Mej bregami
Buduća legenda
- Poruka
- 45.269
Hahaha Senj, ne Sinj.Pa to ti je sve oko I u blizini Splita kao što sam i napisala.
Ne vodim ja evidenciju već pišem o onome šta ja primećujem.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hahaha Senj, ne Sinj.Pa to ti je sve oko I u blizini Splita kao što sam i napisala.
Ne vodim ja evidenciju već pišem o onome šta ja primećujem.
Ne svede se na isto odakle ti to?Jesu veća primanja ali i veći rashodi tako da se svede na isto.
SranJe i tu i ovde, samo drugo pakovanje.
Što pre budeš svestan toga, manje ćeš da se puvaš besmislicama.
Jel se kaže Iran ili IrakHahaha Senj, ne Sinj.
DubiozaJel se kaže Iran ili Irak
Kolektivna!Dubioza
Zamisli da si otišao u siromašni Japan i video sve te novčanice u YenuNekidan plaćam krakti espresso na aerodromu i držim u ruci novčanice: 2x100, 2x50, 1x20, 1x10, gledam to i mislim si, jbt, kao da kupujem nešto vrlo ozbiljno
Od 2022. daleko veći rast od Srbije. Sad je oko 1460e , a u Srbiji je sporije raslo na 920e. Razlika sve veća.Hrvatska je ušla u EU 2013. i do 2022. imala manji rast plata od Srbije.
Procentualno nije veći.Od 2022. daleko veći rast od Srbije. Sad je oko 1460e , a u Srbiji je sporije raslo na 920e. Razlika sve veća.
Misliš 520e razlike sada.Procentualno nije veći.
Srbija +282€ ili 44% više u odnosu na 2022.
Hrvatska +440€ ili 43% više
2013:
Srbija - 388€
Hrvatska - 725
Tada je srpska prosečna bila na 53% hrvatske, a danas na 63%.
Mislim da, ako uračunaš inflaciju, 520e možda nema veću kupovnu moć nego 337e tada.Misliš 520e razlike sada.
Nemam pojma koliko novčanica moraš imati u japanu da popiješ najjeftiniju kavu.Zamisli da si otišao u siromašni Japan i video sve te novčanice u Yenu
Više nego u Srbiji. 200 RSD je skoro 300 japanskih jena.Nemam pojma koliko novčanica moraš imati u japanu da popiješ najjeftiniju kavu.
Hrvatska je bolja nego Srbija, ali kad to nije bila? Tako je bilo i u zajedničkoj državi.
Isto i Slovenija... oni su zapravo i izašli iz YU jer nisu hteli da finansiraju ostatak
Srbija ima nešto preko 50% inflacije zadnjih pet godina, sav novac i rast je obesmišljen inflacijom. Čak je i Hrvatska postala jeftinija od Srbije.Mislim da, ako uračunaš inflaciju, 520e možda nema veću kupovnu moć nego 337e tada.
Ne, nego sam se zaebo i dignuo na bankomatu 10x više para pa sam trebao potrošitiViše nego u Srbiji. 200 RSD je skoro 300 japanskih jena.
Garant si neki boomer čim plaćaš u cashu
38%.Srbija ima nešto preko 50% inflacije zadnjih pet godina, sav novac i rast je obesmišljen inflacijom. Čak je i Hrvatska postala jeftinija od Srbije.
Nisam ti ja u Srbiji niggaNe, nego sam se zaebo i dignuo na bankomatu 10x više para pa sam trebao potrošiti
Inače samo Revolut, naravno.
Još jedna divna stvar koju si ne možeš priuštiti
Aha, Numbeo je samo okvirno, sporo do nikako ne mijenjaju podatke jer ovise što drugi napišu i ne brišu stare podatke nakon recimo godinu dana.38%.
Numbeo kaže da Hrvatska nije jeftinija
Pogledajte prilog 1786113
Pogledajte prilog 1786114
itd.
Da me ne shvatiš pogrešno, ja ne tvrdim da Hrvatska nema viši standard, niti da eventualna razlika u cenama anulira razliku u platama i kupovnoj moći (što obično rade, a što se može videti i na ovoj temi). Samo ne znam nijednu državu sa višim standardom a da je jeftinija od neke sa nižim, to jednostavno nije način i logika kojim tržišne ekonomije funkcionišuAha, Numbeo je samo okvirno, sporo do nikako ne mijenjaju podatke jer ovise što drugi napišu i ne brišu stare podatke nakon recimo godinu dana.
