Kako je moguce da postoji Bog kada nema slobodne volje ?

• Začetnik teme Začetnik teme LazaB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svakako.....samo kako mi hocemo
ok.gif

Tako je!

Slobodu izbora Bog nikada neće uskratiti svojim stvorenjima koje beskrajno voli.

Morate imati slobodu da biste sasvim slobodno izabrali ljubav.

Poslednja izmena:
Pa ko ce da izabere zlo majke ti, ko ce da izabere a da ima i gram mozga ?

Izborom greha čovekova priroda je postala sklona zlu.

Prvi čovek se svojim izborom potčinio sili zla i on nema snage da se sam izbori sa tom silom.

(zato je čoveku darovan PLAN SPASENJA da bi se mogao osloboditi sile koja ga drži u ropstvu greha/zla)

Svi mi smo nasledili u većoj ili manjoj meri sklonost ka zlu. A ako smo razvijali grešne navike onda smo i sami stekli nove sklonosti ka zlu.

Joh 8:34 Isus im odgovori: Zaista, zaista vam kažem da je svaki koji čini greh rob grehu.

Mar 7:21 Jer iznutra, iz srca ljudskog, izlaze misli zle, preljube, kurvarstva, ubistva,
Mar 7:22 Krađe, lakomstva, pakosti, zloće, lukavstvo, sramote, zlo oko, huljenje na Boga, ponos, bezumlje.
Mar 7:23 Sva ova zla iznutra izlaze, i pogane čoveka.

Ovog robovanja zlu se svaki čovek može osloboditi ako hoće...

Savremeni srpski prevod
Co 6:9 Ili zar ne znate da nepravedni neće naslediti Božije carstvo? Ne zavaravajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni pohotnici, ni pederasti,
1Co 6:10 ni kradljivci, ni pohlepni, ni pijanice, ni klevetnici, ni razbojnici neće naslediti Božije carstvo.
1Co 6:11 A neki od vas su bili takvi. Ali, oprali ste se i posvetili ste se i opravdali ste se imenom Gospoda Isusa Hrista i Duhom našega Boga.

Karadžić
1Co 6:9 Ili ne znate da nepravednici neće naslediti carstvo Božije? Ne varajte se: ni kurvari, ni idolopoklonici, ni preljubočinci, ni adžuvani, ni muželožnici,
1Co 6:10 Ni lupeži, ni lakomci, ni pijanice, ni kavgadžije, ni hajduci, carstvo Božije neće naslediti.
1Co 6:11 I ovakvi bejaste neki; nego se opraste i posvetiste i opravdaste imenom Gospoda našeg Isusa Hrista i Duhom Boga našeg.

Ako hoće čovek može postati slobodan od greha.

1Jn 2:1 Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,
1Jn 2:2 I On očišća grehe naše, i ne samo naše nego i svega sveta.
1Jn 2:3 I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo.
1Jn 2:4 Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
1Jn 2:5 A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.
1Jn 2:6 Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio.

1Jn 3:1 Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna.
1Jn 3:2 Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jeste.
1Jn 3:3 I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.
1Jn 3:4 Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.
1Jn 3:5 I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
1Jn 3:6 Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.
1Jn 3:7 Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
1Jn 3:8 Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.
1Jn 3:9 Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.

Isus Hrist je živeo bez greha i On nas poziva da ga prihvatimo u svoje srce. On će nam dati oproštenje i silu da ne grešimo.

Mat 11:28 Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni, i ja ću vas odmoriti.
Mat 11:29 Uzmite jaram moj na sebe, i naučite se od mene; jer sam ja krotak i smeran u srcu, i naći ćete pokoj dušama svojim.
Mat 11:30 Jer je jaram moj blag, i breme je moje lako.

Isus Hrist

Karadžić
Rom 8:1 Nikakva, dakle, sad nema osuđenja onima koji su u Hristu Isusu i ne hode po telu nego po Duhu.
Rom 8:2 Jer zakon Duha koji oživljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grehovnog i smrti.
Rom 8:3 Jer što zakonu beše nemoguće, jer beše oslabljen telom, posla Bog sina svog u obličju tela grehovnog, i za greh osudi greh u telu,
Rom 8:4 Da se pravda zakona ispuni u nama koji ne živimo po telu nego po duhu;
Rom 8:5 Jer koji su po telu telesno misle, a koji su po duhu duhovno misle.
Rom 8:6 Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje život je i mir.
Rom 8:7 Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijem niti može.
Rom 8:8 A koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi.
Rom 8:9 A vi niste u telu nego u duhu; jer Duh Božji u vama živi. A ako ko nema Duh Hristov, on nije Njegov.
Rom 8:10 A ako je Hristos u vama, onda je telo mrtvo greha radi a duh živ pravde radi.
Rom 8:11 A ako li živi u vama Duh Onog koji je vaskrsao Isusa iz mrtvih, Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih oživeće i vaša smrtna telesa Duhom svojim koji živi u vama.
Rom 8:12 Tako dakle, braćo, nismo dužni telu da po telu živimo.
Rom 8:13 Jer ako živite po telu, pomrećete; ako li duhom poslove telesne morite, živećete.
Rom 8:14 Jer koji se vladaju po duhu Božijem oni su sinovi Božiji.

