KAKO NAUCITI STENE DA...

Poz svima!
Tražio sam na forumu sličnu temu i nisam je našao.
Dobili smo štene staro 3 meseca. Kod nas se nalazi već desetak dana. Međutim problem je što često piška po stanu. Desi se nekad i da preskoči koji dan sa piškenjem u kuć, al zato se desi kao npr danas i do 5 pita. Sa velikom nuždom nemamo problema.
Zanima me kako ste vi naučili vaše pse da vrše nuždu napolju.

Ja sam mog psa kao stene cesce izvodio napolje i obicno je napolju vrsilo nuzdu i sad kad joj se obavlja nuzda samo krene da cvili i trci od ukucana do ukucana i gura sapom... :)
Doduse sad je izvodimo oko 3x napolje tako da svejedno ne bi piskila po stanu... :lol:

Mozda da je malo cusnes kad se ispiski i onda je pomeris tamo gde treba da se vrsi nuzda... :think:

Natopis novinu njegovim urinom i stavis na pelenu/novinu na mestu gde bi trebalo da vrsi nuzdu kada je sam u stanu. Zatim, malo mu gurnes njusku ka barici i prebacis ga na pelenu ili gde si vec planirao. Kada uradi gde treba, nagradi ga slatkisem, pomiluj...jednostavno mu daj do znanja da je to dobro. Na taj nacin ce nauciti da piski na jedno mesto. A kada ste napolju, opet je pozeljno da poneses novinu natopljenu njegovim urinom i stavis mu negde gde zelis, on ce po mirisu shvatiti da tu treba da "zavrsi posao". I obavezno ga nagradi, pomiluj i sl. i kada to uradi napolju.
Ukoliko imas dvoriste, povodac zakacis za nesto (ogradu, drvo, terasu...) i ostavis ga tu dok ne obavi nuzdu, a posmatras ga sa prozora ili sa mesta na kom ne moze da te vidi. Opet moze da posluzi natopljena novina. Naravno, kada zavrsi, vratis ga unutra i nagradis. Prvi put to ume da potraje, svaki naredni je sve krace i krace. Na kraju dodje do toga da piski cim ga izvedes. Srecno! ;)

Natopis novinu njegovim urinom i stavis na pelenu/novinu na mestu gde bi trebalo da vrsi nuzdu kada je sam u stanu. Zatim, malo mu gurnes njusku ka barici i prebacis ga na pelenu ili gde si vec planirao. Kada uradi gde treba, nagradi ga slatkisem, pomiluj...jednostavno mu daj do znanja da je to dobro. Na taj nacin ce nauciti da piski na jedno mesto. A kada ste napolju, opet je pozeljno da poneses novinu natopljenu njegovim urinom i stavis mu negde gde zelis, on ce po mirisu shvatiti da tu treba da "zavrsi posao". I obavezno ga nagradi, pomiluj i sl. i kada to uradi napolju.
Ukoliko imas dvoriste, povodac zakacis za nesto (ogradu, drvo, terasu...) i ostavis ga tu dok ne obavi nuzdu, a posmatras ga sa prozora ili sa mesta na kom ne moze da te vidi. Opet moze da posluzi natopljena novina. Naravno, kada zavrsi, vratis ga unutra i nagradis. Prvi put to ume da potraje, svaki naredni je sve krace i krace. Na kraju dodje do toga da piski cim ga izvedes. Srecno! ;)
Sve smo to uglavnom probali, sem guranja njuške u baricu...
Koliko dugo je vama pas pravio barice po kući, tj do koliko meseci?

Poz svima!
Tražio sam na forumu sličnu temu i nisam je našao.
Dobili smo štene staro 3 meseca. Kod nas se nalazi već desetak dana. Međutim problem je što često piška po stanu. Desi se nekad i da preskoči koji dan sa piškenjem u kuć, al zato se desi kao npr danas i do 5 pita. Sa velikom nuždom nemamo problema.
Zanima me kako ste vi naučili vaše pse da vrše nuždu napolju.
Po ko zna koji put.
Prati psa kada treba da piski a to je kada se probudi, kada pije vodu i posle jela par minuta. A kaki posle jela 15-30 minuta. Tada treba da ga izvodis i tamo gde zelis da vrsi nuzdu, odneses. Dok ga ne naucis moras malo da odvojis vremena.

Dalmatinci su prelepe igracke, ali se ne mogu trenirati

Odakle ti to?! Gledala sam svojevremeno snimak dalmatinca koji besprekorno radi rukav.

