nama drage osobe.
Dati sebi oduška, a pri tom ne ugrožavati druge je jedan od načina prevazilaženja negativnih osećanja ;)

Prihvatiti mržnju kao osećanje koje imamo svi. Da bismo nekoga mrzeli mora da smo ga prethodno voleli. Ljubav i mržnja su kao dobro i zlo. Da ne postoji zlo ne bismo znali šta je dobro, zar ne :)
Faze mržnje, ljutnje, besa su normalne reakcije na bol koji doživimo od nama drage osobe.
Dati sebi oduška, a pri tom ne ugrožavati druge je jedan od načina prevazilaženja negativnih osećanja ;)

Znači, ako je zlo izazvala osoba i prouzrokovala mržnju kod nekoga ko je ne poznaje, i stoga mu nikad nije niti je mogla biti draga, niti je gajio ikakve afekte ili bilo šta slično - na primer neko kome je silovana i ubijena žena ili dete, on je osećanjem mržnje dao "sebi oduška".
Mozak - ćao :rotf:

Poslednja izmena:
Znači, ako je zlo izazvala osoba i prouzrokovala mržnju kod nekoga ko je ne poznaje, i stoga mu nikad nije niti je mogla biti draga, niti je gajio ikakve afekte ili bilo šta slično - na primer neko kome je silovana i ubijena žena ili dete, on je osećanjem mržnje dao "sebi oduška".
Mozak - ćao :rotf:

Pa ne bih rekla da b zai takvu reakciju (ubistvo) okidač bila samo mržnja. Mora da bude tu i besa, osvetoljubivosti, jedno afektivno stanje koje nadmašuje mržnju.
Sama mržnja je uvek povezana sa ljubavlju.

Dati sebi oduška, a pri tom ne ugrožavati druge je jedan od načina prevazilaženja negativnih osećanja

Poredjenje ti i nje baš adekvatno jer si iz mog posta izbacio ovaj podvučeni deo :)

Ja predjem na ravnodusnost,ali zaista.Osecati mrznju,znaci da postoji neka emocija,ali ravnosusnost znaci odsustvo emocija...Lepo,oprostism mu...ja to kazem lepo u sebi,onako fino u mislima...oprastam ti za sve,sto si mi ucinio..i lepo pustim...i dan po dan,sve manje razmisljas o tom nekom i vreme ucini svoje..Mrznja izjeda,kao rdja gvozdje..to je kao bumerang,vraca se..:)

Back