Savremeni srpski prevod
Rom 8:1 Zato sada nema osude za one koji su u Hristu Isusu,
Rom 8:2 jer me je zakon Duha života u Hristu Isusu oslobodio od zakona greha i smrti.
Rom 8:3 Jer, ono što Zakon nije mogao da učini jer je zbog tela bio slab, učinio je Bog poslavši svoga Sina u obličju grešnog tela, kao žrtvu za greh. Tako je osudio greh u telu,
Rom 8:4 da se pravednost Zakona ispuni u nama koji ne živimo po telu nego po Duhu.
Rom 8:5 Jer, oni koji žive po telu, misle na ono što je telesno; a oni koji žive po Duhu, na ono što je duhovno.
Rom 8:6 Težnja tela je smrt, a težnja Duha život i mir.
Rom 8:7 Zato je težnja tela neprijateljstvo prema Bogu jer se ne potčinjava Božijem zakonu, a i ne može.
Rom 8:8 Oni koji su u telu, ne mogu da ugode Bogu.
Rom 8:9 Ali, vi niste u telu, nego u Duhu, ako zaista Božiji Duh prebiva u vama. Ako neko nema Hristovog Duha, nije njegov.
Rom 8:10 A ako je Hristos u vama, onda je vaše telo mrtvo zbog greha, ali je vaš duh živ zbog pravednosti.
Rom 8:11 I ako u vama prebiva Duh koji je Isusa vaskrsao iz mrtvih, onda će Onaj koji je Hrista vaskrsao iz mrtvih oživeti i vaša smrtna tela svojim Duhom, koji prebiva u vama.
Rom 8:12 Tako, dakle, braćo, dužnici smo, ali ne telu da bismo po telu živeli.
Rom 8:13 Ako po telu živite, umrećete; ali, ako Duhom usmrćujete telesna dela, živećete.
Rom 8:14 Jer, oni koje vodi Božiji Duh, Božiji su sinovi.

E2R (Easy to Read) Croatian
Rom 8:1 Nema dakle nikakve osude za one koji pripadaju Kristu Isusu.
Rom 8:2 Jer zakon Duha, koji daje život, oslobodio nas je zakona grijeha, koji vodi u smrt.
Rom 8:3 Jer ono što Zakon, oslabljen grešnim tijelom, nije mogao učiniti, učinio je Bog poslavši svojeg Sina u obličju tjelesnog čovjeka da bude žrtva za grijehe. Tako je osudio grijeh u tijelu.
Rom 8:4 Učinio je to zato da bi se pravednost Zakona potpuno ispunila u nama koji više ne živimo po staroj grešnoj naravi, nego po Duhu.
Rom 8:5 Oni kojima vlada grešna narav razmišljaju o onomu što je grešno, ali oni koji su pod nadzorom Božjega Duha razmišljaju o onomu što je ugodno Duhu.
Rom 8:6 Nadzire li vaša grešna narav vaš um, vodi vas u smrt. Ali ako vaš um nadzire Sveti Duh, imat ćete život i mir.
Rom 8:7 Jer grešna tjelesna narav u nama protivi se Bogu. Nikada nije bila pokorna Božjemu zakonu niti će to ikada biti.
Rom 8:8 Zato oni kojima još vlada njihova grešna narav ne mogu ugoditi Bogu.
Rom 8:9 Ali vama više ne vlada grešna narav. Pod nadzorom ste Svetoga Duha ako Božji Duh zaista prebiva u vama. A u kome ne prebiva Kristov Duh, taj i nije Kristov.
Rom 8:10 Ako je Krist u vama, tijelo vam je mrtvo za grijeh, ali vaš duh živi za pravednost.
Rom 8:11 Živi li u vama Božji Duh koji je Isusa uskrsnuo od mrtvih, Bog koji je Isusa podignuo od mrtvih oživjet će i vaša smrtna tijela tim istim Duhom koji u vama živi.
Rom 8:12 Zato, draga braćo, nismo dužni činiti ono na što nas tjera naša grešna narav.
Rom 8:13 Jer ako živite slušajući tu svoju tjelesnu narav, propast ćete. Ako pak silom Duha usmrćujete nju i njezina zla djela, živjet ćete.
Rom 8:14 Svi koje vodi Božji Duh Božja su djeca.

Poslednja izmena:
I sta je imao od toga sto je ziveo bez greha, sto je trpeo neke stvari, sto se odricao nekih zadovoljstava ?

Dobio je svoju decu natrag!