Odvikavanje pasa:
kad to uradi nekoliko puta mu gurnite nos u mokracu i blago ga tri puta udarite po glavi, sa dva prsta.
Brzo ce nauciti da to netrebae da radi.

Opet, greska. Bolje i brze ce da nauci pozitivnim podsticajem, da ga pratis, kad vidis da se sprema da piski, odneses na mesto predvidjeno za to i dooobro ishvalis kad to uradi na dobrom mestu. Pas je drustveno bice i treba mu copor u kom ce da zivi i odobravanje ostatka copora, zivotinja koja konstantno samo trpi grdnje izrasta u frustriranu i potencijalno opasnu jedinku.

• Podržavam
Reactions: DD
Ne vidim da neko sad ima problem sa tim da mu stene vrsi nuzdu u stanu ali ima laka tehnika koja je za moje stene radila odma. Moje stene haskija je stalno piskilo po tepisima i veterinar nam je rekao da kad god se popiski ili pokaki tamo gde netreba gurne mu se njuska u ''nered'' malo se grubo izvices na njega i uhvatis ga iza glave(kao sto ih majka nosi) i odneses ga tamo gde zelis da u buduce piski i kaki. Samo jednom smo ovo morali da radimo i posle toga je od uvek piskio gde treba. Pas ce malo cvileti dok ga nosite ali to ga ne boli

Ne vidim da neko sad ima problem sa tim da mu stene vrsi nuzdu u stanu ali ima laka tehnika koja je za moje stene radila odma. Moje stene haskija je stalno piskilo po tepisima i veterinar nam je rekao da kad god se popiski ili pokaki tamo gde netreba gurne mu se njuska u ''nered'' malo se grubo izvices na njega i uhvatis ga iza glave(kao sto ih majka nosi) i odneses ga tamo gde zelis da u buduce piski i kaki. Samo jednom smo ovo morali da radimo i posle toga je od uvek piskio gde treba. Pas ce malo cvileti dok ga nosite ali to ga ne boli

Pas nikada ne vrsi nuzdu u kuci ( stanu), ako ne mora. Pas je jako cista zivotinja, ako mu je omoguceno nece kakiti ni piskiti ni u dvoristu, a o kuci i da
ne govorim. Stene ne moze da se bije , da mu se njuska tura u govna i mokracu jer ono to ne razume. Ne trazume ni beba, a eto njima menjamo pelene
i dve godine. Stene jako brzo nauci da kaki napolju, ali piski gde stigne do svojih 4 meseca zivota i tu pomoci nema.

Moje kuce ima sada vec 5 meseci,na pelenu se naucila odmah,a zbog kasnjenja vakcine sam pocela da je izvodim tek sa 4 meseca. Ona sve uradno obavlja napolju,a ako joj
je bas frka onda i na peleni.Medjutim,izabrala je ejdno mesto u dnevnoj sobi gde i piski i kaki i to svaki dan i ne razumem zasto?? Prvo sam pocela samo sa vikanjem na nju i pokazivanjem pelene,a sada je i cuskam,medjutim,nista se ne menja.Da li neko ima ideju sta da radim?

cao svima,ja imam stene pudle,lana,koja sad vec ima osam meseci. Kod nas je sest meseci,i jos uvek piski po celoj kuci. Probala sam sve metode,i nista nam nije pomoglo. Od redovnog izvodjenja,do pravljena rasporeda i navijanja sata na svaka dva sata,do grdnje i pohvale,nagrade,i lupkanja novinama. Zanima me dali je normalno da i dalje na svaka dva sata obavlja malu nuzdu??Izvedem je,obavi sta ima,vratimo se kuci,posle pola sata obavezno naletim il ugazim u baricu.Dal nemoze da trpi ili prosto nece?? Kad je uhvatim na delu,ili neposredno posle tog,odma se pokunji i pobegne na njeno mesto. Polako ali sigurno gubim i poslednju nadu da ce nauciti,pa bih molila sve prisutne da mi daju neki isprobam nacin da je naucim da se u stanu ne obavlja nuzda. Cak sad razmisljam da pocnem da je ucim na posudu sa peskom,mozda mi sad samo to jos preostaje. unapred jakkkkkoooooooo zahvala na svakom savetu:D