Jednom sam si uzeo vremena i pogledao cijene koje oni imaju i što je stvarnost.
Ne znam tko im daje podatke, ali sve su imali barem 30% skuplje pa i više za neke stvari. Mlijeko je tako po njima 1,30e za litru dok je u stvarnosti 0,70-0,80e, itd..
I ne samo to. Broj zaposlenih je porastao za 300 tisuca, sa 1,4 milijuna na 1,7 milijuna. Iako je broj stanovnika u tom periodu opao.Pa iskreno, evo meni osobno nikad bolje.
Kao prvo, plaće su jako narasle, istina to sad ovih 4-5 godina, jer naravno ne može to da se desi preko noći. Kad gledaš i slušaš iskustva drugih država koje su ušle u EU, isto im je trebalo neko vrije da počnu osjećati boljitak, većinom između 5-7 godina. Što se tiče cijena to je tak-tak. Ima svega. Nešto skuplje, nešto isto, a nešto je sad i jeftinije.
Evo par primjera, svinjsko meso sad možeš naći za oko 3.5€ po kilogramu (a ima i niže). To je 26.37kn. Tako je bilo i pred 12 godina.
Evo katalog pred 12 godina pa ćeš vidjeti o čemu pričam.
https://issuu.com/catalog.hr/docs/plodine_katalog_broj_38
Ili gorivo npr. evo pred točno 12 godina:
Benzin: 10.53kn
Dizel: 10.13kn
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/od-ponoci-nove-cijene-goriva-20130916
A cijene sad:
Benzin: 1.45€ (10.93kn)
Dizel: 1.37€ (10.32kn)
S tim da sad skoro svatko ima aplikaciju gdje dobiješ po 2-3 centa jeftinije gorivo.
1kWh struje je pred 12 godina bio 1.05kn, a sad je oko 0.166€ ili 1.255kn, s tim da od 01.10.struja ide gore za oko 10%. Ne samo struja nego i plin, a s tim i grijanje na toplanu..
Uglavnom standard je sad neuporedivo bolji nego pred 12 godina kad smo ušli u EU.
Pa evo prosječna neto plaća za 2013. je bila 5515kn, a u prvoj polovici ove godine je 1432€ ili 10790kn neto. To je oko 95% povećanje.
Minimalna plaća je od 01.06 2013. povećana na 2985kn bruto ili 2388kn neto. Minimalna plaća za 2025. iznosi 970€ bruto (7308kn) ili 760€ (5726kn) neto. To je povećanje minimalne plaće za 140% od ulaska u EU.
Ili gledaj ovako, otkako smo ušli u EU u plusu smo za nekih 15-16 milijardi eura.
Po SKM (AIC) indeksu 2013 smo bili na 61%, a sad smo na 78% prosjeka EU.
Na sve strane se radi, gradi, obnavlja novcem koji daje EU.
Jednostavno puno nam je bolje, to je činjenica.
Plus, uskladili smo i zakone sa EU što je također veliki plus.
Što se tiče NATO-a isto smatram da je prava stvar što smo ušli jer nam je to omogućilo da se osjećamo sigurnije i zaštićenije, a samim tim i razvoj društva.
Eto neka moja mišljenja o tome.
38%.
Numbeo kaže da Hrvatska nije jeftinija
Pogledajte prilog 1786113
Pogledajte prilog 1786114
itd.
Nego di, u Makedoniji?Nisam ti ja u Srbiji nigga
Mjesečni fond isplaćenih plaća je u Hrvatskoj za oko 400 milijuna eura veći nego u Srbiji.I ne samo to. Broj zaposlenih je porastao za 300 tisuca, sa 1,4 milijuna na 1,7 milijuna. Iako je broj stanovnika u tom periodu opao.
Znaci primanja su u prosjeku jos veca nego sto onih 95% rasta place sugerira, jer sad jos dodatnih 300 tisuca ljudi prima tih 1432 Eura u prosjeku i time uvecavaju ukupnu kupovnu moc.