Isaija (8-7 vek PNE)

Isa 53:11 Videće trud duše svoje i nasitiće se; pravedni sluga moj opravdaće mnoge svojim poznanjem, i sam će nositi bezakonja njihova.
Isa 53:12 Zato ću Mu dati deo za mnoge, i sa silnima će deliti plen, jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut među zločince, i sam nosi grehe mnogih, i za zločince se moli.

Otkrivenje

Spaseni ljudi iz svih naroda

Rev 7:9 Potom videh, i gle, narod mnogi, koga niko nije mogao izbrojati, od svakoga naroda, plemena i jezika, stajaše pred prestolom i pred Jagnjetom, obučen u haljine bele, i palme u rukama njihovim.
Rev 7:10 I vikahu glasno: Spasenje pripada Bogu našemu, koji sedi na prestolu, i Jagnjetu!
Rev 7:11 I svi anđeli stajahu oko prestola, starešina i četiri živa stvorenja, i padoše na lice pred prestolom i pokloniše se Bogu
Rev 7:12 i govorahu: Amin! Hvala, slava, mudrost, zahvala, čast, sila i snaga Bogu našemu do veka! Amin.
Rev 7:13 I reče mi jedan od starešina: ovi obučeni u bele haljine ko su i otkuda dođoše?
Rev 7:14 I rekoh mu: Gospodaru, ti znaš. I reče mi: Ovo su koji dođoše od nevolje velike i opraše haljine svoje i ubeliše ih u krvi Jagnjetovoj.

1Jn 5:12 Ko ima Sina Božijeg ima život; ko nema Sina Božijeg nema život.

Poslednja izmena:
Vi imate slobodu da izaberete zahvalnost prema svome Tvorcu za dar života i za večni život koji Vam u svojoj milosti daruje.

Preuzeo je sve grehe i ima legalno pravo da oprosti svakome ko se kaje za svoje grehe.

Isus je prezeo našu krivicu i nudi oproštaj grešniku koji se kaje.

Ako čovek hoće da se vrati Bogu, može se vratiti. Pokajani grešnik naći će mir pomirenja sa Bogom kroz Isusa Hrista.

Ali ljudi koji su ogrezli u zlo, oni drsko nastavljaju da hule na svoga Tvorca. Neće da se kaju. Neće da se isprave. Hoće da čine zlo.

Slobodni su da biraju između dobra ili zla. Mogu da uzvrate ljubav, a mogu i da prezru Božlju ljubav.

Eto! Upravo vidite da postoje dve vrste ljudi koji slobodno biraju između uzvraćanja ljubavi Bogu i nezahvalnosti prema svome Tvorcu i Spasitelju Isusu Hristu.

Poslednja izmena:
Svi smo mi produkt nasih gena, odrastanja i okruzenja, svaka nasa misao je produkt desavanja u mozgu kojih mi nismo svesni , kako je onda moguce da nam neko sudi posle smrti ?
pogresna ti je pretpostavka, pa samim tim i zakljucak

- - - - - - - - - -

Kako je moja misao slobodna ? Sta misao moze da bude sem produkt hemijskih reakcija u mozgu kojih ja nisam svestan ?
a imas li svest?

Svi smo mi produkt nasih gena, odrastanja i okruzenja, svaka nasa misao je produkt desavanja u mozgu kojih mi nismo svesni , kako je onda moguce da nam neko sudi posle smrti ?

Ne znas da ti je Bog dao razum da ga koristis?
kao i slobodnu volju - da odlucujes
znaci nisi robot
Takodje nam je Bog dao savest - unutrasnji moralni osecaj za ispravno i pogresno

a ako nisi svesno bice radi na osvescavanju svoje licnosti

a nivo SVESNOSTI JE LJUBAV

Takodje Bog ce svima suditi kada dodje sudnji Dan pre Armagedona.

Poslednja izmena:
Kako ne mogu da biram evo upravo sam izabrao i generisao misao i pretočio u odgovor tebi.Pomisao i misao su dva različita pojma.Pomisao je misao u nastajanju i itekako smo ih svesni.
Dakle prvo pomislim,zatim um tu pomisao generiše u misao pa ih prezentujem tebi da bi tvoj um tu misao da spozna.Potpuno slobodno.
Ni ti ljudi ne bi mogli da pišu o tim nervnim impulsima koje prenose milioni neurona da ih nisu bili svesni i da ih nisu opazili kroz praćenje aktivnosti mozga.

Bas tako...

Pa onda se bar pokrijte usima kad ste pogresili, priznajte da nemate pojma,[ne mislim konkretno na tebe nego na JS uopsteno].

Zasto najavljujete dan ili neko vreme kad se nista desilo nije. U cemu je fora ?

Niko nije pogresio
a ti nemas pojma jer nista i n eznas o Bogu i Bibliji

Mislis da najavljujemo ono sto se desilo? :rotf:

Dakle prvo nauci da su prorocanstva ono sto treba da se desi

Back