cao svima,ja imam stene pudle,lana,koja sad vec ima osam meseci. Kod nas je sest meseci,i jos uvek piski po celoj kuci. Probala sam sve metode,i nista nam nije pomoglo. Od redovnog izvodjenja,do pravljena rasporeda i navijanja sata na svaka dva sata,do grdnje i pohvale,nagrade,i lupkanja novinama. Zanima me dali je normalno da i dalje na svaka dva sata obavlja malu nuzdu??Izvedem je,obavi sta ima,vratimo se kuci,posle pola sata obavezno naletim il ugazim u baricu.Dal nemoze da trpi ili prosto nece?? Kad je uhvatim na delu,ili neposredno posle tog,odma se pokunji i pobegne na njeno mesto. Polako ali sigurno gubim i poslednju nadu da ce nauciti,pa bih molila sve prisutne da mi daju neki isprobam nacin da je naucim da se u stanu ne obavlja nuzda. Cak sad razmisljam da pocnem da je ucim na posudu sa peskom,mozda mi sad samo to jos preostaje. unapred jakkkkkoooooooo zahvala na svakom savetu:D

Ona je vec dovoljno velika da moze da izdrzi celo radno vreme. Ja bih je odvela kod veta za svaki slucaj,mozda ima neki problem. Koliko vode pije?

Imam i ja pudlu, ima 2 ipo meseca, poslusna je vec je 5 dana u stanu, nije bas skroz dobra ali retko kada izvrsi nuzdu u kuci, polako se uci. Pudle su jako pametne. Nemoj da dozvolis da ti piski u stan, izvodi je sto vise napolje, nagradi je kada piski napolju, i sve to lepo. A kada se upiski u stan, vici na nju, nemoj je samo tuci, vici, izbegavaj je neko vreeme, shvatice da je pogresila, naucice se, polako :)

Imam pudlicu, muzijaka Nik se zove, već je 5 dana u stanu, poslušan je, kada ga izvedemo napolje i na terasu on obavi nuždu, ali kada ostane sam u kući odma se ispiški, ali i kada ne ostane sam ponekada se ispiški, da li mislite da će naučiti da sve obavlja napolju, a nikad u kući? I imam jedan problem uveče kada spava, kako da lepo zaspe da ne cvili traži na kreevet da se popne, a kada se popne upiški se, to mi jakoo smeta, ali eto sinoć je lepo zaspao na podu, ali se ujutru rano probudio i ukakio se u sobu, a vrata od sobe su bila zatvorena, možda sam ja kriva, ali imate li neki dobar savet?
Da li treba neke tablete da guta, protiv glista to sam čula, nešto koliko ima kila, toliko tableta nešto tako? Možete li mi malo to pojasniti? :)

Pretpostavljam da je u pitanju stene.On ne moze sam da nauci da se nuzda obavlja na ,za to predvidjenom mestu.Ti moras da ga naucis.Ako je to dvoriste,onda ga 10-tak minuta nakon jela izvedi napolje i sacekaj da obavi to sto treba.Vise puta u toku dana ga izvodi,pa kad npr obavi malu nuzdu,pomazi ga i pohvali(daj mu neku malu psecu poslasticu).Moras da budes jako strpljiva i nikako,ali nikako nemoj da ga tucesec i kaznjavas ako pogresi vec ga odmah iznesi napolje (ako se npr upiskio u kuci).Vremenom ce nauciti.
Sto se tice tabletica,stencima se daju radi ciscenja od parazita obicno pred vakcinaciju(ili re-vakcinaciju) na osnovu tezine.Porazgovaraj o tome sa veterinarom koji ce ga vakcinisati.

Stavi mu gde želiš neku kutiju sa peskom.
Kad se izmokri, nekoliko puta joj gurni njušku
u to blago je udarajući po glavi,
pa je onda povedi to tog peska.
Par puta tako i shvatiće.
Inače su pudlice vrlo neposlušne, bezobrazne,
čak i ljubomortne.
Često vole da pojedu parče čokolade.

Poslednja izmena:
Stavi mu gde želiš neku kutiju sa peskom.
Kad se ismokri, nekoliko puta joj gurni njušku
u to blago je udarajući po glavi,

pa je onda povedi to tog peska.
Par puta tako i shvatiće.
Inače su pudlice vrlo neposlušne, bezobrazne,
čak i ljubomortne.
Često vole da pojedu parče čokolade.

Skuro,prijatelju razocarao si me svojom brutalnoscu prema zivotinjama:ljutko:
psi nemaju enzim koji potreban za varenje iste,tako da ako i daje cokoladu ona mora biti striktno napravljena za pse,nikako za ljude.U protivnom deluje kao toksin na pseci organizam.

Back